Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-09 18:36

Dr Joakim Zander om riskhantering och coronaviruset

Min författarkollega, tillika på försiktighetsprincipen doktor i juridik, Joakim Zander, har skrivit en utmärkt inlaga hos Expressen om riskhantering och coronaviruset. Vill du exempelvis att alla skolor ska stänga, så poliser, räddningstjänst, läkare, sjuksköterskor mfl måste stanna hemma och ta hand om sina barn istället för att hantera coronaviruset? I verkligheten är inget gratis, och olika risker måste vägas mot varandra.
Joakim Zander.
Dr Zanders besked är förenklat att låta experterna göra sitt jobb, och att vare sig journalister eller allmänhet har förvandlats till högkvalificerade epidemiologer, eller ens något i närheten gällande kompetens.

Samt riskhanteringsprinciperna. Dr Joakim Zander skriver i Expressen:
"Läran om risk, däremot, är i grunden rationell, torr och bygger på vetenskap och sannolikhet. Modern riskhantering på samhällsnivå syftar till att skydda så många av oss som möjligt och för att göra det måste den hindra oss från att bli kidnappade av våra instinkter. Erfarenheten har lärt oss att de alldeles för ofta leder oss fel."
Zander skriver om de tre huvudnivåerna i riskhanteringen. Dels den vetenskapliga riskuppskattningen, dels hur man ska agera på informationen, och slutligen hur den ska kommuniceras för att bibehålla förtroende, lugn och rationalitet.

Det är lätt för en okunnig Internet-expert att ropa på olika åtgärder, men inga åtgärder kommer gratis. Stänger man t ex alla skolor och förskolor, kommer hundratusentals, kanske miljontals föräldrar tvingas vara hemma från sina jobb för att ta hand om sina barn. Därmed kommer en stor del av den personal som t ex ska vårda, hålla ordning, rädda liv i vanliga olyckor mm att inte kunna jobba. Är du villig att låta folk brinna inne i en eldsvåda, för att räddningstjänstens personal var hemma och passade sina barn som inte längre fick vara i skolan (och inte heller får samlas i grupp på annat håll - för då var skolnedstängningen meningslös)? Tror du att hundratusentals hemförlovade gymnasieungdomar kommer minska eller öka smittspridningen när de inte längre måste vara i gymnasiet, och knappast kommer acceptera att sitta inomhus isolerade från varandra? Hur ska de poliser som inte längre finns för att de är hemma och tar hand om sina skolbefriade barn ta hand om 10 000-tals ungdomar som börjar driva på stan för gymnasierna och högstadierna är stängda?

Beslutsfattare och ansvariga ska väga för- och nackdelar mot varandra, och inte populistiskt springa åt det håll som flest Internet-experter ropar om. De har nämligen ansvar för helheten, och inte dina känslor. Däremot behöver de bli bättre på att kommunicera. Bara för att man är disputerad epidemiolog, som vet exakt vad vederbörande håller på med, så blir man inte automatiskt bra på teve.

På grund av den kommande ännu okända svenska tillämpningen av EU:s så kallade länkskatt kan jag inte länka till debattartikeln i Expressen, men den kan läsas i sin helhet på denna icke-länk https://www.expressen.se/kultur/hobbyexperterna-borde-lugna-sig-om-coronarisken/.

93 kommentarer:

 1. Växlar mellan dig och NNTs twitter feed för få lite balans. Raka motsatser. Själv lutar jag mot att NNT har större tyngd i sin riskanalys, kanske denna pandemi ej blir så allvarlig och folk kommer ge ditt läger rätt men när ett virus väl sprider sig på detta vis men visar sig vara långt farligare än det verkat så kommer vi förmodligen ångra att vi jämförde smitta med enskillda olyckor och liknande istället för att genast vidta till synes överdrivna åtgärder. Det finns noll risk att enstaka eldsvådor dödar en betydande del av mänskligheten på kort tid medan ett virus faktiskt potentiellt kan utplåna stora delar av befolkningen på väldigt kort tid. Tror dock skälv att det inte är så farligt denna gången men jag är ju som du korrekt nämner ingen expert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att jämföras med NNT. Har faktiskt träffat honom på bokmässan förra året, har rent av ett foto tillsammans med honom, men han är rätt privat och speciell och vill inte att man publicerar foton hur som helst. Man ska komma ihåg att han är teoretiker, men inte epidemiolog. Hans resonemang kan vara principiellt korrekta, men inte tillämpbara i detta fall. Men vi har definitivt en svart svan här, men om det är sjukdomen eller de psykologiska reaktionerna som är den svarta svanen är en annan fråga.

   Radera
  2. De psykologiska reaktionerna är väl inte en svart svan?

   Radera
  3. Kör en typ av nyhetsfasta baserad på Lindyprincipen där jag bara läser äldra böcker, men så kikar jag in här och på NNTs twitter och det får räcka för att hålla mig a jour. Ta det som en komplimang.

   Radera
  4. Vem är NNT? Försökte googla, men det måste vara en förkortning.

   Radera
  5. Rickard: jo, jag tror nog det. Direkta konsekvenserna av covid på det stora torde vara ganska begränsade. Man är inte sjuk längre än en influensa och de som dör är mestadels gamla och sjuka.

   Inverkan på samhället verkar mest vara vår hantering av smittspridning än smittan själv.

   Sen är det inte sagt att det är fel för det att motverka smittspridningen.

   Radera
 2. Folk har väl velat att barn som har varit i norra italien ska slippa gå till skolan en viss tid (så man vet att de är smittfria), inte att man ska stänga ner hela skolor.

  Tycker detsamma gäller arbetsplatser. Har man varit i ett riskområde, så är det rimligt med viss hemkarantän. Att som brandman smitta ner en hel brandstation för man inte utvecklat symptom är ett stort risktagande, för att inte säga en kirurg som börjar märka feber när denne är mitt uppe i en operation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Enligt FHM så ska det ej finnas någon inhemsk smittspridning utan det är importerad smitta som är problemet. Att då sätta samtliga personer från riskområden, eller potentiellt alla som varit utomlands, i karantän i en vecka kan då vara en rimlig åtgärd. Som inte behöver vara en speciellt problematisk eller dyr åtgärd i förhållandet till konsekvensen fullskalig pandemi.

   Radera
  2. Håller med.
   Blev lite paff när generaldirektören påstod att det "var omöjligt resursmässigt" att ta feber på ankommande resande från Iran för någon vecka sedan. Vi pratar då om ett hundratal om dagen gissningsvis.
   Sådana beslut är det som får kritik, inte att vi inte panikstänger skolor.
   "Halmgubbe", som viss bloggare brukar säga...

   Radera
  3. Det är ju en eventuell indikation på att de precis som vi andra normalbegåvade förstår att det faktiskt visst finns en inhemsk smittspridning, och att de inte ser det som den bästa strategin att försöka blockera viruses med ren toppstyrning. Även om vi inte hade så dåligt med resurser är ju den typen av logistik faktiskt något Sverige inte är det minsta duktiga på.

   Återigen är det störiga den flummiga kommunikationen. Sverige är inte megarikt, och Sverige är specifikt oerhört illa rustat för virus-utbrott. Det är inte konstigt att detta är en jätteutmaning för Sverige.

   Vid ett rejält utbrott har vi inte vårdplatser för någon större del av de vårdbehövande. Däremot har vi ganska gott om personliga resurser i form av vällbygda hus. Detta står alltså och faller mer att individer agerar exemplariskt för samhället.

   Är den här trevande "ooops I was naive again"-linjen verkligen vad som får samhället att sansat agera förnuftigt i kris? Personligen säger jag nej.

   Radera
  4. Linus: först och främst har väl inte FHM sagt att det inte förekommer NÅGON inhemsk spridning? Sen undrar jag vad du menade var indikation på sådan?

   Radera
  5. @Anonym att det är "omöjligt resursmässigt" är ju absolut inte omöjligt resursmässigt om det är där man lägger resurserna. De bedömer alltså att det inte det inte går att stoppa corona vid porten så att säga.

   Vad jag menar är att de sagt att risken för inhemsk spridning är sjukt låg vid tillfällen då det är rätt uppenbart att vi redan hade en inhemsk spridning som inte var kontrollerad. Jag menar att prioriteringarna indikerar att de var medvetna om detta (och stör mig fortsatt på deras signal-uttalanden som är för felaktiga för att kunna vara lugnande).

   Radera
  6. Jag tror helt enkelt att en kontroll av inresande inte är deras vanliga miljö att agera i, och därför ser det som "bökigt" att arrangera detta.

   Radera
 3. "Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar på Twitter att man beslutat om att alla som reser in i landet, oavsett var i världen man varit, kommer tvingas till en 14 dagars karantän."

  Undra om det är deras epidemiologer som rekommenderat att ta det beslutet. Isf tycker inte alla epidemiologer lika världen över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så man dödar turistindusrin. Eller gäller detta inte turister?

   Radera
  2. Turistindustrin dör rätt snabbt vid ett utbrott oavsett.

   Radera
 4. Riskskattningar brukar ju innehålla elementen sannolikhet och konsekvens. Motåtgärden står i proportion till dessa. Det är inte en strikt vetenskap hur man delar upp en riskanalys. Om skalan är 1 -5 på sannolikhet och konsekvens ( 5 är mycket) så skulle jag säga att konsekvensen om det blir pandemi är 5. Sannolikheten för smittspridning i landet är låg, säg 1. Sannolikheten för smittspridning från länder med fungerande smittskydd är lika låg, 1. Smittspridning från de stora problemområdena är hög 5 och från vet ej länderna är säg 4.
  Med denna analys är det rimligt att agera på resande från kända problemområden, samt de utan fungerande smittskydd. Och en rimlig åtgärd är två veckors karantän i hemmet samt inreseförbud för turister och affärsresenärer. Kostnaden för samhället är låg då antalet personer är lågt. Många kan dessutom jobba hemifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tillägga att siffrorna jag haspade ur mig kan och ska mätas och/eller byggas under med modeller.

   Radera
 5. Många hotell verkar ha dålig beläggning nu och ett tag framöver så ta några hotell, kanske flygplatshotellen, flytta på alla befintliga gäster och använd några hotell för karantän från riskfyllda områden och några för karantän av bekräftade fall som inte kräver sjukvård.

  Polis, militär, vakter eller nåt ser till att dom inte svälter eller rymmer. Effektivt, humant och kostnadseffektivt enligt min omfattande Internetexpertis.

  Jag är lite orolig att vissa som kommit tillbaka från Italien eller andra ställen och känner sig bara lite småkrassliga ändå ska åka tunnelbana eller går ner och hosta på äpplena på ICA.

  SvaraRadera
 6. Att många föräldrar stannar hemma när man stänger skolor är samtidigt en av de mekanismer som gör att skolstängningar är effektiva att hindra smittspridning. Det kanske inte fungerar för föräldrar med alla yrken, men många kan faktiskt jobba hemifrån. På så sätt så får också dem som måste befinna sig på plats ett visst skydd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att rekommendera att man inte ska gå till skolan behöver ju inte betyda att det måste vara 100%-igt. Dessutom så kan man på gymnasienivå rimligen sköta sig själv på dagtid.

   Radera
  2. Gymnasiet är dessutom frivilligt. Kina flyttade typ all undervisning online i Wuhan. Mycket kan man säkert säga om Kina, men de hanterade utbrottet väldigt bra (enligt delegationen ifrån WHO iaf).

   Radera
 7. Snart är alla hemma för vård av sjukt bern. Bara för at man inte stängde skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När tänker du att det skall ske? Hur många? Sen kan vi vänta och se hur det blir med det, men spontant gissar jag att du kommer få fel.

   Radera
 8. Erfarenheten från detta virus måste väl ändå sägas vara att risken har underskattats i ett antal länder.

  Hur många tror att Kina, USA, Italien, Iran, Japan osv är nöjda med sin tidiga bedömning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid svårt att veta hur illa det kan gå. Försiktighetsprincipen bör förstås tillämpas av ansvariga myndigheter och generellt. Förringande åsikter har det varit gott om här och där. Kanske beror det på att gemene man är dålig på att inhämta kunskaper ifrån olika seriösa källor. Att stå i skramvrån hjälper förstås ingen, men vissa har nog fått sig en tankeställare. Att erkänna fel är ett tecken på intelligens, att upprepa fel är något annat.

   Radera
 9. Säga vad man vill om våra myndigheter, men vi har det 100 ggr bättre än USA:

  https://omni.se/trump-tva-handskakningar-fran-smittad-partikollega/a/GGmjVx

  Läs vad idioten säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju alltid hoppas på att det resulterade i att Trump blev smittad, men troligen blev han det inte. Man blir inte smittad av att skaka hand (om man inte har sår i handflatan).

   Radera
 10. Vi kan alla vara lugna, världens mäktigaste land har ju en virolog som president, hur kan då något gå fel:

  "I like this stuff. I really get it. People are surprised that I understand it. Every one of these doctors said, 'How do you know so much about this?' Maybe I have a natural ability. I understand that whole world. I love that world. I really do."

  SvaraRadera
 11. Detta inlägget var inte särskilt underbyggt utifrån WHO's erfarenheter/observationer/slutsatser med avseende på riskhantering av Corona. Dr Jurist i all ära, men snälla låt experterna på WHO göra sitt jobb.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker FHM problem har varit kommunikationen som varit på ett akademiskt plan, opedagogisk och lätt mästrande med en attityd att detta är ingen idé att gå in på eftersom det förstås ni ändå inte.. Nu skickades vederbörande till Somalia och dagens presskonferens med övriga myndigheter gav ett mycket bra intryck av en nulägesanalys och strategi framåt för olika scenarier.

  SvaraRadera
 13. Vet inte om historian är sann eller inte men den har ändå en poäng angående riskhantering.

  Det sköts upp raketer från Esrange som föll ner över vildmarken där samer befann sig. För att eliminera den risken flögs samerna ut från nedslagsområdet med helikopter för att inga skulle dödas om de skulle få en nedfallande raket i skallen. Nu visade dock statistiska uppskattningarna att risken att dödas i en helikopterolycka var betydligt större än att dödas av en nedfallande raket.

  Skulle någon dödas i en helikopterolycka skulle det vara en tragisk olycka och sådana händer tyvärr ibland hur väl man än försöker undvika det. Skulle någon däremot dödas av en nedfallande raket skulle det dock vara ett uttryck för oansvarig och åtalbar ansvarslöshet. Valet var då enkelt och naturligtvis flög man ut folk med helikopter.

  SvaraRadera
 14. Ska man verkligen fortsätta låtsas att svenska myndigheter skött detta bra? Det blir ju ren satir.

  Det handlar ju inte ens om huruvida de är dåliga eller bra på att hantera en ev. pandemi utifrån Sveriges (minst sagt begränsade) resurser. Det handlar om att om man uttalar sig på uppenbart korkade sätt så är man antingen korkad eller dålig på att uttala sig. Valfritt alternativ är ett stort misslyckande här.

  Viktigast: oavsett alternativ har man, återigen, konsekvent fått bättre information av random människor som använder huvudet än av svenska myndigheter. Då spelar det liksom ingen roll om epidmiologerna egentligen är briljanta - de blir ändå fel personer att lyssna på.

  SvaraRadera
 15. Tydligen bedömer experter krisen på olika sätt. Hela Italien med 60 miljoner invånare sätts nu i karantän. Vilka beslut kommer FoMH att ta om 3 veckor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spår att Sverige har ca 1000 smittade och minst 1 död till helgen....just ja Fredagen den 13:e denna vecka också

   Radera
  2. Spår att vi redan har 1000 smittade. Med normalfördelad inkubationstid skulle det då kunna bli ungefär de siffrorna.

   Det beror ju dock lite på. De har inte testat folk "bara" för att de just varit i norra Italien och kommit hem med hosta. Om det inte är rätt/mest utsatt del av norra Italien och inte kritisk sjukdom har de låtit bli att testa. Med sådana kriterier skulle man kunna låta bli att testa även när folk börjar höra av sig med feber, givet att personen bedöms kunna hålla sig själv i karantän ändå.

   De siffror vi framförallt saknar är vilka resurser de spelar med. Vi vet att Sverige är extremt dåligt rustat för att ta hand om ett sånt här virus, men vi vet inte vart gränserna går. Därmed är det svårt att veta hur hårda bedömningar de tvingas göra för att maximera nyttan.

   Men.. att inte testa folk som kommer sjuka från Italien får mig att tro att bedömningarna är ganska hårda.

   Radera
  3. Vi kan mycket väl redan ha 1000 sjuka. Jag läste någonstans att många bara får vanlig förkylning av viruset, och vem springer till sjukan för en vanlig förkylning?

   Radera
 16. Bloggaren har ända från början, beskrivit corona. Som i princip ofarligt. Precis som Statsepedemiologen Anders Tegnell. Och båda är besserwissers, och vägrar backa.

  Om nu hela Italien, är i karantän. Och alla andra åtgärder, som sker. Runtom i hela världen, framförallt i EU. Ja, utom i Sverige då.

  I Asien ställs mässor in. I Europa ställs sportevenemang in. Eller spelas för tomma läktare. Oljepriserna rasar, börserna faller!

  Kan man verkligen jämföra det med vänlig säsongsinfluensa?

  Får lite nostalgiska, Baghdad Bob flachbacks.

  Cornu, erkänn att även du kan fel ibland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skilj på farlighet i meningen hur sjuk man och på hur lätt smittan sprids.

   Radera
 17. Väntar på debatten istället ska börja fokusera på om de åtgärder som genomförs är i proportion till problemet...
  Sydkorea som har mer omfattande tester visar t.ex på helt annan dödlighet än vad Italien har. Diamond princess visade på 1% dödlighet (och där var 50% i åldersässig riskgrupp)
  Sverige har nu 260 smittade, ingen av dessa har allvarlig symptom.
  Som det pekar på nu är dess dödlighet bara lite högre än de vanliga influensan som kommer varje år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du ålder på passagerarna, på DP? Eller gissar du bara?

   I Italien, så har ju majoriteten varit äldre som avlidit. Vilket visat faran för äldre, och sjuka.

   I Sverige, skulle vi pottentiellt. Kunna ha flera äldre döda redan. Men myndigheterna vägrar, fortfarande provtagning. På folk utanför riskområden.

   Inte helt ovanligt att en 90 år, gammal man. Dör av lunginflammation, eller hur?

   Men att det var Corona, kanske? Det får vi aldrig reda på. För det tas enbart prover på personer, som varit i riskområdet. Eller umgåtts nära, med någon därifrån, bekräftat smittad!

   Radera
  2. Du får dessutom tänka. Att hälften av Sveriges smittade. Har upptäckts dom 3 senaste dagarna. Och dessutom är yngre på sportlov.

   Det har åtminstone i Kina. Inte varit i början, efter upptäckt. De flesta har blivit svårt sjuka. Det har kommit v2, eller v3. Så det sämsta, har vi nog framför oss. Särskilt när fallen sprids till alla grupper i samhället.

   Radera
  3. @tidigare m, ja, jag vet åldersgrupperna, det är publicerad information

   Radera
  4. och för backa upp påståendet , https://cmmid.github.io/topics/covid19/severity/diamond_cruise_cfr_estimates.html

   Radera
 18. Jag kan naturligtvis inte mäta mitt CV, mot Anders Tegnälls. Men Jag är ändå anställd av Karolinska Universitets Sjukhuset, sedan 90 talet. Så jag bedömmer, att mina kunskaper överstiger dina, med råge.

  Och så verkar experterna, i de flesta andra EU länder göra också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lätt att uttala sig nu. Gjorde du det innan? Vi var inte många innan som gick emot.

   Snart börjar nog medelklassepidemin som jag varnade för två veckor sedan.

   Radera
  2. Nä för mina uttalanden, har ju ingen effekt. Däremot har Bahgdad Bob, varit ett frekvent namn på en viss statsepedemiolog!

   Radera
  3. Förtydligande: om inte ens Professor Björn Olsens åsikter har räknats. Varför skulle mina göra det. Nästan all media, har varit fokuserad på Baghdad Bob's åsikter.

   Som nu antingen gått in i väggen. Eller är bortplockad. Då ingen Statsepedemiolog lämnar sitt land, mitt under pågående kris i det hen ansvarar för

   Radera
  4. Vad har du för medicinsk kompetens, Tidigare M?

   Radera
 19. Sverige bör byta strategi för att bromsa spridning av coronaviruset

  https://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2020/03/Sverige-bor-byta-strategi-for-att-bromsa-spridning-av-coronaviruset/

  SvaraRadera
 20. Att man inte testar fler, i Sverige!

  Beror antingen på: politisk ovilja! Att många smittade skapar oro, och flykt av väljare.

  Alternativt: Jag vet inget om Sveriges dåliga beredskap. Men i USA, var dom tydliga med. Att det saknades miljontals kit, för att testa folk!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att vi skulle ha dålig beredskap, är inget (S) vill att det ska komma ut. Dom är tysta som möss. Så kan dom ge FHM skulden sen.

   Radera
  2. Det är ett faktum att Sverige hade EXTREMT dålig beredskap. Det finns få länder (om något..) i i-världen som haft sämre beredskap för just detta de senaste par åren.

   Att man inte testar bör därmed rimligen handla om att man gör en annan prioritering med sina begränsade resurser.

   Radera
  3. Nåja, världen är att ta i! Att vi är på den sämre planhalvan i Europa däremot! Och dessutom lider av ängsliga politiker, gör inte saken bättre.

   Radera
  4. Missade (i) före världen. Vi är absolut inte sämst, där heller. Utom möjligen, på antal vårdplatser. Men det är en rent byråkratisk fråga.

   Då det aldrig tidigare, har funnits så mycket personal per patient som nu. Men precis som hos polisen, går så att säga. Halva arbetstiden numer, till avrapportering. Ett problem vi skapat själva.

   Radera
  5. Hur menar du att det är en byråkratisk fråga att sakna vårdplatser? Det är ju oasvett att sakna vårdplatser. Huruvida det där om 1400 vårddygn stämmer vet jag inte, men det är uppenbart lite. Och är det något vi verkar rent kroniskt dåliga på i Sverige så är det logistik för temporära lösningar. Sammantaget har jag svårt att hitta i-länder med sämre förmåga att hantera ett virusutbrott.

   Vi har desto större potential som individer (kanske blivit såhär eftersom skatten är så låg...), med gott om stora hus och lägenheter byggda för att hålla värmen, bra infrastruktur vad gäller vatten osv. Detta kan ju minska behovet av vårdplatser något, däremot är det svårt för individen att hjälpa till med saker testning.

   Radera
  6. Hur många testkit för att testa för SARS-CoV-2 (det nu aktuella coronaviruset) fanns det i hela världen innan epidemin bröt ut i Kina?

   Radera
 21. Många foliehattar här som har svårt att ta åt sig vad virologer, epidemiologer, vetenskap och andra experter rekommenderar. Känns som samma folk som är vaccinförnekare. Det bästa är om ni stänger in er och drar ur sladden ur internet. Det är det som smittar värst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta gärna vad dina experter säger? Verkar dock skilja lite mellan experter även i Sverige!

   Radera
  2. Tänker då närmast på professor i infektionssjukdomar Björn Olsen. Och Statsepedemiolog Anders Tegnell. Som inte alls är överänns i detta ämne.

   Radera
  3. Titta på den samlade expertisen.

   Radera
 22. Så om man vill ha expertråd i riskanalys av en internetexpert kontaktar man ju självklart alltså en doktor i juridik. Finns ingen sådan tillgänglig kan man alltid hitta några bloggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att han motsäger WHO's experter är förstås lite beklämmande. Men han skriver säkert bra skönlitteratur. Jag håller mig dock till fakta och inte gissningar.

   Radera
 23. Skillnaden mellan digerdöden och nu är väl ffa att läkarvetenskapen gått framåt. Både penicillin och vaccin är väl två stora upptäckter som räddat mänskligheten. Inte att sitta fast hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra med läkare men vid en okontrollerad epidemi tror jag inte ens de kommer gå till jobbet. Stängningen av Italien handlar ju mycket om att skydda institutionernas möjlighet av verka. Om de skulle falla faller säkert annat i samhället också.

   Radera
  2. Vad får dig att tro det. Får många är läkaryrket ett kall. Dom räds exempelvis inte att åka till krigs och epedemiområden. Läkare utan gränser ex. Nu menar du att alla läkare stannar hemma och kramar gosdjur.

   Radera
 24. Tänk er två olika regionala samhällen för tiotusen år sedan. Strax efter att mänskligheten blivit bofast. I det ena jobbar alla vuxna utanför hemmet, och barnen uppfostras kollektivt i stora gemensamma skollokaler. I det andra har man ett hemmafrusystem, där barnen till största delen hemskolas.

  Ni är med så långt? Det ena systemet har mängder av kontaktytor för alla, och familjeekonomi är beroende av två inkomster. Det andra systemet har få kontaktytor för halva befolkningen, och den barnalstrande halvan odlar dessutom mycket av familjens mat på hemmaplan.

  Helt plötsligt sveper en digerdödsliknande epidemi över bygden.

  Vilket av dessa två system har störst möjlighet att införa karantän och skydda så stora delar av befolkningen som möjligt?

  And that was the history of how den traditionella arbetsfördelningen mellan män och kvinnor uppstod för länge sedan...

  SvaraRadera
 25. https://www.nrk.no/norge/forbereder-helse-norge-pa-22.000-mulige-korona-innleggelser-1.14935983
  Norska folkhälsomyndigheten vill att vården förbereder sig.

  SvaraRadera
 26. Självklart får varje gärning en konsekvens. Om ni såg presskonferensen igår la ni kanske märke till att vården ville ha prioritering och riktlinjer från socialstyrelsen - de vill veta vem som ska leva och vem som ska dö om systemet mättas och de vill inte behöva välja det själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att man sätter alla de 1000+ som dör i säsongsinfluensa varje år på respirotor eller ännu värre ecmo? Det handlar alltid om prioriteringar. Skillnaden är att sjukdomen är ny.

   Radera
  2. Ja om du behöver en respirator idag får du det. Sen klarar man inte alla ändå 🙁. Jag tror inte du förstår att det är intensivvårdens börda i Italien som gör att de sätter in de här åtgärderna. Det är en snabb peak där många fler behöver intensivvård samtidigt än man har platser för som man behöver förbereda sig för. Precis som en del andra länder gör. 115 patienter med vanlig influensa har intensivvårdas sedan vecka 40 enligt Siri (Svenska Intensivvårds­registrets Influensa­registrering). De har förhoppningsvis fått utmärkt vård. Det är många fler som behöver iva av de med Corona än de med säsongsinfluensa.

   Radera
  3. Menar du Cornu att vi redan idag har resursbrist på ventilatorer när det är influensatider?
   Det ställer jag mig mycket tveksam till.
   Och bristen på ventilatorer som läkare beskriver i Italien har naturligtvis påverkan på utfallet av sjukdomen.

   Radera
  4. Alla som får svår lunginflammation hamnar inte i respirator. En del får en syrgasmask att andas i vid behov, men den som är gammal och dement begriper inte alltid värdet av det utan tar av sig masken för att den är obekväm. Och dör mycket riktigt efter ett dygn eller två. (Autentiskt fall i min närhet för ett par år sen).

   Radera
 27. Man skulle kanske kunna förbereda för ett mellanläge vad gäller skolor och dagis, men det är inget vi fått info om att de skulle planeras för iaf. I och för sig skrev skolan att om man hade barn riskgrupp så skulle man kontakta skolan för planering.

  Mina barn kan vara hemma själva och äldre släktingar som är pensionärer och eller riskgrupp skulle kunna barnpassa dagtid till syskon- och svåger-barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker utsätta dina anhöriga riskgrupper för barn som varit i en skola med hundratals andra?

   Radera
  2. Självklart, det sägs ju att det inte finns någon smittspridning inom landet, vilket bekräftar att det inte finns någon smittspridning inom landet.

   Radera
  3. Alltså menar om man proaktivt drar ner på verksamhet innan konstaterade spridning. Har man redan konstaterat spridning så vore det kanske mindre bra. Men om det blir spridning på skolan så efter någon karantän tid för barnet och test i så fall.
   Iaf skulle mina barn klara skolgången hjälpligt okej på hemskickade uppgifter.

   Radera
  4. Cornu, Litar du inte längre på din guru Tegnell? Han säger ju att barn inte smittar.

   Radera
  5. Tror jag kanske citerat Tegnérlunden en enda gång. Öht inte nämnt honom annars. Detta handlar inte om personer, men jag kan kicka dig för låg kvalitet och lögner om du hävdar att jag kallat Tegnell för guru.

   Radera
  6. Tegnell. Min IPhone har inte ens lärt sig namnet. Har inte skrivit hans namn förr.

   Radera
  7. Ordvalet guru är naturligtvis min tolkning av att ditt regelbundna refererande till folkhälsomyndigheten samt din aggressivitet mot den som kritiserar FHM eller Tegnell.

   Apropå lögner så visst kasta gärna ut mig för lögner det vore onekligen en smula komiskt, men jag förstår att du gärna vill kasta ut mig liksom de flesta andra som säger emot dig.


   CITAT: "Statsepidemiolog Anders Tegnell säger:

   "Det här visar att vår nuvarande strategi fungerar att informera personer som varit i de drabbade områdena som får symptom och erbjuda dem snabbt omhändertagande.""

   https://cornucopia.cornubot.se/2020/02/nedat-i-asien-och-usa-men-tech-upp.html

   Radera
  8. Som jag skrev har jag citerat honom en gång.

   Jag har även citerar Stefan Löfven, Anders Borg mfl hundratals ggr. Det gör dem inte till mina gurus.

   Om du inte fattar sånt så tillhör du iaf inte begåvningsreserven.

   Radera
  9. Och var är min aggressivitet? Sluta med projicering. Alla har inte ditt psyke.

   Radera
  10. Ja, du visade just precis upp din aggressivitet igen genom att övergå till personangrepp. Två gånger i två inlägg på raken dessutom.

   Ja, jag har tyvärr inte begåvning nog för att tolka meningen "Har inte skrivit hans namn förr" som likställt med "Som jag skrev har jag citerat honom en gång."

   Radera
  11. Läs kommentaren innan. Där står det. Kontexten i andra kommentaren var iPhone.

   Hoppas du har ett bra liv annars. Du verkar inte må så bra. Du får ingen hjälp med det här.

   Radera
  12. Alla verkar inte riktigt förstå hur man arbetar vetenskapligt. Man kan rimligen inte påstå att det finns smittspridning inom landet innan man vet om så är fallet (med tillämpning av de analysmetoder man har tillgängliga).

   Det är möjligt att det inte gick att konstatera något sådant i morse när Linus skrev sitt inlägg (kl. 8:09) men jag följer inte nyheterna varje timme under dagen så jag vet inte. I så fall var det rätt att kommunicera det. För min del får FHM även berätta vilka metoder de använder och vilka modeller de gör sina beräkningar efter, men jag gissar att de inte tror att det skulle gå hem hos den breda allmänheten.

   Ikväll har dock FHM höjt bedömningen av risken för spridning i Sverige annat än till personer runt enstaka importfall till mycket hög, vilket förmodligen beror på att man nu har hittat tillräckligt många sådana fall för att det är mycket sannolikt att det handlar om smittspridning inom landet som inte kan relateras till s.k. importfall.

   Bedömningar av det här slaget måste baseras på fakta och inte på känslor.

   Radera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Det är väntetid på att få testa sig (flera dagar anger en del patienter i pressen) och det kommer styra hur många fall som upptäcks. Tar det några dagar att få ett positivt svar så blir smittspårningen fördröjd. Jag misstänker att kapaciteten är lägre på helgerna än i veckorna när jag ser antal fall per dag i statistiken.

  SvaraRadera
 30. Men nog borde de samhällsbärande tjänsterna personal få restriktioner så de undviker smitta och kan utföra sitt arbete? Tänk om en hel polisstation, eller kraftverk kontamineras i ledningscentralerna så de måste stänga ned för hela personalstyrkan blev sjuka samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialstyrelsen fick idag i uppdrag av regeringen att sprida information om coronaviruset till all personal inom socialtjänstens verksamhetsområden för att skydda riskgrupper.

   Det faller väl inom vad du efterlyser?

   Regeringens pressmeddelande:
   https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/regeringen-ger-socialstyrelsen-i-uppdrag-att-sprida-information-om-coronaviruset-till-all-personal-inom-socialtjanstens-verksamhetsomraden/

   Radera
 31. Finns det något börsnoterat bolag som tillverkar självtest mot corona

  SvaraRadera