Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-03-25 13:40

Dags att mocka ur Spiltan? - konkurrenterna har öppnat handeln

Lannebo, Simplicity, Carnegie, Enter, Cicero och IKC har återigen öppnat handeln i sina stoppade penningmarknads- och obligationsfonder. Men detta sker inte från Spiltans sida. Tyvärr väcker detta frågor om vad som egentligen pågår på Spiltan?
Går att torka sig med.
De flesta fondförvaltare verkar ha öppnat handeln och prissättningen i sina penningmarknads- och företagsobligationsfonder. Meddelanden om detta är liknande, dvs marknaden fungerar igen.

"Samtliga fonder som i fredags stängde för handel har åter öppnats. Alla Lannebos fonder går nu att köpa och sälja som vanligt."Det känns mycket positivt att företagsobligationsmarknaden på bara några dagar återgått till att fungera normalt", säger Martin Öqvist, vd för Lannebo."
Simplicity 23:e mars:
"Från och med dagens datum (2020-03-23) anser vi att korrekt värdering är möjlig, och beslut har därmed tagits att återuppta handeln av ovan fonder."
Carnegie 22:e mars:
"Under fredagen och lördagen har vi gått igenom samtliga portföljer och samtliga innehav. Vi har också kontaktat de banker och ”market makers” som ställer priser och fått priserna validerade, och kan därför öppna fonderna för handel. Från och med nu på måndag den 23 mars värderas fonderna som vanligt igen."
IKC 25:e mars (idag):
"Under de dagar som fonderna varit stängda har den övergripande prisbilden anpassats och stabiliserats. Vi anser att prisbilden på den nordiska företagsobligationsmarknaden återigen är tillförlitlig och att vi därmed kan beräkna tillförlitliga andelskurser, NAV, för bägge fonder."
Enter (oklart datum):
"Vi noterar att det råder en större samsyn kring prisbilden på företagsobligationsmarknaden och att det därför går att fastställa tillförlitliga andelskurser (”NAV”) för fonderna, Enter Return och Enter Preserve.
Det innebär att vi beslutat att återuppta handel i de två fonderna."
Cicero (oklart datum):
"Under fredagen förbättrades marknaden och vi kan därför öppna samtliga ovannämnda fonder för handel. De köp- och säljorder som är lagda samt order som mottagits den 19 mars innan bryttiden 14.30 kommer att genomföras till NAV-kursen per den 23 mars."
Till detta kommer alla de företagsobligations- och penningmarknadsfonder hos övriga banker som inte stoppades.

Men hos Spiltan vill man inte mocka ur, vilket väcker frågor om vad som egentligen pågår. Spiltan har inte heller uppdaterat med någon information idag, vilket skett dagligen sedan stängningen, så onekligen börjar man undra. Hoppet är det sista som överger människan, så man får väl hoppas att tystnaden beror på att handeln kommer släppas på igen.

Det senaste Spiltan skrev (igår) var:
"Vi bevakar utveckling löpande och gör bedömningen att läget på marknaden för företagsobligationer inte har förändrats. Därför anser vi att det enda ansvarsfulla att göra är att ha en fortsatt senareläggning av handeln i Spiltan Räntefond Sverige och Spiltan Högräntefond."
Man gör en helt annan bedömning än övriga förvaltare. Varför?

Vore rysligt intressant att se vad Spiltan faktiskt har i fonden och vart pengarna egentligen tagit vägen. Senaste kvartalsrapporten listar bara de tio största innehaven och man kan fråga sig vad som finns bortanför detta. Ska inte i det här läget gå längre i att peka finger än så, kanske låser man inom kort upp fonden. Uppenbart är att man tydligen har andra tillgångar i fonderna än vad konkurrenterna hade.

Spiltan kan nog sägas ha lite trovärdighetsproblem efter detta. Klen tröst om man likt undertecknad har den absoluta majoriteten sina tillgångar (inklusive det som skulle vara årets lön) låsta hos Spiltan, förstås. En bra lärdom att ta med sig in i framtiden kan jag konstatera.

59 kommentarer:

 1. Hoppas att detta gör att vi kan få handla ETF:er igen.

  SvaraRadera
 2. Jag skrev det på tidigare inlägg. Spiltan räntefond är och har alltid varit fylld med massa företag med låg kreditrating (junk bonds) och bostäder, noll statspapper. Därför de gett så bra avkastning. De är dessutom dubbelt exponerade mot fastighet eftersom mycket junkbonds är fastighetsbolag, fastighetsbolag som sett sina korta obligationer stiga i ränta med flera hundra punkter på nån vecka.

  Eftersom det är för hög avkastning handlar det inte om Klövern, Huvudstaden, Castellum och liknande trygga fastighetsbolag. Utan SBB, Oscar Properties, Fastpartner och liknande. De som försörjer hela sin verksamhet på tung belåning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tio största innehav vid årsskiftet:

   SBB
   Klövern
   SBAB
   Intrum Justitia
   Klarna
   Balder
   Nordea
   SFF
   Volvo Treasury
   Castellum

   Frågan är vad det var för skit under denna front.

   Radera
  2. Nu noterar jag själv att jag nått depressionsfasen dock, och raderar vad jag skrev därefter.

   Får gå ut och jobba lite och acceptera att de senaste fem årens besparingar, bokintäkter, och det kommande årets lön kanske är helt borta permanent.

   Radera
  3. Saker o ting är aldrig riktigt så illa som de ser ut att vara när det är som mörkast. De är heller inte så bra som när allt tycks vara på topp.
   Det löser sig i slutändan!

   Radera
  4. Oj, styrkekramar. Har själv investerat i Spiltan, men i sammanhanget ska jag inte klaga.

   Radera
  5. Har råkat ut för en liknande händelse 2003, ca 2 års utgifter/levnadskostnader, men jag tog en något större risk än du trodde att du gjorde med spiltan fonden. Det är jävligt surt,men jag tog med mig en sak. Det är i slutändan bara pengar! Förvisso var jag då betydligt yngre än vad bloggaren är nu.

   Med detta sagt så tror jag att bloggaren för tillbaka sina slantar iaf en stor del. Det finansiella systemet kommer räddas även den här gången är min övertygelse.

   Radera
  6. Väldigt trist att höra. Men går det inte att tvinga fram ett uttalande från dem? Det måste finnas reglerat att en fondförvaltare måste kommunicera med kunder och tillhandahålla tillgångarna. Annars blir väl det polisanmälan och hota med att begära konkurs.

   Radera
  7. Bloggaren kommer få tillbaka nästan allt. Spiltan räntefond har korta löptider på de underliggande tillgångarna och kan i princip bara vänta tills de förfaller. Tror inte de underliggande företagen kommer att gå i konkurs.

   Radera
  8. Rickard, tyvärr är det min lön också. Förlora allt men ha fast jobb och stabil inkomst har jag provat redan. Nu åker även lönen, kvar är bara skatteskulden på den bokförda intäkten... kanske kan skrivas ner som förlust iofs.

   Radera
  9. Mr A, du förutsätter att tillgångarna alls finns.

   Radera
  10. Lars, finns det något som tyder på att det är så illa?
   Jag sitter själv i Lysabåten 100 % ränta med summor som kan ses som.. ja, stora.
   Ska vi tolka det som att du har mer info under t.ex. källskydd?

   Radera
  11. Jag tror inte heller att det kommer gå åt pipan så allt ryker. De kommer öppna upp det snart, de har bara lite mer riskfyllt innehav och kommer sätta mer press på Riksbanken att stödköpa företagsobligationer för att inte smällen ska bli för hård på kursen. Blir väl på fredag om man har tur.

   Radera
  12. Söderslätt, nej det är en psykologisk reaktion, befinner mig i depressionsfasen, dvs psykologisk kapitulation inför värsta tänkbara scenario. Så jag vänjer mig just nu vid tanken på att förlorar rubbet.

   Avanza strök nu utbetalningsdatum på ordrar lagda innan stoppet. Det har jag flera källor på. Förhoppningsvis innebär det att pengarna kommer. Eller så betyder det att Spiltan inte längre kan betala ut order för frysningstidpunkten och är bankrutta.

   Radera
  13. Tror jag också. Kanske att den åker ner några procent men de stora värdena finns kvar.
   Oavsett väldigt tråkigt när man ändå "gjort rätt" och på pappret gått ur risk.
   Vi hoppas verkligen att det löser sig.
   Annars får du öppna(operation Cornucopia).

   Radera
  14. Lyckades sälja och få ut allt från Lysa (och därmed Spiltan) precis i tid men jag hoppas att det löser sig för er skull!

   Radera
  15. ja, jag hade en order lagd innan stoppet men inte fan kommer det några pengar in på kontot för det.

   Fy fan. aldrig mer spiltan. hade förutom spiltan räntefond även investmentbolag sverige och global (dessa sålde jag dock tidigare i krisen och fick ut pengarna från).

   Tror väl inte allt är borta men komma ur med säg 20% förlust känns just nu rimligt...

   Radera
  16. @aip-mannen: På vilket sätt påverkas investmentfonden då? Har faktiskt svårt att greppa varför detta har hänt?

   Radera
  17. Fan, jag hade 25% i spiltan och resten i indexfonder. Går inte vidare nu..

   Radera
  18. @Goofy nej den påverkas inte alls egentligen. Men det är ju samma bolag bakom så kommer bojkotta alla deras fonder.

   Radera
  19. Det hade varit synnerligen spektakulärt Spiltans Räntefond Sverige gick till noll och inget. Mellan 5 och 15 mars gick fonden i snitt ned med 0,239 procentenheter om dagen vilket blir 1,673 procentenheter i veckan.

   I den givna takten blir den ackumulerade förlusten sedan stängning cirka -2,39 %. Fast vad talar för det och blir det någon rekyl?

   Radera
  20. @aip-mannen: Men förstår fortfarande vad det är som hänt i praktiken? Finns det någon information på nätet som förklarar vad som hänt och varför?

   Radera
  21. Goofy: Jag tror vad som hänt är att fondens underliggande innehav, dvs företagsobligationerna, tappat i likviditet. Resultatet är att de handlas till mycket låga priser eftersom folk säljer pga av utflöden. Detta har drivit på priset nedåt eftersom det inte finns många köpare på andra sidan. Resultatet är att fonden faller i värde. Om de stänger fonden för uttag och bara väntar ut löptiden på obligationen så kommer de få tillbaka sina pengar. Antar detta är det bästa för alla i nuvarande läge. Dock tråkigt att bli sittande med fonden i upp till 1 år när folk kanske velat använda de pengarna till annat. Om likviditeten på marknaden kommer tillbaka kommer de troligtvis öppna upp för handel igen.

   Radera
  22. Bas-scenariot är att det är lugnt, som Kanintämjaren säger, fast pga dålig likviditet finns risk att man måste låta vissa obligationer gå till förfall senare. Har svårt att tänka mig att det finns en massa obligationer med sån skräpstatus att de förfaller helt värdelösa.

   Värstascenariot är såklart att det är en bluff, en extremt utstuderad sådan med tanke på bolagets ålder, och att man får tillbaka cirka noll eller nära noll. Det vore en enorm skandal.

   Nåt mitt emellan är att högräntefondens höga avkastning beror på högt risktagande i obligationer med låg kreditvärdighet, utöver då topp tio eller topp tjugo innehav. Då får man ändå tillbaks ganska mycket av sin investering på sikt, men kanske med en kapning på de säg 10-20% som inte betalas.

   Radera
  23. Spiltan fonder hade ju tidigare Oscar Properties företagsobligation. Osäkert
   om det finns något innehav kvar, men OP är ju i fritt fall nu.

   Radera
  24. Fan, det låter förjävligt, lider med dig bloggarjäveln.

   Jag gjorde en total exit under första halvan av februari och är helt oskadd på den fronten. Men jag låg inte likvid utan bytte tillgångsslag och gick därför ändå ner ca 30% där.

   Jag måste ändå påpeka, trots att det förstås strör salt i såren, att du var väldigt ensidigt exponerad med så mycket i Spiltan.

   Tror det löser sig. Det är bra att föreställa sig det värsta, bra att öva på den känslan, en dag inträffar det faktiskt på riktigt, och då är det bra att ha lite vana. Men tror ändå det här slutar bättre för dig än det verkar nu.

   Radera
  25. @kalle.
   Absolut. Men hur många promille av det totala är Oscar properties. Riskhantering har jag även i min aktieportfölj. 90% kanske består av stabila pålitliga bolag medans kanske 10% består av chansningar som OP eller medicin forskningsbolag som kanske lyckas.
   Det kanske är några % av Spiltans fonder som är högrisk. Det är likviditetsbrist i fonden p.g.a att många vill gå ur samtidigt. Det kommer ordna sig men med ett visst % tapp.
   Rädsla är den värsta fienden.

   Radera
  26. B.fischer, tack.

   Lathet. Hittat vad som såg ut som en bra, toppklassad fond (Spiltan Räntefond Sverige), med lägsta risk. Således använt den för att trygga likvider över hela linjen - pensionssparande, PPM, likviderna i bolaget, likvider privat, istället för att lägga tid på att hitta alternativa fonder.

   Man ska väl helt enkelt inte förlita sig på att ens lägsta risk, högsta rating, prisvinnande osv är värt något. Är det för bra för att vara sant, så är det inte sant helt enkelt.

   Radera
  27. @Nils Nilsson.
   Oscar Properties är förmodligen litet innehav i fonden ja, det var ett extremexempel. De har fler High Yield, t ex Intrum. Intrum har stor exponering mot Italien, ett land som just nu upplever Harmageddon, 2020-versionen.

   Radera
 3. Som de sejer i US, "bad luck but try again ".

  SvaraRadera
 4. Har inget med ämnet i artikeln att göra men jag kidnappar siten helt fräckt för an viktig påminnelse:
  https://www.regeringen.se/debattartiklar/2020/03/hall-huvudet-kallt-i-deinformationspandemien

  "Falska nyheter och påståenden kan vävas in i artiklar som också innehåller helt korrekta uppgifter. Sanning och lögner blandas i en mix som kan vara svår att reda ut.
  I informationskriget är inte det viktiga att alltid att ha rätt. Utan syftet är att i sprida uppgifter som gör det svårt att ta ställning. Mängden uppgifter och konspirationsteorier ska tränga undan det som är korrekta fakta. Steg för steg förs fokus ifrån de kinesiska djurmarknader som internationell expertis anser att det hela började i till helt andra och konspirativa händelser."

  - The North Remembers!

  SvaraRadera
 5. Fonden kan ha lån, annat än AuM, som ska återbetalas men med tillgångar som inte går att avyttras. Har dock inte granskat redovisningen om så är fallet, men tips om nån är sugen på att gräva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annat än insättningar ska det vara, inte AuM.

   Radera
 6. En bra läxa för alla oss investerare som haft en löjligt problemfri börstillvaro sedan 08/09. Tänk om Avanza hade ringt upp mig i årsskiftet och sagt:
  1) Du har en stor del kapital i Spiltan Räntefond Sverige - är du medveten om att om det blir tuffare tider så har de så knepiga tillgångar i fonden att den kan bli omöjligt att ställa kurs och fonden kanske stänger på obestämd tid?
  2) Jag förstår att du lever på utdelningar - är du medveten om att 90% av dina utdelningar kan komma att hastigt ställas in, så att din inkomst blir nära noll?

  Man hade ju trott att det var en fullkomlig stolle som ringt upp:-)
  Men hur som helst - Svarta Svanar är extremt lärorika och botemedlet om man nu ska tala om det i termer av kraftiga börsnedgångar är ju något extremt enkelt och självklart - se till att du har cash som buffert och se till att du klarar dig i flera år oavsett anställning, utdelningar och allt annat som kan slå slint, en del av att vara vuxen är ju att ha skaffat sig en buffert, så enkelt är det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se till att du har cash förutom om inflation och devalveringar tar fart.

   Radera
  2. Se till att du inte lägger alla ägg i samma korg. Det finns en anledning att vissa har skrivit här på bloggen att det finns en annan tid än när börsen och andra placeringar bara går uppåt. Vi som har varit med några gånger vet vis av erfarenhet hur det fungerar. Nu är det ju många här som dömt oss till idioter eller annat. Men detta är inget konstigt eller onormalt förutom att det var en virus som punkterade ballongen.
   Placera inte allt på aktier. Placera inte mer pengar än det du kan förlora. Låna inte pengar till aktieköp.

   Radera
  3. Diversifiering, diversifiering, diversifiering.

   Inom allt: tillgångsslag, marknader, valutor, motparter..
   När skiten träffar fläkten kommer ofta flera falla samtidigt, som nu.

   Belåning är farligt, men de mest framgångsrika har gjort det. Stinsen brukade aldrig lyfta fram det, men han lånade faktiskt i uppgångsfas och fick därmed hävstång. I en stabil uppåttrend bör man alltså kunna tillåta sig det.

   Radera
  4. Såklart lite problematiskt när man lägger alla ägg i samma korg. Men det löser sig säkert till det bättre. Riskspridning är väl annars ett bra tips ifrån de som varit med.

   Själv har jag inga pengar på börsen förutom PPM, men det är jordnötter i sammanhanget. Kraschar valutan och skulder suddas så gynnar det mig mest som gammal lånetorsk.

   Radera
  5. @Niklas: Valutan har väl redan kraschat eller har jag missat något?

   Radera
  6. Som svensk i Sverige så märker du inte så mycket av den "kraschade Svenska valutan" som ni nu kallar den. Visst blir vissa importerade varor dyrare och det blir dyrare att åka på semester till vissa länder. Inte alla. Ex är Norge väldigt billigt nu när t.o.m gränshandeln svängt. Att semestra el att gå ut och äta eller ta en öl påverkar inte den svenska köpkraften speciellt. Så den där kraschade Svenska kronan är väl ändå rätt överdriven,

   Radera
 7. Jag ringde Spiltan Pension AB och frågade om deras räntefonder och killen svarade att det snarare handlade om veckor än dagar. Men skulle det dyka upp något "major" så skulle det läggas ut på hemsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ridå ner. Siste man släcker lyset :(

   Radera
  2. Grupptalan? Annars ligger ARN nära till hands.

   Radera
  3. https://www.arn.se/tvisteomraden/bank/

   Radera
 8. Hm. Jag gick ur spiltan räntefond och högräntefond förra året. Inte för att jag kvar smartare än andra utan för att vi anlade pool och behövde pengarna.

  Har aldrig vågat flytta min ”lönefond” från sparkonto med insättningsgaranti. Idag är jag glad för det. Har samtidigt gått miste om avkastning så klart. Senaste åren har räntan legat mellan 0,6 och 1,0 procent.

  SvaraRadera
 9. Kl 11.15 i torsdags sålde jag hela innehavet i spiltan räntefond sverige, vilket verkar ha varit bara 45 minuter innan stängningen. Pengarna kom in på kontot igår. Har minst sagt varit några stressfulla dagar

  SvaraRadera
 10. Med bloggens retorik så konstaterar jag nu att man e + på börsen om man klev in 2019

  SvaraRadera
 11. Amatören undrar försiktigt om det ska anses vara riskabelt att investera i Spiltans aktiefonder (som jag kan ha ”rekommenderat” i lekparken nån gång eller två)

  SvaraRadera
 12. Amenskitdå.

  Trösta dig med att det Asolut Vackraste smycke som en äkta författaren kan bära är Äkta Lidande! Går inte att köpa för pengar (det är bara de ofrivilliga förlusterna som river).

  Det där med "Förlorat allt. Igen." är också OK. Alla har rätt till flera liv vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har iaf lärt mig att använda pengar, så jag har inte bara suttit med siffror på skärmen. Rest mycket, renoverat, amorterat bort alla skulder jag drog på mig 2015 pga anledningar, ätit och druckit gott, haft ett spektakulärt bröllop och haft en Tesla.

   Med havererade reklamintäkter på bloggen pga krisen kan jag iaf få lön som en städare. Men hela bokförsäljningen under 2019 har försvunnit. Känns rätt surt att ha förlorat pengar för 120 000 sålda böcker.

   Nåja, drabbar ingen fattig som det heter.

   Radera
  2. Sådär lite extra speciellt blir det ju att få se hela arbetslivets PPM-pengar gå till noll, eftersom de också satt hos Spiltan...

   Radera
  3. Så om en författare säljer 10 000 inbundna böcker får han eller hon 200 000 kronor, ( om vi leker med tanken att ersättningen är 20% av F-priset). Dra bort 25% i arbetsgivaravgifter och 30% i skatt så blir det kvar cirka 100 000 kronor. Gällande pocket brukar ersättningen ligga på 4 till 10 kronor per bok.

   Radera
  4. Nu var pengarna kvar oskattade i bolaget, i övrigt kan jag inte kommentera dina siffror. Författarförbundets avtal är typ 28% på inbunden, F-pris 145, men jag kan inte kommentera vad jag har för avtal.

   Radera
 13. OT: Någon som vet hur Collector står sig nu?

  Hade en slurk där (fem siffror) men tog idag beslutet att sluta leta tioöringar (0,65%) framför ångvälten.

  SvaraRadera
 14. Obegripligt för mig som novis, fondens innehav är väl offentligt eller? de måste väl ange vad de investerat i? En fond är väl inte en svart låda? Om jag köper typ indienfond carnegie som jag hade i ppm en tid så står det ju vilka aktier de investerat i eller köpte jag en hemlig låda?

  Kan förvaltarna göra om fonden när de vill och sticka med pengarna?deras affärer måste väl godkännas av en styrelse? Kan man lita på någon fond nu ?

  SvaraRadera
 15. En kommentar från någon som begriper bättre än jag pengarna är inte borta men låsta en tid.

  https://rikatillsammans.se/spiltan-rantefond-sverige-min-forsta-riktiga-miss-denna-krisen/

  Puh, min svåger har en del av sina besparingar i spiltan.

  SvaraRadera
 16. Cornucopia, nu förstår jag att du verkligen tror att alla dina Spiltan pengar är borta, jag trodde det var lite ironi, men om du verkligen tror det så kan jag lugna dig - du kommer inte förlora dina pengar, fonderna kommer öppna och vs börsindex kommer du förlora marginellt, så ta ett glas vin, ta det lugnt och sov gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, panik är inget bra. Speciellt inte i dessa tider. Annars är det trots allt bara lite pengar som förloras. Finns betydligt värre saker att oroa sig för. Med det sagt så är nog detta mest en fjäder.

   Radera