Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-03-03 16:23

Federal Reserve blinkade - paniksänkte räntan halv procentenhet - hjälpte i några minuter

Federal Reserve blinkade precis om paniksänkte den amerikanska centralbankens styrränta. Detta fick börserna att gå upp under flera minuter, men större delen av uppgången är redan utplånad. Banken medgav i praktiken att det är panikstämning som råder på marknaderna, och att den verkliga ekonomin kommer ta en rejäl smäll av coronaviruset.
Minutchart S&P-500.
De amerikanska börserna steg under hela fem minuter efter Federal Reserves paniksänkning och medgivande att coronaviruset SARS-CoV-2 kommer ge omfattande konsekvenser för både finansmarknader och den reala ekonomin.

Efter 18 minuter var i stort sett hela effekten av paniksänkningen bortblåst.

Centralbanken blinkade, som man pratar om i revolverdueller, och gjorde därmed bort sig och erkände det dåliga läget. Därmed är det också korrekt att marknadsreaktionen bör vara neutral, rent av negativ. En oplanerad sänkning på en halv procentenhet är ett riktigt dåligt tecken. Fed pratade tidigare om att sänka räntan, vilket gav en dags börsuppgång i fredags. När börserna så idag började falla i USA igen, så var man tvungna att sänka. Uppenbarligen är läget riktigt, riktigt illa, för annars hade man inte gjort så här.

Tjurfällan är på väg att slå igen. Efter en så pass stor nedgång som vi såg förra veckan har aldrig den amerikanska börsen fortsatt vara i en tjurmarknad, undantaget 1915 efter sänkningen av Lusitania. Nedgången har alltid fortsatt efter eventuella tjurfällor. Men det kanske är annorlunda nu...

Tillägg: Börsen har börjat stiga igen.

Tillägg 2: Svenska kronan stärks kraftigt mot dollarn och euron. Dollarn faller 2.51% mot SEK och euron faller 1.22% mot svenska kronan. Beslutet att i höstas avveckla USD- och EUR-positionerna visar sig fortfarande vara korrekt. Det ser ut som att marknaden tror att ECB också ska sänka sin styrränta, men inte Riksbanken.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Ok, vi får väl se om du får rätt. Eller fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bloggens ambition är att ha fel i allt."

   Radera
 2. Jag kan _i och för sig_ tänka mig ett liknande scenario, nämligen asienkrisen (1997/1998) där vi fick en stor uppgång efter FEDs räntesänkningar på hösten (vilket då var efter större nedgångar under sensommaren). Sen blir det aldrig exakt samma sak som händer, historien upprepar sig inte men ibland kan vissa paralleller dras.

  Coronaepisoden bör orsaka stor skada för världsekonomin, men det är (som vollan visar) oerhört svårt att gissa hur stor skadan blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker man bör skilja på världsekonomin och finansmarknaderna här.Fed kan rädda finansmarknaderna, men inte den riktiga ekonomin när allt stänger ner. Ska företagen låna för att köpa sådant som inte finns?

   Världens största tillverkare av CNC-maskiner i Tyskland stängde ner sina fabriker nu pga Coronaviruset.

   Radera
  2. Supply chain kommer inte igång p.g.a. sänkt ränta om orsaken stavas Corona men det kanske stärker andra företag.

   Radera
  3. Precis, man måste skilja på kris i efterfrågan och kris för utbud. Sjunker efterfrågan brukar det gå att ösa stimulanser för att fixa, men när utbudet börjar hacka pga brist på komponenter spelar det inte så stor roll hur mycket stimulanser man öser.

   Radera
  4. Stämmer bra. Andra centralbanker har också påpekat att det behövs stöd från finanspolitiskt håll. I Sveriges fall lär man skynda på stöd till korttidsarbete + förtydliga vilket spelutrymme man kan ha från finansdepartementet.

   Från centralbankerna blir det snarare aktuellt med nya obligationsköp eller direktutlåning för att hålla företag flytande.

   Oavsett, väldigt stora förändringar kan vara på gång.

   Radera
 3. Guldpriset gick kraftigt uppmen och andra sidan stärktes kronan mot dollarn. Summa Summarum: Guldpriset gick upp något räknat i SEK.

  SvaraRadera
 4. di.se verkar han viss eftersläpning av amerikanska börskurser. Di.se visar + 0,30 men S&P 500 visar -1,30 om tittat på andra sidord realtid.

  SvaraRadera
 5. Panik, ja! Dessa figurer tror de er i kontroll, no no NO! Det er bara dessa figurer som koeper papper med pengar de trycker. Der har du BOMBEN! Pensioner upp i roek, en boers som stiger utan substans (till slut en krasch verre en 29) , folk som inte klarar sin dag och miljoner som soeker lyckan i Europa. Klart ryssar bidar sin tid och, kanske,kanske "Hostsol med mera. Bloggaren er INTE dum, INTE cyniker, enbart realist i mina oegon sett!

  SvaraRadera
 6. För övrigt är alla de amerikanska index jag följer nu åter negativa även på heldagen.

  Ticker Type Name Day% W% YTD% 12M%

  ^DJI Index Dow Jones Industrial Average -0.77% -2.16% -7.15% 1.81%
  ^GSPC Index S&P 500 Index -0.50% -1.71% -4.83% 9.67%
  ^IXIC Index NASDAQ Composite -0.41% -0.56% -0.63% 17.38%
  ^NDX Index NASDAQ 100 -0.40% 0.09% 1.26% 23.65%
  ^RUA Index Russell 3000 -0.95% -2.51% -5.48% 7.70%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort sagt kunde inte Fed rädda marknaden den här gången.

   Radera
 7. Noterar att det redan börjar bli global brist på skyddsutrustning av PLAST...

  ...tack som fan Miljöpartiet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, när askan lagt sig efter civilisationens skärseld kommer framtidens historiker inte vara nådiga angående sveriges plastpåseskatt.

   Radera
 8. Mycket mycket mystisk aktion av FED. De har sammankomst 10e mars ändå där det förväntades att de skulle sänka 50-75 punkter, varför valde de att gå ut tidigare? Känns som en riktig panikreaktion, och för vad, att rädda toppen av en ATH? Det är väl inte farligt om vi torskar det i lite coronapanik? Nej, jag tycker denna aktion inte ingjuter förtroende alls och jag tror att börsen kommer motreagera på det och att vi får breda fall resten av veckan ut. Det är nästan så att de erkänner att bibehålla en väldigt hög börs är deras viktigaste mål och det är ju sådär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg precis på CNBC att futuresen pekar på att marknaden tror med 42% sannolikhet på 50 punkter till 18e mars och 58% sannolikhet för 75 punkter till. Måste vara något fel. Det var i och för sig så man gjorde 2008.

   Radera
  2. Investerarna: oj Fed sänker med 50 bps, detta måste vara allvarligare än vi trott. Vad vet Fed som inte vi vet? Typ så.

   Radera
 9. Och nu drar guldet även i SEK.

  SvaraRadera
 10. Nu händer det grejer grabbar!

  SvaraRadera
 11. Börsen reagerar sent eftersom den i första hand ser den ekonomiska påverkan av motåtgärderna snarare än att ett (relativt) mycket litet antal människor blir sjuka i olika grad och/eller avlider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är i och för sig ett rimligt agerande, men det förutsätter att börsen är rationell. :-)

   Radera
 12. Stora problem på repo marknaden. Alla som ville låna fick inte. 20 miljarder blev inte godkänt. Totalt omsattes över 100 miljarder på en natt i repo. Repo + term behovet var tillsammans 180 miljarder. Så marknaden hade väntat att FED skulle starta QE4 eller höjt övernatt repon tillbaka till 125 miljarder. Jag tror att detta var orsaken inte själva räntesänkningen.

  SvaraRadera
 13. Om Sanders går bra på supertisdagen så lär det inte höja riskapptiten.

  Guldet *borde* gå utmärkt i denna miljö av osäkerhet, fallande börser och aktiv dollarförsvagning.

  SvaraRadera
 14. Vem fan bryr sig... jag har träffat en ny tjej och jösses vad hon är vacker. Har inte tid med min portfölj, mitt företag eller husförsäljning... det kommer bli dyrt det här men det är hon värd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah! förälskelse... som heroin för själen, go for it

   Radera