Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-13 09:36

Finansinspektionen slopar kapitalbuffertkrav för bankerna

Finansinspektionen (FI) avskaffar det kontracykliska kapitalbuffertkravet på 2.5% för bankerna, och sätter kravet till 0%, för att lånefesten ska kunna fortsätta att rädda den skuldbaserade svenska ekonomin i spåren av coronakrisen.
Finansinspektionen.
Åtgärden ska skapa utrymme för bankerna att låna ut ytterligare 900 miljarder kronor till företag och hushåll, genom att slippa hålla en kontracyklisk buffert på 45 miljarder kronor för att täcka upp exempelvis kreditförluster.

"Med detta utgångsläge och sänkningen av buffertkravet finns nu alla förutsättningar för att bankerna ska kunna fortsätta att tillgodose sina kunders behov av finansiella tjänster även om det ekonomiska läget skulle försämras. FI förväntar sig att bankerna inte höjer sina utdelningar till följd av åtgärden och kommer att följa upp det i banktillsynen."
Bankerna kan förstås istället dela ut dess 45 miljarder i eget kapital till aktieägarna, vilket Finansinspektionen inte vill.

I sig är inte slopandet av bufferten något märkvärdigt, utan det var detta den var till för. FI skriver:
"Syftet med bufferten är att i goda tider bygga upp bankernas motståndskraft. Bufferten kan sedan användas för att upprätthålla bankernas förmåga att ge lån till företag och hushåll även i ett sämre ekonomiskt läge."
Bankernas kapitalkostnader minskar därmed, när man slipper binda eget kapital, och förhoppningen är att lånefesten ska kunna fortsätta, då den är helt avgörande för den svenska skuldbaserade ekonomin. Svenska privatpersoner är som bekant bland de mest skuldsatta (i förhållande till BNP) i världen och det går inte för sig att sluta med detta bara för att det blivit en global pandemi.

Härnäst väntas en panikräntesänkning från Riksbanken efter att den norska centralbanken sänkte sin styrränta med en halv procentenhet. Därmed kan lånefesten fortsätta.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Fint - då sitter vi bara och väntar på att bankerna också skall krascha så har vi lyckats skjuta oss i foten, rengjort bössan, laddat om och sedan matar på upp längst benet.

  SvaraRadera
 2. Och Riksbanken lånar ut 500 miljarder: https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2020/riksbanken-lanar-ut-upp-till-500-miljarder-for-att-sakerstalla-kreditforsorjningen/

  För att säkerställa kreditförsörjningen.

  Verkar som allt blev som en viss annan kommentator förutspådde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att statsmakt + centralbanker kommer göra allt i deras makt för att förvara kreditförsörjningen och prisnivån. Även om det sker på bekostnad av valutan eller något annat. Långsiktigt lyckas dom inte men människan är inte långsiktig.

   Radera
 3. När nu mängder med folk blir uppsagda och företag går i konkurs som en följd av Corona vem skall då kunna låna pengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte lokalvårdaren på Scandic hotels som efterfrågar bostadsrätter i Sthlm city ändå. Värre är det är Volvo, Scania, Alfa Laval, ABB och sådana företag börjar dra ner på folk.

   Radera
  2. Dessa pengar är inte avsedda för bostadslån utan för att livskraftiga företag inte ska gå under till följd av corona-krisen.

   "Myndigheten erbjuder bankerna upp till 500 miljarder svenska kronor mot säkerhet för vidareutlåning till icke-finansiella företag verksamma i Sverige."

   Om företagen överlever kommer vi snabbare på fötter när Corona-smittan väl ebbar ut. En bra åtgärd tycker jag.

   Radera
  3. Vad är definitionen av "livskraftiga företag" efter 10 år med stimulanser?

   Radera
  4. @CC. du får skilja på åtgärden från RB och den från FI. RB syftar till tillfälliga krediter (2år) till företag som är på obestånd och behöver kredittillskott. Denna åtgärd är för att hålla dessa Zombieföretag vid liv och undvika att deras personal blir utan inkomst. FI åtgärd syftar till att öka bankernas utlåning till kunder som är kreditvärdiga och därmed stimulera marknaden på samma sätt som en räntesänkning.
   Om RB följer upp med räntesänkning så är det i nuläget inte säkert att bankerna utan dessa åtgärder skulle vågat ta risken att öka sin utlåning.
   Om RB sen följer upp med QE och börjar köpa på sig de obligationer som Riksgälden kommer ge ut för att täcka underskottet i statsfinanserna så kommer det att ge ett negativt tryck på marknadsräntorna.

   Pengar kommer flöda ut och det som händer är att Bankernas och Riksbankens balansräkningar blir svagare men det tänker de lösa vid nästa högkonjunktur. Bankerna kan i princip trycka hur mycket pengar som helst om myndigheterna tillåter och RB kan låta sin balansräkning växa hur mycket som helst. Det som däremot händer är att RB och de svenska bankernas kreditvärdighet blir sämre, vilket kommer påverka valutan negativt och även kan påverka marknadsräntor uppåt. Det blir en urholkning i kronans köpkraft utomlands och borde egentligen ge en inflation i konsumentpriser, men så länge pengarna inte går till konsumtion utan till aktier, fastigheter och dylikt så blir det bara inflation i dessa tillgångar vilket vi ser som positivt, då det ser ut som värdeökning tills det blir en reaktion likt den vi nu ser och uppfattat värde närmar sig det verkliga.

   Radera
 4. Alla andra gör samma sak, alltså bank of England och ecb. Man skulle ju kunna säga att de alla tränande en del 2009...

  SvaraRadera
 5. Alla ska låna pengar så att arbetslösa får flyga till restauranger.

  SvaraRadera