Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-02 18:16

Folkhälsomyndigheten och Transportstyrelsen stoppar flighter från Iran - måste mellanlanda i annat land - uppgraderar risknivå till måttlig

Folkhälsomyndigheten och Transportstyrelsen stoppar Iran Airs direktflighter från Iran, efter att man tappat förtroendet för Irans förmåga att stoppa smittspridningen av SARS-CoV-2 i landet. Svenska medborgare i Iran får istället flyga hem till Sverige genom att mellanlanda i andra länder, t ex flyghubbar som Doha. De som baktalat svenska myndigheter och krävt handling är väl tysta nu?
Flygplan från Qatar Airways i Doha.
Folkhälsomyndigheten och Transportstyrelsen drog in Iranian Airs flygtillstånd, för att stoppa direktflighterna från Teheran till Sverige, efter att förtroendet för iranska statens förmåga att stoppa smittspridningen i landet kollapsat. Svenska medborgare på besök i Iran kommer nu istället flyga hem genom att mellanlanda på andra flygplatser och länder som inte infört motsvarande stopp. Kanske via Doha, som har många direktflighter till Sverige.

Återstår att se om de som baktalar svenska myndigheter för brist på handlingskraft ger med sig nu, men antagligen inte.

Svenska myndigheter agerar som de ska - dvs de bedömer läget, gör riskanalyser och konsekvensanalyser och springer inte populistiskt på varenda studsande boll likt Internetexperter enkelt kan göra, eftersom de saknar ansvar och dessutom är anonyma. Sverige var först i Västvärlden med att stoppa direktflyg från Iran. Så var det med den kritiken.

Svenska UD avråder nu från resor till Iran, vilket bland annat gör att den som ändå reser dit på eget initiativ alltså inte kan räkna med att få lön om personen sätts i karantän vid hemkomsten, utan får skylla sig själv.

Det finns ett annat besked här - nämligen att akta er för att resa till u-länder. Ni kan bli fast där om SARS-CoV-2 kommer löst i landet. Många fattiga utvecklingsländer saknar fungerande smittskydd.

Det finns också ett tydligt signalvärde till andra u-länder och även turistdestinationer - klarar ni inte av smittskyddet så stänger vi ner flyglinjerna till er.

I övrigt höjde Folkhälsomyndigheten riskbedömningen om allmän smittspridning av SARS-CoV-2 i Sverige från låg till måttlig. Man har på tidigare presskonferenser understrukit att den tidigare låga bedömningen gällde då ("just nu"), dvs är inte huggen i sten, även om pressen ofta missat att citera detta viktiga faktum. Ingen krismyndighet håller benhårt fast vid något när situationen förändras, utan besked gäller tills de inte längre gäller. En enkel liknelse är väderprognoser och SMHI:s vädervarningar - de förändras över tiden i takt med att man får bättre information och analysunderlag. SMHI kan dock inte springa runt och ha en konstant kategori 3-varning för säkerhets skull, utan baserar sina varningar på fakta, precis som Folkhälsomyndigheten gör med sina riskbedömningar. Folkhälsomyndighetens riskbedömning kan således komma att uppdateras igen framöver om saker går åt rätt eller fel håll.

I en parentes ska en person inom färdtjänsten smittad och sjuk, dvs smittsam, kört runt personer i behov av färdtjänst under en hel arbetsdag innan vederbörande sökte vård. Det innebär rimligtvis en risk för att flera äldre personer har smittats, och att dessa således har en dålig prognos pga åldern eller sjukdomar. Bli alltså inte förvånade över eventuella höga dödstal i Sverige initialt om gruppen äldre i behov av färdtjänst blir överrepresenterade bland smittade. Det betyder inte att svensk sjukvård är dålig eller att Covid-19 har blivit farligare, bara att en person inom färdtjänsten varit extremt oansvarig och smittat flera i en högriskgrupp. Och visar nackdelen med en karensdag för sjukdom i det här läget, dvs folk går till jobbet för att de inte vill förlora inkomst.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

115 kommentarer:

 1. Men hallå, om man skulle haft en chans att stoppa smittan skulle detta gjorts tidigare. Nu spelar det mindre roll, detta ger endast några någon veckors tidsvinst innan smittan blir rejäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad du säger är att detta var onödigt?

   Radera
  2. Några veckor är bättre än inget.

   Radera
  3. Både jag och nej. Man ska väll aldrig säga att ett för sent korrekt handlande är helt onödigt, det kommer givetvis ha en fördröjande effekt som kan vara bra. Men tillräckligt många förmodligen smittade har redan beträtt landet så pandemin är troligtvis oundviklig. Det kan givetvis ge mer tid till förberedelser som kan rädda många liv men ett tidigare stop hade kunnat förhindrat pandemin helt

   Radera
  4. Onödigt? Världen är sällan så binär.

   Bromsar man när det är för sent så hamnar man i diket men man kraschar ju inte lika hårt som ifall man skulle ha hållit full gas ända ner i diket.

   Gargamel har troligtvi rätt, det var antagligen för sent. Vi vet nog säkert redan om en vecka, möjligen två.

   Radera
  5. Tror inte vi fått in så många att vi tappat kontrollen. Visst finns möjligheten men med hyfsad sannolikhet (>50%) kan man fortfarande hindra vidarespridning.

   Problemet uppstår när det finns 1000 riskzoner i världen. Vad gör vi då, stänger av all förbindelser mot resten av världen? Hur länge då? Ska vi bygga en mur mot Norge? Det blir otroligt svårt.

   Radera
  6. Spridningen ökar väl löpande i Iran så beslutet är viktigare nu än tidigare.
   Sveriges hantering av kontaktspårning klarar en viss mängd inkommande smitta. Så länge det inte blir för många fall funkar det.

   Men det finns inga garantier, vi har sett flera länder där myndigheterna verkar blivit överraskade så det är viktigt att allmänheten gör rätt saker.

   Radera
  7. Till skillnad från SARS verkar Covid-19 spridas även innan man börjat visa symptom och givet att det stämmer så är det och alltid har varit omöjligt att helt stoppa spridningen.

   Hela diskussionen om att vi skulle gjort ditten och datten är meningslös, nu får vi fokusera på att minska och söla ner spridningen, det kommer vara viktigt nog.

   Radera
 2. Bättre att sätta människor i karantän som kommer från riskzoner. Det kan ske i hemmet eller på hotell.

  På sikt kommer det dock inte gå att stoppa, men det kan finnas en poäng att hålla spridningstakten nere. Det minskar belastningen i sjukvården, kanske även antal fall totalt, samt ger möjlighet för botemedel/vaccin att kunna användas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så.
   Sen har vi uppenbara frågor fär tex hur hushåll som inte har säker inkomst skall klara sig riktigt. Globalt då. Tror det behövs att stater går in och täcker för på något sätt för att förhindra att arbetskultur och inkomstnivå tvingar folk som borde stanna hemma till jobbet.

   Radera
  2. Till en början kan man hålla på med karantän, stänga ner flyglinjer etc, men Sverige kan inte isolera sig helt hur länge som helst mot omvärlden. Vi behöver importera mat och förnödenheter, och bedriva handel med utlandet, vilket innebär att träffa människor i utlandet. Möjligen kan man fördröja det hela en del. Om alla vore i-länder kanske det skulle ha gått att stoppa, men nu är de inte det så. Så när det tar fart i u-länderna går det inte att stoppa längre. Man behöver knappast påpeka att Kina har rätt stor närvaro i många fattiga länder i Afrika och annorstädes, så sannolikheten är stor att epidemin redan är på god väg där.

   Radera
 3. Men vad tycker du själv Cornu var inte det här onödigt? Det är ju bara en liten flunsa som bara dödat en bråkdel så många som de vanliga årliga influensorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag tycker spelar ingen roll. Ägnar mig inte åt känslor.

   Radera
  2. Jag frågade inte vad du känner.

   Jag bara antog att du tycker att FHM är hysteriska alarmister. Precis som du kallat alla andra som långt tidigare haft uppfattningen att begränsa resor.

   Radera
  3. FHM är proffs, till skillnad mot de hysteriska alarmisterna.

   Radera
  4. Åtgärden fördöms å det grövsta i en intervju i SVT: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/svagt-av-sverige-att-stoppa-flyg-fran-iran
   En partsinlaga är väl det minsta man kan kalla den.

   Radera
  5. FHM framstår inte som speciellt profesionella i dagens direktsända presskonferens. Förstår absolut "pressen" i detta läge, men det är inte speciellt förtroendeingivande.

   Radera
  6. Ok, jag antar att den som i 15 år varnat för en bostadsbubbla, krig från Ryssland , börskrascher etc utan att vara proffs per definition då blir en hysterisk alarmist.

   Radera
  7. Ang. partsinlagan så borde en vaken journalist plockat upp att det råder kraftfulla sanktioner mot Iran så affärsmannens "handelssonderingar" med den regim som förtrycker de mänskliga rättigheterna är väldigt lågt prioriterat (även om han säkert ser främst till pengarna).

   Radera
  8. @Cornu 18:47. Noterar ditt okritiska förtroende för Folkhälsomyndigheten - den delas definitivt inte av infektionsöverläkaren och professorn Olsen i Uppsala:
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/rA104w/experten-for-sent-att-stoppa-flygen-taget-har-gatt
   Sverige är extra exponerat mot Iran/Mellan-Östern - resande av kända skäl.
   Kan det möjligen vara så att Sveriges beredskap för detta slags kriser är så undermålig (sjukvården går som bekant på knäna redan innan någon extra belastning typ Corona inträffat) att det ligger i etablissemangets intresse att tona ned riskerna så att inte missförhållandena ska bli alltför uppenbara för befolkningen? Ingen anledning till oro, här finns inget att se, cirkulera!

   Radera
  9. Kent No1, bloggen har bara funnits i tolv år. Läs på.

   Radera
  10. @FransHerman: Vem är det på fotot ovanför partsinlagan?
   Är det Muammar Khadaffis yngre bror?
   :-)

   Radera
  11. @Palle läser man Professor Olsens kommentar så bygger den på att smittan redan finns i Europa och kommer att spridas.

   Min tolkning är att det ändå är bra då det kan fördröja den breda spridningen i Sverige så att vi har mindre säsongsinfluensa som drar resurser i vården och det är heller inte bra att få flunsa och Covid-19 samtidigt.

   Radera
  12. @Lars B Johansson: Stämmer nog bra att den ordinarie influensasäsongen börjar gå mot sitt slut. En utmärkt sammanfattning av nuläget av en mycket kvalificerad bedömare kan läsas här:
   https://detgodasamhallet.com/2020/03/03/gastskribent-thomas-hedner-covid-19-vad-vi-vet-sa-har-langt-om-utbrottet-och-vad-vi-kan-forvanta-oss/#more-23567

   Radera
 4. En sak jag saknar som jag inte tänkte på först är upprepning av rekommendationerna:
  - om hygien och handtvätt osv, liksom svenska myndigheters rekommendationer på flera språk (det är viktigare att budskapet når fram i nuläget).
  - en saklig faktisk instruktion om hur man faktiskt tvätter tex händerna. Det må låta banalt, men det är inte ett så stringent begrepp och oftast funkar det, men i sådana här lägen vore det bra med en påminnelse.
  Typ på SVT.
  Kanske finns redan, då har jag missat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Översätt denna? https://twitter.com/agapow/status/1234443439439302657

   Transportstyrelsen är det som stoppar, inte Trafikverket. https://transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/2020/stopp-for-flygningar-mellan-sverige-och-iran-pa-grund-av-coronavirus/

   Radera
  2. Ang tvätta händerna, det ska tydligen ingå i SSK utbildningen.(dvs en högskole utb)
   Iaf ofta missas ena tummen.
   Tvätta på!

   Radera
  3. Turboprop: trots detta är gångerna lätträknade när man kan se ssk och läk tvätta händerna eller sprita händerna på riktigt. Tragiskt men sant. En typisk handspritning innebär ett par tryckningar och sen max fem sekunder ingnidning, när det som gäller är 3-5ml sprit (det ska rinna om händerna) och sen gnida händerna enligt ett schema tills händerna är torra.

   Radera
 5. "Sverige var först i världen med att stoppa flyg från Iran"

  Det där stämmer väl inte? Turkiet stängde exempelvis gränsen mot Iran och stoppade alla flyg from den 26e Februari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turkiet öppnade även sin gräns för flyktingar mot EU. Noterar att du tycker Turkiet är ett föredöme.

   Radera
  2. Hur lyckas du läsa in att jag tycker att Turkiet är ett föredöme i min kommentar?   Radera
  3. Du tycker alltså inte att Turkiet är ett föredöme? Varför ska vi då göra som de gör?

   Radera
  4. Vari ligger problemet med att rätta till ett faktafel? Tappar artikeln sin punchline?

   Radera
  5. Men nu gör ju FHM som Turkiet gör och du tycker att de gör rätt. Noterar att du tycker Turkiet är ett föredöme. Håller inte med dig på den punkten men alla i Sverige har naturligtvis (till skillnad från i Turkiet) rätt till sin åsikt.

   Radera
  6. Du tyckte alltså det var fel att stoppa flyg till Iran.

   Var har jag skrivit vad jag tycker?

   Radera
  7. Följt denna blogg i många år, även sett en föreläsning för några år sen angående peak oil. Mycket trist att se den låga nivån både på inlägg men framförallt kommentarer från dig som kommit på senare tid. Kanske dags för en paus för att få tillbaka lite inspiration?

   Radera
  8. Du skrev att du tyckte Sverige var först ;-)

   Jag har läst på och tillåter mig att korrigera med länder som stoppat flygningar tidigare (ingen specifik ordning): Indien, Turkiet, UAE, Oman, Jordanien, Kuwait, Irak, Armenien, Saudi Arabien, Kazakhstan, Libanon, Tajikistan, Pakistan, Georgien, Angola, begränsade flygningar med Ryssland. Härutöver en rad länder som förbjudit medborgarnas resor till/från Iran, tex Australien, NZ, eller helt förbjudit inresa från Iran, tex USA m.fl.
   (rätta mig gärna om jag har fel eller missat någon).

   Jag tycker naturligtvis alla dessa länder är stora föredömen och vi borde med en gång införa deras politiska system, utbildnings- och hälsovårdssystem.

   Förstår inte varför du blir hysterisk över att någon påtalar ett fel med tanke på: "Ägnar mig inte åt känslor".

   Känn dig fri att censurera denna kritik.

   Radera
 6. Jag måste fråga;

  Många länder har agerat kraftigare än Sverige, sitter själv i ett mena land som försöker så gott dom kan.

  Jag har gissat att Sverige tänkte ungefär så här - gör vi något så kraschar ekonomin, bättre att låta det blåsa över med 10 000 döda pensionärer, dessutom vinst för staten att dessa dog, typ...

  Nu verkar dom ju vakna till liv men då antalet fall som mäts är försvinnande litet så är ju corona redan spritt i landet - för lite för sent.

  Sen sitter ju många och kritiserar dom som tycker att man skall ta till åtgärder. Du har ju själv skrivit ett par inlägg att man inte skall oroa sig, visst viruset är inte ett hot mot de flesta men vi har en höggravid dotter hemma och gamla föräldrar och dom kan drabbas.

  Går nu barnen (ungdomarna) till skolan ökar ju risken att dom drabbas med smitta överförd till ovan två.

  Jag tycker gott dom kunde ha stängt gränsen och testat vid flygplatserna och satt alla i två veckors karantän. andra länder hyr stora hotell och slussar resenärerna dit.

  Själv fick jag familjen att göra seklets två storhandlingar och fylla huset med konserver och torrmat för jag är helt övertygad om att det kommer bli matbrist rätt snart.

  Sen håller jag mig kvar i mitt mena land för konjunkturen kommer åka på en riktig praktsmäll av detta, det blir 2008 all over again och svårt att få jobb.

  Du påpekade ju vid något tillfälle att nu har vi fått vänsterns och miljörörelsens idealsamhälle, värt att lyfta igen tycker jag :)

  I kina har ju tydligen luften blivit ren(are).

  SvaraRadera
 7. Italien tycks inte ha kontroll på sin situation heller, när tas beslut att stoppa plan därifrån...när alla sportlovsresenärer kommit hem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Det är hur man agerar i dom svåra besluten som skiljer bra ledare från...mindre bra. Statsministern avstår själv från resan till Afrika. Klokt beslut.

   Radera
  2. I de värst drabbade områdena i Italien har myndigheterna infört spärrzoner som bevakas av polis och militär. Omkring 50.000 människor är inspärrade i de ”röda zonerna”, där den som försöker resa in eller ut i området riskerar fängelse.

   Radera
  3. Hjälper väl knappt nu när smittan finns över resten av Europa?

   Radera
 8. Bra att de stoppar planen direkt från Iran. Tycker det är klokt att de berättar om möjligheten till ofrivillig karantän om det eskalerar snabbt.
  Begränsningar av testkit som redan nu nämns trots bara 15 fall är däremot oroväckande https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/maria-sjuk-efter-utlandsresa-de-tar-det-inte-ett-dugg-pa-allvar. Känns som ett uppenbart gränsfall där det vore bättre att ta det säkra före det osäkra. Jag skulle så inte vilja vara i den sitsen (tänker vårdpersonal också då).
  Det nämndes att en EU-gemensam upphandling av sjukvårdsmaterial skulle göras = här kommer i-världen att köpa upp lagren på fattigare länders bekostnad. De måste sätta landet främst men det gör ont i mig att tänka på att det finns alldeles för lite för att räcka till behoven och de möjliga konsekvenserna av det.
  Att klaga på myndigheter är inget självändamål det är inte därför jag är kritisk till bla informationen om beredskap. Att förbättra möjligheten till folkhälsa är målet. Tror inte jag är ensam om de tankarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade videosnuttarna i dem artikeln. Kom att tänka på att man det på tex EU nivå inte finns samarbete om smittspårning, utam varje land sköter sin egen smittspårning utan informatiomsutbyte finns det risk att en del smittade hamnar mellan och går under radarn.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det verkar styras från EUs smittskydd om det behövs samordnas internationellt när man kollar runt lite. Vart har du hittat att man inte kan samarbeta? https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/ecdc-assessment-covid-19-situation-europe-2-march-2020

   Radera
  4. Styrs det verkligen från EU:s smittskydd? Har för mig de uttryckligen sagt att de bistår med underättelser, forskning, analys och rekommendationer, resten är upp till nationella och regionala myndigheter att genomföra.
   Har inte hittat någonstans att man inte kan samarbeta, var snarare en fråga om och hur det görs.

   Radera
  5. Alla länder i EU rapporterar till ECDC och är det internationellt över gräns man hittar smittspridning verkar de vilja att spårning görs enligt deras instruktioner hittar jag allmänt gällande iofs en annan smitta.
   Känns rimligt iofs att de samordnar. Jag missförstod nog ditt inlägg. Vore intressant att höra från nån som jobbar med infektionsvård.

   Radera
 9. Tyckte spontant att Johan Carlsson gav ett bra intryck (vilket nog var anledningen att han var med). De andra kändes mest briefade. Kan iofs inte vara helt avslappnat. Säger man nån siffra fel blir det inte bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du verkligen att Johan Carlsson gav ett bra intryck? Han såg pressad och stressad ut. Fullt förståeligt. Om (när?) SHTF lär kritiken inte bli nådig.

   Radera
  2. Ja jag fick intrycket att det här är hans område. Det här är deras rekommendationer misstänker jag. Specialistläkaren infektion som doktorerat i malaria och verkar ha jobbat över tio år som generaldirektör på myndigheten och innan på Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och två år hos EU-kommissionen för många år sedan vad jag kan se i en äldre artikel i läkartidningen när man googlar.
   Statsministern såg trött ut det var nog inte så lätt innan allt detta heller.
   Resterande känns mest dom vanliga människor som behöver experterna som hjälp dvs typiska politiker.

   Radera
 10. I dagens digitala tider känns det som spårning skulle kunna automatiseras.

  De flesta har en smart phone som kan lagra GPS koordinater. När man hittar en smittad så ser man vilka andra som har varit på samma koordinater. Det kräver så klart att man har en app installerad, men det skulle nog många installera. Jag skulle vilja veta om jag satt och åt lunch med Corona sjuk igår t.ex. Registrering kan vara anonym (av integritetsskäl), men man får notifiering om man korsat vägarna med viruset, och kan då välja att göra sin identitet känd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google kanske kan hjälpa till, de håller ju reda på var alla androidmobiler i hela världen är.

   Radera
  2. Men då blir det ju snabbt ohanterligt.. rätt eller fel vet jag inte men man försöker väl bara spåra de som bedöms som större risk,typ de som satt bredvid på tåget inte alla på samma tåg..

   Radera
  3. Är säkert möjligt via operatörernas skyldighet att lagra trafikdata för brottsutredningar men innan en sådan lösning är utredd, urvattnad och implementerad så är pandemin över.

   Radera
 11. På samma vis som man "ska" akta sig för fattigare länder med mycket sämre beredskap, så "ska" man också bege sig från Sverige till rikare länder med mycket bättre beredskap.

  Jag förstår dem som reser på som vanligt ändå. Det enda jag skulle vara försiktig med är hur jag rör mig precis vid hemkomst.

  SvaraRadera
 12. Förövrigt är det kul hur svårt det måste vara att sprida virus i Sverige. Inte bara kul - till och med sant också. I världens kanske minst sociala land är inte 2 meter ett speciellt ovanligt säkerhetsavstånd för slippa försöka förstå hur man pratar.

  https://blogs.studyinsweden.se/wp-content/uploads/2016/01/giphy.gif

  Går fyra genomsnittlig svenskar in i en tom buss kommer alla hålla 2+ meter avstånd till varandra. Detta är så karaktäristiskt att det utan tvekan har åtminstone någon effekt på spridningen. I vissa länder skulle de fyra personerna suttit nära nog att lära känna varandra - klart mindre än 2 meter.

  SvaraRadera
 13. Börshajen, Christina Stenbeck, Stordalen stoppar evenemanget i Globen. Kinnevik har ju sjunkit 14% på två 5 dagar. Men det är inte anledningen till stoppet utan Coronaviruset enligt DI

  SvaraRadera
 14. Intressant om hur man testar –
  ”Vi kör ett helt luftvägsblock med 16 virus och tre bakterier, så det blir svar på om patienten har det nya coronaviruset eller om det är någon annan luftvägspatogen. Nästan alla som testats har haft någon typ av luftvägsinfektion.”

  https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2020/februari/hon-testar-for-coronaviruset/

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Folkhälsomyndigheten räknar med att utbrottet av coronavirus kommer att pågå länge och anser att regionerna själva ska ha kapacitet och beredskap att ställa diagnos.”

   Radera
 15. Att jag inte har baktalat svenska myndigheter beror enkom på kulturellt svenska orsaker, vilka jag inte är kapabel att presentera med rimligt antal tecken.

  Detsamma gäller förövrigt beröm, även i de fall den är förtjänad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriv bara ut din ålder annars, speciellt svenska män över en viss ålder kan aldrig någonsin ge beröm eller visa uppskattning för något, det är liksom inte lönt att ens försöka. Sen blir resultatet därefter, bl a från myndigheter.

   Radera
  2. Ger man bort merparten av sina pengar till någon i tron att de ska förvalta dem väl, så ser jag inga konstigheter i att sura om de inte gör det. Alltså en situation som träffar "speciellt svenska män över en viss ålder" ovanligt bra.

   Om du menade något mer rimligt påstående ska jag hålla utkik efter gamla gubbar som inte uppskattar tex ideelt vårdarbete. Det låter ju inte bra.

   Radera
  3. Du menar den generation som kunde hålla sig med hemmafru på en knegarlön?
   Vars hela generation samhället kretsat kring?
   De som slutade skaffa barn för att sen gnälla på invandring?
   Dagens unga kan jobba till sig hjärtproblem långt innan de får någon beröm från den generationen.

   Radera
  4. Det är en annan diskussion, men "dagens unga" lever med lite andra ekonomiska förutsättningar.

   Radera
 16. Det är lätt att hitta alternativa flyg från Iran till Stockholm, via Doha, Moskva, Frankfurt osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpenhamn är närmare. Danmark har inga restriktioner från Iran. Inte Öresundståg heller tydligen.

   Radera
 17. En teori med erfarenhet från spanska sjukan är att det kan vara bättre att låta en pandemi ha sin gång. Då samlade man alla svårt sjuka i spanskan på samma ställe blandat med krigsskadade och övrigt sjuka. På det viset selekterade man de mest aggressiva varianter av viruset på samma ställe och bland övriga sjuka och virus som var extra aggressiva började spridas stort tills en andra våg slog till som var förödande. Detta säger i alla fall teorin att man undvikit om man låtit smittan ha sin gång och inte koncentrerat dom svårast sjuka på ett och samma ställe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara hittar att man misstänker att mutationen skedde i skyttegravar under kriget. Krig är det ju tyvärr nu med på sina platser. Virus byggs av värdens kroppar dvs av oss människor så mutationer kommer nog ske rätt ofta. Sen selektionstryck.

   Radera
 18. Kommer man att stoppa flyg från Italien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tidigare påpekat...det tåget har redan gått

   Radera
  2. Korrigering...inga SAS flyg *till* Italien längre. Hindrar väl någon att åka dit och komma hem smittad.

   Radera
 19. Professor: Vi bör förbereda oss för ett värstascenario - SvD

  https://www.svd.se/professor-vi-bor-forbereda-oss-for-ett-varstascenario

  (FHM bedömer att risken för att det sker smittspridning i Sverige just nu som medelhög. De säger inget om risken för smittspridning senare. Eftersom de inte är idioter så anser de antagligen att risken är mycket hög att vi kommer ha smittspridning i Sverige någon gång under 2020.)  SvaraRadera
 20. Ni smittskyddsexperter som skriver här, vilka matematiska modeller använder ni för att få ett bra underlag till att föreslå lämpliga åtgärder för att bromsa spridningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om smittspårning och isolering:

   https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(20)30074-7/fulltext

   Radera
  2. R0 för i-länder verkar vara i spannet 2-3.2, CFR 5-8 % så myndigheternas åtgärder syftar till att fördröja toppen så att antingen ett vaccin kan tas fram eller effektivare karantän/smittspårning. Är alla värdar immuna för de haft viruset eller är vaccinerade så dör viruset ut då det inte finns fler individer att smitta.

   Radera
  3. Den texten tycks beskriva en stokastisk modell. Passar sådana bäst i det här fallet, alltså? Har du provat någon annan typ av modell?

   Radera
  4. Är du ämnesexpert så upplys oss gärna hur man modellerar en global pandemi med X antal okända storheter annars får man luta sig mot den forskning som finns.

   Radera
  5. Som EU land lär det vara ECDC verktyg som gäller. För den som känner trängande behov så finns också gratis nät kurser från ECDC.

   Radera
 21. Dags att isolera husdjuren också?

  https://futurism.com/neoscope/officials-confirm-dog-tested-positive-coronavirus

  SvaraRadera
 22. Två mycket intressanta artiklar nu på morgonen. Dels en stor sammanfattning av Kinas åtgärder. Snabbt, stor bredd på åtgärder omfattning och jätteinsats kring smittspårning verkar vara nyckeln.
  En annan mer oroande forskningsartikel som beskriver att viruset kan gå upp i hjärnan och påverka så att folk ”glömmer” att andas. En tes är tidiga fall från Wuhan och nu Iran med folk som svimmar/dör på gatorna härrör från exponering av viruset hos personer som inte haft skyddsmask. Teorin är att viruset har svårare att ta sig till hjärnan hos personer med mask (förstår dock inte riktigt logiken).

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jmv.25728
  https://www.vox.com/platform/amp/2020/3/2/21161067/coronavirus-covid19-china?__twitter_impression=true

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg "Dokument Utifrån: Coronaviruset" på svtplay och där såg man hur de kinesiska myndigheterna hanterar situationen. Tycker att det var lite väl Zombie-stämning i programmet, men det är ju Public Service så det måste ju vara kosher.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. @Bjorn; Logiken tycks vara att nasal smitta enligt denna teori medför större risk än oral smitta. Men mekanismen hur viruset tar sig in i CNS och hur denna neurotropism påverkar andningen är inte helt kartlagd. Man har tidigare sett samma egenskaper med både SARS-CoC och MERS-CoV. Resultatet skulle vara att den autonoma andningen plötsligt upphör. Det finns även vittnesmål att patienter upplever plötsliga andningsstopp när man är vaken (Apnea) och är rädda för att sova.

   Radera
  4. Det var uppenbart ett australiensiskt program. Inte public serviceproduktion

   Radera
 23. Förstår inte skillnaden i att flygresenärer mellan Iran och Sverige måste mellanlanda någonstans. Det är ju inte flygplanen som skulle kunna vara smittade, det är ju resenärerna,som efter en mellanlandning ändå kommer till Sverige även om det blir 2 timmar senare. Har jag missat någonting här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du har inte missat någonting alls.

   Radera

  2. Ben-Hur, nånannan-ismen, Tyskarna har bättre koll, dom har koll, skulle inte förvåna mej om svenska facket genom skyddsombud började mumla om att det krävdes utrustning för att kolla ID o sånt för resenärer från Iran, 'nånannan'-ismen är billig och man kan alltid efteråt, skylla på nån annan om det misslyckas, skryta om det lyckas.
   OM 'annat land' skulle stoppa en, 1 smittad från vidare resa till Sverige så är detta en reducering av smittade i Sverige med runt 6% av redan upptäckta smittade i Sverige.
   OM varje smittade skulle smitta 2 ny och detta sker i 5 steg så minskar smittade med 32-st, i 10 steg = 1024-st , smittas det 3-st i 10-steg så blir inte 59 049-st smittade så vida inte så många blir smittade att träffa på en O-smittad blir svårare.
   Så varje icke smittad kan vara en rejäl stor fördel då smittan sker enligt kedjebrevsprincipen.
   Det handlar om att 'fakturera' nån-annan.

   Radera
 24. Hur effektivt är vanligt handdiskmedel mot Corona och andra virus och bakterier?

  En annan (kanske relaterad) fråga är hur man bör göra med frukt och grönsaker? Vi brukar t ex köpa äpplen från Italienska Tyrolen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstår så är det väldigt effektivt. Viruset så att säga halkar av ytan om du gnussar lite. Samma effekt med tvål.

   Radera
  2. Tid är också en faktor. Även om någon smittsam person i Italien har hanterat ditt äpple så kommer viruset inte att överleva hur länge som helst.

   Om du bär hem mat så kommer eventuella virus som hamnat på varorna att vara ofarliga efter några dagar.

   Vi vet inte riktigt hur länge virus överlever utanför kroppen.
   I vissa fall någon timme, i speciella fall kanske en vecka.

   Så tvätta maten eller vänta.

   Tillagad mat är helt ofarlig eftersom värmen dödar viruset.

   Radera
  3. Ok tack, så när det gäller frukt och grönsaker är problemet att de hanteras i affären av personal och av kunder som letar runt och hostar osv.

   Räcker det att skölja med vatten och torka med papper? Eller måste man använda diskmedel, tvål eller sprit på frukt och grönsaker?

   Radera
  4. Dr Campbell rekommenderade att tvätta äpplet med tvål och sedan skölja av det ordentligt.

   Radera
  5. Det är inte säsong för färsk frukt i Sverige. Varför denna hysteri kring importerad mat...

   Radera
  6. Stefan: Äter du ingen frukt och grönsaker alls så här års? När börjar du med det?

   Radera
 25. I norska NRK är ögonläkaren som smittat åtminstone 5 läkare och lett till karantän för 150 personer intervjuad.
  https://www.nrk.no/osloogviken/koronasmittet-lege-ved-ulleval-universitetssykehus-foler-seg-ikke-darlig-1.14926161
  ”Legen merket de første symptomene natt til tirsdag og hostet litt og var litt tett i nesen på morgenen.”
  ”Jeg jobber hjemmefra og har pasientmøter på Skype. Jeg er litt tett i nesen, men er ikke dårlig utover det, sier legen til NRK.”
  Han smittade alltså minst 5 pers trots milda symtom.

  SvaraRadera
 26. Dock är ju detta i så fall en bekräftelse på att de som varnade för flyg ifrån Iran hade rätt, och man kan då med visst fog argumentera för att myndigheterna varit långsamma.
  Hur det verkligen ligger till med risken är ju en helt annan fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danmark (Kastrup) fortsätter att ta emot flyg från Iran. Hade det inte varit lättare att ha koll på passagerarna vid gaten på ARN resp GOT än att kontrollera alla tågpassagerare på väg till Malmö?

   Radera
  2. Kanske, samtidigt så har vi väl fått mer information de senaste dagarna.

   Radera
 27. Förhoppningsvis kommer inte dagen då vi ser tillbaka och undrar varför inte alla gränser stängdes helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle komma långt med obligatorisk karantän i två veckor efter hemkomst från klassat riskområde även om man inte känner symtom. Obligatorisk testning av all som känner symtom, oavsett om man har rest eller inte. Detta gäller givetvis också barn. Att få ett långsamt förlopp är viktigt för att sjukvårdens resurser skall räcka.

   Radera
  2. Det förefaller viktigare att ingen känner sig kränkt

   Radera
  3. Vad skulle ha obligatorisk karantän i två veckor kosta jämfört med att inte ha det?
   Vad kostar ett SARS-CoV-2-test? Vad skulle det kosta att testa alla som känner influensasymptom eller är förkylda?


   Radera
  4. Vad kostar en fullskalig COVID-19 Epidemi det Svenska samhället?? I praktiken är troligt att det går att stoppa en epidemi, men det är mycket vunnet på att fördröja och mildra med tidiga åtgärder.

   Radera
  5. Ställ frågan till Kineserna och Italien. Iran har meddelat att man tycker karantän är en gammaldags metod.

   Radera
  6. @Epikurist: Ja, det är precis den fråga man måste ställa sig och jämföra med kostnaderna för det jag frågade om. Har du svaret på vilket som kostar mest?

   Radera
  7. @Stefan: I Iran förespråkare väl myndigheterna ännu mycket mer gammaldags metoder.

   Radera
  8. @PD: Poängen är att fördröja och mildra smittspridningen så att samhällets resurser räcker till. Då kan man undvika en situation där viktiga samhällsfunktioner slutar att fungerar när man når kulmen i en epidemi. Att säkra sjukvården är en. I ett långsammare förlopp fyller man hela tiden på med personer som blivit immuna.

   Kostnadsbesparingen ligger på ett högre plan än små initiala kostnader för Nisse och Kalle att stanna hemma efter skidresan.

   SARS-CoV-19 kan smitta asymtomatiskt och individer kan ha ringa symtom. Det gäller att fånga upp så många som möjligt för att just fördröja och mildra.

   Var inte orolig, vi kommer att få en Epidemi. Karantän handlar mer om att fördröja än att förhindra.

   Radera
  9. Ja man slickar på heliga platser för att visa att man inte är rädd för nått litet virus... sen släpps 50000+ fångar ur fängelsen så dom ska slippa smittas. Svår logik i dessa tider...

   Radera
  10. Just ja..turkiska gränsen är väl fortfarande öppen och Regeringen ska rösta om andra migrationsvågen.
   Stabilt läge nu

   Radera
  11. @Epikurist: Jo, jag förstod hur du resonerade, men det är kostnaderna jag är ute efter. Man bör alltid kontrollera vad alternativkostnaden är när man ska satsa pengar på något. Speciellt när man satsar andras pengar.

   Radera
 28. Hysteriska alarmister får utrymme i kvällspressen.
  https://www.expressen.se/nyheter/lakare-och-krisexperter-rasar-mot-folkhalsomyndigheten/

  SvaraRadera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera