Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-03 06:59

Extrem börsrusning i USA - glöm inte tjurfällan

Börserna rusade extremt i USA igår, vilket gör att det är lämpligt att påminna om fenomenet tjurfälla. S&P-500 steg +4.60% vilket torde vara en av de största uppgångarna på en dag, någonsin.
"Jag säger inte att det är en tjurfälla, men det ..."
Uppgången hos de amerikanska börserna var extrem under gårdagen. S&P-500 +4.60%, Dow Jones Industrial Average otroliga +5.09%, Nasdaq Composite +4.49%, Russel 3000 +4.36% och Nasdaq-100 +4.92%. Ett av bolagen med världens högsta börsvärde, Apple, gick +9.31%. Tesla steg +11.32%.
Dagschart S&P-500.
Mycket av uppgången skedde dessutom efter europeisk börsstängning, så de europeiska börserna lär väl hänga på, även om uppgångarna i Asien är måttliga. Nikkei-225 är rent av ned och går -0.83%. (Ja, jag har dubbelkontrollerat nu - ProTA hade en skottårsbugg, men BeeSoft producerade i natt en buggfix och version 4.2993 finns nu att ladda ner - man måste dock ladda om historiska kurser för att åtgärda gårdagens bugg).

Fenomenet tjurfälla (eng bull trap) känner ju förstås alla till. Vid varje nedgång så kommer en rekyl som får alla som är positiva att kasta sig in med sina pengar, innan nedgången fortsätter.
Marknadsbubblans anatomi.
Den extrema upprekylen känns väldigt mycket som detta. Shatterhand twittrar att vinstvarningarna kommer nästa vecka och det är nu i mars som företagen kommer börja känna av konsekvenserna av Kina på allvar.

Jag säger inte att det är en tjurfälla, men det ser ut som en tjurfälla. Kom inte och säg att ni inte blivit varnade för fenomenet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Likvidera har ju svämmat över marknaden senaste månaden.
  Detta plus QE osv, är det en dålig idé med Lysas räntefonder i stället för banklikvid?

  SvaraRadera
 2. Ja förstå sig på börsen.. men det blev ju inte så bra med mina bear cert..

  SvaraRadera
 3. Centralbankerna och i det här fallet Fed gick mycket riktigt in och började lova räntesänkningar. Systemet är riggat, ingen ide att gå och hoppas på ett långsiktiga ras är min känsla.

  SvaraRadera
 4. Mycket välbekant fenomen detta ja. Lär vara fortsatt volatilt till sommaren? Att gissa om topp till botten landar på 10%, 25%, 40% eller annan siffra får nån annan göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framför allt vollan talar ju emot att detta är över. Mycket slagig handel och extrema rörelser talar för att detta inte är över.

   Radera
  2. Exakt så. Det här känns tydligt igen från 2008. Behöver såklart inte betyda att utvecklingen realt sett blir nåt liknande.

   Radera
  3. Riktig jävla gubbgissning nu. Men förra veckan dog det varje öppning sen kröp uppåt under dagen. Vi såg det omvända igår och jag skulle inte bli förvånad om hela veckan ser ut så. Upp på öppning sen krypa nedåt under dagen. Det finns noll förklaringar till varför det skulle röra sig just så mer än att det är just så det sett ut och det finns någon bakomliggande psykologi i det.

   Radera
  4. @Tim Eller så är förklaringen helt enkelt algoritmhandeln som numer står för merparten av handelsvolymen

   Radera
  5. Ja mycket möjligt. Den förstår jag mig inte på och kommer aldrig försöka begripa heller.

   Radera
 5. sidledes handel där vi nu nått botten. kommer vara hög volatilitet inom den vida range som skapats framöver. Men något ras genom botten blir det ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror heller ej på ras eller tjurfälla. Nu bär det uppåt. Nedgången stoppades av fed.

   Radera
  2. @Mr Perfect: Ja antingen så blir det som i Dec-18 ett hack i kurvan och sen fortsätter det uppåt och då kan alla optimister skrika "vad var det jag sa" eller så funkar dom tekniska indikationerna och vi får en nergång och då skriker alla pessimister "vad var det jag sa".
   Vi får se vad det blir.

   Radera
  3. Onekligen intressant att följa den här bloggen. När börsen väl rasar så svämmas kommentatorsfältet över, när börsen går upp är det låg aktivitet.
   Många här som hoppas på ett börsras känns det som.

   Radera
  4. Volatiliteten är negativ. Många som är nervösa och vet inte om de ska trycke på köp eller säljknappen. Själv har jag gått ur börsen i stort. Tänker månadsspara på nedgången och gå in när index börjar närma sig lämpliga nivåer kanske efter sommaren eller ännu längre fram? Jag tror bara detta är en mild fläkt av kommande nedgång. Kinas ekonomi drar med sig övriga världen där dåliga vinster i bolagen och en förstörd räntemarknad blir besvärligt. Corona är bara den sista pusselbiten som fick skiten att rämna.
   Ursäkta att jag är pessimist men i övrigt är jag en mycket optimistisk person.

   Radera
  5. Många av oss ville nog att börsen skulle rasa, men knappast ville folk att det skulle ske med hjälp av en pan... epedemi menar jag.

   Radera
  6. https://www.di.se/live/fed-sanker-rantan-med-50-punkter/

   Där kom den! 50 punkter. Omxs30 upp 3 %!
   Börsen räddas igen.

   Radera
  7. Även om det kanske inte är statistiskt fastställt har jag en känsla av att majoriteten av bloggläsarna är mer pessimistiskt lagda när det gäller både bostadsmarknaden och börsen.
   Börsen brukar ju ha dippar på -30 till -50% var 10e år i alla fall och där har man väl sin möjlighet som småsparare att investera och komma ikapp förmögenhetsmässigt jämfört med dom som redan har tillgångar i form av bostäder. Bostadsmarknaden är lurigare. Senast den kraschade var mer än 25 år sedan. En billig chans in på den marknaden infaller kanske bara 1 gång under sin livscykel som kreditvärdig så där är det kanske ingen större mening att vänta in ett läge.

   Radera
 6. Man kunde komma in hyfsat billigt på bostadsmarknaden våren 2009.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu i efterhand ser priserna billiga ut men det var inte så att priserna föll med -50% mellan 2008 och 2009. Priserna låg hyfsat still och det gick att köpa för utgångspris (i alla fall i storstadsområdena). Jag försökte pruta på flera objekt men det gick inte.

   Radera
 7. Men allså, kartan som ligger är ju en halvering av börsen minst från topp före 2003. Nånstans där kommer väl frågan om vad man gör i en lågkonjuktur från den officiella finansmakten?

  SvaraRadera