Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-12 07:21

Börskraschen fortsatte i USA och Asien

Börskraschen fortsatte igår kväll i USA och drog vidare i Asien under morgonen. Räkna med ytterligare kanske cirka 5% ner i Europa redan idag. OMXS30 är för övrigt nere på nivåer från slutet av 2014, men som bekant stiger ju alltid börsen över tiden... Undrar vart de som redan efter första kraschdagen härom veckan pratade om köplägen tog vägen?
Australiens ASX-200 hade sin sämsta dag sedan kraschen inleddes med -7.36% i skrivande stund. Logaritmisk skala.
Börserna rasar vidare till följd av coronakrisen. I USA kraschade börserna ordentligt, med -4.89% för S&P-500, -5.08% för Russel 3000 och hela -5.86% för Dow Jones. Bland annat ska nu Donald Trump stoppat alla flygningar från Europa till USA för att låtsas göra något för att skydda befolkningen mot en sjukdom som redan är lös i ett USA, där folk inte har råd att testa sig. Samtidigt strandsätts tusentals amerikaner i Europa och kan inte komma hem.

Kraschen fortsatte sedan i Asien, där Australien verkar drabbats hårdast med -7.36% för ASX 200, medan Nikkei bara kraschade -4.32% och Hang Seng endast -3.46%.

Det har tystnad bland de som redan de första dagarna av den pågående börskraschen började prata om köplägen

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 är nu nere på nivåer från december 2014, så det går inget vidare med det där att börsen går alltid upp

Kom ihåg att det är extremt enkelt att spela bort sig på börsen under en krasch. Förr eller senare blir du sittande med fel positiva position, hinner inte gå ur på grund av någon anledning och har sedan snabbt 20-30-40% i förlust på dina Bear X-certifikat, och vill inte sälja på grund av förlustaversion, där du inbillar dig att om du inte sålt har du inte förlorat något. Bear-certifikat återhämtar sig för övrigt inte helt, och de extrema sågtandade rörelserna på börsen just nu eroderar dem snabbt, så tro inte att du får tillbaka pengarna ens om börsen återhämtar sig.

Som tidigare skrivet är detta terra incognita. Ingen vet hur länge problemen pågår, ingen vet vad de fulla konsekvenserna blir. Marknaden hatar osäkerhet, och kommer inte vända innan den har svaren.

Beklagar, och mitt djupaste deltagande till alla börsexperter som inte var ute från börsen innan detta, och som sedan inte gjort sin stop-loss. Coronaviruset hann vara toppnyhet i en månad innan kraschen började med det italienska utbrottet, så alla har haft chansen att gå ur på toppen.

Och, du - tro inte att bostadspriserna kommer stå sig framöver, så ta inga lån på bostaden för att köpa "den billiga börsen". Februarisiffrorna som kommer snart omfattar inte börskraschen och den totala paniken som verkar bryta ut nu driven av okunskap och sociala medier.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Enligt myndigheterna så är det inte flyg som stoppas utan passagerare som varit i Schengen de senaste 14dagarna

  SvaraRadera
 3. Jag var en av dem som köpte tidigare i veckan. Inte så mycket, bara kanske 15k global index. Med facit i hand var det fel, men eftersom man inte har facit på förhand är det ju svårt.

  Jag köpte till det pris som marknaden då hade, alltså givet all information som fanns tillgänglig då (givet effektiv marknad, vilket i sin tur kan diskuteras). Den som i det läget visste att det skulle gå ner massa skulle naturligtvis köpt bearcertifikat med hävstång istället. Det var så klart vad alla andra gjorde?

  Jag månadssparar automatiskt, och slänger in lite extra vid tillfällen av kraftig nedgång (så som denna). NuDet har varit rätt > 50% av gångerna hittils. Just denna gång blev det fel. Nu är det ju ännu mer ras på G, dags att köpa lite till tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om marknaden är effektiv, varför köpte du? Vid en effektiv marknad var ju fonderna korrekt värderade, och saknade således uppsida.

   Radera
  2. Om man vill spela så är väl företag som gör ansiktsmasker, testkit, och handsprit givna.

   Radera
  3. En effektiv marknad innebär inte alls att värdepapper saknar uppsida.

   Radera
  4. Vänta tills bankerna fått kris med påföljande räddningspaket.

   Radera
  5. Jag skulle vänta tills du har en lång uppgående trend. Att försöka pricka min är bara tur och har egentligen ingen betydelse. Pengar på kontot kan också vara bra framöver, konkurs och arbetslöshet kan vara närmare än man tror när hela ekonomin backar.

   Radera
  6. Aktier motsvarar iallafall en andel av ett företag som i det flesta fall är värdebestående eller ökande. Pengar är alltid en tillgång som faller i värde jämte. Så man har oddsen emot sig att hålla på pengar, men visst kan man outsmarta marknaden så ska man givetvis utnyttja det. Men få kan.

   Radera
  7. Jag menade att om marknaden är någorlunda effektiv köpte jag till rätt pris DÅ. Hade marknaden (då) kunnat förutspå att den skulle rasa ytterligare 10% kommande dagarna hade priset varit annorlunda redan då, det skulle varit inprisat.

   Självklart kan priset gå upp i framtiden, likaväl som ner, även om marknaden är effektiv. Detta då underliggande förutsättningar för värderingen ändras över tid. Bara för att marknaden är effektiv betyder det ju inte konstanta priser på resurser över tid. Klart att det finns både en uppsida och en nedsida. Vilken det blir går inte att förutspå, för om det går att förutspå så skulle markanden ta med det i beräkningen av nuvarande pris.

   Det enda jag med säkerhet kan säga är att jag köpte fonder till 10% lägre pris en nyss, så hade jag köpt i den tidigare uppåtgående trenden hade jag haft större förlust och färre aktier nu.

   Radera
  8. Marknaden består av kreti och pleti. Men om du är lite skarpare och lite mer insiktsfull än snittet så borde du kunna agera bättre i dina bet.

   Radera
  9. " Den som i det läget visste att det skulle gå ner massa skulle naturligtvis köpt bearcertifikat med hävstång istället. Det var så klart vad alla andra gjorde?"
   Nej det behöver man inte. Man "måste" inte göra affärer hela tiden. Den bästa affären kan ibland vara att sitta på händerna och vänta ut all den oro och nervositet som är.

   Radera
 4. Tråkigt, Såfa -10.8% i år. Låg på ett antal % + tidigare. Får hoppas att de hinner minimera förlusterna.

  SvaraRadera
 5. Precis, och detta kan mycket väl bara vara början. Klart börsen kommer gå upp igen så småningom, men för var dag ser läget mer och mer allvarligt ut. Men börsen är inte det viktiga nu.

  På allvar: Läs denna seriösa artikel och sprid budskapet till alla politiker beslutsfattare. Vi har en global samhällskris nu, och alla behöver agera på detta. Vi behöver så snart som möjligt låsa ner samhället för att förhindra en total katastrof.

  SvaraRadera
 6. Hur påverkas boräntorna!???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långa räntefonder faller, så marknadsräntorna är på väg upp.

   Radera
  2. Hm intressant. Tack!

   Radera
  3. Är inte det ologiskt? Att höja räntan vid börskrasch/lågkonjunktur? Brukar inte den sjunka vid sämre tider för att stimulera ekonomin?

   Radera
 7. Jag är en novis. Men de ser ut att falla rejält. Likaså 10-åringarna...

  SvaraRadera
 8. Sänker man inte räntor vid lågkonjunktur eller vid börskrascher? Eller åtminstone inte höja räntan?

  SvaraRadera
 9. Hann rädda PPM fonderna.

  SvaraRadera
 10. "Undrar vart de som redan efter första kraschdagen härom veckan pratade om köplägen tog vägen?"

  Var jag en av dem? Fortsätter köpa varje månad precis som vanligt, går inte timea marknaden. Alltid köpläge om man investerar långsiktigt och gör man inte det har man inte på börsen att göra.

  SvaraRadera