Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-16 08:43

Bloggläsarna sitter still i båten - övervikt för aktieägande och aktieköp

Bloggläsarna sitter generellt still i den så kallade börsbåten och ändrar inte sina positioner. Fler sitter med aktier än utan och fler avser att köpa än att sälja enligt en bloggenkät. Fördelning av enkätsvaren nedan.
Bullen är starkast.
Nästan 71% av bloggläsarna avser att ligga kvar i sina positioner, specifikt 35.45% behåller sina aktier och 35.28% fortsätter stå kvar utanför börsen.

Men det positiva överväger. 16.05% avser att köpa mer aktier i veckan. 5.84% avser att sälja aktier, men sitter alltså fortfarande kvar med dem.

Endast 7.37% tänker ta negativa positioner.
Hur ska du agera på börsen vecka 12. 1763 respondenter.
Medelvärdet blir 3.18, dvs ganska neutrala positioner i gruppen som helhet, men med övervikt åt aktieägande.

Andelen som avser att sälja eller ta negativa positioner är 5.84%+7.37%=13.21%, vilket är mindre än de 16.05% som avser köpa mer aktier eller aktiefonder.

Så nu vet vi det - bloggläsarna avser att öka sina aktiepositioner under veckan.

Bloggen själv avser att göra ingenting, dvs ligga kvar på en tvåa och utanför börsen. Angående att sitta still i båten - att hålla sig till sin långsiktiga strategi minskar risken att göra fel på en kraschande börs och är alltså inte nödvändigtvis det sämsta alternativet.

Enkäten tar inte hänsyn till hur man agerar utanför aktiemarknaden, t ex inom guld eller obligationer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. 7% som avser gå kort lär ju vara betydligt mer än en vanlig måndag.

  Hur alla de som röstat sen tänker idag är ju en annan femma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit slagig handel ett tag, vi är nere kring nivåer där det bottnat de senaste åren på många index så jag tror vi får en short sqeeze snart.

   Kanske jag bara greppar efter halmstrå eftersom jag råkade ligga lång över helgen och ökade nu på morgonen.

   Radera
  2. Stopploss för min del nu.

   Radera
  3. Vi är nere förbi det långsiktiga stödet vid 1350. Närmsta långsiktiga stödnivå på denna sida millennieskiftet vid ~600.

   Säg en enda positiv realistisk nyhet som får marknaden att gå uppåt? Eller sitter folk och försöka gissa till sig rekyler?

   Radera
  4. Fortsatt omöjligt att realistiskt veta värdet på aktier just nu. En pandemi kan innebära total rockad/reset på ganska mycket, särskilt när pengar printas och trycks in i det finansiella systemet. Men. De värden som representeras i företagen bör inte helt raderas ut så länge inte samhället totalkollapsar, så på sikt kan mycket väl fasta tillgångar och företag vara OK att placera i. Väldigt synd om pensionärerna dock just nu.

   Det kan också bli så att när allt är över kommer alla att solidariskt behöva avstå en ganska stor del av sina löner och förmögenheter för att bygga upp samhället igen, om det går så långt, och då är det återigen oklart vad det faktiska värdet är på aktier. Det finns enorm fallhöjd om det skulle vara så.

   Alternativt planar kurvorna ut om några veckor i de hårdast drabbade länderna, fast återigen, USA kommer drabbas ofattbart hårt på grund av omfattande samhällsspridning där.

   Ljuspunkten vore antivirala mediciner eller vaccinkandidater som börjar testas i fält. Israel har något oralt vaccin på gång inom ~veckor.

   Radera
  5. Självklart sitter alla och gissar.

   Vid 1246 och lite över det har OMX bottnat tidigare men hastigheten på fallet gör att jag inte längre tror det håller utan brakar igenom och sen är väl nästa större stöd kring 900 och sen 500.

   Under 500 har jag extremt svårt och tro att vi någonsin går.

   Skulle vilja se hur det ser ut hos mäklarfirmorna nu, jag misstänker att det är tvångsförsäljningar dagligen.

   Radera
  6. Joakim, Bolagen innehåller en hel del tillgångar men de flesta bolag har även skulder och om försäljningen försvinner ser det mörkt ut.

   Hela skiten landar ju till sist på bankerna, eller snarare näst sist för det är ju skattebetalarna som till sist får städa upp skiten.

   Radera
  7. Vaccin är 12 månader bort och varför skulle utvecklingen av smitta vända? Kina införde brutala åtgärder som aldrig kan replikeras i väst.

   Radera
  8. In på worldometers.info/coronavirus och studera kurvorna. Vi är i början av den naturliga exponentialutvecklingen.

   Antal infekterade dagligen kraftigt ökande med positiv derivata. Antal aktiva fall ökande med positiv derivata. Death rate ökande sedan den bottnade i början av mars.

   Radera
  9. Det där med underliggande värde är ju en lite intressant detalj. Man kan ju filosofera över vad det där underliggande egentligen är värt.

   Centralbankerna trycker nu pengar så det står härliga till och decimerar pengarnas egentliga värde i samma takt men bolag med kostnader och inga intäkter blir ju snart konkursmässiga och ska räddas med vilka pengar?

   Om man drar det till sin spets och ser på inkråmet av ett konkursat flygbolag. Det där flygplanet som idag är värt en miljard. Vad är det värt vid en konkursutförsäljning när allt gått åt skogen?

   1 miljon för att ingen vill betala mer än så?
   1 biljon för att centralbankerna totalförstört pengars värde?

   Jag vet inte men jag köper nog hellre lite guld och gräver ner än aktier i ett flygbolag idag. Eller för all del inte heller aktier i någon bank som ska ta kreditförlusterna.

   Radera
  10. Det kan man absolut göra. Och just flyg/hotell/fastighet/resa/turism/restaurang/detaljhandel har nog närmast permanent lägre framtida potential nu.

   Däremot delar av tjänstesektorn, pappersindustri, matvaror... där finns det reala värden som kommer fortsätta existera. Möjligen i helt annan form i en "ny tid". Ser man det på tio års sikt så borde det vara OK. Återigen, det blir dubbelt tungt för de äldre i denna kris.

   Radera
  11. Egentligen håller jag ju med dig Joakim men så ser man rubriker att en hygienjätte permitterar 2500 personer.
   https://www.di.se/live/hygienjatten-permitterar-2500-anstallda/

   Radera
  12. På kort sikt kommer alla, 100%, av företagen att drabbas på olika sätt. Jag tänker om tio år, om vi fortfarande har ett fungerande samhälle med kapitalistisk marknadsekonomi i de flesta länder (och det är min gissning just nu). Alternativet innebär att det mesta är värdelöst och så långt gissar jag att vi inte går. Därav att det kan vara helt OK att t ex månadsspara om man har långt till pension mm.

   Det är som tidigare, de äldre som kommer ta detta allra hårdast på flera vis. Det är svindlande att tänka på hur det kommer vara i vården kommande månader, och de som överlever kommer ha rejält lägre pensioner ett tag.

   Radera
 2. Som sagt, följer min nuvarande strategi.

  Avanza drar automatiskt en mindre summa strax efter den 25:e varje månad. Lite blandade breda fonder och så. Tror inte jag är bättre än världens samlade börselit och försöker därmed inte tajma marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte det det handlar om Sven-Erik, det är likviditet och säkerheter.
   Politiken, börsnissarna kollar mest biz i och inte vilka intressen stater har.

   Radera
  2. Har stater intressen som långsiktigt talar till börsens nackdel? FED, FI och RB har alla öppnat sina kranar nu och mer lär komma.

   Men visst. Tror man att det här är the end of times eller the crash of all crashes ska man givetvis agera därefter.

   Radera
  3. Nej ännu är det bara tekniskt men jag tror inte man ska tro på staternas välvilja.

   Radera
 3. Jag fortsätter med mitt månadssparande samt ligger med 40-50% guld.

  Jag tror och hoppas att börsen kommer vända. Är ingen expert men jag tror att alla dessa tusentals miljarder pengar som trycks in i systemen måste hamna någonstans och i slutändan blir det nog på aktier och andra tillgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men varför hoppas och tro på saker? Visst har du säkert rätt i det du förutspår men lämna viljekänslan utanför om du inte är investerad.

   Klart det vänder om de fortsätter pengatrycket, sen, ja, när assets går ner försvinner stålars, det kan vi ju inte ha...

   Radera
  2. Jag hoppas för att jag vill fortsätta leva i ett samhälle som går bra ekonomiskt med allt vad det det innebär.

   Jag tror - därför fortsätter jag spara på börsen.

   Förstår inte vad det skulle vara för fel med det.

   Om jag hade hoppats på att det skulle gå bra men trott att det skulle gå åt helvete så kanske det skulle vara en annan sak.

   Radera
  3. Ja, jag ska väl inte ge mig in på om det verkligen går bra men klart du ska tro, skönt ju, men det är bara favoritspel på Valla egentligen detta börsande. Jag säger alltid att man spekulerar på börsen oavsett, det är inte sparande. Eller...det var inte, nu är det kommandoekonomi så Staterna vill nog så det är väl lite dont fight the State...

   Radera
 4. Har bloggaren någon teori eller information varför skillnaden mellan köp och återköp har ökat markant hos Tavex och Liberty Silver för guld? I stort sett fördubblats. Spreaden har historiskt varit ganska stabil. Har man större risk eller andra orsaker?

  SvaraRadera
 5. https://www.di.se/live/maklare-lika-manga-pa-visningar-som-vanligt-trots-corona/

  :) Här blir det inga förluster...

  SvaraRadera
 6. Har legat i enbart korta positioner sedan 7e februari. Var smärtsamt ett tag men nu... Ja, det tog inte lång tid att komma ifatt tidigare orealiserade förluster. +1000% från ingående kapital realiserat nu. Dags att backa ut och ta hand om nerverna nu tror jag.

  SvaraRadera
 7. Jag själv sitter still i min båt men jag har ett långsiktig sparande så jag känner heller ingen panik.
  Precis kollat mitt innehav och på ett års sikt så är jag upp +18,2 % . På detta år är jag dock ner -2,35% hittils.
  Kanske inte jätteroligt men känns inte som någon katastrof heller. Sen ska jag knappast förväxlas med någon aktie-guru men med tanke på mina -2.35% verkar ju även en blind höna kunna slå börsen med lite tur. Ändrade dock min risknivå en hel del vid årsskiftet då min tid för att hålla koll på mitt aktieinnehav drastiskt minskade på grund av ändrade jobbförhållande. Kommer fortsätta att månatligen utöka mina innehav i samma utsträckning som innan Corona eländet.
  Och på tal om Corona så har jag ett par gånger när jag ska besöka denna sida råkat skriva coronacopia... känns som att man blir helt hjärndöd av all Corona övervakning i media.

  SvaraRadera