Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-03-10 14:14

BREAKING: Vladimir Putin sitter kvar till 2036

Med den andra läsningen av den ryska författningsreformen står det nu klart att despoten Vladimir Putin sitter kvar som president för Ryska Federationen till år 2036. Detta genom att högst två sexåriga mandatperioder som president tillåts, men eftersom det handlar om en ny författning så räknas inte tidigare presidentperioder, utan dessa nollställs.
Valdimir Putin vinkar till undersåtarna från ombord på presidentens stridsbåt 001, en kopia på svenska stridsbåt 90.
Den ryska sajten Meduza rapporterar att Vladimir Putins parti Förenade Ryssland lade in ett tillägg i den nya författningen vid andra läsningen i parlamentet statsduman. Tillägget innebär att tidigare presidentperioder i den gamla författningen inte räknas till begränsningen om högst två sexåriga mandatperioder som president. Därmed kommer despoten Vladimir Putin att sitta ytterligare tolv år som landets president, dvs fram till år 2036 eller 84 års ålder. Om inte författningen ändras igen vid det laget. Nästa skenval till president blir år 2024 och Putin kan därmed sitta kvar till 2036.

Putin själv ska ha dykt upp i duman och hållit ett tal där han förkastade förslagen om att ta bort begränsningen på mandatperioder som president, men han stödde förslaget att nollställa tidigare presidentperioder under den gamla författningen. Han avfärdade även förslag om extraval till duman.
Duman.
Vi har nu fått svaret på hur den ändrade författningen ska ordna så att Putin kan fortsätta vara president för Ryska Federationen. Något förslag om att döpa om posten till tsar har inte dykt upp än.

Oppositionspolitikern Alexaj Navalny uppger att han väntar sig att Kreml kommer förbjuda alla offentliga sammankomster och demonstrationer det kommande halvåret, med ursäkten om att det är för att begränsa smittspridningen av coronaviruset.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Spår att USA inför likande undantag för sittande påve och stundande val skjuts på framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det demokratiska systemet i USA är lite starkare än så.

   Radera
  2. Ska nog till ett världskrig för att det ska hända igen.

   Radera
  3. Kvalar pågående (världs)handelskrig in?

   Radera
  4. Biden och än mindre Sanders har ingen chans mot Donald ändå, så han vill nog ha valet.

   Radera
  5. Roffe: 22 tillägget till USAs konstitution kom först 1951, alltså efter andra världskriget. Fram tills dess hade det bara varit praxis att sitta två mandatperioder.

   Radera
  6. @Söderslätt: Det beror lite på hur dåligt Trump (och Pence) sköter Covid-19-spridningen. En rätt stor del av befolkningen har dålig sjukförsäkring.

   En rejäl epidemi med många sjuka och döda påverkar förstås inte Trumps väljarbas som struntar fullständigt i om det Trump säger är sant eller inte (det är extremt sällan sant), men för väljare som har det lite knapert och som kanske funderar lite på vad politiker säger kan det spela roll om de, eller deras släktingar, drabbas av viruset.

   Radera
  7. Nationalgardet skickas till norra New York för att stänga ner allmänna platser, i hopp om att begränsa smittspridning.

   Religiösa samlingslokaler och skolar ska hållas stängda.

   Radera
 2. Underbart med människor som direkt försöker flytta fokuset till den nyskapade svenska arvsfienden USA... Det är bra märkligt, var kommer detta USA hat ifrån. Vår traditionella fiende Ryssland lyfts fram som om det vore det mest fredsälskande folket i världen. Säger man Ukraina hötter de med fingret och hävdar Fascism....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag var först på bollen så antar jag du åsyftar mitt inlägg ovan.

   Kunde lika gärna skrivit Sverige 2022, men USA ligger närmast

   Radera
  2. Varför ligger USA närmast? Det finns inget pågående arbete kring att förändra den amerikanska konstitutionen eller?

   Sverige har en monark och en statsminister. Ingen av dessa är begränsade av några mandatperioder stipulerat i någon grundlag, så vad menas med Sverige 2022 mer än att det med viss sannolikhet är allmänna val till riksdag, landsting och kommuner i september det året?

   Radera
  3. Korrekt:
   Presidentval i USA 2020
   Riksdagen (mfl) val i Sverige 2022

   Radera
  4. Lövén vill inte avgå
   Trump vill sitta kvar

   Hoppas man respekterar den demokratiska processen i kommande val, annars får man börja titulera sig något annat mer verklighetsanpassat

   Radera
  5. Att politiker vill bli omvalda är ju inte samma sak som att mixtra med konstitutionen som Vladde och hans Kremliner pysslar med.

   Radera
  6. Nej i "väst" räcker mer subtil rädsla för att det lättkrönkta ska rätta in sig i leden.

   Radera
  7. @Stefan: vad får dig att tro att "man" inte kommer att respektera den demokratiska processen i Sverige 2022?

   Hur skulle en statskupp mot valresultatet se ut, menar du?

   Radera
  8. PD: Anser du att JÖK:en var enligt väljarnas vilja?

   Radera
  9. PD: Följande är ett första steg:
   Carlson, generaldirektör på

   "Folkhälsomyndigheten sade till TV4 Nyheterna på tisdagskvällen att det kan handla om att begränsa sammankomster till max 500 personer.

   – Vi måste vara förberedda på att detta kommer vara med oss länge, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens."

   Radera
  10. Valrörelsen 2022 blir nog lite urvattnad med kvarvarande begränsningar i mötesfriheten. Man skull nästa säga att det blir svårt att hävda att valresultatet är sprunget ur en ren demokratisk process.

   Radera
  11. Jag är inte speciellt förtjust i JÖK:en men den bryter inte mot riksdagsordningen eller regeringsformen. Folkets samlade vilja representeras av valresultatet.

   Jag tvivlar lite på att ett eventuellt förbud mot stora folksamlingar kommer att vara kvar ändå till valrörelsen 2022. Vid det laget har tillräckligt många skaffat sig immunitet mot SARS-CoV-2 för att det inte ska behövas och jag är inte konspiratoriskt lagd.

   Radera
  12. Jag är av annan åsikt där, men tyvärr så tror jag inte SARS-CoV-2 är den enda "ursäkten" till att införa begränsad (mötes)frihet som kommer åberopas när lagstiftning finns på plats.

   Definitionen på en konspiration är inte att den behöver vara konspiratorisk för vara en reell verklighet.

   Sen är det alltid en klar fördel att kunna skilja på verklighet och dikt men att dumdristigt sitt och hålla fast vid sin förlegade världsbild bara för att det är obekvämt att den utmanas är bara idioti.

   Radera
  13. Metoden att förbjuda folksamlingar för att stoppa opposition fungerade bättre innan vi hade telefon, email och annan fjärrkommunikation. Tror du att regeringen tänker stänga delar av internet i Sverige med motiveringen att det ska hindra smittspridning?

   Vad får dig att tro att regeringen tänker göra en statskupp?

   Radera
  14. PD: internet har visat sig mycket effektivt medium att sprida (miss)information och panik på, ett folk splittrat av misstro mot makten , där grupp ställs mot grupp och där lägger all sin energi på att argumentera för "sin sanning" är ett förlorat folk.

   Jag tror absolut inte regering tänker göra en statskupp, det är den helt klsrt inte kompetent till. Den verkliga makten sitter inte i riksdagen.

   Radera
  15. Åha! En liten konspiration till. Var sitter den verkliga makten?

   I ett demokratiskt land som håller på mänskliga fri- och rättigheter har inte politiken all makt över folket. Det finns många delar i ett samhälle varav staten bara är en del.

   Radera
  16. PD: Akta blodtrycket.
   Självklart sitter den verkliga makten en sann demokrati hos folket.

   Radera
  17. (Jag småskrattade lite, så jag tror inte att mitt blodtryck höjdes så mycket. :)

   Och Riksdagen utgör folkets representater i politisk maktutövning.

   Ur Regeringsformen:
   1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
   4 § Riksdagen är folkets främsta företrädare.

   Att säga att den verkliga makten inte sitter i RIksdagen utan hos folket är att missa att de båda är olika aspekter av samma sak.

   Eller menar du kanske att Sverige inte är en sann demokrati?

   Radera
  18. Nu börjar det brännas

   Radera
  19. Vad är då en sann demokrati?
   Schweiz? Antikens Aten? DDR?

   Radera
 3. Tja, det enda anmärkningsvärda är väl att han i så fall verkar ha givit upp försöket att behålla makten i en ny förstärkt premiärministerroll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför krångla till det när man kan nollställa sina mandatperioder.. :)

   Radera
 4. Hur ser oddsen ut för att hans ens överlever till 2036? 84 år är ju trotts allt en respektingivande ålder i Sverige så att Putin ska hänga med lika länge känns ju lite förvånande.

  SvaraRadera
  Svar

  1. Oddsen att han överlever till 84 år är bättre (för honom) än att han överlever ett år som ex-president.

   Radera
  2. Förutom att Putin tillhör det styrande skiktet i landet, och därigenom självklart har tillgång till såväl förstklassig sjukvård som utmärkt mat och alla andra nödvändigheter, verkar han ju inte heller leva ett fullt så destruktivt liv som genomsnitts-Ivan vad gäller rökning och supande. Så inte är det otänkbart att karln blir 84 år.

   Radera
  3. Låter troligt att han kan leva till 84 år.

   Han är 68 år, och redan det innebär högre medellivslängd. Sen är det 16 år till 2036 och medellivslängden ökar några år varje årtionde, kanske ännu mer i framtiden. Ser man till Monaco, där andra rika/framgångsrika bor, så är medellivslängden 85 år.

   Det som dock talar för att han inte kommer leva så länge är att han är en diktator och sådana brukar inte bli så långlivade.

   Radera
  4. Han är inte mer diktator än vad Jeltsin var. Ordet har väl egentligen ingen innebörd längre om det klistras på allt som är i någon grad auktoritärt.

   Hela den diskussion ni har om konstitutionen är ett bevis för att det inte är en diktatur. Denna besatthet av att baxa hela systemet i en viss riktning utan att kunna använda en diktators befogenheter är för betraktaren ganska fascinerande och symptomatiskt för hybridsystem, en blandning av demokrati och auktoritarianism.

   Putin är inte heller en diktator i meningen envåldshärskare, då han i högsta grad är helt beroende av lojalt stöd ifrån en inte oansenlig grupp. Fast att det skulle minska riskerna nämnvärt för ett abrupt slut är att överdriva gruppens lojalitet. Inträffar en förändring kommer dessa individer att fly fältet som kackerlackor när ljuset tänts, för att snabbt mobilisera sig och återkomma i annan skepnad. Ryssland kommer inte att skilja sig ifrån sina östeuropeiska grannar på den punkten.

   Radera
  5. Gorbatjov är ju 89, så det går ju att bli gammal i Ryssland med. Annars håller jag med bloggen, tror Putin överlever max ett år om han skulle bli ex president.

   Radera
  6. Klart Putin är en diktator. Kontrollerar man media, ägnar sig åt omfattande valfusk och spärrar in oppositionella så är det inte en demokrati.

   Radera
  7. Att något inte uppfyller alla de värden som hängts på begreppet demokrati, betyder inte per automatik att det är en diktatur. Om man vill förstå behöver man nyansera begreppen.

   Kontrollen av media är relativ. Indirekt stöder Putin också media som tillhör bland hans hårdaste kritiker, vars innehåll får den här bloggen att framstå som lite puttenuttig. Det gör honom inte till en frihetskämpe. En stor välutbildad befolkning gör att andelen personer som har något att tillföra till diskussionen är större och det finns fler arenor än statlig TV. Problematiken för de flesta här är att 1) få kan eller behärskar ryska fullt ut och 2) svensk media verkar ha extremt svårt att skapa kontakter med personer med inflytande och kunskap i Ryssland. Rapporteringen blir därför ganska enahanda.

   Enda skillnaden i det du skriver är att under Jeltsin så behärskades de stora mediahusen av olika oligarker. Det var inte mer "sanning" för det, utan TV användes som ett vapen, och än om mångfalden potentiellt kan uppfattas som mer demokratisk krävdes det likväl en mycket kunnig person för att filtrera informationsflödet. Då var det inte ovanligt att TV-sändningar fick efterspel i blodiga uppgörelser.

   Ni är så fokuserade på en person att ni inte ser hela bilden. Hur tror du Jeltsin hängde kvar vid makten? Jeltsins omval utmärker sig fortfarande som ett valfusk av ovanligt stora proportioner. Det fanns även flera utländska intressenter som hjälpte till att rigga valet. Vad fick dessa personer i utbyte och var är de nu? Dessa grupperingar har inte landgränser och drivs inte av nationalistiska idéer. Vi kan rita kopplingar sicksack genom Europa, vilket inkluderar länder med s k fiender till Ryssland, vidare till Israel och fortsätta över vattnet till USA. Putin är bara protegén som överlistade sina första beskyddare, men likaväl ett resultat av något som redan var grundlagt.

   Radera
 5. Putin får inte bli tsar innan han annekterat Vitryssland och Ukraina. Tills dess kanske han får vara korol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västvärlden har lärt sig att Vladde tänker lite mer vågat stort när statskassan är gödd, som tex 2014. Att sanktionera team Kremls affärer och hålla kassan kort håller vågade tankar på mattan.

   Dock är det ju så att risken för att lite läskiga saker kan hända ökar i takt med Vladdes ålder, när historia för eftervärlden skall skrivas, omdömet sviktar och grejorna att fixa på Vladdes bucket list är kvar att fixa (som typ anschluss Vitryssland och Ukraina som troligen är med på listan).

   Radera
 6. Alltså det här med ”BREAKING”... Vad menar du egentligen med det? Breaking news betyder att något hänt, men att det inte finns så mycket info och att man följer situationen och uppdaterar löpande. Det verkar sällan vara fallet när det är ”BREAKING” på den här bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl när man tror att man är först med att rapportera om något.

   Radera
  2. Nä, det betyder det jag skrev.

   Radera
  3. Ibland betyder "BREAKING NEWS" tvärtom vad man skriver. T.ex. i satiriska bloggrubriker ...

   Radera
 7. Förmodligen bäst så. Lillefar tar ansvar.

  SvaraRadera
 8. Ryssland är kanske som Irak och Liberia. Det behövs nån som håller invånarna i schack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I DDR höll invånarna koll på varandra, I Sverige har vi (haft) jantelagen

   Radera