Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-03 11:48

BREAKING: Putinkritisk bloggare angripen med hammare i Gävle - angriparen skickad från Moskva

En Putinkritisk tjetjensk bloggare ska ha angripits med hammare av en rysk lönnmördare i sitt hem i Gävle. Det gick lite trist för lönnmördaren som är anhållen av polisen efter nödvärn, medan bloggaren är på sjukhus med polisbevakning enligt norska TV2. Angreppet är en del av en mordvåg mot exiltjetjener i Europa.
Felix, ryska Tjekans grundare, som monument i Moskva.
Norska TV2 rapporterar (icke-länk www.tv2.no/nyheter/11249686/) om angreppet i Gävle mot den exilryske bloggaren och Putinkritikern Tumso Abdurakhmanov, som alltså angreps med hammare i sitt hem i bästa Trotskij-stil.

Bloggaren lyckades dock övermanna angriparen och blodvite uppstod. I väntan på att polisen skulle anlända förhörde han angriparen och lade ut förhöret på sociala medier (går att googla, men det är lite blodigt så jag tänker inte länka). Angriparen sade sig vara skickad av Moskva.

Angriparen ska vara anhållen för mordförsök och bloggaren vårdas på sjukhus med polisskydd.

Det hela är en del av en mordvåg i Europa mot oppositionella exiltjetjener. Mordvågen har alltså nått Sverige. Abdurakhmanov ska ha bott på hemlig adress, och att angriparen lyckats hitta denna är minst sagt intressant.

Tillägg: Tingsrätten i Gävle hävdar dock att det inte finns någon sådan häktningsförhandling, så uppgifterna från norska TV2 går inte att bekräfta.

Tillägg 2: Här är en sorts bekräftelse från Gävlepolisen.

10 kommentarer:

 1. Spännande! Blir intressant att se om detta enbart blir en polissak och/eller politiskt bränsle.

  SvaraRadera
 2. Mordförsök, nej nu tror jag att du överdriver. Det var nog bara en olyckshändelse under inspelningen av den tjetjenska versionen av "Arge snickaren".

  SvaraRadera
  Svar
  1. *asg*
   Försvaret lär hävda att lille Slobodan gick in i fel lägenhet, han skulle i själva verket läxa upp sin förra hustru och nya man men hamnade i dom onda klorna på Tumso

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. När ska detta ha skett? Är det mindre än tre dagar sedan kan det mycket väl vara en förklaring till goddag-yxsklaft-svaret från tingsrätten.
  Formuleringen "lönnmördaren som är häktad av polisen efter nödvärn" är felaktig då häktning mycket riktigt beslutas av tingsrätt, medan åklagare kan besluta om anhållande vilket måste överlämnas till tingsrätten för beslut om häktning efter tre dagar. Polisen kan gripa en person, men måste vända sig till åklagare för beslut om anhållande inom om det är 6 timmar eller något i den vägen (jag är varken jurist eller anställd inom polisväsendet så detaljerna kan jag inte).

  SvaraRadera
 4. Pågår det en mordbrännarvåg mot restauranger i Västsverige också? En krog i Skene och en Kinakrog vägg-i-vägg med Kinesiska Visumexpeditionen i centrala Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige enbart snälla kriminella har.

   Radera
 5. Knappast att det har med Moskva och Rysslands ledning i sig att göra. När du skriver "mordvåg i Europa mot oppositionella exiltjetjener" bör man ha klart för sig två saker:
  - tjetjenerna är uppdelade i rivaliserande klaner vilka onekligen dödar varandra även utanför de Tjetjenska gränserna
  - morden har pågått i flera årtionden oberoende av vem/vilka som styr i Moskva

  En annan sak kan också vara på sin plats att förstå: Tjetjenien har de facto kommit att rättsligt bli en självständig stat. Tjetjenien tillåter inga som helst federala rättsliga ärenden, vilka skulle kunna vara negativa för någon i republikens ledning. Federationen Ryssland har förlorat kontrollen över delrepubliken, vilket gör att Putins taktiska drag att satsa allt på klanen kring Kadyrov och pumpa in miljarder för att få slut på konflikten och återuppbygga Tjetjenien har skapat en situation som är än mer svårkontrollerad.

  Det som hänt är att Tumso Abdurakhmanov anklagat Tjetjeniens första president för förrädare, vilket inte har varit uppskattat av familjen Kadyrov och dess vänner. Om man har någon som helst erfarenhet och aning om hur allvarligt tjetjener reagerar på denna typ av anklagelser är det inte svårt att se hur många frivilliga som skulle erbjuda sig att "visa" Tumso hur fel han har.

  Sedan vad som är sant om Tumso Abdurakhmanov vet jag inte. Han är anklagad för att ha deltagit på IS sida i Syrien, något han själv hävdar är ett åtal skapat av Ramzan Kadyrov. IS medlemmar behandlas skoningslöst i Tjetjenien. Tumso har sökt asyl i Georgien, men fick avslag, och senast han även avslag i Polen, så tydligen har han nu dykt upp här.

  SvaraRadera
 6. En hammare? Är det modus operandi för lönnmördare nuförtiden? Det var bättre på Palmes dagar!

  "You dont bring a knife to a gun fight"...

  (Ovanstående kan bära spår av sk ironi, bäst att förtydliga så man fortsatt kan vara på vitlistan)

  SvaraRadera
 7. Abdurakhmanov hade svenskt körkort?

  SvaraRadera