Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-16 07:40

Börskrasch i Australien - trots ny paniksänkning av amerikanska räntan och trots börsrusning i USA

Börserna faller i de asiatiska tidszonerna under morgonen, trots en ny paniksänkning av styrräntan från amerikanska Federal Reserve, och trots en enorm börsrusning i USA i fredags. I Australien kraschar börsen och ASX-200 stängde på -9.70%.
Morgon i Melbourne, Australien.
I fredags rusade de amerikanska börserna extremt i vad som ser ut att varit ännu en tjurfälla. S&P-500 steg +9.29%. Detta borde dragit upp de asiatiska börserna under måndagmorgonen, särskilt som den amerikanska centralbanken Federal Reserve nu paniksänkte sin styrränta med 0.75 procentenheter till noll procent. Det är den andra sänkningen under coronakrisen, och räntan var tidigare 1.75%. Förra sänkningen hjälpte inte heller. Man sjösätter även ett låneprogram till företag på 700 miljarder USD, för de som vill komma ur krisen skuldsatta. Exakt hur lån till företag ska dra igång någon efterfrågan lämnas väl som en övning åt den reala ekonomin. Coronaviruset bryr sig liksom inte om några lån.

Rasen fortsatte ändå i Asien.

Shanghais SSE Composite går -2.64%, Hong Kongs Hang Seng -3.56%, japanska Nikke 225 -2.46% och Singapores Straits Times -3.76%.
Dagschart ASX 200.
Och i Australien kraschar indexet helt. ASX 200 går -9.70% och är det index som bäst förutsatt hur det kommer se ut i Europa under den inledande börshandeln. För Australien är det den största nedgången hittills under coronakrisen. Under torsdagens krasch föll Australien bara 7.33%.

Det ser således lite halvtrist ut inför de europeiska börsernas öppning. Vi kan få en Black Monday.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Always look of the bright side of life! Nu får vi tid över att tillbringa tid men nära och kära.

  SvaraRadera
 2. Hm, trots eller på grund av..

  SvaraRadera
 3. På pokermaner behöver en vecka erbjuda _flush_ i svart för att vi skall finna lugn på börsen.

  SvaraRadera
 4. Bloggaren är citerad i Språktidningen redan för 8 år sedan, se denna icke-länk:
  https://spraktidningen.se/artiklar/2012/02/tjurfalla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske har en tjurfälla i likvida medel :)

   Radera
 5. Skulderna är ju redan groteska, räntan kom aldrig upp. "Kris" hela tiden nu i 15-30 år.
  Kan inte se att denna 1,5 triljard dollars ska betyda ngt större illavarslande så.

  SvaraRadera