Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-03-10 14:34

Folkhälsmyndigheten höjer coronarisken till "mycket hög" - "tecken på samhällsspridning"

Folkhälsomyndigheten (FHM) har nu uppdaterat risken för samhällsspridning av coronaviruset i landet till "mycket hög", även om man inte ser allmän spridning än, men väl tecken på detta. Alla med symtom på luftvägsinfektion, oavsett grad, uppmanas avstå från sociala kontakter som riskerar sprida smitta.
Lägg till bildtext

Enligt ett pressmeddelande ser myndigheten "tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västragötalandsregionen. Allmänn smittspridning ihela landet ser myndigheten inte,men risknivån höjs nu till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta." (bloggens fetstil)

Pressmeddelande här.

Som tidigare sagt finns ingen anledning att ifrågasätta myndigheternas expertkompetens, och nu gäller det alltså att om du eller anhöriga är det minsta förkylda ska ni stanna hemma. Det gäller rimligtvis såväl dig som dina barn. Övriga ska förstås se till att fortsätta hålla handhygien för att minimera smittorisk, dvs tvätta händerna ordentligt med två och vatten i minst 20 sekunder efter kontakt med andra eller efter vistelse i publika miljöer när möjligt, alternativt minst 30 sekunder med handsprit om tvål och vatten ej är tillgängligt. Tidigare rekommendation om att inte gå till vårdcentralen med förkylningssymtom gäller förstås fortfarande - ring 1177 istället, så kommer du bli kontaktad av smittskyddet om bedömningen är risk för coronaviruset. Du vill inte smitta ner hela din vårdcentral, där många i riskgrupper befinner sig, plus personalen.

Bloggen har påtalat tidigare att myndigheternas bedömningar baserar sig på fakta och gäller situationen just nu. Nu har man funnit skäl att ändra tidigare bedömning, baserat på fakta.

De som menar att Folkhälsomyndigheten är inkompetenta och har fel, säger väl emot FHM även på denna punkt, efter att i veckor förklarat att myndigheten är inkompetent. Eller hade ni fel om myndighetens kompetens? Tänker ni gå till jobbet fast ni är krassliga i halsen, eller skicka barnen till skolan trots mild snuva, så bryter ni nu mot myndigheternas rekommendation.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

186 kommentarer:

 1. Är FHM:s site nere eller är det mitt Comhem som har problem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överbelastad. Går att komma fram emellanåt.

   Radera
  2. Tja, jag antar att en vanlig dag på FHMs site är ganska stilla till för någon månad sedan. Borde lagt ut cross-post på krisinformationen.se som ju skall vara go-to för folket och borde ha kapacitet.

   Radera
  3. https://www.krisinformation.se/nyheter/2020/mars/folkhalsomyndigheten-flera-tecken-pa-samhallsspridning Du menar ungefär som den här @månskensbonde ? =)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt många som i backspegeln starkt kritiserade vaccinationen för svininfluensan. Ingen tackar den proaktive efteråt.

   Radera
  2. FHM har väl tagit till sig kritiken från svininfluensan, så alla som klagade på den ska väl vara nöjda?

   Radera
  3. Jag tog bort ursprunglig text för att jag misstänkte att jag ej var vitlistad. Jag ber om ursäkt.

   Jag förstår vad du menar angående vaccination. Jag kan inte nog om det för att bemöta ditt argument.

   Kritiken jag riktar är att folkhälsomyndigheten väntade till att det fanns misstänkta fall om samhällsspridning innan de uppgraderade risken för det. Jag menar att detta är reaktivt och inte proaktivt.

   Folkhälsomyndigheten kan göra både rätt och fel i en kris. De ska ha beröm för det rätta men kritik för det som går fel.

   Radera
  4. Kan lägga till att statistiken är 7 dagar gammal eftersom det tar i snitt 5 dagar att visa symtom sen säg 2 till innan man testat sig och får tillbaka positiv. Att vi får positiva svar på intern smittspridning nu innebär att den redan pågått i 1-2 veckor och det faktiska antalet smittade är antagligen uppe i tusentals (men kommer ej bli rapporterat förrän dess insjuknat och testats positiva om 1-2 veckor). Därför är det av extremt hög prioritet att FHM är proaktiva och inte reaktiva. Man har inte varit proaktiva en enda gång hitills utan agerat när facit är i hand. Ett extremt misslyckande som kommer få fatala konsekvenser.

   Förra veckan stod de och sade att Sverige har nåt sin kulmen. Hur jävla otaktiskt och korkat är det inte oavsett hur utvecklingen varit därefter? Man tog hit plan efter plan av folk från stängda zonen utan att testa folk. Man förbjöd inte flyg från Iran.

   Man nåste agera raskt och "för hårt" när vi står inför ett hot dom kan döda hundratusentals i Sverige worst case.

   Radera
  5. Tim: Jag har varit lite förvånad över att man inte har uppmanat människor till större försiktighet och renlighet. Det verkar tyvärr oerhört lätt att hamna där Italien befinner sig, och det vill vi till varje pris förhindra. Just nu är det enda sättet vi har att förhindra att viruset överförs mellan personer. Stoppar vi inte det nu, så får vi ta till mkt hårdare åtgärder senare.

   Radera
  6. Verkligen. Det här med att de kan ligga fem dagar efter och vågar göra sådana uttalanden får i.a.f. mig att höja på ögonbrynen. På fem dagar borde en allmän spridning i Stockholm och Göteborg vara allmän i flera större stöder runt mälardalen, Östergötland och Malmö. Vi får väl helt enkelt se om fem dagar.

   Radera
  7. Utvecklingen av antalet insjuknade i UK/DE/USA/ES/FR är närmst identisk med hur Italien såg ut för 10 dagar sedan. Dessa länder är idag på ungefär samma plats som Italien ser ut att vara i statistiken. Hade åtgärder som WHO rekommenderade införts hade dessa länders kurvor avvikt från Italiens utvecklingskurva. Ingen av dessa länder har agerat annorlunda än Italien.

   Radera
  8. Problemet nu är att det sprids i många länder så folk måste då sluta att resa vilket inte kommer ske om vi inte stänger landet.

   Radera
  9. Sjunkbomben: Ja. Människor måste ändra sitt beteende ordentligt för en tid, för sin egen, andras, och samhällets skull. Alla måste sitt ansvar för att viktiga samhällsfunktioner ska klara sig igenom detta. Var och en bör göra vad som är möjligt för att hålla sig själv frisk, och inte riskera att sprida smitta vidare.

   Radera
  10. I en population så finns det alltid ett antal individer som "måste" göra något som är viktigt för dom själva även om risken att många andra drabbas än värre. Kanske besöka sin mor på dödsbädden, ta sig hem sjuk från ett land med dålig vård för att få bättre vård hemma, vill inte vaska flygbiljetterna för 80.000 kr osv. Det blir Italien-lösningen till slut så egentligen borde alla världens länder stoppa alla resor i ett par månader. De som reser ändå för det blir alltid undantag måste sitta i bevakad karantän i 3 v.

   Radera
  11. Tyvärr har du nog rätt.

   Radera
  12. "FHM har väl tagit till sig kritiken från svininfluensan, så alla som klagade på den ska väl vara nöjda?"

   @Cornu är du allvarlig nu? Det får vi verkligen inte hoppats de inte lagt i sina expertutlåtanden.

   Radera
  13. "Minst ett specialchartrat ”Corona-flyg” med passagerare som varit på skidresa i norra Italien landade på Arlanda natten till söndag.

   Men de runt hundra passagerarna – ett flertal kraftigt hostades – fick inga särskilda restriktioner när de landade och ”gick rakt ut”, kan Expressen berätta. "

   Detta hände igår. Ännu ett exempel på Sveriges slapphet.

   Radera
  14. Hanteringen av detta Corona-flyg är hela sinnessjuk. Verkar som hela myndighets-Sverige genom förträngning inbillat sig att just i Sverige är detta bara en lättare förkylning. Jag springer på folk varje dag som inbillat sig själva det. Detta flyg enbart skulle ju räcka mer än väl för att skapa total spridning i hela landet.

   Radera
  15. Ja. Om hanteringen av detta flyg är representativt så är det mkt illa.

   Radera
 3. Jag är tacksam över nyheten att regeringen öppnar upp plånboken till (främst) vården. Drog en suck av lättnad. Då inser de ändå vad som är på spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja helt plötsligt finns det pengar. De förkromade äppleskruttarnas tidevarv kanske är förbi

   Radera
  2. Så hur skall mer pengar få fram mer sjukvårdspersonal, fler respiratorer, fler testkit och fler vårdplatser?

   Radera
  3. Man kan köpa saker för pengar...

   Radera
  4. Och ingen har mer pengar än vi?

   Radera
  5. Re. Mattias
   Nej det kan man inte, det är därför man har beredskapslager. Vill du köpa ett 75-kronors andningsskydd idag så får du hosta upp 1500 kr. Förresten, kanske redan slutsålt nu ...

   Radera
  6. De behöver inte säga upp personal, kan fortsätta med vikariat, ersätta pensionsavgångar osv.

   Radera
 4. Vad vet vi om testkapaciteten i region Stockholm (mest drabbade)?

  De har mobila team som gör tester. Har utfört runt 2000 tester hittills. Skulle gärna vilja veta mer om kapacitet och var flaskhalsarna finns. Någon som läst något om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade detta:

   – Vi kommer att ändra strategin i Stockholm. Hittills har den varit inriktad på smittspårning. Nu kommer vi att rikta in oss på att fånga upp smittan tidigt i vården, så att man inte utsätter andra i vården för smitta, säger Per Follin och fortsätter.

   https://www.dn.se/sthlm/tva-smittade-patienter-intensivvardas-pa-karolinska/


   Låter som att de ger upp.

   Radera
  2. Ger UK upp den taktiken med samma antal smittade och 50 miljoner invånare får vi nog göra det samma.

   Radera
  3. Sydkorea gjorde de inte och de håller på att besegra viruset. De har testat över 180 000 personer. Vi kan också skala upp!

   https://www.scmp.com/week-asia/health-environment/article/3074469/coronavirus-south-korea-cuts-infection-rate-without

   Radera
 5. Statistik från tidigare idag:
  Sverige: 325 corona-virus-fall
  UK: 373 fall
  Finland: 40 fall
  Det är förvånande att Finland har så få fall och att Sverige närmar sig siffrorna från Storbritannien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på hur många man testar. Siffrorna är helt meningslösa utan dessa.

   Radera
  2. Finland testar väldigt generöst. Däremot har Finland väldigt lite transit passagerare. Jag har tyvärr inga siffror.

   Radera
 6. FHM: "vi har varit naiva"

  Har större tillit till främmande länders myndigheter än Sverige. Vill man veta vad FHM kommer ha för rekommendation om en vecka kan man kolla vad danskarna gör idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har FHM sagt/skrivit det?

   Radera
  2. Mattias, nej inte ordagrant så utan istället blev det:
   "Jag var lite för optimistisk"

   Radera
 7. Nä... va? Vem kunde ana. Jag har inte sett någon i din blogg kalla FHM inkompetenta. Huruvida en intelligent individ bör lyssna på deras officiella rekommendationer är en annan sak.

  Att folk med märkbara symptom stannar hemma kommer inte direkt stoppa viruset.

  SvaraRadera
 8. Finns besked på hur många som tillfrisknar - verkar alltid vara nya fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. worldometers.info/coronavirus har alla grafer man kan tönkas vilja titta på

   Radera
  2. I Sverige så började det i slutet av februari förutom kvinnan i Jönköping. Räkna minst 3 v så bör de första tillfrisknade dyka upp runt ca 20 mars förutsatt att man för bok på detta.

   Radera
  3. Jag började följa coronan i Kina redan i januari, jag såg på siffrorna att epidemin höll på att gå åt helvete. Utvecklingen har blivit mycket värre sedan dess.

   Radera
  4. Frågan är vad som är mycket värre än helvetet? Arbetsförmedlingen kanske? Håller epidemin på att gå mot Arbetsförmedlingen?!

   Radera
 9. Och statsepidemiologen Anders Tegnell som sa kulmen skulle vara i lördags o sen igår har gömt sig i Somalia. Det är våra stabila myndigheter det. Förbjud omedelbart större arrangemang, inför karantän på resande. Nej, nej, detta är Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lövén lät precis meddela att man sitter och väntar att få trycka på knappen för att förbjuda större folksamlingar.

   Radera
  2. Ja såg det nu. Vi får se om han trycker. Den knappen borde han likt andra länder tex Danmarkt tryckt på för länge sen. Nu när Tegnell belagts med munkavle kanske rätt krafter kommer fram så vi får åtgärder.

   Radera
  3. Stefan - Bengt Eriksson: Till Era kommentarer bör för klarhets skull tilläggas att för att vidtaga en sådan åtgärd skall stöd finnas i lagstifningen, något som Justitiedepartementet enligt uppgift är i färd med att klargöra, samt att en sådan åtgärd från Regeringens sida sker efter anmodan från Folkhälsomyndigheten. I Sverige tillämpas inte ministerstyre varför kommentarer om vad som bort göras tidigare är non applicable ... samtidigt som påstående att Statsepidemiologen belagts med munkavle är sinnesförvirrad konspirationsteori.

   Radera
  4. Med risk för att spä på dina fördommar mot konspirationer, så ska det bli intressant att se hur denna nyq lag kommer formuleras ... och kunna appliceras på framtida "situationer av samhällsfarlig" karaktär

   Radera
  5. Sverige har ju, som jag förmodar bekant (hitintills), inte någon reell undantagslagstiftning

   Radera
  6. Stefan: Vi är av samma åsikt när det gäller intresset för hur en sådan lag kan tänkas vara formulerad och applicerbar. Och när väl en sådan lag är på plats måhända vi slipper vidare konspirationsteorier om att ämbetsmän är belagda med munkavle.

   Radera
  7. För att citera vår käre bloggares inlägg från 2011:

   "Frågan är om vi vill se att våra högst normalbegåvade politiker skall ges möjligheten att i framtid vid godtycklig bedömning utlysa undantagstillstånd i Sverige, vilket t ex kan göra att vi kan få direkt ministerstyre, godtycklig expropriering av privat egendom, indragna fri- och rättigheter etc. Fetstilen ovan är dock intressant, dvs att myndigheter redan idag kan ändra på lagar och regler utan att bli straffade. Ansvar (=straff) är ju okänt i Sverige när det gäller myndigheter. Men vid undantagstillstånd så är det dessutom officiellt sanktionerat och makthavare kan köra över myndighetsgränser"

   https://cornucopia.cornubot.se/2011/04/undantagslagar-pa-gang-i-sverige.html?m=1

   Radera
  8. Frågan är snarare vad som driver vad... som sagt så när anden är ur flaskan blir det allt svårt att backa

   Radera
  9. Stefan: Jag noterar precis som Du att bloggen hade ett inlägg i ämnet för cirka 10 år sedan och att där också diskuterades generell derogationsrätt i enlighet med Europakonventionen. Rent allmänt så kräver lag om införande av undantagstillstånd, som den vanligtvis uppfattas, ändring i Regeringsformen ... och det är inte gjort på en kafferast.

   Radera
  10. Nej det är väl en attans "tur" att det inte är gjort på en kafferast, nu har ju Svenska kafferaster en tendens att dra ut på tiden, men tentaklerna säger stt det här förslaget har legat och väntat på rätt tillfälle att klubbas i genom (utan debatt)

   Problem. Reaktion. Lösning.

   Hoppas jag har fel, annars lär vi ha större problem som tornar upp sig i horisonten.

   Radera
  11. Stefan: En grundlagsändring klubbas inte igenom på en kafferast utan debatt! En sådan ändring sker efter ett noga specificerat protokoll med bland annat två på varandra följande omröstningar i Riksdagen med mellanliggande Riksdagsval.

   Radera
  12. Här är en intressant artikel om coronavirusets spridning, det är skrämmande läsning:
   https://www.scmp.com/news/china/science/article/3074351/coronavirus-can-travel-twice-far-official-safe-distance-and-stay

   Busspassagerare smittade medpassagerare 4.5 m längre bort (det dubbla säkerhets-avståndet som man annars anser vara 2 m).

   Corona-viruset kan sväva i luften i minst 30 minuter och smitta människor. Använd mask.

   Viruset överlever på ytor under flera dygn. 2-3 dygn på glas, metall, tyg, plast och papper.

   Överlever minst 5 dygn i avföring eller kroppsvätskor. Arbetare på reningsverk mm. riskerar att smittas. Viktigt med toalett-hygien, om man delar toalett med andra.   Radera
  13. Chiefen, menar du som vår bloggare skrev om 2010?

   "2010-11-23 08:04
   Idag fullbordas ockupationen och maktövertagandet av Sverige
   Idag skall quislingarna i den svenska riksdagen, ledda av landsförrädaren Fredrik Reinfeldt, klubba igenom den grundlagsändring som fullbordar EU:s ockupation av Sverige via Lissabonfördraget. För att understryka att ockupationen skall göras permanent så skriver man dessutom in som extra bonus i grundlagen att vi inte kan lämna EU, trots att Lissabonfördraget tillåter ett utträde.

   Den svenska tillämpningen är alltså hårdare än själva fördraget. Det krävs nu en grundlagsändring för att vi skall kunna lämna EU.

   Fördraget är också helt i strid med det en knapp majoritet av då röstande svenskar röstade för vid vår folkomröstning om inträde i EU. Svenska folket har inte heller fått säga sitt om Lissabonfördraget, och grundlagsändringen har det knipits helt tyst om under valrörelsen, och fortfarande i svenska media. Annars brukar politrukerna säga "vi gör det till en valfråga", men har sedan knipit helt tyst om det. En röst på alla de etablerade partierna, även kommunistpartiet (v) ser ut att varit en röst för att frivilligt släppa ifrån sig makten över Sverige till ett ockuperande EU.

   Lite naivt har (sd)-anhängare dragit igång ett "uppror" på nätet, dvs att man skriver sitt namn någonstans så det kan ignoreras helt av alla politiker som skiter fullkomligt i vad svenska folket tycker på ett för det odemokratiska EU passande sätt. Egentligen borde (sd) hurra. För i EU-parlamentet sitter det fler högerextremister än det sitter svenskar, och dessa högerextremister kommer framöver succesivt få mer makt över svensk lagstiftning via Lissabonfördraget än vi svenskar kommer ha själva.

   Att makten över Sverige lämnas över via beslut idag kan man läsa på riksdagens hemsida. Där står följande på förstasidan, har suddat lite för att inte bli av med min reklam.

   "Grundlagarna ändras
   Onsdag 24 november
   DEBATT OCH BESLUT. Regeringsformen ska ändras och det skydd som tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen ger ska inte längre tillämpas på b*********grafiska bilder. Det är två exempel på vilande grundlagsförslag som behandlas."

   Som ni ser är man väldigt tydliga med att Sverige idag upphör att existera som suverän nation. Dessutom tar man ut utfallet av omröstningen och skriver "grundlagarna ändras". Borde finnas ett "kanske" eller "föreslås" där. Även riksdagen har alltså gett upp. Eller visar bara upp sitt förakt för demokratin och folkviljan.

   Hela quislingsregimens proposition finns förstås att läsa online. T ex skriver man följande:

   "Vårt medlemskap i EU är det internationella samarbete som har störst
   direkt påverkan på det svenska samhället, något som bl.a. kommer till
   uttryck genom den omfattande överlåtelse som har skett av svensk
   beslutanderätt från riksdag och regering."

   Men ändå kniper man helt om vad man idag skall rösta igenom. Det är alltså fullt medvetet, men skulle det blivit någon offentlig debatt så vet politrukerna hur folk hade reagerat."

   Radera
  14. Chief Karlsson, jag vet mkt väl att vi inte har ministerstyre så du kan avsluta dina halmgubbeteorier. Bryr mig inte om vem som trycker på knappen, det är åtgärder som viktiga. Men antar att du som alltigenom sosse ser allt som angrepp på Löfvens regering.
   Och att statsepidemiologen Tegnell ¨ker till Somalia i ett kritiskt läge som nu tyder väl på något. Som tex att han belagts med munkavle.Han har redan fått mkt kritik.
   Och att som du använda argument som "sinnesförvirrad" om antaganden du inte delar tyder
   på sällsynt dålig bildning och stil.

   Radera
  15. Reningsverk och risker för personalen från virus, bakterier och parasiter.
   http://www.arbetsmiljova.se/halsoocholycksrisker/mikrobiologiskaarbetsmiljorisker.4.5c577972135ee95b56380003394.html
   Förut innan kommunalt VA kom, tömdes septitanken manuellt med en lång och grov slang och förarna fick ofta lite bajsvatten på sig. Infiltrationen tömdes separat och där var det bara gråvatten. Många andra hade bara infiltration, med allt i samma avlopp. Jag skulle inte vilja jobba som slamsugare under coronan.

   Radera
  16. Stefan: När Wilderäng gjorde detta blogginlägg befann jag mig annorstädes och utan tillgång till internet men minns mycket väl att SD den gången gjorde avsevärd affär av det hela.
   Dock med bakgrund av att just den grundlagsutredningen under flera år hade varit helt transparent och kontinuerligt redovisats i media samt dessutom att remissinstanserna omfattande i stort sett allting från HD och ner till frimärkssamlarföreningen i Knäckebrohult är jag inte villig att skriva under på att processen skett utan diskussion och bortom svenska folkets vetskap.
   Med andra ord instämmer jag inte i just denna bloggs innehåll.

   Radera
  17. Bengt Eriksson: Du har uppfattat det alldeles riktigt att jag ser en mycket stor del av innehållet i kommentarsfälten på internet och till viss del ett antal kommentarer även i denna blogg i bland annat detta ämne som ett direkt angrepp på nuvarande Regering.
   Samt att jag oavsett vad Du i detta anser om bildning och stil fortfar ta mig friheten att kategorisera visst och somt som sinnesförvirrade konspirationsteorier.

   Radera
  18. Föregicks grundlagsändringen i exemplet ovan av 'ett mellanliggande Riksdagsval"?

   Sen lät det på Lövén som han tänkt åberopa ordningslagen för ett ev förbud mot folksamlingar eller karantän, kan dock vara så att han (sva)(f)amlar lite igen...

   Jag håller definitivt med dig om känslan att det pågår direkta angrep (stresstest) mot Sverige och dess regering.

   Radera
  19. Smittskyddslagen ger stöd för att spärra av områden (städer/stadsdelar..?) och med ordningsmaktens hjälp hindra folket att lämna / åka in där. Men svårt att se hur det skulle kunna appliceras på "folksamlingar" i sig. Känns mer som syften är att kväsa eventuella missnöjesyttringar bland (delar av) befolkningen

   Radera
  20. Stefan: Grundlagsändringen 2010 skedde med mellanliggande riksdagsval. Primärbeslut i Riksdagen vårriksdagen 2010. Riksdagsval september 2010. Bekräftande beslut höstriksdagen 2010.
   Ordningslagen av 1993 är gällande lag och långtifrån något (sva)(f)ammel utan ger myndigheterna rätt att utfärda särskilda föreskrifter rörande ordning och säkerhet vid sammankomster och tillställningar på offentlig plats och anläggningar. Dock ej alls att se som undantagstillstånd.
   Jfr. att även Polisen har rätt utfärda ordningshållande befallning.

   Radera
  21. Tack för förtydligande angående grundlagsändringen. Anser du att Sverige fortfarande har ett suveränt (som nation) självbestämmande som står över EU direktiv efter grundlagsändringen i samband med Lissabonfördraget?

   Ordningslagen av 1993 ger stöd för att hindra (olovliga) sammankomster på offentlig plats, inget annat. Den ger inte stöd att hindra mötesfriheten på andra platser, vilket har varit det budskapet som förmedlas i media.

   Hoppas ett förtydligande kommer inom kort.

   Radera
  22. "Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge."

   Radera
  23. @Chief, att statementet "sinnesförvirrande konspirationsteorier" på något åsikt man inte delar utan att ha fakta är helt enligt formulär A för vänstern. Jag gör som du och tar mig friheten att fortfarande kalla det för obildat. Jag tror definitivt att du gått alltför länge i S:s bibelskola. Hjärntvätt är aldrig bra för förnuftet.
   Men för att säga något positivt om dig så jag kan ändå med ett visst smil läsa dina försvar för vissa kommunistdiktaturer där du verkligen visar din äkta sida.

   Radera
  24. Nationalgardet skickas till norra New York för att stänga ner allmänna platser, i hopp om att begränsa smittspridning.

   Radera
  25. Stefan: Tack för replik! Jag ser fortfarande Sverige som suverän nation även om man via Lisabonfördraget bundit sig i vissa avseenden. Det slutliga kriteriet på begreppet Suverän Nation står enligt min mening att finna i EUs utträdesklausuler.
   I princip kan jag delvis ansluta till Din tolkning av Ordningslagen men då i beaktande av den stora frihet som där ges myndigheternas definition av begreppen Allmän Sammankomst och Offentlig Tillställning. ... Då aningen skämtsamt nerkokat till Tusse Batong: Skingra Er gott folk ... Här finns ingenting mer att se!
   Och i övrigt instämmer jag till fullo i Ditt citat om det samhälle som ger upp lite frihet etc.
   När anden väl är ur flaskan brukar det vara förenligt med visst besvär att få den tillbaka dit.

   Radera
  26. Bengt Eriksson: Gott ... då är vi överens i att vi tar oss de friheter vi själva önskar!
   S:s bibelskola? ... Nejdå! Inte alls så ... Du skulle bara veta!

   Radera
  27. Chiefen:
   Vi får hoppas att Tusse Batong inte ska behöva tvingas ingripa mot grundläggande demokratiska principer och själv slipper omfattande snuva, eskalering av våldsmonopolet kan orsaka ännu tråkigare stämning.

   Radera
  28. @Stefan: Ja, det är ordningslagen som regeringen kommer att åberopa för ett beslut om begränsningar av större folksamlingar. Det säger socialministern i detta radioinslag:
   https://sverigesradio.se/artikel/7425852

   Det behövs alltså ingen ny lag.

   Radera
  29. Ja, sannerligen ett historiskt beslut, måste kännts tungt att offra 1 maj tåget.

   Återstår att se hur definitionen av "tillsvidare" omsätts i praktiken.

   Radera
  30. Brukar det gå fler än 500 i förstamajtågen? ;-)

   Morgan Johansson förklarade på presskonferensen ikväll att eftersom det inte går att veta hur lång tid det tar att få bukt med viruset så gäller förbudet tills det inte behövs längre.

   Det hade iofs varit smakligare om regeringen hade satt en tidsgräns (t.ex. sex månader) och sen förlängt förbudet vid behov. Fast någon jättestor skillnad hade det inte varit.

   Radera
  31. Stefan: Endast parentetiskt att jag kom inte i tillfälle att replikera eftersom Telenors internetuppkoppling havererade i området vid lunchtid igår och ej kom igång igen förrän alldeles nyligen. mvh

   Radera
 10. Om man tittar till beskrivna milda symptom (lite tungt över bröstet och tung i pusten, huvudvärk, förkylningskänsla och lite kli i halsen, ingen direkt feber) så hade jag detta i förra veckan och två kollegor närmast mig också samt frugan där hemma och kidsen. Alla är typ OK denna veckan.

  Om man kombinerar det med en väldigt internationell arbetsmiljö i Gbg, men har inte varit i Italien eller de andra riskområdena i närtid. Om jag och kollegor som typ passerat förbi, tagit i handtag eller suttit i möten med de som potentiellt kunnat ådra sig något eller de som i sin tur mött personer som varit i fel område, typ ja. Är liknande relativt utbrett som jag känner till, ja.

  Hur kan man skilja detta från vanlig februari/mars flunsasläng? Troligtvis vanlig flunsasläng, men vad jag menar är hur skall man någonsin få någon koll på detta? Folk med eventuell mild Corona (som flertalet av de konstaterade fallen varit) och de som bara är lite krassliga i annat och ingen av dessa har åkt skidor i Italien.

  I februari var två närstående lite mer sänkta i liknande symptom i några dagar. Studerande vid en av stadens högskolor. Fler andra fick flunsa då. Dessutom ett antal relativt nyligen återkomna studenter från Asien och Kina på högskolan.

  Vad är vad och vad är mörkertalet egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enkla svaret är att du och jag har inga möjligheter att särskilja 2019-nCOV från en vanlig förkylning/flunsa.

   Därmed är det befogat att alla med symptom från ÖNH-zonen i kroppen faktiskt stannar hemma för att minska risken att smitta ännu fler ute i samhället.

   Radera
  2. Mycket möjligt att ni har haft en mild corona. FHM berättar om "flera fall av smittade personer som har identifierats där det inte går att vara säker på var smittan har kommit från". Vanlig förkylning brukar ge mer snuva, som inte ingår i coronan. Plus att coronan kan ge mer GI symptom, som diarré, illamående, kräkningar samt i allmänhet en känsla av "kris i karburatorn".

   Man hittar corona-virus i patienternas avföring i flera dagar efter att deras andningsvägar har blivit virus-fria. Avföring kan vara en viktig spridningsväg för corona-viruset, särskilt i länder med sämre toaletter, bristfälliga reningsverk eller sämre tillgång till toaletter där många måste dela på samma toalett. Jag undrar, om det mesta av corona-viruset man bajsar eller kissar ut, passerar rakt igenom ett normalt reningsverk och kan hamna i näringskedjan på något sätt, t ex genom fiske. Det kommunala avloppsnätet bräddar titt som tätt, bl a i ett träsk, där många fångar fisk och äter det.

   Radera
  3. Avskyr ryggdunkande på forum, men här har ni även min uppfattning. Inget att tillägga!

   Radera
  4. Förhoppningsvis så är du nu immun mot just denna variant ett tag, då fler och fler tillfrisknar så avtar antalet värdar som viruset kan sprida sig till och ultimat dör ut. Därav FHMs uppmaning att alla ska stanna hemma även för vanlig trivial snuva.

   Radera
  5. Fira viruspartiklar i avloppsvatten har inte särkskilt hög sannolikhet att smitta någon. Det finns såklart sjukdomar som smittar så men det är bakterier, parasiter etc.

   Radera
  6. Jag tycker att dom permanenta skador på lungorna som Corona och Sara ger efter man varit sjuk i det är skäl nog för att göra mycket för att hindra smittspridning. Har inte lust med att gå runt med lungor som ser ut som en schweizer ost resten av livet bara för någon säger att ja ja men man dör ju inte av det iallafall. Efter varje gång du haft det så blir ju lungorna mindre

   Radera
  7. Frugan åkte på en elak influensa vecka sju när vi var i svenska fjällen, under sportlovet.
   Feber, ont i kroppen, kändes som ögonen skulle ploppa ut och en sjuhelsikes torrhosta.
   Inget snor, bara hosta.

   Jag fick den mycket mildare veckan efter, men samma symptom, hosta men inget snor.

   Vi jobbar båda på/mot Volvo Cars i en internationell miljö.
   Vem vet, vi kanske redan haft corona?

   Radera
  8. Det verkar bli permanenta lungskador hos en del corona-patienter, tyvärr.
   "During the third phase, lung damage continues to build—which can ... Even if death doesn't occur, some patients survive with permanent lung damage."

   Radera
  9. @Faith, jag förstår du håller låg profil efter ditt inlägg för två dagar sedan:
   "Denna nya coronavirus framstår som en elak dagisförkylning - varför går alla bananas?"

   Har du ändrat uppfattning förresten?

   Radera
  10. Hej Niklas - inte ändrat uppfattning. Tvärtom. Elaka dagisförkylninngar dödar. Varje år. Så har det varit och så kommer det att förbli. Den enda skillnaden mot tidigare är att vi har ett NAMN på den här senaste. Jag är övertygad om att det inte kommer att gå att fastställa någon ökad dödlighet i Sverige under Mar-Aug 2020.

   De ekonomiska följderna kan dock bli omfattande. Våra ekonomier är ytterst sårbara och en sån här sättning kan leda till direkt kollaps. Det hade kunnat vara vad som helst som tippade skuldpyramiden men nu ser det ut att ha blivit ett dagisvirus.

   Radera
  11. Snark. Hur ofta sätter man städer och länder i karantän för en dagisförkylning?

   Ekonomiskt är det redan en global katastrof pga minskad produktion, uteblivna leveranser och begränsad rörlighet.

   Radera
 11. Cornu/Lars, hade varit intressant och se utfallet på en omröstning på hur många av sina läsare som frivilligt skulle vaccinera sig mot Cov19 när ett vaccin finns framme...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får nog se en omröstning där läsarna får ange hur de röstade i förra valet, och hur de ställer sig till en kommande vaccination mot Covid19. Jag vet inte om man ska benämna det amatörpsykologi eller amatörstatskunskap. Förslag?

   Radera
 12. Betyder detta att jag som ständigt förkyld bör vara hemma till sommaren, eller finns det speciella tecken man ska vara uppmärksam på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda socialt acceptabla blir att vara hemma till sommaren.

   Detta kommer att bli knepigt för de många allergiska vars symptom är ganska lika luftvägsinfektion.

   Radera
  2. Om du är ständigt förkyld har du dåligt immunförsvar. Du får trimma immunförsvaret. D-vitamin, zink, C-vitamin, flavonoider, A-vitamin, E-vitamin, B6-vitamin. Alla dessa ämnen behövs för att skapa de celler som är aktiva inom immunförsvaret. Vissa är viktiga för benmärgen, där vita blodkroppar bildas. Flovonoider finns i äggula samt grönsaker, bär.

   Radera
  3. En vetenskaplig studie kom fram till att 10 ug D-vitamin per dag minskade risken att bli förkyld med 17%. Jag äter drygt 60 ug D-vitamin per dag och jag är väldigt sällan förkyld numera och får ett lindrigare förlopp jämfört med förut. Jag var förkyld väldigt ofta förut och hade även blåskatarr ofta på vintern och började därför med D-vitamin och det har verkligen hjälpt under en lång tid, kanske 5 år. D-vitamin är billigt, det tillverkas av lammullsfett. Även C-vitamin har betydelse för immunförsvaret, men några hävdar att D är viktigare än C. Under corona-epidemin kan man kanske ta både C och D. C-vitamin kan man ta ett par g/dag, om man inte har anlag för njursten.

   Radera
  4. Är du säker på att det inte är allergi du lider av?

   Radera
  5. Det tog ett år och astmaliknande besvär, innan jag kom på att jag var allergisk för dun. Jag är också allergisk för diverse hundraser, katter, hästar, al- och björkpollen och all mat som är botanisk släkt med björkpollen, men dun hade jag inte ens tänkt på. Jag behöll duntäcket trots doktorns protester, men tvättade det ett antal gånger vid max rekommenderad temperatur och köpte ett kvalster-överdrag. Jag gillade duntäcket så mycket, det är värmande, behagligt att krama om och härligt prassligt.

   Radera
  6. Det är väldigt få personer som behöver äta tillskott om de håller en någorlunda varierad diet. Det är något man ska prata/undersöka med läkare, inte "goda råd" på internet. De flesta tillskotten som folk äter är, bokstavligt talat, bortpissade pengar.

   Radera
  7. Dr John Campell berättade i en ny video om en metastudie om vitamin D, att dagligt/regelbundet intag av vitaminet minskar risken för infektioner av bakterier och virus i luftvägarna med 19%, och de som från början hade medicinskt för låga nivåer (var deficient) fick 70% mindre risk. Det kan också leda till att man får en lindrigare infektion. Att ta en hög dos när man väl är sjuk hjälpte inte. Studien var random control blind studie med mer änf 10 000 deltagare.
   https://youtu.be/W5yVGmfivAk

   Radera
  8. Ok, Mattias, men, det är inte sant. Bortpissningen är visserligen sann men det ger inte att det inte behövs tillskott. Nik visar ju snabbt en studie här.

   Radera
 13. Med ny kapten på skutan. Verkar adekvata beslut gå fort att ta, på FHM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu når detta vårdapparaten fort. Gamla sanningar som att Sverige ligger på en annan planet eller att detta inte är värre än flunsan gäller helt enkelt inte längre t o m för mest naive. 12% som kräver intensivvård talar sitt tydliga språk.

   Radera
  2. I Italien finns bara 3 000 respiratorer och de är upptagna, så de äldsta och sjukaste patienterna kan därför inte få respirator-behandling. Jag hoppas att Sverige har extra mycket lediga respiratorer för kommande corona-patienterna (jag hittar ingen uppgift). ECMO kan inte ta så många patienter åt gången, utan de flesta får syrgas och respirator-behandling.

   Radera
  3. Nja det är väl runt 15% som behöver sjukvård. Och ca 5% som behöver intensivvård. Men mycket talar väl för, att alla experter på FHM. Inte var eniga om, att smittan enbart fanns i gruppen China/Italien resenärer. Som AT Med bestämdhet hävdade, så sent som i Söndags.

   Radera
  4. Sverige har ca 510 intensivvårdsplatser. Och dom är i princip alltid fullbelagda. Så vi har ingen överkapacitet alls. Vi kan nog i krisläge, öppna några till. Genom färre personal per plats. Men det går naturligtvis ut över patientsäkerheten. Och sliter på personalen, som redan är sliten. Och förutsätter, att ingen personal blir sjuk.

   Radera
  5. @Tidigare M, jag tar mina siffror härifrån: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/

   15% gäller väl ifrån WHOs Kina rapport ifrån epicentrum? "Serious or Critical" ligger på 12% worldwide. Av dessa är det kanske bara 30-40% som behöver intensivvård i form av respirator etc, så antagligen fel av mig.

   Radera
  6. Stämmer, var WHO's kinarapport jag tog det från. Norra Italien verkar vara lite speciellt. Då det tydligen bor ovanligt många äldre där. Och sjukvården börjar krackelera där nu.

   Facit får vi väl först senare. Inte så viktigt att ha rätt, ner till procent.

   Skönt att FHM har en ny skeppare. Och nu verkar styra på rätt kurs igen.

   Radera
  7. Slutsatser ifrån kinarapporten har varit kända sen den 2:a Mars och publicerade av WHO sen dess. Tragiskt förfall, vet inte hur många här som har en eftergymnasial utbildning där man lär sig kritiskt tänkande. Men det är nog så att man måste vårda denna förmåga. Givetvis i kombination att inte lyssna på enskilda experter utan att bredda sin kunskap. Men det ligger kanske på master nivå i den nya skolan nuförtiden.

   Radera
  8. Många lever i filterbubblor, på sociala medier. Där alla tycker likadant. Då kan några få tusen medlemmar. Få folk att tro, att hela Sverige står bakom åsikterna. Och rena fel, blir sanningar tyvärr.

   Tror alla skulle gynnas av, att vidga sina vyer. Även på Sociala medier. Inte bara läsa, där folk redan tycker som en själv. Där man bara bekräftar, hur rätt man har. Påhejad av mängder med likes, från likatänkare.

   Tror även att många med högre utbildning, går i den fällan. Dvs, man följer det man gillar. Och det är det man ser sen. Inget annat.

   Radera
  9. @Tidigare M + 1. Jag skulle nog säga att över 90% lider av flockdjursåsikter. Vilket vi märker även här. Men jag tror nog bildning är bästa medicinen trots allt.

   Radera
 14. En ickelänk till nån som tycker vi borde ta detta "allvarligare", för i slutändan kommer vi gå samma öde till mötes som Italien.

  https://omni.se/italienska-uppmaningen-till-sverige-stang-ner-stall-in/a/jdAk59

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Nu gäller det att göra allt för att undvika att bli smittad för att dra ut på förloppet så att inte för många är sjuka samtidigt. Har från välunderrättade källor fått höra att vården i Italien nu är på kollapsnivå. De hinner inte med längre, och personer dör. Det gäller att göra allt för att undvika det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, vi behöver bromsa insjuknandet maximalt, så att vårdens resurser ska räcka bättre. Sedan kan vi hoppas på att det varmare vädret i maj får epidemin att avta eller t o m att självdö. Tyvärr har coronan redan spridits till varmare länder, så det är inte säkert att det blir någon stor minskning. Människorna tenderar att spendera mycket mer tid utomhus på sommaren och UV-ljuset har också desinficerande egenskaper och det bildas mer D-vitamin i huden, vilket bidrar till bättre immunförsvar.

   Radera
 17. 6% dödlighet i Italien nu, även om det troligen finns ett mörkertal kring det totala antalet smittade

  www.di.se/live/dodssiffran-i-italien-stiger-conte-uppmanar-ecb-att-gora-vad-som-an-kravs/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dödligheten mäts mot konstaterade fall. Dvs de som typ toppsats och analyserats.

   Alla som är lite hängiga, förkyldsa, inte hört av sig till sjukvården, etc.

   Den verkliga ration är svår att fånga.

   WHO sneglar hellre på Korea där en mer bred testning sker. Långt lägre dödstal då.

   Radera
  2. De förmodligen bästa siffrorna kommer från Sydkorea där de genomför massiv screening. Drygt 200,000 test hittills, vilket indikerar 0.8% total dödlighet.
   https://en.wikipedia.org/wiki/2019%E2%80%9320_coronavirus_outbreak

   Italien har helt tappat kontrollen och har förmodligen ett massivt mörkertal, samt en sjukvård på gränsen till kollaps där folk dör för att man inte hinner med.

   Radera
  3. @Abbe vilket är exakt vad jag menade men faktum kvarstår att av de som diagnostiserats ligger dödligheten f.n på 6% vilket kan ge en indikation på vad som skulle kunna hända här vid motsvarande spridning

   Radera
  4. Sydkorea är ett dåligt exempel i sammanhanget eftersom de kan ta hand om patienterna. Något som verkar skilja mot vanlig influensa är att väldigt, väldigt stor andel kräver vård. Milda symptom: typ standard influensa. Dvs milda symptom är inte nödvändigtvis speciellt "milda" symptom alls, poängen är mer att de kan tas om hand själv i hemmet.

   Vi har rätt starka indikationer på att icke-milda symptom kan utgöra så mycket som 15-20%. Dessa behöver sjukvård (om vi ska hamna på Sydkoeras siffror). Förvirring verkar här (med eller utan flit) har spridits då man pratar om milda symptom (största andelen, möjligen 80%) och krav på intensivård (mindre andel.. kanske 5%?).

   Om vi tittar på vad Sverige är dåliga på och vad Sverige är bra på är detta oerhört dåliga nyheter. För medan vi är bra rustade för att individuellt underhålla oss själva i hemmet, så är vi så pass dåligt rustade för att ta in sjuka i sjukvården att vi nära på slagit i taket redan idag. Och vi har varken kompetensen (logistik etc), pengarna eller de mänskliga resurserna (vårdpersonal) att skala upp.

   Det finns absolut en risk att Sverige inte är bättre än Italien på att hantera corona vad gäller att ta hand om sjuka. Då gäller det att vi är individuellt bättre på att inte låta den spridas.

   Radera
 18. Låt mig då sätta namnet på 2020-talets svart svan - virusutbrottet som aldrig tar slut - Coronucopia!

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommenterar fortfarande inte barn här. Ta bort din kommentar. Tack!

   Radera
  2. Ursäkta, du har rätt. Fel av mig att nämna ett profilnamn om än ensamt och helt utan subjektiv kommentar om det.

   Ironi finns i hur en definierat avgörande fråga för mänskligheten tills för typ två månader sedan helt försvunnit från både media och denna blogg till förmån för en annan fråga som tar över helt.

   Radera
  3. Du får nog tänka ett varv till. Väldigt off-topic och ett barn är mina tips. Att tänka på miljön är förstås inte fel. Heder åt dig att du prisar G.

   Radera
  4. Helt med på att hålla sig spår, men tror du missförstod.

   Hursom din sista kommentar är onödig där du sätter dig till doms om vad jag skall tillåtas kommentera om. Om du ser behov av att styra upp bloggkommentarer på ditt vis finns alltd möjligheten att skaffa en egen blogg och administrera den.

   Det finns en iaktagelse i hur vi människor tror att vi ständigt lever i den yttersta av tider. Atomkrigshot, kärnkraftsolyckor, miljöförstöring och klimathot har alla ersatt varandra som den stora frågan. Hittills har i stort ingen av dessa frågor lösts istället har de ersatts av en annan fråga som får allt fokus och som gör att den tidigare frågan inte blir lika stor längre i allmändebatt. Miljöförstöring är inte löst. Det var 90/00-tals fokus men vi gick vidare. Det troliga är att klimatfrågor hamnar på samma nivå som global miljöförstöring. Dvs en fråga i skuggan av något annat.

   Tänk till innan du sätter dig till doms över andra och tillrättavisar hur man skall tänka och skriva på en blogg som inte är din att styra över.

   Radera
  5. Alltså, senaste trenderna har ju eskalerat i förvirring. Det har blivit standard med miljö-kamper som antingen är dåliga för miljön eller garanterar att döda miljontals barn, inte bara utan att reflektera över konsekvenser utan så pass att folk blir griniga om man försöker förklara att andra sidan av miljömyntet är döda barn. Genus-inriktad finansiering har utvecklats på liknande vis.

   Det kan alltså också vara så att vi faktiskt nådde "peak-bortskämd" eller "peak-begåvningsutmanad" eller "peak-bullshit" eller peak-vad-man-nu-vill-kalla-det. I ett sådant läge räcker det med en liten, liten konkret fara för att kasta in den till syvene och sist överlevnadstörstande människan i veckligheten.

   Det finns mindre chockerande sätt att minska människans miljöpåverkan än plötsliga virusutbrott, men det är inte alls lika trivialt att säga att det finns mindre skadliga alternativ.

   Radera
  6. @Abbe: Miljöförstöringen (eller miljöbelastningen som det hellre borde heta) har blivit betydligt bättre (mindre) på många områden sen 1970-talet. Bilar är renare, utsläpp från reningsverk är mindre, försurningen har minskat‚ ozonhålet har blivit mindre (även om det finns tecken som tyder på en viss tillbakagång där) etc. (Sen finns det förstås stora problem kvar, som t.ex. Aralsjön).

   Men det har skett långsamt och gradvis så det har inte genererat stora rubriker. Ibland tror jag att massmedia (och kanske de som läser media) tror att man kan lösa jättestora problem i världen genom att vifta med ett trollspö eller genom att alla människor plötligt blir helt överens och ändrar beteende radikalt. De flesta borde dock inse att stora förändringar tar lång tid och kräver både mycket arbete och stort tålamod.

   Radera
 20. Alla familjer med fler än ett barn blir borta januari - mars. Får man VAB för hela perioden?

  SvaraRadera
 21. Jag antar att MSB, Folkhälsomyndigheten, Regioner och Länsstyrelser använder lugnet före stormen för att planera för särskilda sjukhus för enbart Corona-patienter, tjänstgöringsplikt för vårdpersonal, skaffa fram resurser som hjälper vårdpersonals familjer när denna personal genast måste förklaras i karantän...
  Eller så gör man ingenting...

  SvaraRadera
 22. Som en italiensk läkare skriver, det är viktigt att folk inte får panik, men som det är nu så inser inte folk hur allvarligt det är, så han känner att han måste skriva något, då folk gnäller över att dom inte får gå ut på restaurang eller gå till gymmet.

  https://news.sky.com/story/coronavirus-italian-doctor-says-fighting-covid-19-outbreak-is-like-war-11954229

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har ni en annan sevärd intervju, han är ingen epidemiolog, men han berättar om utmaningarna.

   https://youtu.be/9mrPHO-nkVE

   Giacomo Grasselli - a senior Italian government health official who is coordinating the network of intensive care units in Lombardy - explains the “critical” situation in Italy, brought about by the Covid-19 outbreak

   Radera
  2. Detta är en bra förklaring varför kraftfulla åtgärder krävs för att fördröja epidemin och varför Italien agera som man gör. Jag har hört via en annan källa att läkarna får ta ganska tuffa beslut angående intensivvård. Ca 15% av personalen har smittats.

   Radera
 23. Triagen ser grym ut om detta stämmer :( https://threadreaderapp.com/thread/1237142891077697538.html

  klart dödligheten är hög bland äldre om ingen över 65 (samt patienter med tidigare sjukdomar) inte får ens basal behandling. Fy fasen en mardröm

  SvaraRadera
 24. Och smittkällan för de flesta pandemier är ? Kanske borde åtgärdas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver två obegripliga frågor. Röstar du på SD måhända?

   Radera
  2. Upp stiga orden tanken stilla står?

   Radera
  3. Niklas! Hon ställde två frågor. Att klistra epitet på folk, ökar bara polarisering.

   Jag gissar att Sivan menar råttor? Som fick skulden för digerdöden! Men där har faktiskt modern forskning, frikänt råttan!

   Radera
  4. Alternativt skulle det ha varit det ökande flygandet, hon menar på. Där folk flyger från världsdel, till världsdel. Och tar med sig smittor, snabbt går det också. Som vi såg på norra Italien Svenskarna.

   Nu verkar det ju dock som, att Västerås flygplats ska stänga.

   Så om det var flygandet. Så borde ju det lugna litegrann.

   Radera
  5. Det behövs inte klistra något på Sivan. Hen har skrivit här innan. Jag kan inte hjälpa att jag har bra minne liksom. Du får gissa bäst du vill.

   Radera
  6. Hen menar förstås att invandringen är felet.

   Radera
  7. Förstår!!

   Men då har hon fel! Det är semestrande svenskar, som flyger hem. Som är den största boven. Både när det gäller säsongsinfluensa, och Corona.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Du har säkert rätt men invandringsfrågan hör inte hemma här. De som spridit Corona i landet har som jag förstått det varit vanliga affärsresenärer eller välbestälda människor som varit och åkt skidor i Italien. Att den skulle komma hit har för mig varit klart sen länge. Synd FHM modeller varit så naiva och utdaterade. Magnituden har för mig varit något under Kina. Men jag är nu rädd att jag underskattat min modell.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. Ingen aning. Jag tror det är mer Afrika och de sydvästra delarna av Asien. Så det är några tidszoner därifrån.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. Tog bort nästan allt, som har med invandring att göra. Då det bara göder vissa. Och dessutom inte har med Corona att göra, över huvud taget!

   Radera
  17. Niklas och jag, verkar ju ändå vara hyfsat överens. Sivan, avser jag ändå inte diskutera med.

   Radera
 25. Ja svenska kontorister på sportlov i italienska alperna är helt klart en smittkälla att åtgärda.

  Borde bara få åka till Kinekulle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är väl dåligt med snö..?

   Radera
  2. Precis, lämplig påföljd för dessa smittspridande utförsåkare.

   Radera
 26. Nu väntar vi förstår med spänning på hur experten Dr Juridik, vill att vi ska förhålla framöver. Vilken groda den blev turligen i Expressen av all media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Expressens kulturredaktion och en jurist kanske ändå inte är första man vänder sig till om råd när ämnet innefattar medicin, matematik, statistik, sannolikheter, riskanalyser...

   Radera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. Hur ligger sittspridningen till i Afrika?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket svårt att veta eftersom de har så låg testkapacitet. Samma i Pakistan, Indien etc.

   Radera
  2. Hur påverkas viruset i varmare områden? Afrika? Indien? Pakistan?

   Radera
  3. Det syns ingen stor spridning i varmare länder och några skilda anledningar som vad jag kan tänka mig är:
   1.) Värmen är ogynnsam för viruset
   2.) Många av dessa varma länder är fattiga så smittan blomstrar under ytan.
   3.) De är ekonomiskt beroende av turismen och mörkar.

   Det har gått lång tid sedan de första fallen i tex Thailand men det är fortfarande bara 59 smittade. Om smittan börjat spridas där så skulle även turister drabbats vid det här laget och dom har råd gå till läkare samt kan knappast mörkas bort. Så jag skulle gissa och hoppas på alternativ 1.).

   Radera
 29. Det fanns faktiskt en politiker 2016 som ville att möjligheten att utfärda undantagstillstånd skulle införas, då vi hade kravaller i förorten. Vem det var får ni räkna ut själva. Men hade det gjorts, så hade vi kunnat dra i bromsen för länge sedan.

  Icke länk: https://www.sydsvenskan.se/2016-07-07/jimmie-akesson-vill-infora-undantagstillstand-i-fororten

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge."

   Radera
 30. För USA är det kört, nu 1037 smittade. Tillväxten är exponentiell, nästan alla stater har smittade områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det lär få konsekvenser som får börsen att sätta i vrångstrupen igen.

   Radera
  2. Nationalgardet skickas till norra New York för att stänga ner allmänna platser, i hopp om att begränsa smittspridning.

   Radera
 31. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 32. Jag blir förvånad att så många högbegåvade personer har åsikten att Folkhälsomyndigheten agerar kompetent med att ännu inte vidtagit kraftiga åtgärder för att minska smittspridningen. Jag antar att dessa personer räknar med parametern att vi är en splittrat land med en ledare som ingen tar på allvar så det krävs att sjukhusen överbelastas och att viss mängd människor dör innan det går att få en folklig opinion för kraftiga åtgärder.

  SvaraRadera
 33. Ryktet gör gällande att flera stora arbetsgivare i våran hufvudstas skickar hem anställda med direktiv att jobba hemifrån tillsvidare. Bla en stor aktör inom "IT" och ett "mediehus"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta började alltså förmedlas ut igår kväll och har fortsatt under morgonen/förmiddagen

   Radera
  2. Vi måste ta med våra laptops hem f o m idag. Vi uppmuntras att jobba hemifrån. Mkt bra hanterat.

   Radera
  3. Dom pratade om det på radion nu på morgonen.

   Och så klagade FHM på att andra myndigheter inte följde deras rekommendationer medans dessa myndigheter försvarade sig med att det trots all var väldigt lätt för deras personal att sitta hemma med laptopen och jobba.

   Radera
  4. På de flesta myndigheter behöver de inte ens ta med laptopen hem. Ingen kommer märka någon skillnad i alla fall.

   Radera
 34. Igår var jag i Sthlm på jobb och passerade genom hela centrum till fots i eftermiddagsrusningen. Passerade 3 olika gym där det var helt fullt av folk. Och rätt mycket folk på resturanger och caféer. Känns som att precis alla går all-in på att det är Business-as-usual fram tills någon uppifrån säger annorlunda. Det är beundransvärt på ett sätt att tänka positivt, men frågan är om det är värt det om vi spolar fram 2 veckor? Jag gissar att Sthlm om 2 v är som Milano är nu ungefär, vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja något man kan fråga sig finns det NÅGON anledning till att det INTE kommer bli som där så länge vi lever som vanlig här? Men som sagt vi ligger 2 veckor efter dem och då kommer facit, jag vet iaf vad jag tror.

   Radera
  2. Så länge smittade inte avlider, eller ens avlider i någon omfattning och intervjuer med hemskickade coronasmittade som äter glass och spelar TV spel hemma så är det inte konstigt att allt är som vanligt.

   Blir det ett tvärsnitt av befolkningen som drabbas och dödstal skjuter iväg då blir det tomt på de flesta ställen.

   Radera
  3. Jag har sedan åtminstone en vecka tillbaka varnat de jag bryr mig om för att vi ska förvänta oss det scenario vi har just nu. D.v.s. förklarat att nej, Sverige och Stockholm har *inte* kontroll på spridningen, och nej det är *inte* en vanlig influensa, så ja, det är *mycket möjligt* att vi redan har en massa smittade i Stockholm. Tre faktum, som kanske inte alla kände till - för alla vet inte att vi tex låtit bli att testa sjukdomsfall till och med ankomna direkt från norra Italien. Det visste jag.

   Jag har gjort detta mycket försiktigt. Förklarat att det är ett råd om att ha detta i beredskap, inte ett faktum att det är precis så som jag gissar. Förklarat att min *gissning* är att vi redan har spridning i Stockholm.

   Resultatet är ofta att folk blir arga, riktigt arga. Tänk cornus tidiga inlägg om "sluta panikfjanta om corona", men mycket argare. Typ "Va?! Nejdu, jag tror inte på dina konstipirationsteorier! Sluta nu! Svenska myndigheter ljuger inte!!". Jag försöker förklara att jag inte påstår att någon ljuger. Mer ilska.

   Jag har ibland kallat Sverige den utopiska kommunismen, på grund av att kommunismens mål brukar beskrivas som mer självreglerande kollektiv orning - inte att staten tvingar på ordningen via våld. Och denna tilltro till att *individuellt* alltid förhålla sig till en myndighets kollektivistiskt motiverade "mycket låg risk, sluta fjanta, jobba på bara!" - helt utan hot om våld från dessa myndigheter - är.. jag vet inte om världsunik, men den känns världsunik.

   Radera
  4. Jag vill inte nämna personer här, men det är ju till och med så att många istället för sunt förnuft och ens grundläggande analys kring den enorma mängd data vi redan har i världen har lyssnat på... en till synes narcissistisk *bakteriolog*. För hen har blivit förknippad med staten.

   Radera
  5. Till hundra procent medhåll här med Linus. Och ännu idag är det fortsatt stor naivitet och okunskap om vad som kommer ske inom svensk sjukvård när intensivvårdsfallen kommer in.

   Här har ni det mest skrämmande: Den med okänd smittkälla kom in som intensivvårdsfall till sjukhuset. Det innebär att han/hon smittades för flera veckor sedan. Han/hon har därefter i flera veckor sannolikt smittat andra. Lägg på 5 dagars inkubationstid och en veckas snabbt försämrat hälsotillstånd och du har en enorm våg med nya fall om 1-2 veckor.

   Detta är _EXAKT_ det som hände i Italien. Milda fall i början, sen började de svåra komma in, sen en aldrig sinande våg av svårt sjuka.

   Och allt detta finns dokumenterat. Och folk vägrar lyssna.

   Radera
 35. När ska folket vakna ut sin törnrosasömn och börja tänka själva? Det kommer inte komma någon prins på skinande vit springare med lösningen på alla era bekymmer, och kommer han så kan ni ge er fan på att han har en baktanke.

  Ta eget ansvar är uppenbart svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10% kanske gör det. Min son drog direkt paralleller till judarna i förkrigs-Tyskland. Trots det uppenbara hotet var majoriteten paralyserade och stannade kvar.

   Radera
 36. Tar vi drastiska åtgärder nu och kanske sänker BNP mer 30% i tre månader så är det ändå bara 7.5% bortfall räknat på 12 månader. Alternativet är garanterat sämre både för BNP-bortfall och människoliv/lidande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har skapat ett gäng korthus i Sverige, varav åtminstone bostadsmarknaden byggts upp via utbredd korruption under lång tid. Alltså helt naturligt idag sitsen att många människor i styrande och/eller särskilt påverkande position försöker hålla uppe korthuset med näbbar och klor.

   Det kan ge lite friktion mot att agera, milt uttryckt.

   Radera
 37. Allt det här måste väl komma som en skänk från ovan för att rädda pensionssystemet. Alla kanske blir smittade, de flesta blir hemma några veckor och lite minskade skatter / konsumtion / pensionsavsättningar, men en stor andel av de äldre som får ut pengar ur systemet stryker dock med. Om 5% av pensionärerna som troget betalat in till det perfekta systemet nu inte behöver få ut sina pengar kan ju de lyckliga överlevande få 5% mer i pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då jag gissat den här utvecklingen funderade jag halvt på skämt på att slopa överföring till närstående vid dödsfall, och istället opportuniskt i något år byta till den allmäna pott där man kan ta del av andras dödsfall. Kan ju komma att ha avkastning om vi har otur.

   Lite som att shorta mänskligheten.

   Radera
  2. Ättestupan återinförd, kanske gynnsamt för den som är ung fast vi vet ju inget om de långsiktiga effekterna.

   Det sägs tex redan nu ge permanenta skador på lungorna om man drabbas av lunginflammation.

   Radera
  3. I det mörka scenariot är det här på lång sikt förknippat med flera "positiva" ekonomiska effekter, just på pensionssystem och _framtida_ belastning på vård och äldreomsorg.

   Det negativa är att dina äldre släktingar och bekant riskerar dö när smittan når hela befolkningen samtidigt som vården har nått maxbelastning och man måste triagera bort folk som är över 65.

   Läs rapporter från läkare i Italien.

   Radera