Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-15 11:12

Bitcoin visar hur värdelöst det är vid kris

Ännu ett av bitcoinfolkets argument för sina ettor och nollor har tydligt punkterats i samband med coronakrisen. Ettorna och nollorna som kallas bitcoin har rasat mer än börsen under krisen och gick enbart i torsdags ner med 40% medan börserna rasade runt 10%.
En som sålde i tid.
Bitcoin är om möjligt alltså ännu sämre än börsen vid kris och panik. Värderingen på dessa ettor och nollor har halverats under den senaste månadens coronakris (ganska exakt 50%), medan börserna är ner cirka 20% på samma tid. Bitcoin har rent av fallit mer än oljepriset.
Dagskurser Bitcoin i USD. Data: Blockchain.info
I torsdags föll börserna runt 10%, men Bitcoin föll 40%.

Argumenten har varit ihåliga för bitcoin från början, och baserat sig på okunskap, undermålig analys och Dunning-Kruger hos IT-nördar.

Bitcoin är långsammare och dyrare än att betala med kort, med inte bara höga transaktionskostnaderr, utan skyhög spread om du ska växla in dem till någon valuta du faktiskt kan använda till annat än att köpa knark, olaglig porr och vapen, t ex för att betala dina räkningar på den där nödvändiga Internetabonnemanget och elräkningen. Det är inte hemligt, utan vem som helst kan se allt du gör, inklusive myndigheterna. Det är inte säkert, utan stölder, hackningar och för den delen krascher har kostat folk hundratals miljoner (dollar) vid det här laget. Det slukar enorma mängder energi, fungerar inte utan Internet och är värdelöst om strömmen går. 

Och det är inte en trygg investering vid kris, utan tvärt om det snabbaste sättet att förlora dina tillgångar när det skiter sig.  Detta eftersom enda anledningen att sitta på bitcoin är greater fool theory, dvs spekulation i att det finns någon större idiot än du själv som vill betala mer för dessa ettor och nollor än du.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Nu är Bitcoin mest för att du ska kunna placerara pengarna i "molnet", förflytta dig utan evidens för att du har degen, hämta dem annorstädes. I Libanon har många köpt och nu händer detta...

  SvaraRadera
 2. Det är väl bara innehavaren som kan "låsa" upp sin bitcoinplånbok?
  Vad händer om denne går bort och ingen vet om lösenordet? Blir det valuta som är borta för alltid?
  Eftersom mängden Bitcoin är begränsad enligt algoritmen så borde då mer och mer BC bli onåbara då lösenorden/plånböcker inte är dokumenterade och innehavaren plötsligt avlider eller hårddiskar kraschar osv. (jag kan ha fattat detta helt fel också)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, över tiden kommer all bitcoin att försvinna i entropin. Finns redan berättelser om folk som tappat allt för att deras backuper inte fungerar.

   Och har man ingen efterlevandeplanering så försvinner de förstås också vid (oväntat) dödsfall. Även om filerna finns kvar, så blir de värdelösa utan lösenord. Går antagligen att bruteforcea, men kan ta decennier att knäcka.

   Öht är det där med (generell) digital efterlevandehantering värt ett blogginlägg. Skapa en krypterad fil med alla dina lösenord. Ge den till betrodd person A. Ge hälften av lösenordet (dekrypteringsnyckeln) till betrodd person B, och andra halvan till betrodd person C. Endast om A+B+C samverkar kan allt dekrypteras. Man kan även köra med bara A+B om man så vill.

   Radera
  2. Här är t ex en som förlorade 170 000 USD https://www.cryptoglobe.com/latest/2018/12/170-000-bitcoin-investor-fails-to-backup-recovery-password-loses-access-to-funds-bitcoin-wallet/

   Och med tanke på hur mycket Dunning Kruger det är över bitcoinfolket, så har nog många av dem inte så fungerande backuplösningar som de tror...

   Radera
 3. Många äldre människor som luras, uppmuntras, övertalas att köpa bitcoin av oseriösa ryska satjer i tron på att de kommer att ta dem ur pensionärsfattigdomen, trots att bankmännen har informerat pensionärerna om att finansinspektionen rödflaggat dessa utländska sidor.

  SvaraRadera
 4. Det är detta som kallas ur askan i elden, sälja bitcoin och köpa Tesla. Båda lägren hävdar att de ska stiga i pris men "the jury is still out on that".

  SvaraRadera
 5. Vet inte om det är en slump men detta är första gången Tavex inte verkar ha några 100g att sälja:
  https://tavex.se/guld/100-gram-pamp-investeringsguldtacka/
  Jag har då aldrig sett att det har varit tomt i kolumnen "Vi säljer" någon gång tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldbrist måste bara vara värre än toalettpappersbrist!

   Radera
 6. Man får se bitcoin för vad det är, en option med hävstång mot världens olika tillgångsslag.
  Eftersom vi haft en generell Bull marknad har bitcoin överpresterat mot andra tillgångsslag och att den dyker nu är fullt naturligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer, detta är även min uppfattning. men visst har man hört snacket om "bitcoin är digitalt guld". Alltid varit lite skeptisk till det


   .mitt innehav av krypto valutor som är totalt ca2 % av portföljen har jag främst för att jag gillar idén om att alltid ha pengarna med mig även om jag inte har en fysisk grej(kort/smartphone/motsvarande)

   Radera
 7. Du hamnar fel igen. När BTC bara hittar -50 om OMSX30 hittar -25 betyder det tvärt om att BTC mognat, hur mycket du än vill att det inte ska vara sâ. Siffrorna är inte hemliga.

  Enig om att BTC är kasst dock. Det var ett första utkast av en unik och extremt viktig innovation.. och är fortfarande samma utkast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, Bitcoin-Jesus. Du har i hundratals kommentarer tidigare hyllat Bitcoin som lösningen till exakt allt och som bästa investeringen under alla omständigheter och alla kategorier.

   Men jag noterar att du bytt åsikt.

   Radera
  2. Nu är du faktiskt direkt pinsam. Alla mina inlägg är digitalt spararde i din blogg. Det är fritt fram för alla att leta, inklusive du själv innan du hittar på dumheter, fast det är kanske roligare att skämma ut sig?

   Jag har skrivit väldigt mycket om uppfinningen, och jag har skrivit en heeel del om Ethereum. Dina fåniga fantasier här ovan har jag inte skrivit om en enda gång. Alltså noll gånger. 0.

   Radera
  3. Nej, noll. Jag har ju skrivit *om bitcoin*, men aldrig ens talat om det som en smart investering. Let alone "lösningen till exakt allt", vilket dessutom är en bedrövligt dålig fantasi eftersom jag skrivit om Ethereum i 5 år.

   Radera
 8. Kan någon försöka ge sig på att förklara Riksbankens eKrona i jämförelse med Bitcoin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har inget med Bitcoin att göra. De var nog själva lite förvirrade ett tag, och vissa opportunister (Klarnas grundare, glömt namnet) passade likt många andra på att göra pengar och publicitet genom att föreslå ett Bitcoin-liknande upplägg.

   I verkligheten har det aldrig varit på tapeten, då det som i svepande drag brukar kallas blockchain är horribelt för uppgiften. Bitcoins enda företräde är att ingen äger eller kontrollerar systemet. Det är ett fantastiskt företräde med potential att digitalisera samhället, men tar man bort det finns inget kvar.

   Riksbankens eKrona handlar bara om att försöka stoppa dumsvensken från att lägga över hela sin frihet i händerna på banker och Visa/Mastercard. Dvs försöka få svensken att inte göra bort sig med sitt vansinnigt förvirrade "cashless". Självklart hånas därför initiativet.

   Radera
  2. eKronan är SEK uppbackad av Riksbankens tillgångar. Bitcoin är en idiotisk låtsasvaluta där man ger pengar till elbolag och hårdvarutillverkare för att sedan ha noll som backar upp valutan.

   Radera
 9. Bitcoin är enligt protokollet (white paper) strävan efter fri marknads p2p cash (det finns finns knappt bra ord för detta ännu som inte kan hävdas vara upptagna). Begränsad blockstorlek (BTC) och spärrar på omorganisation för att tävla om längsta kedjan (BCH) är centralplannering. Vad som är kvar är Bitcoin (BSV) med bland annat en utmärkt applikation som betalmedel vilket är allt ni behöver veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel forum för Bitcoin-sekterism, men du vet ju i alla fall inte vad du pratar om.

   Radera
  2. Vad är det som var fel och gör detta till sekterism menar du?

   Radera
 10. Det lutar åt att du har rätt, men jag tycker det är lite för tidigt att säga.

  Likvider is king just nu, men det ska nog centralbankerna få ordning på.

  SvaraRadera