Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-01 16:50

Enkät: Hur oroad är du över coronaviruset SARS-CoV-19?

Dags för en söndagsenkät igen, och det är en upprepning av tidigare enkät för att kontrollera om läsarnas attityder har ändrats. Hur oroad är du över coronaviruset SARS-CoV-19? Svara nedan.
Vårbild.
Enkäten hittar du nedan.

66 kommentarer:

 1. Lite mindre orolig än sist. Nu verkar WHO's modeller korrekta och Corona tas på allvar av flertalet. Medelklasspandemin oroar mig mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medelklasspandemi?

   Radera
  2. Ja hysteri i medelklassen. Föräldrar vill veta av skola, förskola var barnens klasskompisar firade sportlovet typ. O s v

   Radera
 2. Är lika orolig som vid förra Aftonbladsflunsan (H1N1). Dvs inte alls.

  SvaraRadera
 3. Eftersom jag inte har rösträtt i riksdagsvalet så klicka jag Annat. Borde ha lämnat tomt eller så borde det ha funnits ett alternativ för oss som inte får eller velat rösta.

  SvaraRadera
 4. Är inte orolig för direkt smitta för mig eller min absolut närmaste. Däremot har jag äldre släktingar som skulle kunna bli riktigt risiga och vänner i yngre ålder med kroniska sjukdomar som faktiskt skulle kunna avlida innan ett vaccin är på plats.
  Produktionstappet som sker i världen är ju tragisk för ekonomin och har ju sina påföljder med arbetslöshet och ökat lidande hos de som inte varit förberedda för en situation som denna.

  Det som inte diskuteras och som jag inte har hittat information om är hur läkemedelsproduktionen (ffa i Kina) påverkats. De senaste somrarna har hundratals läkemedel varit restnoterade men det diskuteras ingenting om hur det kommer att bli till denna sommaren med corona-panik-inducerat produktionstapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från Apotekets infosida - https://www.apoteket.se/om-apoteket/om-oss/var-syn-pa-lakemedel/miljoaspekter/lakemedelsproduktion-och-miljon/
   "Mätt i försäljningsvolym utgör generiska läkemedel knappt 60 procent av alla dygnsdoser som säljs på våra apotek. " och
   "En stor del av världens läkemedelsproduktion sker idag i tillväxtländer som Kina och Indien."

   Hörde på radion i fredags (Studio ett tror jag det var) att de vanliga läkemedelsbolagen fokuserar på moderna läkemedel där pengarna finns och kineserna förser oss med de läkemedel där patenten gått ut.

   Radera
 5. Jag är mer orolig hur våra myndigheter utsätts för hånkampanjer bland annat på Flashback.

  Helt öppet undermineras dessa av skribenter och det värsta är att många faller in i gnället.

  Själv undrar jag om gnället leds av någon som vill oss illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Själv undrar jag om gnället leds av någon som vill oss illa."

   Det gör det ju i någon mån. Samma avsky mot vad vi har idag som gör att vi får brexits och konstiga presidenter, samma avsky driver ju det där gnället. Vi har för lite informationstransparens för att tex MP ska komma undan med irrationella sätt att styra folks liv idag.

   Jämför bostadsmarknaden i Sverige. Ju mer jag studerar den, desto mer lär jag mig att hela marknaden drivs av korruption. Det är liksom inte en olycklig beståndsdel, utan en av våra mest fundamentala marknader är under statlig kontroll - med korrupta makthavare bakom spakarna. Detta avgör nästa hela utfallet, allt annat blir detaljer.

   Vid sidan av detta har vi en politisk kamp för att i synnerhet stjäla produktionsvärde (snarare än kapital som i andra länder). Samt "icke-politisk" styrning av kronan som försöker göra den mindre värdefull. Denna myndighet påtalar hela tiden problemet med bostadsmarknaden och belåning, men anser alltså att det är så viktigt att föra över pengar från fattiga till rika att de inte kan göra något annat än att fortsätta.

   Är det något vi gjort i Sverige under tiden är det att samsas. Konsensus. Med andra ord, den här vedervidriga styrningen är något som successivt byggts upp bakom ryggen på en befolkning som hela tiden förutsatt att det är ordning och reda - i Sverige finns tex ingen korruption. Om svenska politiker och myndigheter strider för något måste det vara bra.

   Vad säger huvudet då? "Låt skiten brinna". Åtminstone i svaga ögonblick kan tanken på en kraschad marknad och fallerad ekonomi kännas befriande. Det vore inte kul för någon, men det är just det som är grejen: hatet mot att ha blivit lurad blir större rädslan för en värre situation.

   Så någon röstar Trump pga Hillarys järngäng, någon röstar SD pga 7-klövern, någon röstar en ogenomtänkt Brexit pga EUs kontroll. Någon gnäller på flashback om en vilja att "skiten ska brinna".

   Trump är inte kul, SD är knappt ett parti, Brexit kommer kännas och det är ju inte speciellt kul att brinna.

   Nej, det behövs inga ryska troll för dessa "hånkampanjer" på flashback. Tvärt om är det inte ens konstigt, i synnerhet inte på internet där folk får gnälla lite mer okontrollerat.

   Radera
  2. Instämmer! Mkt är galet i världen - folket - som de förtroende valda ska företräda för deras bästa - tänker de styrande allra minst på.
   Banker - gör bara en sak lever på andras arbete. Fint då att bostads utlåningen gått från ca 500 mdr år 2000 till- ja var sista siffran över 4000 mdr år 2018...
   Snacka om att vi - de flesta - är fast i ekorrhjulet och ser friheten försvinna. Förtvivlan. Misströst.

   Radera
  3. Men läser folk verkligen där? Känns som en ickesida som familjeliv. Kanske behöver ni en semester från den typen av media.

   Radera
  4. Om tävlingen är att förstå mest om samhället ignoreras knappast forum av den typen. Om tävlingen är att i största möjliga kura ihop sitt intellekt i en trivsam bubbla ignoreras de nog ofta, för världen är sällan fulare än på flashback och sällan i-landsfånigare än på familjeliv. Den är vidare sällan mer korkad än på facebook, eller mer introvert än den är på instagram. Den är sällan mer påhittad än på aftonbladet, eller mer vänstervriden än på SvT, eller mer tonårsrebell än på bubb.la.

   Vill man bara vagga sitt sinne kan man välja verklighet.

   Radera
  5. Det var en uppriktig undran. I min bekantskapskrets och på jobbet kommer Flashback aldrig upp som ”vet ni vad jag läste”-ämne. Därför undrade jag om det var som familjeliv = inget man tar på allvar 🤷🏼‍♀️

   Radera
  6. Spontant med tanke på flashbacks storlek och aktivitet tror jag det mer beror på att folk skäms för att nämna det, eller i minsta fall inser att det flashback som källa dödar vad de tänker berätta.

   Radera
 6. För min egen och min familjs hälsa: inte så speciellt orolig alls. Kommer det så kommer det, känns inte som att jag kan påverka ett virus smittspridning så varför spendera tid på att oroa sig.

  Blir dock lite orolig för sveriges, EUs och resten av världen rent ekonomiskt. Verkar ju redan nu ha satt sina spår, vi får se vart detta slutar.

  SvaraRadera
 7. Knasig poll, oroad kommer ju betyda helt olika saker för alla. Om jag reser väntar jag nog en vecka innan jag hälsar på mor och far, det är väl en form av oroad.

  Mänskligheten är säkerligen fine om så 90% av den dör. Är man då orolig för den om man tror 90% kommer dö?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkäten är inte utformad för personer med dina personliga utmaningar.

   Radera
  2. Öh, nej, vilket var poängen. Den är utformad specifikt för personer med dina personliga utmaningar.

   Radera
  3. "Den är utformad specifikt för personer med dina personliga utmaningar"

   Den är utformad som de flesta andra enkäter, d.v.s. normalt...

   Radera
  4. Om nu de flesta enkäter ger ett fullständigt oanvändbart underlag (inga kvantitativa indikationer på något), så betyder detta att de flesta enkäter är oanvändbara. Vet inte hur det hjälper oss.

   Radera
 8. Nu råkade du blanda i namngivning mellan virus och sjukdom.

  Borde väl vara SARS-CoV-2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, du förstod inte vilket av alla virus enkäten gäller?

   Radera
  2. Jag hade inga problem att förstå vad han menade, bara påpekar skrivfelet.

   Radera
  3. @Bus

   Du missade en punkt efter meningen "Borde väl vara SARS-CoV-2".

   Radera
 9. Inte särskilt oroad av viruset i denna omgången av bloggens undersökning heller. Dock intressant att följa händelseförloppet, nationellt och globalt. Framförallt vad gäller den minskade miljöförstöringen i form av minskat CO2-utsläpp som enligt vissa uppgifter nu reducerats med 1/4 i Kina. Sen är det också intressant att se händelseförloppet på börsen.

  Orolig? Nej!
  Har det fångat min uppmärksamhet? Ja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekonomisk aktivitet ner -> folk dör -> CO2 ner. Den största effekten är ju inte ögonblicksbilden just när ekonomin går ner. I Sverige lever vi inte precis på marginalen kanske, men en oerhört stor del av världen gör det.

   Radera
  2. Ekonomisk aktivitet upp -> CO2 upp -> Folk dör.

   Radera
  3. Du är medveten om att du precis beskrivit situationen som naturligt självreglerande...?

   Om Ja så vet inte vad jag ska skriva. Om Nej så vet jag verkligen inte vad jag ska skriva.

   Radera
  4. Ja situationen är i allra högsta grad självreglerande. Självregleringen är i full gång, med all önskvärd tydlighet.

   Radera
 10. Lika oroad över viruset som för den vanliga influensan, dvs, inte ägnat den en tanke i vardagen. Däremot är jag mycket mer bekymrad över hur virusnyheten åskådliggör den oerhörda negativa kraft som fri, lättillgänglig masskommunikation släpper lös. Det tycks bli svårare för var dag att nå ut med faktabaserad, väl avvägd kommunikation.

  Visst går den hitta om man SÖKER men just den delen av MASSAN som har svårast att ta åt sig den typen av kommunikation verkar media tycka allra bäst om att mata. Det ger väl en härlig förstärkningseffekt kan tänkas och så behöver man ju inte leta nya stories på flera VECKOR. Härligt!

  NB! Till MASSAN hör naturligtvis alltid någon annan än jag själv.

  SvaraRadera
 11. Inte influensa. Inte SARS. En jämförelse.

  (av de smittade) Influensa Corona
  Dödlighet 0,1% 3%
  Allvarligt sjuka <1% 20%
  Intensivvård <0,1% 5%
  Spridning 1,3 minst 4-7
  Antalet döda stiger till det dubbla på 4-5 dagar när det kommer igång, om man inte lyckas tygla det. Sydkorea och Kina kanske kan klara det, men Sverige och EU gör det nog inte. De är inte kapabla att ta till de åtgärder som krävs. Dessutom kan det mångkulturella Sverige klara det sämre än andra. Fulla plan från Iran får landa utan kontroll och karantän. Att sjukvården redan går på knäna lär väl inte hjälpa när 100-tals eller 1000-tals vill ha intensivvård. När vården klappar ihop ökar dödligheten från 3% till 10-20%, eftersom ingen sjukvård kan ges.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är av samma tro som dig, tycker siffrorna tyder på att det är så allvarligt.
   Hoppas vi bägge får fel. Hur som, jag är orolig, men har ingen panik på nåt sätt, jag vet att det är bortom individens kontroll. Jag gör vad jag kan genom att tvätta/sprita händerna ofta, inte skaka hand, hålla mig borta från sjukt folk, samt testa mig själv med jämna mellanrum (har en oximeter och såklart en termometer, under 93% syremättnad är en indikator, speciellt ihop med feber).
   Jag har hört WHO säga att detta är allvar, att länder måste ta det på allvar. Men känns som merparten inte ser det så allvarligt.

   Radera
  2. Glömde tillägga att det jag faktiskt är mest orolig för är världsekonomin... vi måste välja mellan att låta otroligt många smittas, eller låta ekonomin kollapsa. Försöker vi med det ena kan vi likväl få det andra på köpet.

   Radera
  3. I Sverige/EU har man valt väg. Man satsar på att rädda ekonomin och försöka ljuga folk fulla med att detta är en influensa, inget att oroa sig för. Man har accepterar att det kommer att dö många människor. 2,5% av de testade i Sverige har corona, men man testar nästan ingen, bara totalt 500 st. Verkligt antal smittade i Sverige är betydligt högre och dubblas var och varannan dag. Om vi idag har 1000 eller 10000 fall är det ingen som vet. Myndigheterna ska sätta in åtgärder om det får spridning. Men hallå, då är det för sent. Det är nu i början man kan göra något, men det görs absolut inget. Jo man satsar allt på desinformation och att hålla folk ovetande och lugna så att de går till jobbet och fortsätter konsumera. Man vill rädda ekonomin - och kanske pensionssystemet, eftersom många av de döda kommer att vara 60+. Vissa varor var redan slut i helgen på Coop och ICA Maxi: torrmjölk, torrjäst, bullens korv och lite andra varor som är det första folk kommer på att bunkra upp. Skyddsmasker och desinfektionsmedel är redan slut överallt. Så myndigheterna har väl inte lyckats helt med att få oss att tro att detta är en vanlig influensa. Men de lär fortsätta att jobba på det. Tills sjukhusens alla avdelningar är fulla, ja visst ja, det var de redan innan corona-krisen. Men jag säger som ansvarig minister: Vår beredskap är god - eller?

   Radera
 12. Jag är i vissa avseende mindre oroad, tex visar det sig att 81% av de smittade bara blir lindrigt påverkade så värsta scenariot blir ju därmed begränsat.
  Med viss reservation för att vi ännu ingenting vet om de långsiktiga effekterna.

  Men i andra avseenden har min oro bara bekräftats mer för varje dag som gått, global spridning är väl ungefär lika säker som ett brev på posten. Endast Kina har vidtagit åtgärder för att förhindra den saken.

  Vad gäller oron för mig och mina närmaste så begränsar det sig till den äldre delen av familjen.
  Samt så oroar jag mig för hur samhället kommer fungera om några månader när folket börjar bli rädda, och dessutom samtidigt inser att landets styrande mörkade och negligerade tydliga risker.

  Inte oroad för att jag tror att jag inte skulle klara mig själv eller att ta hand om mina närmaste utan för att jag ser framför mig att det kan bli ett ganska obekvämt år eller två.

  Jag antar att följden av denna enkät blir detsamma som efter sammanställningen av den förra. Nästan ingen oroar sig för viruset så inget mer ska skrivas om viruset.

  Nästan ingen oroar sig heller för en börskrasch eller bostadskrasch, eller Putin så det det blir väl kanske bara inlägg om Teslas förträfflighet framöver.

  SvaraRadera
 13. Inte så oroad av själva viruset som det ser ut just nu. Jokern är väl om det skulle mutera till något farligare. Corona är ju ett RNA virus och RNA är mycket mer instabilt än DNA och har betydligt högre mutationsfrekvens. Även om RNA virus muterar frekvent så betyder det naturligtvis inte att det är hög sannolikhet för att det ska bli farligt eftersom det kan krävas förändringar på många ställen i arvsmassan för att så ska ske.

  Är däremot lite oroad över de följdeffekter som viruset kan få. Tänker då ffa på ekonomiska effekterna och belastningen på sjukvården. I värsta fall kan ju det senare leda till att man inte kan få optimal vård om man skulle ha oturen att drabbas av någon annan sjukdom i samband med en epidemi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis t.ex. om sjukvårdspersonal insjuknar så kan de bli rätt få kvar som hjälper alla de som också behöver vård för vad de lider av.

   Radera
  2. På vanliga vårdavdelningar finns ingen beredskap för någon längre tid. Redan idag har vi problem att få in personal vid sjukdom, semester... Vi ett virusutbrott och personal är sjuka, ja då blir det sannerligen en utmaning för Regionerna..

   Radera
 14. Jag anar vad Cornu är ute efter 😷😃

  SvaraRadera
 15. Jag skrev att jag är lite oroad för mig och mina närmaste. Jag som många andra har ju nära som ligger i riskzonen för att råka illa ut av COVID-19 om de blir smittade, dessutom kan vissa vara i en ålder där det är aldeles för tidigt för att dö. Men som det ser ut nu så är det inte någon överhängande risk att de blir smittade.

  För övrigt så blir nog inte konsekvensen av själva smittan värre än en vanlig influensa och man går ju inte runt och oroar sig för landet eller världen för något som händer årligen. Kanske det skulle bli problematiskt för sjukvården att klara av ifall sjukdomen sprids i någon större omfattning i sverige (trots att politrukerna säger att vi har god beredskap, men de säger väl också att allt är frid och fröjd inom sjukvården också). Men på den punkten är oron mest för mina närmaste som kanske inte får den vård de skulle behöva, men det kan även bli allmänt dålig stämmning också.

  Jag vet inte om man skall kalla det för oroa sig, eller kanske bara mest stör mig är de proportioner åtgärder mot smittspridning tar. Dessa är ju långt utöver de åtgärder man tar mot årliga influensan. Det är då klart att detta kan få effekter på samhället och/eller ekonomin som man kan ha anledning att oroa sig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men säsongsinfluensan har man koll på och erbjuder gratis vaccin för de som tillhör riskgrupperna. För Corona finns inget vaccin och långtidseffekterna är okända som t.ex. har tillfrisknade kvar latent virus, hur länge är man resistent och mutationshastighet osv.

   Radera
  2. Precis som sjunkbomben skriver, man vet för lite om viruset och därför måste man ta det säkra före det osäkra. Vad händer om viruset muterar? Blir man immun efter att varit smittad eller är det som Dengue där man kan råka riktigt illa ut om man blir smittad en andra gång?

   Radera
  3. Oavsett är konsekvenserna på samhället mest på grund av hysterin kring detta. Det är ju inte Ägda 97 som håller produktionen igång precis. Om hon blir 99 eller 97 är egalt för ekonomin. kanske rent krasst bättre om hon bara blir 97, men hennes anhöriga håller nog inte med.

   Radera
  4. ...Ägda är givetvis gammal hårdrockare och använder därför metäl döts på sitt namn.

   Radera
 16. Intressant hur folk jämför COVID-19 med influensan, antar ingen sett alla klipp på youtube hur det är/var att leva ens i närheten av Wuhan. Har influensan någonsin krävt vakter i vart enda block i kina, att man använder tandpetare när man använder hissen i sin byggnad, eller att man får sin temperatur kollad flera ggr om dagen om man går utanför sitt hus, trippla handskar samt dubbla masker, blöjor på läkarna pga arbetsbelastningen?
  Vet att många ser ner på kineserna, men när en diktatur tar detta på ett så stort allvar, hur kommer det gå för oss som knappt bryr oss om det?
  Hur många dödade COVID den första månaden, och hur många dödade det den senaste dagen, och hur många tror ni det kommer döda på en dag i jämförelsen med en dag av influensan om en månad eller två? I dagens takt ökar antal fall med 20-30% om dagen i EU.
  Det är så oerhörd naivt att enbart kolla på dagens siffror utan att kolla på utvecklingen.
  Den 22:a var det 17 döda utanför EU.
  Den 23:e - 26
  Den 24:e - 36
  Den 25:e - 45
  Den 26:e - 55
  Den 27:e - 70
  Den 28:e - 84
  Den 29:e - 106
  Den 1:a mars - 126
  Detta är WHO:s siffror, så skjut inte budbäraren.
  Dvs dödsfallen multipliceras med ca 4 per vecka, vilket kan ge 27 tusen döda om en månad och 7 miljoner döda om 2 månader (utanför Kina). Detta går såklart att bromsa, men inte om man fortsätter att se detta som en influensa.

  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

  Vårt största hopp är sommaren samt Kinas pågående dubbla Fas3 med Remdesivir som sägs va klart till slutet på april. Sägs att USA upptäckte att dessa antivirala såg ut att ha effekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om kineserna censurerat detta klippet så är det sevärt, för att se hur, enligt ett Kina godkänt videoklipp det egentligen står till.
   https://youtu.be/A1yXTlvTB08
   Och även med dessa s.k drakoniska åtgärder så vet vi inte hur mkt siffrorna är underrapporterade (nästan allt från sjukhusen raderades), därför har vi bara Sydkorea och Italien att gå på, Italien har för övrigt valt att inte rapportera smittade som inte uppvisar några symptom från och med i går tror jag...

   Radera
  2. Antalet döda om jag har förstått rätt är 300 000 per år för den vanliga influensan Hittils 3 000 döda för Corona. Det är väl korrekt fakta?

   Radera
  3. Gillar fakta, då kan vi jämföra om ett år...

   Radera
  4. Sedan finns det rätt så skrämmande fakta hur diktaturen kina driv på en-barns-politiken också. Så det är mycket kopplat till hur landet styrs med järnhand. Sedan kan man inte interpolera framåt baserat på så små nummer, då blir det helt åt he****e fel

   Radera
  5. När tillräckligt många tillfrisknat så är det immuna ett tag och då kan inte viruset spridas vidare genom dessa och då avtar utbrottet.

   Radera
  6. Och det är dödlighet med tillräckligt antal vårdplatser.
   Folk dör så är det, men ca 20% av de insjuknade behöver läggas in, 15 av dessa 20, så att säga, behöver höga doser syrgas och de sista 5 behöver mekanisk hjälp att andas.

   Med få sjukvårdsplatser kommer dödligheten att skjuta i höjden.

   Radera
 17. Världen går inte under, men för vissa tar resan slut. Det kan ju skapa en viss oro i samhället. Ingen vill vara fel procent.

  Oro kan också uppstå om myndigheter inte kommunicerar korrekt information eller kan besluta vilka nationella regler som skall gälla för att hindra smittspridning. Det krävs tydlighet och ledarskap från start.

  SvaraRadera
 18. Inte sjukdomen i sig men hur media och ala hysteriska personer blåser upp hela grejen och får samhället och marknaden ur balans.

  SvaraRadera
 19. Skrev ingen oro generellt med två undantag:
  Familjen: Något oroad beroende på kroniskt ajuk dotter som definitivt tillhör riskgruppen (även vanlig influensa skulle kunna "ta kål" på henne)
  Europa: Något oroad mest för Italiens skull

  SvaraRadera
 20. Inser att jag i det här forumet antagligen (säkerligen) blir hånad men skriver ändå. Jag är mycket orolig. Inte för hur läget är nu utan för hur det kan bli vid en spridning (okontrollerad) i många länder samtidigt.
  Utrustningen kommer ta slut, antibiotika kommer ta slut, antivirala kommer ta slut. Utgångsläget för de som behöver sjukvård försämras drastiskt. Du får inte in dina anhöriga på sjukhus. Andra operationer osv ställs in för du har inte handskar så din cancerbehandling kan du glömma.

  Det blir samma tryck på producenter som när du ska försöka boka den där rockkonsertbiljetten alla andra också vill ha. Du klickar på sidan när biljetterna släpps men blir utan ändå.

  Jag hoppas verkligen inte det blir så men risken är inte noll. Tror ingen har panik eller är rädd för de få fall som finns i landet nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *Andra operationer osv ställs in för att det inte finns handskar osv så din cancerbehandling kan du glömma.

   Radera
  2. Och då har jag inte tänkt in risken för mutation till något avsevärt värre som spanska sjukan som i sin andra våg främst drabbade och dödade 20-40 åringar det vill säga de som försörjde och tar hand om resten av befolkningen. Förhoppningsvis muterar den åt det mildare hållet nu.

   Radera
  3. Har samma oro. Vid stor spridning så har jag familjemedlemmar och vänner som förmodligen inte klarar en infektion och som inte kommer att prioriteras i en överbelastad vårdapparat.

   Lite oroad av att man stöter på attityden att det ändå bara är gamla och svaga som kommer dö, som om vi inte bryr oss längre.

   Radera
  4. Erik: Ja, vi bryr oss fortfarande, men det är bara mänskligt om sorgen och de praktiska konsekvenserna vid en 85-årings frånfälle blir bra mycket mindre än vid säg en 45-årings.

   Radera
  5. Klart att det är mer tragiskt om en ung människa dör.

   Men inse att siffrorna för de äldre är rätt så grymma.
   För de över 80 år uppskattas CFR till någonstans 14%-21%
   För de mellan 70 och 80 år CFR uppskattas till 8%

   Att då rycka på axlarna är inte speciellt empatiskt.

   Radera
  6. Efter att den där färdtjänstchauffören smittad och sjuk körde runt gamlingar i Stockholm, så lär vi få väldigt höga dödstal i Sverige snart.

   Radera
 21. How do People React in a Pandemic?
  https://nieman.harvard.edu/wp-content/uploads/pod-assets/microsites/NiemanGuideToCoveringPandemicFlu/CrisisCommunication/HowDoPeopleReactInAPandemic.aspx.html

  SvaraRadera
 22. Min lokala ICA butik har kampanj på Coronaöl. De har aldrig haft ölen innan.

  SvaraRadera