Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-03-28 18:50

Enkät: Har du förtroende för svenska myndigheters hantering av coronakrisen?

Dags för en liten enkät om vad du har för förtroende för svenska myndigheters hantering av coronakrisen? Svara nedan.
Smittförande ämnen på en plats i Sverige.
Enkäten hittar du nedan. Ingen personlig information utöver svaren lagras eller kan ens läsas av bloggen, dvs inga uppgifter om IP-adress eller liknande, utan enbart svaren på frågorna nedan, samt en tidsstämpel på när svaren skickades in.

174 kommentarer:

 1. Nu ska vi stödja Regeringen och FHM. Att klaga och kritisera allt som görs fyller ingen funktion just nu, om något gör det bara saker ännu värre när folks tillit till myndigheten försvinner.

  Sen efter att krisen är över och alla kan andas ut och när vi äntligen har facit på hur vi klarade krisen. Det är då vi kan rannsaka alla beslut gjorda, nya som gamla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänker du att de ett kan skada om folk vädrar sitt missnöje? Har svårt att se hur det kan påverka.

   Radera
  2. Om det är någon gång vi ska granska myndigheterna hårt så är det i sådana här lägen.

   Deras felbeslut kan kosta tiotusentals liv.

   Radera
  3. Vilket är då folkets missnöje? Det enda gnället jag har hört är från de gamla vanliga gnällspikarna och de är inget att räkna med någonsin. MEN det finns en sak ni kan göra. Se det så här. Ert hem är ett lnd dvs ni bestämmer helt själva över detta. Skruva igen dörren så ni inte kommer ut och vänta tills allt är över. Det är ju detta ni vill eller hur?
   TAG EGET ANSVAR.

   Radera
  4. Det ska bli intressant att se om man man efter den här krisen kommer vilja erkänna de saker som blev fel.
   Det kommer finnas både fel och rätt och ska man lära sig nåt så är det av felen.

   Min känsla är att myndigheter och i synnerhet politiker mycket sällan erkänner begångna fel. Där är mitt förtroende mycket lågt och felen om de ens tas upp kommer skyllas på andra eller annat.

   Radera
  5. Mikael, samhället skulle misstycka ganska ordentligt om man gjorde enligt dina instruktioner.

   Arbetsplatser och skolsystem lämnar inte utrymme för att du ska göra som du vill.

   Man kan naturligtvis runda systemet med sjukanmälningar men då är vi egentligen utanför lagen.

   Radera
  6. Om alla som ifrågasätter myndigheternas agerande utifrån stabil kunskap om läget och hur man bäst gör för att avhjälpa krisen, så kan vi slippa ogrundad kritik och allmänt gnäll, och det kanske t.o.m. hjälper lite.

   Men då blir det förstås betydligt mindre skrivet i kommentarsfälten både här och där. :)

   Radera
 2. I avvägningen mellan ekonomi och dödstal förstår jag att de tvekar. Tron att vårt system, optimerat för normalläge, ska fungera är stark. Tron att dödligheten är 1% (ungefär så många som normalt dör ett år) är stark och rädslan att göra fel är stark.

  Churchill blev inte omvald.

  Jag är glad att jag slipper fatta beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Churchill förlorade inte valet 1945 för att britterna tyckte att han hade gjort ett dåligt jobb under kriget.
   Han blev premiärminister igen 1951, f.ö.

   Radera
 3. En liten förkylning trodde cornucopia det var. Saknar dessa inlägg. Verkar raderade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså. Citera mig på det eller sluta fantisera. Jag har skrivit att inget talar för att fler kommer dö än i en årsinfluensa. Än så länge stämmer det med mycket god marginal. Men det kan visa sig vara fel. Framför allt så skrev jag att det inte är jordens undergång.

   Radera
  2. Jorden kommer att klara sig utmärkt. Men väldigt mycket kommer att ändras. Detta är ett wake-up-call rätt långt upp på richter-skalan.

   Radera
  3. Det saknas vaccin mot Corona vilket bör innebära att den slår hårdare än en vanlig vaccinerbar årsinfluensa.
   Någon nytta måste väl ändå vaccinen tillföra, annars kunde vi gott vara utan dessa.

   Radera
  4. Ja och nej. Influensa är smittsammare, samtidigt som den mycket riktigt är frivillig, eftersom man kan vaccinera sig, särskilt vårdpersonal drabbas nu. Men nu pratar vi dödsfall.

   Radera
  5. Hur kan man ens jämföra Covud-19 med en vanlig influensa? Fattar verkligen inte.

   Radera
  6. Är ju inte jätte stor skillnad i dödlighet liknande symptom och smittvägar så tycker det är rätt logiskt

   Radera
  7. Okey. Så du menar att en vanlig influensa kan få hela världen att falla samman?

   Radera
  8. Varför tror du att Influensa är smittsammare? Enligt vad jag läst på många platser så är RO för influensa runt 1.3 och för coronan runt 3.

   Radera
  9. Ingen idé att diskutera med Covid-19-förnekare.

   Radera
  10. Om man skulle ha ambitionen att hejda influensa så att man stänger gränser så sjuke den ju det ja. Stora skillnaden är brist på immunitet som gör att proportionellt fler dör under en kortare period, på sikt ska talar väl siffror för att corona kommer vara 2-3 gånger så dödlig som influensa (3-600 000) world wide. Så miljonen årligen, men större problem nu men bara marginellt större en ny influensa utan vaccin eller immunitet

   Radera
  11. Carmania, avser det en ny influensa utan någon immunitet i gruppen?

   Radera
  12. Oavsett imunitet - meningslöst att jämföra med säsongsinfluensa då den inte gör detta mot lungorna i samma utsträckning. Utöver att det är en pandemi och att vi står inför den initiala sjukvårds-chocken är det vad jag tycker är lite läskigt med covid19. Vi kan så lite om hur den påverkar lungorna på lång/kronisk sikt på det ganska stora procentantal den angriper.

   Tex covid-19 i Mars -> kroniskt trasiga lungor -> covid-19 i November -> stendöd?

   Menar inte att man ska förutsätta så hemska scenario men att det är jobbigt att vi vet att den gör bestående skada men i övrigt vet vi inte så mycket ännu.

   Radera
  13. Fast nu skrev ju bloggaren att vi jämför dödsfall. Du är väl läskunning kompis? Att viruset attackerar lungorna precis som många andra virus är väl inte så konstigt. Har du en referens till att lungorna förblir trasiga? Inträffar det för alla som blir sjuka? Eller hur många i procent. Vore intressant kvällsläsning. Tack på förhand.

   Radera
  14. Förstår mig inte på folk som hela tiden upprepar "men det har inte dött fler än i influensan (ännu)", vilket är främst tack vare dom åtgärder man vidtagit. Influensans dödstal per år är rätt konstant, COVID har i flertal länder bevisat att den är 20-50 ggr dödligare, och det råder konsensus i att 40-70% kommer bli smittade beroende på om vi får ner R0 värdet tillräckligt mkt och länge, alternativt att vi faktiskt stoppar smittan helt och hållet, dvs R0 under 1.
   Tror vi kan klara det rätt väl, men är rädd för USA och andra tätbefolkade länder med många storstäder.
   För övrigt, WHO säger att det dör 290-650k om året i influensan, dvs 1-2k om dagen, vi är redan uppe i 3k om dagen för COVID19, vad blir det om en vecka, 6k? 12k om 2 veckor? Tror man redan nu tappat räkningen.

   Radera
  15. Som du skriver " vilket är främst tack vare dom åtgärder man vidtagit", inlägget handlar om FHM och andra svenska myndigheter. Och med det är det underförstått att vi pratar om Sverige. USA, Italien etc har andra förutsättningar. Men enkäten handlar inte om det.

   Radera
  16. @Niklas kurios populärnivå: https://www.theguardian.com/world/2020/mar/28/what-happens-to-peoples-lungs-when-they-get-coronavirus

   WHO har väl sagt att det är ca 15-20% insjuknade som angrips i lungorna, och att åtminstone 80% slipper den fasen. Men 15-20% är ju rätt mycket, och bör ligga massa osäkerhet kring de siffrorna.

   Själv är jag i stadiet att jag tar viruset på allvar dels för samhällets skull då jag bor i Stockholm, men även för egen del trots att jag inte är i så kallad riskgrupp. Så jag gräver inte jättemycket i detta nu, då det blir rätt meningslöst eftersom det inte skulle förändra mitt beteende.

   Radera
  17. Ja det var verkligen populärnivå och svarade inte på frågan om ifall lungorna blir permanent trasiga. Det kan säkert vara så, men det vore intressant att veta hur mycket i så fall. Du skrev ju att de blev kroniskt trasiga så jag undrade mest ifall du hade något belägg för det. Men jag läste kanske slarvigt och fann inget av det.

   Radera
  18. Nej därav lång/kronisk. Vi kan ju omöjligen veta om det handlar om kronisk skada. Vi kan bara se bestående skada, samt många rapporter om att friskförklarade har fått kassa lungor.

   Detta är en av alla saker jag hoppas vi har bättre svar på om några månader.

   Radera
  19. Mediciniskt kroniskt är längre än tre månader. Men informationen är nog högst begränsad. Med det sagt, oroväckande ifall det blir permanenta skador vilket är inte helt osannolik för vissa fall. Men som sagt vi vet för lite om det är värre än för andra virussjukdomar som drabbar lungorna.

   Radera
  20. @carmania ett värde på R0 är inte samma sak som hur smittsamt ett virus är. R0 är en statistisk sak som beror på en mängd faktorer och är resultatet av dels smittsamheten och dels övriga påverkande faktorer.

   Detta nya virus har alla möjligheter att smitta vem som helst efter som nästan ingen har en immunitet (vilket ger ett högt R0).

   Säsongsinfluensa misslyckas att infektera en del människor pga vaccination eller att man har ett visst skydd pga att man haft influensan de senaste åren.

   Radera
  21. Jag tolkar R0 tvärtom. Wiki: "... can be thought of as the expected number of cases directly generated by one case in a population where all individuals are susceptible to infection. The definition describes the state where no other individuals are infected or immunized", men vad vet jag.

   Radera
  22. Med samma resonemang är skjutningarna och sprängningarna heller inget problem. Dödar färre än influensan.

   Radera
  23. Stefan: "Okey. Så du menar att en vanlig influensa kan få hela världen att falla samman? "

   Man får ju fundera lite om det är åtgärderna som sätts in som är det värsta eller smittan i sig. Jag tycker mig se en del omotiverad hysteri angående smittan, både från individer och från regimer. Det återstår väl att man skall börja gå barfota runt kyrkan för att blidka gud?

   Radera
  24. Anonym. Vad tycker du hysterin består av?
   Du kan väl knappast mena Sverige som är helt unikt i sin bekämpning av Covid-19.

   Radera
  25. Ananym. Om du vill ha koll föreslår jag att du följer Asien, främst Kina, Sydkorea som ligger långt före oss i händelseutvecklingen. Vänder inte Kina, Sydkorea upp kommer inte US eller Europa göra det heller. Och vänder US Europa upp kommer det vara flera månader efter Kina, Sydkorea. Nu blev det här ett ekonomiskt resonemang efter som insinuerade att åtgärderna kan vara värre än själva smittan. Det är ett helt felaktigt resonemang. Tvärtom kommer rätt åtgärder belöna sig på sikt och där tror jag på Kina, Sydkorea som agerade hårdast. Det är helt omöjligt att släppa på restriktioner som du efterlyser i US och Europa då vi inte har tillräcklig sjukvård.

   Radera
  26. Som sagt. Sverige unikt.
   https://www.bbc.com/news/world-europe-52076293

   Radera
  27. Lars B

   Varför skriver du saker du uppenbarligen inte har koll på?

   Ett R0 på 1.3 ger c:a 14 smittade i tio led. R0 på 3 ger 59.000.

   Radera
  28. @linus. Som vanligt så blandar du statistik hej vilt för att stärka din egen tes. Du hänvisar också till olika källor som säger olika saker och plockar de siffror som passar dig bäst. Om vi exempelvis tar artikeln från The Guardian som du hänvisar till så konstaterar läkaren att det kanske är så många som 6% av de som söker sjukhusvård som utvecklar lunginflammation som är allvarlig. I samma post som du hänvisar till artikeln kommer du svingandes med siffror på 15-20% som får lungorna angripna (ingen förklaring om det rör sig om andelen av de som söker vård eller andelen som blir sjuka). Kanske menar du att 15-20% får hosta? Den här typen av argumentation är i grund och botten väldigt oärlig och i detta läge framstår du som att du är beredd att använda vilka metoder som helst för att få det att framstå som att du har rätt.


   Att du sedan Inte kan belägga ditt påstående om att covid-19 skulle ge värre eller oftare förekommande bestående skador än motsvarande influensor är också ganska målande. Istället hänvisar du till "många rapporter".

   Radera
  29. Det är en hysterisk efterfrågan av vaccin. Det finns andra läkemedel som kan ta bort infektionen i lungorna.
   Ex med AIDS på 80-talet när det kom skulle det tas fram ett vaccin mot det. Har ännu inte kommit. Däremot har läkemedel gjort att det nu är en kronisk infektion som man kan leva normalt och med normal livslängd.

   Covid-19 förnekare eller ej. Sunt förnuft och allmänt förstånd är fortfarande bra att ha.
   Jorden kommer att överleva det här också och panik är inget bra tillstånd.

   Lyssna här på sånna som förstår sig på och inte killgissar.

   Snabbt vaccin mot corona på gång – men kommer det att fungera?

   https://sverigesradio.se/avsnitt/1467549

   Radera
  30. Nils. Du verkar tro att folk har noll koll. Artikeln du hänvisar till är verkligen ingen nyhet förutom för de som lever i filterbubblan Sverige.

   Radera
  31. Och ändå kan du inte ta åt dig vad experterna påtalar. Livet måste på något sätt fortsätta utanför filterbubblan.
   Jag har ett jobb som är där ute i verkligheten. Där vardagen är någorlunda som vanligt. Panik skulle inte fungera något bra där. Hur börsen hoppar upp och ner och skapar panik kanske inte exakt hur det fungerar här ute där många småföretagare försöker överleva

   Radera
  32. Vad snackar du om? Har jag öht påpekat hur svenskar ska leva sina liv? Sen ditt snack om börsen är ju fullständigt irrelevant i sammanhanget, skaffa dig en annan hobby.

   Radera
  33. Ja jag tycker det är korkat att be om tips på hotell i dessa tider. Ber om ursäkt om jag trampade på en öm tå där.

   Radera
  34. @Mopongo, lider man att jantelagen, vilket du gör, kommer man aldrig gilla eller få ut något av mina inlägg. Det är ett välkänt faktum så det är bättre att du ignorerar dem.

   Lider man inte av jantelagen är det i det här fallet mycket lätt att se att vad jag lyfter är att vi vet att viruset angriper lungorna aggressivt - och att vi specifikt INTE vet hur aggressivt eller i vilken omfattning.

   Ditt huvud brinner och du vänder detta till kritik mot att siffrorna är all over the place och spekulativa. Vilket tvärt om är självklart och en del av poängen.

   Så som sagt, vid jantelag är det bättre att ignorera mina inlägg, för jag orkar bara göra dessa förklaringar en bråkdel av gångerna någons huvud brinner.

   Radera
  35. Hahaha. Jösses. Du blir ertappad med att posta vilseledande och oärliga påståenden och du svarar med persongrepp och svammel om jantelagen...

   Radera
  36. Tycker det är rätt märkligt vad som händer. Normalt helt förståndiga vettiga människor som ändrar inställning och beteende helt. 3 st exempel.

   Munskydd. Vad jag vet finns det ingen expert som rekommenderar det. På en redan smittad person ja. Men på en frisk person skulle jag inte bli förvånad att det kan vara till det sämre. Falsk trygghet och att virus kan väl lätt sätta sig på munskyddet? 1dm3 stor av andning fuktig yta som kan bli en fin smitthärd.

   Tandläkarbesök. Väldigt många friska människor avbokar sina tandläkarbesök. Varför?

   Tilltro till svensk hälso & sjukvård, forskning, myndigheter, vetenskap. Normalt brukar detta ligga i topp i världen men nu vekar misstron vara total bland väldigt många. Nu ska man lyssna på Kineser, Fransmän och alla andra som inte har en aning om svensk kultur, seder och bruk. Varför inte lyssna på Nordkorea som inte rapporterat ett enda fall ännu så länge.

   Radera
  37. @Mopongo, jag har stort förtroende för att andra läsare faktiskt läser och inser att du hittar på den här skiten, trots att jag var vänlig nog att ge dig en lång förklaring (som inte borde behövts).

   Likt förbannat är det otrevligt att sprida påhittad skit om andra, så du kan väl åtminstone försöka växa upp?

   Radera
  38. @Linus. Så du menar att du inte länkade till en artikel i The Guardian för att visa på vilka konsekvenser covid-19 kan få där läkaren som intervjuades också sa att ca 6% av de som uppsökte sjukvård i Wuhan fick dessa komplikationer? Och att du i samma bloggpost påstod att ca 15-20% av de sjuka får luftvägsproblem?

   Radera
  39. @Nils Nilsson: Man bör nog skydda hela ansiktet och inte bara näsa och mun. Den som har ett enkelt munskydd av den typ som vi är vana vid att se från Östasien bör vara noga med att se till att den som nyser siktar på munskyddet, och enbart på munskyddet.

   Om nu den typen av munskydd hjälper alls.

   Radera
  40. @Mopongo jag googlade och tog första bästa länk (verkligen - prova) då jag såg att den tog upp röntgenresultat. Vid sidan av länken skrev jag "kurios populärnivå". Detta var till en användare som inte hade någon aning om att viruset angriper lungorna på ett sätt vi inte riktigt förstår ännu. Den användaren var uppenbarligen inte lika korkad som du, så sätt dig ned.

   "Och att du i samma bloggpost påstod att ca 15-20% av de sjuka får luftvägsproblem?"
   Då jag konstaterat att du kan läsa och skriva och surfa på bloggar får vi även konstatera att du delvis gör dig löjlig med flit. Det står i inlägget att WHO har gjort den uppskattningen.

   Radera
  41. Hej Linus. Enligt dig skulle det igår varit krigstillstånd i Sverige. Hur känner du kring det uttalandet.

   När man trampat i kalveret är det bäst att stå still och hoppas att folk glömmer istället för att göra mer oväsen.

   Radera
  42. Kära lilla (nu är du faktiskt oerhört liten) Lars, har du så svårt att ta in information att du helt missat att FHM gjorde precis samma analys, och är lika förvånade? Jag gav dig bara den några dagar före de la korten på bordet. Gå nu och gråt om vår kära myndighet istället, som enligt dig inte kan göra sitt jobb och borde hålla käften.

   Vi som är lite trevligare funtade är faktiskt riktigt glada över att Sverige helt brytit mot internationell empiri, rysk roulette eller ej. Detta inkluderar både mig och FHM, vilka förövrigt varit transparenta och stabila en vecka. Så hastigt och lustigt har vi väl bytt sida här.

   Radera
  43. Du hade alltså fel. Kort sagt så vet du inte vad du talar om. Bra att du medger att du inte har en susning.

   Radera
  44. Och nej, FHM har inte sagt att det skulle råda krigstillstånd.

   Radera
  45. Faktum är att du i princip i varenda kommentar - inklusive om kryptovalutor - visat dig ha fel. Sedan försöker du i efterhand omformulera vad du menade.

   Radera
  46. Nu är inte status på din blogg mitt mål i livet, så jag ska försöka inte bli för frustrerad av detta även om det är en naturlig reaktion. Men hur är det ställt själv när det bästa du vet är att rätt ut ljuga om dessa saker? Får det dig att känna dig duktig på något sätt?

   Senast du rakt ut LJÖG om att jag någonsin hyllat bitcoin som "världens bästa investering" osv (som påpekat är det Ethereum jag skrivit om i 5 år, och detta generellt *absolut inte* som en investering) så fick du svar på detta. Ändå fortsätter du ljuga om saken. Du kan väl åtminstone beskriva poängen bakom det maniska ljugandet så att jag kan bli bättre på att ducka det på något sätt? Utöver att sluta kommentera i din blogg, vilket såklart är en lösning jag känner till.

   FHM har räknat med större krav på intensivvård än vi har platser. Det där med "krigszon" var mitt eget ord för en sådan situation. Det finns ingen specifik definition för "krigszon" i förhållande till vård, men jag förutsatte att någon normalutmanad skulle förstå att det betyder att det är väldigt tråkigt läge och att alla inte får adekvat vård.

   Vart tror du förresten den imponerande uppryckningen för Stockholms sjukvård kom ifrån? Fick de feeling?

   Radera
 4. Jag valde fullt förtroende. Inte för att jag tror speciellt på myndigheter, utan för att vi i Sverige har något speciellt. Exakt vad det är kan jag inte riktigt sätta fingret på. Men samarbete, att göra sitt bästa, att ta sitt ansvar, att inte ligga någon till last, och att göra rätt för sig är starka kulturella aspekter som gör att jag litar på människorna som befolkar institutionerna och myndigheterna, inte myndigheterna i sig.

  Om min granne säger att hen skall göra något så litar jag på att hen gör det. Och det har aldrig slagit fel hittills. Samma sak med de som jobbar på myndigheterna. De vet att vi litar på dem, så de kommer att göra sitt allra yttersta i svåra lägen. Jag litar på att de gör det.

  Nu råkar det vara en S-regering i ledningen som jag normalt avskyr. Jag litar på att de nu gör vad som behövs. Jag litar på att oppositionen gör vad som behövs. Jag förväntar mig att de skall samarbeta, tillsammans. När detta är över har vi råd att käbbla igen. Nu är det allvar, och då måste vi alla bli ett och hjälpas åt. Det är vad jag förväntar mig, och faktiskt kräver av politikerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant resonemang. Vad skulle du säga ligger till grund för din tro att svensken skulle vara bättre på att samarbeta vid kriser (rent konkret alltså) likt den här och vilka nationaliteter/etniska grupper har sämre förutsättningar?

   Radera
  2. Finns en del svenska fenomen som att 50% bor i ensamhushåll och att vi inte är sociala av naturen.
   https://www.bbc.com/worklife/article/20200328-how-to-self-isolate-what-we-can-learn-from-sweden

   Radera
  3. Precis vi bor inte särskilt trångbott, vi är inte lika "intima" som t ex sydeuroper vi lyssnar väl till rekommendationer och har en generellt bra folkhälsa. Detta står klart. Precis som FHM/Tegnell sa på senaste presskonferensen så har olika ländar olika förutsättningar. Han förklarade även varför det är en fördel att bo närmre polerna. All information har varit tydlig för den som lyssnat och varit källkritisk, och fördjupat sig ifall något varit över ens kunskap.

   Radera
  4. Jag kan som jag sa inte förklara varför Sverige är eljest. Sverige hamnar extremt på exempelvis kulturkartan,

   https://webb.folkbildning.net/kina/kina-mitten-wvs

   Extremast av de de extrema.

   Jag vet inte hur jag skall uttrycka det, men om ni inte håller med ( i stort) så säg det, om ni kan.

   Jag tror inte att svensk egentligen har något att göra med det. Snarare tror jag att vi i utkanten av den kända världen genom åren skapat en kultur som fungerar i den kontexten, och det innebär alla de saker som jag räknade upp. Kanske ren tur, men just nu verkar den i vår favör. Tillit och jävlar anamma.

   Radera
  5. https://fof.se/tidning/2015/3/artikel/sverige-ar-ett-udda-land

   Radera
  6. Tack för din länk Stefan Östergren. Ja trångboddhet verkar ju inte vara toppen ur smittskydds synpunkt.

   Har inte lyckats lyssna på FHM och deras representanters dagliga presskonfernser. Har ett yrke där ständig produktion under kontorstid krävs och småbarn i hemmet.... Inte bra för mitt fokus. Det här med att det är en fördel att bo närmare polerna har jag missat helt. Låter intressan! Har du någon länk/källa där jag kan läsa mer?

   Sen kanske jag var otydlig i mitt tidigare inlägg.

   Jag efterfrågar alltså konkreta exempel på när "svensken" visst större samarbetsförmåga i kriser i relation till andra etniska grupper/nationaliteter? Har FHM redogjort för detta också? Har jag missat det? Eller är det en sån där "känsla" dom ligger till grund för påståendet?

   Radera
  7. Rickard,
   Jag tänker inte försöka omvända dig. Jag bara sådde idén i din hjärna. Nu är det upp till dig att ta reda på hur det egentligen ligger till. ;-) Med tanke på att du besvarade kommentaren kommer du inte att vila förrän du fått svar. Lycka till. Berätta gärna när du fått svar.

   Radera
  8. @Rickard, att bo närmre polerna handlar om att vi får en större årstidsvariation. Gynnsammt för oss nu alltså. Källa: FHM via senaste presskonferensen med bl a Anders Tegnell. Se https://www.youtube.com/watch?v=-Mfd5dKLMYg 24 minuter in typ.

   Radera
  9. Precis som Stefan Ö skriver så har vi en del svenska fenomen som jag tror är bra just nu. Vi lever i mindre sällskap. Vi kindpussas inte eller är så närgångna av oss rent generellt. Vi samlas inte i stora grupper/släkten för att äta mat tillsammans. Vi har en större tillit till myndigheter eller politiker, när det är allvar.
   I många länder har ex korruption minskat tilltron.

   Radera
  10. De nordiska länderna har väldigt mycket högre tilltro till myndigheter och varandra än i princip resten av världen. Detta har belagt i ett flertal studier. I statsvetarkretsar har detta kallats för det nordiska guldet då tilliten anses ligga bakom varför viss regleringar och institutioner fungerar mycket bättre och mer effektivt än andra i andra delar av världen. Intressant nog verkar invandrade grupper uppvisa likartad hög tilltro till myndigheter i Sverige efter ett tag. Utbildningsgrad och kön är dock signifikanta variabler samt politisk övertygelser (sd- och v_sympatisörer har lägre förtroende även om man kontrollerar för andra variabler som utbildningsnivå)

   Radera
  11. Tack för väldigt intressanta kommentarer. Men konkreta beläggen för att svensken skulle vara bättre på att samarbeta vid kriser likt denna lyset med sin frånvaro. Visst kan jag förstå att det kanske känns så,men då får man vara rak och ärlig med det.

   @svinto. Det är alltså en fråga om tro/känsla? Ja, om jag hittar belägg för att "svenskar" är mer samarbetsvilliga/bättre rustade för kriser lovar jag att delge dig källor kring detta. Jag söker ständigt kunskap och kommer leta så gott jag förmår efter något som bekräftar din tro/känsla. Jag tror dock inte du ska hoppas på för mycket

   Radera
  12. @Svinto 2020-03-28 21:49
   Den där kulturkartan är intressant, men man måste ha gjort en del förenklingar. Kina består av många olika kuturer med många olika språk, t.ex.

   Sveriges plats på kartan är nog mer tillförlitlig. Sverige är trots allt ett ganska homogent land fortfarande.

   Radera
 5. Fullt förtroende. Insatserna och kompetensen får utvärderas efteråt, men självklart arbetar myndigheterna med de bästa av avsikter och med befolkningens bästa för ögonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, du verkar var en av dem som tycker att ett förtroende för någon baseras på vad man tror att denne har för avsikter men att kompetensen, resurser, faktiska möjligheter etc. inte har med saken att göra, eller missförstod jag dig?

   Själv gav jag en trea, kompetensen finns säkert, men sävligheten, bristen på resurser samt den ständiga rädslan för att fatta oåterkalleliga, avgörande (och ev felaktiga) beslut gör att mitt betyg inte blir högre än så.   Radera
  2. Ja det gjorde du, eller så var jag otydlig.

   Det är inte lätt att som lekman under pågående smitta avgöra vad som är rätt eller fel, det verkar knappt ens experterna göra eftersom det är så komplext. Det blir så klart enklare i efterhand, som allt annat.

   Det som kanske borde sänka förtroendet är att man inte omedelbart satte personer i karantän som återvände från Kina och norra Italien.

   Jag kan ha fel, men tillgången till personlig skyddsutrustning inom vården verkar undermålig. Å andra sidan är jag glad över att man inte kör med utegångsförbud och stängda skolor.

   Radera
  3. Jag hoppas och tror att de flesta införda åtgärder beror på att smittspårning visar att smitta väsentligt spridits på de vägarna. Det uttalade målet är väl att bromsa spridningen, inte stoppa den helt. Det tåget har lämnat stationen för längesedan.

   Radera
  4. Temasek

   Eftersom det är oproportionerligt. Är någon i familjen sjuk stannar vederbörande hemma.

   Radera
 6. Fullt förtroende. Pragmatiskt lugn och agerar på den fakta som finns för stunden. Keep calm and carry on.

  SvaraRadera
 7. Kyrkorna stänger.Skolorna hålls öppna. Droppen blev senaste skärpta regeln att man inte får stå upp runt baren mingla och dricka öl tillsammans med andra, utan man får sätta sig till bords för att äta och dricka (med andra).........så njäe , så värst mycket förtroende för att få kontroll över spridningen så snabbt som möjligt finns definitivt inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade väl inget med stå eller sitta att göra utan om utökad social distancing.

   Radera
  2. Frågan då är väl vad du vill att man ska ha som mål att uppnå? Alla har ju pratat om "flatten the curve" och då känns åtgärderna rimliga om någon tror och vill att man ska bli av med corona så långt ifrån, men då skulle det ju enligt mig krävas samordnade insatser liknande de i Kina samtidigt i hela världen, när man nu misslyckades att hindra den från att bli spridd allmänt i världen

   Radera
  3. Tycker det är jättebra att kyrkor stänger. Det finns ingen plats just nu för fantasier och imaginära kompisar. Nu är det allvar på riktigt.

   Radera
  4. Plus ett på den Svinto. Att skolorna hålls öppna, där sätter jag min tilltro till att FHM gör rätt beslut utifrån så många aspekter. Men det kan säkert ändras, vilket de är transperanta med. Många Europiska länder sneglar nu på Sverige och att expertrösterna där väger lätt. Ett sätt att visa allvar är att inte sprida panik.

   Radera
 8. En riktig kraftig nysning producera en aerosol som hänger kvar i luften under åtskilliga minuter och med ett område på åtskilliga kvadratmeter. Det räcker för att många blir utsatt för risken att få Virus in i näsan via inandningen eller i ögonens mjukdelar. Så ja. Sveriges myndigheter väger ekonomin högre än att få kontroll så snabbt som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så längs viruset finns kvar och sprider sig så kommer ekonomin stå på stand-by. Flatten-the-curve är en illusion eftersom det skulle behövas tio år för att sjukvården skulle klara av det. Bästa strategin är att kraftigt bromsa spridningen nu och planera utifrån teorin att det kommer att finnas bättre antivirala medel inom ganska kort tid som gör smittan mindre aggressiv.

   Radera
  2. "Sveriges myndigheter väger ekonomin högre än att få kontroll så snabbt som möjligt."

   Fel. De inser sina begränsade möjligheter att stoppa spridningen och inför de åtgärder som de tror att ger faktiskt resultat totalt sett, istället för att onyanserat vara så hårda och auktoritära som möjligt för att ge ett handlingskraftigt intryck på nyheterna.

   Sveriges corona-kurvor ser hittills inte värre ut än de länder som implementerat 1984 så det verkar som att vi gör rätt och kommer att vara ett av de länder som kommer starkast ur krisen när den är över, tack vare att vi inte slösar bort allt vi har på en lönlös kamp som vi ändå inte kan vinna.

   Radera
  3. Med så små siffror är ju antal döda mer tillfälligheter och var i tid från första fall. Men ja jag håller med om att de ligger lägre nu i döda, Danmark ligger ju inte tex inte bättre till. De enda som sticker ut att ha lyckats bättre tycker jag är S Korea. Bland andra så finns det enstaka misstag som har gett stor påverkan annars rätt lika. Är intressant att titta på nya fall per dag och Spanien med uppgiften att de genomförde demonstrationer på kvinnodagen 8e mars, och fundera på inkubationstiden.. De skulle troligen haft betydligt bättre läge om de ställt in.

   Radera
  4. Håller med Tuxie och håller tummarna för att det håller hela vägen. Det finns en del lovande tecken (som att t ex spridningen skulle vara grovt underskattad, worldwide, vilket då betyder att nedsidan blir många faktorer lägre). Vi har facit om ett par månader skulle jag tro.

   Radera
  5. Ja mycket talar ju för att US skalar upp testade rejält. Trumpen har väl lovat att alla som vill ska få testa sig

   Radera
  6. Eftersom vi testar så pass få så finns alldeles säkert mörkertal där dödsorsaken mycket väl kan ha påverkats av Coronasmitta. Det dör alldeles säkert folk på exempelvis äldreboenden som inte testas.

   Att jämföra döda och sjuka i länder som testar i så pass olika omfattning är nog som att jämföra äpplen och päron.

   Radera
  7. Vi klarar oss inte bättre, antalet dödsfall i Sverige ökar snabbare än genomsnittet för världens länder. Antal smittade i Sverige mäts ju knappt så den siffran är helt meningslös.

   Blir liksom 3000 smittade, not good not terrible.

   Radera
  8. Det finns dåligt med evidens för att SARS-CoV-2 kan hänga kvar i en aerosol någon längre tid.
   Inte i närheten av vad mässligen klarar av, åtminstone.

   Radera
  9. Var har ni fått att vi skulle testa få ifrån? Vi testar i ungefär samma omfattning som andra västeuropeiska länder

   Radera
 9. Viruset överlever upp till 3 dagar på en (bords) yta (Om ingen städar regelbundet. I en upptagen bar med sittplatser kan man tänka att desinficering är inte prio ett. Nästa sällskap som sätter sig vid ett bord där en sjuk satt får se upp att inte pilla i ansiktet så fort de har satt händerna på bordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Virus är inte binära i meningen att det räcker med ett för att insjukna. Åt andra hållet så är sjukvårdspersonal extremt utsatta då de riskerar att få en dos virus som gör att de dukar under.

   Radera
 10. Att Sverige klarat sig undan lindrigt hittills tror jag mest beror på slumpen. Tyvärr är det nog också så att även om man gör allt rätt i princip så kan omständigheterna ändå leda till katastrof. Ett virus blir ju liksom inte imponerat av snitsiga formuleringar på tvitter och lägger ner replikatorprojektet. Det var visst några som inledningsvis gjorde en del grova missar där.

  Men att folkhälsomyndigheten inte har som sin primära uppgift att bevara rikets rashygienen kan vi nog tacka sittande regering för. Tack L och C för ert rakryggade beslut att sluta hänga med M!

  SvaraRadera
 11. När det kommer beslut som det här: www.expressen.se/nyheter/sankta-krav-pa-skydd-for-varden-omoraliskt/ att munskydd nu inte längre klassas som en del av standardskyddet mot sjukdomen för de som jobbar inom sjukvården, så kan jag inget annat göra än att rösta för noll förtroende för hur myndigheter hanterar detta. Våra regioner, dvs länen, är myndigheter.

  SvaraRadera
 12. Upprepar mig men kan inte låta bli att fascineras av alla kryptofascister som nu glatt blottar sig i corona-tåget.

  SvaraRadera
 13. Opponerar mig mot regeringen, men nu är det läge att samlas och lösa det här tillsammans. En fin gest av Löfven, som hade garanterat honom minst en mandatperiod till, hade varit att bilda en samlingsregering som under andra världskriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att sossarna klarar av att göra ett tillräckligt bra val om två år för att bilda regering igen.
   Ju längre tid det tar desto bättre går det för S i valet. Om epidemin går över fort så hinner folk glömma den (åtminstone delvis).

   Radera
 14. Jag har förtroende för att myndigheterna kämpar för sitt uppdrag. Jämställd hälsa, alla ska dö lika mycket.

  Det blev en 2 av 5. Förutom kass kommunikation som väl rimligen åtminstone delvis kan beskyllas tex FHM direkt är det regeringen som ska stå till svars för eventuella konstigheter här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad saknar du i kommunikationen ifrån FHM?

   Radera
  2. Tycker du andra länder gjort mer rätt? Nämn i så fall några.

   Radera
  3. Dag1: "Viruset kommer inte till europa"
   Dag2: "Åk till norra italien och åk skidor, helt ofarligt"
   Dag3: "Vi har god kontroll på de smittade i Sverige som kommit hem från norra italien"
   Dag4: "Hmm så Spotifys anställda får arbeta på distans för att minska spridningen? Detta är ju oerhört problematiskt."
   Dag5: "Det är KÖRT, men nu ska vi alla snabbt bli sjuka av detta ganska okända virus - det är det vetenskapliga upplägget"

   Som sagt är det jag beskyller FHM för kommunikationen, det är omöjligt för oss att veta hur de egentligen tänkte internt. Det kommunicerades tex att de hade kontroll på smittade från norra Italien, när det i verkligheten var så att de inte ens testade alla med feber+hosta som kom därifrån. Det vill säga det var tvärt om statistiskt självklart att vi skulle få eller redan hade okontrollerad spridning. Om inte FHM visste detta är det problematiskt för att de är inkompetenta, om de visste detta (mycket mer troligt) är det ett problem med kommunikation.

   Vi har desto mer information om saker regeringen misslyckats med. En av dem är såklart att de är uppdragsvigare till FHM, d.v.s. den idiotiska Spotify-kommentaren är i princip att se som beställd från regeringen. Vidare hade vi ingen beredskap att stänga områden. Ingen beredskap att stänga skolor. När det där med skolor blossade upp var kommentaren att det inte går, "för då blir ju samhällskritisk personal hemma med barn". D.v.s. ett riktigt idiotargument som maximalt dyker upp som en brainfart första gången man tänker på problemet. Kommentaren visar alltså att medan vi haft tid med att prata feminism, så har vi lagt 0:- på att förbereda för scenarion där vi behöver stänga skolor.

   Jag skulle kunna expandera på detta väldigt mycket, men tycker inte det är läge för det ännu. Tyckte det var viktigt när situationen skapades, och det blir viktigt igen när situationen är över, men nu sitter vi där vi sitter.

   Radera
  4. Tyvärr så fick inte Tegnell mediaträning för att kunna tala enkel svenska som i nyheterna på enkel svenska. Han talade på sin nivå. Jag håller med om att han borde ha hållit tillbaka på prognoserna lite, men nu när han fått gå den hårda mediaträningens skola så börjar han bli riktigt bra tycker jag.

   Man kan gnälla hit och dit. Men ta en liten reality check. Helt oavsett vad Tegnell eller FHM säger kommer viruset att obönhörligt avancera. Det du ser på TV är underhållning, coronaunderhållning, inget annat. Ta nu och försök att uppskatta underhållningen och sluta gnälla.

   Radera
  5. "Han talade på sin nivå"

   Hans nivå är att ha helt fel, säga rent provocerande idiotiska saker, missbruka vetenskap osv? Njah. Jag tror tvärt om att han klämdes in i sitt uppdrag och just inte hamnade på sin nivå.

   Problemet är inte vad jag ser på svensk TV. Jag har själv ingen anledning alls att lyssna på intervjuer med Tegnell osv, det ger inte mer än andra experter. Däremot är det den primära informationskällan för svenska folket, så vissa andra fick hela sin corona-uppfattning därifrån.

   Radera
  6. Jag kan hålla med dig att det sköttes väldigt slappt första tiden. Jag var även kritisk till det. Men eftersom tiden har gått så tycker jag de verkligen tagit/kommunicerat allvar. Detta är svårt på alla sätt, särskilt när det kommer till total lockdown, som vissa länder gjort. På det stora hela tycker jag FHM skött detta bra. Sen är det såklart lätt att sitta och titta i backspegeln vad som kunde gjorts annorlunda. Vi lär ha facit snart, och då kan ju jämföra med allas gullegris Danmark (där deras motsvarighet mer eller mindre blev överkörda).

   Att du inte lyssnar på svensk TV är ju lite bekymmersamt för dina medmänniskor då du bor i värsta staden nu. För jag hoppas att du förstår att olika länder har olika förutsättningar?

   Radera
  7. Man behöver inte lyssna på svensk TV för att förstå våra förutsättningar, de fåtal viktiga lokala nedslag som görs (regleringar osv) kan man knappt missa. Att jag till en början lyssnade mycket på tex Tegnell var för att veta vad folk nära mig som bara lyssnar på svenska myndigheter hade fått för information, och i synnerhet vilken information de inte fick.

   Detta var på tiden corona i Sverige hette "ett förkylningsvirus" som "drabbade sjuka 80+". Nu har poletten trillat ned hos både myndighet och befolkning så vi är inte alls i det läget längre. Mamma och pappa vet nu att de ska skydda sig, med andra ord. Men det lilla jag fortfarande ser/hör håller jag med om att FHM skärpt sig.

   Radera
  8. Ja fast dina egna hemmasnickare prognoser har ju varit helt fel. Så det är nog bra du lyssnar och försöker förstå också. Ditt trams om att tillämpa grundskolekunskaper hör inte riktigt hemma hos nån som påstår sig vara intellektuell. Menar du på riktigt att du skulle vara bättre på samhällsinformation än FHM? Jag vet inte var du hittar dina källor när du säger förkylningsvirus. Precis som inom juridiken finns där att stort ansvar att känna till sina skyldigheter, folk verkar mest räkna rättigheter. Så ett stort ansvar ligger på individen att hålla sig uppdaterad.

   Radera
  9. "Ja fast dina egna hemmasnickare prognoser har ju varit helt fel"

   Det var precis det de inte var. I en enda aspekt gissade både jag och FHM lika fel, och det handlade bara om tidpunkter och magnituter. Vill du kalla detta att det bara blev 6-1 till dessa "hemmasnickrade gissningar" mot den myndighet vi betalar för så var så god.

   Du illustrerar ju istället problemet här. Det är mycket riktigt så att du bevisligen (baserat på kommentarer som just denna) inte förstår detta alls, och att det därför är väldigt bra att du inte försöker hitta svar själv. Men vart hamnar du då när myndigheten ger dig knasig information? När vi redan hade känd okontrollerad spridning var du trygg med att vi hade full kontroll. Det är inte ditt fel, det är myndighetens fel, för de var vad de sa till dig. Samma gäller att de lurade i dig att det bara drabbar 80+.

   Detta betyder inte att jag är "bättre på samhällsinformation". Jag är ingen myndighet, det är bara larvigt att dra det dit. Överhuvudtaget ger inte detta MIG någon som helst auktoritet. Det handlar om att en myndighet gjorde något dåligt.

   Men som sagt vill jag egentligen inte belysa detta mer i det här läget. Det är en boll man får plocka upp igen när det lugnat ned sig, och framförallt handlar detta om regeringens styrning snarare än myndighetens resultat.

   Radera
  10. Du påstår så mycket jag aldrig sagt. Men visst nä du är verkligen inte bättre än FHM. Du kan poängsätta allt bäst du vill, men det blev inte till din fördel.

   Frågan kvarstår sen innan, vilka europeiska länder ser du gjorde bättre?

   Radera
  11. Man kan lyssna på WHO exempelvis, de är av en helt annan åsikt än FHM hur smittan ska tacklas. Om du nu vill åberopa FHM:s expertis. WHO lär sitta på större akademisk expertis och större erfarenhet.

   Radera
  12. @tim. Har du några konkreta exempel på uppmaningar från WHO som skiljer sig nämnvärt från svenska riktlinjer?

   Radera
  13. WHO säger testa, testa, testa. FHM säger att testa är meninglöst. WHO säger gör allt för att kontrollera utbrottet. FHM säger rysk roulett ala snabb herd immunity. Osv, osv, osv.

   Håller helt med Tim. *Vill* man lyssna på experter och förhålla sig till vetenskap är det idioti att bara förhålla sig till en liten droppe av den kompetens som finns, i synnerhet om den avviker ovanligt mycket.

   Menar alltså inte att det är något krav att alla ska vara pålästa, men vill man hävda att man förhåller sig till vetenskap och kompetens är det viktigt att backa upp det. Annars är det farligt nära pseudovetenskap.

   Radera
  14. @linus. Hahaha. Så du menar att du på riktigt tror att vi inte testar i Sverige för att FHM har sagt att det är meningslöst? Har du ens någon aning om hur mycket vi testar? Antagligen inte eftersom data visar att vi testar i paritet med andra länder om vi tar hänsyn till befolkningsstorlek, välstånd och var i smittspridningskurvan vi befinner oss.

   Säger FHM att vi ska köra rysk roulette och satsa på flockimmunitet? Detta är ditt typiska snömos utan några konkreta exempel utan bara en massa löst svammel som inte går att falsifiera.

   Radera
  15. Intressant att jag har följt vad FHM har kommunicerat, men du själv har ingen aning. För upptagen med att sitta och spy påhittad skit i pseudonyma kommentarsfällt?

   Radera
  16. @linus. Nu hjälper det inte att följa FHM:s kommunikation om man har bestämt sig för att missförstå vad de kommunicerar. FHM har varit tydliga med att de genomför tester i så stora volymer som våra resurser tillåter men att de riktar testerna till riskgrupper och vårdpersonal i vissa regioner. Det understryks av det faktum att vi faktiskt testar lika mycket som i motsvarande länder. Men nu har du ju slutat argumentera och ägnar dig enbart åt personangrepp så jag antar att du inte har mer att säga i det här ämnet.

   Radera
  17. FHM säger inte att det är meningslöst att testa. Man förbereder ju ett antikroppstest för att försöka ta reda på hur stor immunitet det finns i befolkningen.

   Att testa varenda jävel har aldrig varit aktuellt. Pengarna som skulle behövas till det används bäst för att vårda sjuka.

   F.ö. så ingår inte att bygga upp en beredskap för pandemier i FHMs uppdrag enligt regleringsbrevet från regeringen (som är undertecknat av socialminister Lena Hallengren).

   https://www.esv.se/statsliggaren/regleringsbrev/?RBID=20423

   Radera
  18. F.ö. så är inte FHMs strategi att uppnå flockimmunitet så snabbt som möjligt. Varifrån kommer detta missförstånd?
   Strategin är att bromsa spridningen så att sjukvården inte kollapsar.
   Flockimmuniteten får man ändå.
   Anders Tegnell: https://omni.se/tegnell-tror-att-vart-system-ar-minst-lika-bra-som-andra/a/8mABzQ

   Radera
  19. Tack PD för lite sans och reson.

   Radera
  20. Sverige har brist testkits samt brist på skyddsutrustning som krävs för personalen som testar.

   "Testkit och reagenser till prover för det nya coronaviruset är på väg att ta slut... – Det är en av anledningarna till att man nu minskar testningen, säger Anders Vahlne, professor emeritus på Karolinska institutet"

   Radera
  21. @PD det är mycket stor skillnad på "är" och "var", eller i sammanhanget "kommunicerades" gentemot "kommuniceras". Detta gäller här både kommentarer kring testandet och herd immunity.

   FHM har sedan en vecka lagt korten på borden, och jag har heller inte hört några konstigheter alls sedan dess.

   Radera
  22. För att förtydliga är det inte ett missförstånd. Du har helt enkelt missat anledningarna till att folk varit så upprörda av FHMs kommunkation. Det kanske inte gör något, men det är då inte konstigt om du inte förstår varför folk reagerade.

   Radera
  23. Linus, du sade att det skulle råda krigstillstånd i Sverige igår. Idag är det dagen efter. Vad känner du om det? Kan du peka på dockan var det känns?

   Radera
  24. Linus Jönsson kl. 13:23 idag: "FHM säger att testa är meninglöst."

   Om du syftar på något som inte längre är helt aktuellt så är det bättre att använda imperfekt än presens för att undvika att missförstånd uppstår.

   Radera
 15. Jag tvivlar på utförandet.

  Men det finns både kompetens och vilja, det är helt klar. Kommer de med mandat att använda det eller är de rädda att sätta sitt signum på det?

  SvaraRadera
 16. Känns som "experterna" och politikerna killgissar då och då.

  SvaraRadera
 17. Hakelius senaste i expressen : " För sex år sedan slogs Smittskyddsinstitutet samman med Folkhälsoinstitutet. Det blev Folkhälsomyndigheten. Vet ni vad regeringen säger åt den myndigheten att ägna sig åt i det senaste regleringsbrevet, undertecknat av socialminister Lena Hallengren så sent som i mellandagarna?

  Expressen har hela listan.

  Vid sidan av att löpande lämna ekonomiska prognoser ser den ut såhär:

  Psykisk ohälsa bland migrantbarn. Utvecklingsprojekt inom alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksområdet. Insatser för att förebygga spelproblem. Insatser för att främja lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv. Dopingförebyggande arbete och nätverket PRODIS. Ett utvecklat dopingförebyggande arbete. Preciserad inriktning för arbetet med civilt försvar. Ändrat uppdrag om stöd till kunskapsutveckling. Ändrat uppdrag om informationsinsats inom psykisk hälsa och suicidprevention. Nationella minoriteter. Minskat och förenklat uppgiftslämnande.

  Saknar ni något, så här tre månader och en coronapandemi senare?"

  Diskussionen bör handla om varför Sverige ( och Europa) inte agerade proaktivt. Vi hade möjligheten att sätta samtliga inresande i karantän. Men nä, vi jobbar inte så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här tre månader senare skriver du det... Tufft. Nä diskussion och handling ska handla om vad vi kan göra nu, inte att du läser expressen.

   Radera
  2. "Vi hade möjligheten att sätta samtliga inresande i karantän. Men nä, vi jobbar inte så."

   Nej, precis, vi gör ju inte det. Det fanns inget försök att stoppa smittspridning till samhället från inresande, ändå var det vad som kommunicerades.

   Om det med flit var återkommande felaktig information för att styra (tex lugna) samhället så blir problemet att vi inte är nordkorea och att det inte är 1980 längre. Dvs det är magiskt oinformerat att tro att det är en vettig kommunikations-strategi i Sverige 2020.

   När strategier sen ska motiveras mumlar man något om underlag och vetenskap, på ett direkt ovetenskapligt sätt. Återigen kan det kanske hålla 1980, men 2020 har vi för mycket publik information och kunskap.

   Radera
  3. Det talas mycket om skidåkarna från norra Italien, att det var de som förde med sig viruset. Men jag tror att iranier och kurder som kom till Arlanda från Teheran var lika skyldiga. Och inga kontroller. "Inte effektivt" sa Tegnell. Det har varit hans standardursäkt för att inte göra något.

   Radera
  4. Vilken lekstuga - under normala förhållanden! Om detta kännetecknar de flesta verk och myndigheter finns här en enorm besparingspotential när vi börjar slicka de ekonomiska spåren efter pandemin.

   Radera
  5. OK, hur effektivt hade det varit? Hårda siffror, tack!

   Radera
 18. Sverige gör fel och kommer drabbas hårt.

  I Lombardiet med 10 miljoner invånare har över 5000 dött. De stängde ner för lång tid sedan. Mycket tyder på att det kunna bli liknande i Sverige.


  Tyskland har ändrat strategi efter att de lärt från Sydkorea. Vi borde följa deras exempel.

  SvaraRadera
 19. FHM har åtminstone en plan på hur detta skulle kunna passera på sikt.
  De länder som försöker gå i total karantän måste ju hålla alla instängda tills det kommer ett vaccin som går att distribuera snabbt och effektiv annars kan de ju aldrig släppa ut folk igen.
  Ungefär som att välja mellan Corona eller Corona.

  SvaraRadera
 20. Vem kommer våga öppna t.ex hotell eller restaurang i framtiden?

  Många länder är konkursmässiga innan nedstängning. Blir intressant och se hur de klarar sig om några månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma människor som vågat öppna hotell å restaurang tidigare.. de flesta är väl inte direkt nybörjare på att gå i konkurs... och de flesta är väl inte barskrapade privat...

   Radera
 21. Jag har noll förtroende för svenska myndigheter.

  Om jag fick välja, skulle jag vilja se ett war room lett av en person med mycket hög intelligens, exekutiv förmåga, vana att fatta taktiska och strategiska beslut under hög stress, och med en kassa på 50 miljarder att spendera på materiell, experter, analytiker, chain of command mm.

  Hade vi haft det.

  Ja, då hade jag kunnat sätta en hög siffra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som här, alltså?
   https://www.youtube.com/watch?v=wVvql19j5Cs

   Radera
 22. Ja vi får se. Men det finns mycket som talar för sverige, och det fanns redan där från början:
  * stort land, liten befolkning
  * social distansiering inbyggd i kultur
  * låg grad av generationsövergränsande boende (till skillnad fr kina och italien)
  * stort förtroende för myndigheter generellt (de flesta lyder)
  * mogen IT-infrastruktur(många kan jobba hemmifrån)

  Med bakgrund av det, och med tesen att det här viruset inte går att stoppa (är det någon som fortfarande tror det?) så tycker jag att de har gjort ett bra jobb. Det är inte en fiende som en general kan utrota med förintelse, det är en fiende som kommer vara med oss, förmodligen för alltid. Nej, vi är inte i krig, för vi kan inte bekämpa det, utan bara fördröja det faktum att covid-19 är här för att stanna. Under tiden behöver vi trycka ner kruvan. Strategin från FHM är solklar. Drakoniska åtgärder drar bara ut på processen. Men skriv av er! Det är bra terapi, jobba med dödsångesten. Den påminner oss hur sköra våra liv är och får oss att fundera på vad verkligen är viktigt i livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Med bakgrund av det, och med tesen att det här viruset inte går att stoppa"

   Det går att stoppa, eller iaf. få ner på en hanterbar nivå, men svårt att se med de som leder landet nu. Man har legat efter sedan dag ett och man gör fortfarande inte tillräckligt. Se på Sydkorea.

   https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU

   Radera
  2. Jo, men att nu i efterhand bara säga "se på Sydkorea" hjälper väl inte? Du behöver fortfarande en plan som funkar i Sverige, tror du att man snickrar ihop en epidemiplan på en eftermiddag eller? Det finns grundlagar att respektera. Kulturella aspekter som påverkar långsiktighet och genomförande. Historiska erfarenheter av epidemier i Sverige spelar in. Sjukvårdens struktur. Men visst, Sydkorea kanske kan skicka ett worddokument så implementerar vi?

   Radera
  3. Vem använder Word nuförtiden?

   Radera
  4. @Skatt är Stöld,
   Det /är/ på en hanterbar nivå. Alla som behöver sjukhusvård ("vanlig" eller intensivvård) har fått det.

   Någt slags stopp blir det inte förrän vi har flockimmunitet eller ett vaccin. Då blir covid-19 antagligen ungefär lika vanligt som säsongsinfluensan.

   Radera
 23. Ibland är det lite svård här, många har ett bra nivå men även här finns många som göra ingen skillnad mellan sars cov 2 som är virus och skjukdom som virus kan utlösa och har namn corvid 19.
  Vem som dö idag och är sars cov2 positiv få idag nån annan diagnos än corona dö ?
  Sen tro jag personligen inte på alla siffror idag, diagnos som betyder 10000€ för ett skjukhus är mer interessant än diagnos som man bara tjäna 1000€. Never waste a good crisis. Utan GB har alla nordiska länder nu svårt at försvara sig mot gemensam ansvar för sydeuropäiska lån.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Höj förtroendet genom att vara helt tranparenta med statistiken för dödstalen i covid 19. Det hade varit en bra början, men nu framkommer istället källor som säger att personer som dör hemma ( men kanske ändå varit på sjukhus ) med covid19 symptom, inte testas, och bara lunginflammation anges som dödsorsak. Kroppen läggs i speciell säck och märks smitta. Källa: Mats Eriksson, docent i anestesi, angående dokument för dödsfall i hemmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.facebook.com/photo?fbid=3137029803052858&set=gm.2615821602019415

   Radera
  2. Din länk går till en suddig bild från facebook med text från denna "Mats Eriksson, docent", bilden kommenterad av diverse suspekta facebookkonton. En snabb googling av denna Mats kan man hitta hans twitter, verkar vara en flitig sympatisör och retweetare av åsikter och opinioner långt ut från högerkanten. Om man går in på folkhälsomyndigheten så bemötes de påstående du kommer med. Men det känns inte riktigt som det är något som ligger i ditt intresse. Är du ett troll Nik? Det luktar lite troll tycker jag.

   Radera
 26. Avrundar uppåt till en 4 även om det känns lite högt.. Har du frågat detta tidigare? För jag känner spontant att mitt betyg ökat med tiden.. Så även de som sätter 1 idag, eller Linus 2a, kanske kom från en lägre nivå..

  Tyckte det va rätt struligt och stökigt i början, men numera stör jag mig mest på alla amatörer som får komma till tals överallt. Visst, klart de ska få glra vad de kan för att få det så bra som möjligt för sig själva, men artiklar liknande DI-artikeln med Jureskog hade jag gärna sett mer av.

  Inte direkt många ledarskribenter som sticker ut hakan å förklarar varför den ena eller andra branschorganisationen/personen har fel.

  Frågan är väl också vilka referensramar som är lämpliga.. Jag har inte mer förtroende för så många andra länders hantering.. så utifrån det känns 4a helt ok.

  SvaraRadera
 27. Lyssna på det här. Bra för alla.
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1467549

  SvaraRadera
 28. Om FHM beslutar att Åre ska stänga all skidåkning får skidorterna då skadestånd? Annars inte. Det undrar jag om är motivet till att staten inte går in och stänger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen annan får skadestånd för att deras verksamhet skadas så Åre lär väl knappast utgöra något undantag.

   Radera
  2. Hur ser det ut på Köpis? Måste ju vara stendött där nu trots Ikea?

   Radera
 29. Ett fartyg är ett samhälle i miniatyr. Vanligtvis surrar det av rykten och folk har åsikter om allting mellan himmel och jord ... d.v.s. när allting är frid och fröjd, hyfsat väder, maskinanläggningen tickar på som den skall och kockskrället har vett att sätta fram ägg&bacon om söndagarna och ärtsoppa&pannkakor på torsdagarna och man är på resa mellan Ookaballakonga och Tjottaheiti.
  Dock inträffar ibland skarpt läge och faen är lös!
  Det är sådana situationer fartygets ledningsgrupp, bestående av det seniora befälet, har att sekund för sekund värdera beslutsunderlagen och vidtaga de åtgärder som uppfattas som i enlighet med vad som kallas BIS, Beslut i stort, d.v.s. en för vart tillfälle anpassad strategi att rädda liv, miljö, fartyg och gods. ... Och var och en ombord utför sin ålagda uppgift utan gap och skrik.
  I efterhand kan Sjöförklaring utvärdera om besluten och åtgärderna var rätt eller fel!
  I den akuta situationen gäller dock besluten oavsett vad som i efterhand kan bedömas som rätt eller fel.

  Mitt förtroende för Regering, Myndigheter och dess expertis är fortsatt orubbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden är att det finns Internet där man kan studera forskning, vad andra experter säger och WHO rekommenderar, liksom hur andra båtar har klarat sig från att inte gå under.

   Att påtala detta är att hjälpa ledningen.

   Nu verkar de iaf. ignorera det mesta och köra mot isberget, så det kanske inte spelar någon roll, men iaf.

   Radera
  2. Skatt är Stöld: Irrelevant! Fatygsledningen i kraft av professionell kunskap och behörighet beslutar på tillgängligt beslutsunderlag oavsett internet och andra fartyg.
   Utvärdering kommer i efterhand.

   Radera
  3. Man kan bara studera forskningen i ett ämne, och få något vettigt ut av studierna, om man har en god grund i ämnet.

   Radera
 30. Den ökände preppern, kolla in medicinförrådet! 😁
  https://richardsvardag.blogspot.com/p/blog-page_21.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. CO2-gevär!?!? Det är faktiskt skitsvårt att jaga sork med gevär.

   Radera
 31. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.

   ”Det rör sig om en man i 30-årsåldern som har en riskfaktor för covid-19, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör vid region Jönköping.”

   Radera
  2. Kanske dags att radera folk från vitlistan, om dessa sprider desinformation och lögner.

   Radera
  3. Helt klart olyckligt formulerat... ”jag har precis fått bekräftat” Som om man satt på info som tystas ner... Men med tanke på hur vissa tillåts härja i var och varannan tråd så känns det lite hårt va?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Bloggaren gör rätt i att överväga att ta bort undertecknad från vitlistan.
   Statstelevisionens
   19.30 nyhetssändning hade bilder från ett nästintill folktomt Stockholm. Ett fåtal personer på Sergels torg förutom reportern... Stockholmarna tar uppenbarligen det här med social distansiering på allvar och de fulla parkeringarna och köpladorna i förorterna jag tror mig sett är exceptionella undantag. Den här påverkan viruset har på oss alla visar sig på olika sätt. Jag tenderar uppenbarligen att bli lite extra benägen att falla åt konspirationsteorier.

   Radera
  8. Ett av Rickard Ls raderade inlägg var faktiskt vederhäftigt. Den unga kvinna han nämnde är troligen den som nämns här:
   https://omni.se/uppgift-26-arig-kvinna-yngsta-svenska-dodsoffret/a/4qedER

   Jag fick häromdagen en tråkig nyhet, från en bekant som jag finner mycket trovärdig, som förmodligen syftade på samma kvinna. Enligt denna bekant tillhörde den 26-åriga kvinnan ingen riskgrupp. Omniartikeln som jag icke-länkade till ovan hävdar dock att det fanns "en annan riskfaktor" vilket gör det hela mindre konstigt.

   Hur som helst så finns det förstås inga garantier att personer utanför s.k. riskgrupper eller unga personer inte kan drabbas mycket hårt av ett nytt virus.

   Radera
  9. @PD Schhh inte komma här med verkligheten och förstöra.
   Riskfaktor känner jag till, tänker dock inte skriva ut den i ett offentligt forum. Men det är en faktor en stor del av befolkningen delar.
   Mvh Rysk bot

   Radera
  10. snygg efterhandare Rille! I din värld, hur stor del är ”en stor del av befolkningen” på ett ungefär? Känner mig ganska trygg i en försiktig killgissning på mindre än 1%. Jag är tyvärr inte lika vass på scb som Jocke mfl.

   Radera
 32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 33. Det mest sannolika är väl att dödstal m.m. fortsätter att dubblas var tredje dag tills dess runt 60% blivit immuna, och att 1% av de smittade avlider i en överbelastad vård. Det är bara att räkna.

  60% * 1% * 10M = 60000 döda, eller 100 ggr influensan.

  Vi är inte så många dubblingar från 60%. Man kan förenkla det till att alla, mer eller mindre, blir sjuka samtidigt.

  SvaraRadera
 34. I Sverige dör cirka 90000 personer varje år. Vi kan nog anta att det kommer att finnas ett visst överlapp mellan dessa och de som dör i Covid-19, men hur stort det är kan inte jag gissa mig till.

  Det viktiga är förstås att se till att alla inte dör samtidigt, eftersom det finns fler än så som behöver intensivvård under samma samtidighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avlidna efter år:

   2014 2015 2016 2017 2018 2019
   88 976 90 907 90 982 91 972 92 185 88 766

   2017-2018 har vi haft ett stor influensasaisong och 2018 dog många pga rekordsommar.

   Radera