Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-02-15 11:59

Veckan avslutades med nytt börsrekord i Sverige och USA - nytt guldprisrekord

Börsveckan avslutades på topp - visserligen med måttliga uppgångar - men med nytt börsrekord både i USA och i Stockholm. Samtidigt tog även guldet ett nytt prisrekord i svenska kronor per gram.
Bullen och den nordiska iskalla permabjörnen.
Fredagens handel stängde med +0.33% för OMXSPI, +0.17% för Russel 3000, +0.20% för Nasdaq Composite och +0.18% för S&P-500. Samtliga index slog börsrekord genom att stänga på sina högsta nivåer någonsin, oräknat valutajustering.

Även guldpriset stängde på sin högsta kurs någonsin, men valutajusterat för oss svenskar. 495:37 SEK per gram guld är den högsta noteringen någonsin.

Det ser ut som att inget kan bräcka den centralbanksdrivna uppumpningen av tillgångspriserna, samtidigt som varken valutor försvagas eller pengarna når ut i den riktiga ekonomin och drar upp inflationen.

För den som tror (som i religion, kristaller eller ideologier) på datummagi är det nu sjutton handelsdagar kvar tills det är exakt 20 år sedan IT-bubblan toppade. Känslan är den samma - det finns inget som kan stoppa uppgången.

19 kommentarer:

 1. Såå..vad säger guldpriset om 17 dagar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att avgöra. Dessutom är datummagi nonsens.

   Radera
  2. Ok. Sorry.
   Vad hände med guldpriserna vid kraschen för 20 år-17dgr sedan menade jag såklart.

   Radera
  3. Är frågan vad händer med guldpriset när börsen kraschar?
   Oftast betyder det uppgång men svårt att säga i svenska kronor då vi nu tydligen har ATH i både börs och guld (i sek) vilket sänder blandade signaler.

   Radera
  4. År 2000 hände väl inget särskilt? Guldet började först röra sig 2005 - 2006 som jag minns det? I mitt förenklade minne gick guldet sidledes 1990 - 2005 och låg runt 100:- SEK +/- 20 SEK per gram.

   Radera
  5. Börsras brukar försvaga svenska kronan dock, vilket bör vara positivt för guld, men inga direkta rusningar, kanske 10-20%?

   Radera
  6. Perioden kallas Brown's bottom eftersom Gordon Brown sålde en hel del guld från Bank of England när priserna låg på en mångårig botten för att sedan mångdubblas.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sale_of_UK_gold_reserves,_1999–2002

   Radera
  7. Dessutom hade väl Saddam Hussein dumpat Iraks guld runt Gulfkriget 1990-1991, vilket ledde till att det redan var överutbud på guld hela 90-talet?

   Radera
  8. Guldet var i en bubbla runt 1980 inte minst i USA tills den dagen Volcker drämde näven i bordet och drog upp styrräntan till ca 20%. 9 månader senare var inflationen inte något större problem längre, guldet började sin 25-åriga ökenvandring, och viktigast av allt att de långa räntorna började falla vilket vi fortfarande kan bevittna med tom negativa räntor, något som borde lockat till skratt 1980.

   På den vägen är det, tills den dagen det inte går längre och långräntorna bryter igenom diverse motstånd. Tills dess har CBs frikort att inflatera med diverse åtgärder.

   Radera
 2. Se det från den positiva sidan med frånvaron av flaskhalsar i den globala ekonomin som driver fram inflation och höjda räntor och sänder länder ner i lågkonjunktur, vanligtvis brukar stigande oljepriser och råvarupriser vara den avkylande faktorn och källa till inflation.

  Den globala ekonomin är ett väl fungerande oljat maskineri.

  SvaraRadera
 3. All datummagi och försök att tolka in vågor och historiska priser för att spå framtiden är tveksam.

  På gamla VCW minns jag ganska väl nån som envist hävdade att mars 2000 var "topparnas topp" sett till "Elliot wave theory" (eller det kan ha varit någon annan av de populära försöken att hitta mönster), som man då ritat in utgående från 1980. Slutsatsen var att allt gick i 20-års-cykler, dvs bull market 1980-2000, bear market 2000-2020. Skulle man gå på den modellen är det alltså köpläge nu...

  Eller Nostradamus/tusen dagar gånger pi-mannen och hans hemliga superdator, Martin Armstrong. Då skulle ju skuldbubblan ha brustit i oktober 2015. Blev inte riktigt så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr eller senare måste väll världens högst belånade folk betala sina skulder???
   Appropå skuldbubbla?

   Radera
  2. Det kommer garanterat fler ekonomiska kriser. Det brukar handla om bank/fastighetskriser eller krig som gör att det blir någon sorts reset.

   Att tro att dessa kriser inträffar med t ex en regelbundenhet som beror på pi, förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter, är mycket dumt.

   Radera
  3. Skrattretande dumt. Som du skriver måste det vara något som föranleder till en kris. Du måste titta bort mot horisonten och försöka förutspå vad det kan tänkas vara. Många däremot ropar "Krasch" helt utan logisk anledning utan kommer mer från känslor. Det har folk gjort bra länge nu men det är inte så världen fungerar.

   Radera
 4. Jag tolkar guldpriset i Svenska kronor, som att Sveriges ekonomi är rätt sopig.
  Mätt i dollar, är det en bra bit kvar till guldrekord.

  Att då stockholm ligger på rekordnivåer, sett med Svenska ögon. Är illavarslande.
  Då tänker jag typ en ballong uppblåst med hetluft(gratis pengar)... Ballongen kan brista eller hetluften kommer garanterat att svalna.

  Tänker jag fel???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, guldet är nära ATH i väldigt många valutor, inte bara SEK.

   Det är snarare så att USD fortfarande är världens tryggaste valuta och deras ekonomi går mycket bra med t ex låg arbetslöshet. När guldet toppade var USD-index lägre än nu på ca 94-97.

   Många snackar om the bubble of everything, vilket det ligger en del i om man bortser från de flesta råvaror, vilket corona nu bidrar till.

   Radera
 5. Ser fram mot att den nordiska iskalla permabjörnen börjar rekommendera aktier, som klarar kylan. Visst kan 19:e oktober 1987 bli överträffat, men vissa aktier kommer att växa sett över mer än någon veckas börsras.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Men... konjunkturmodellen då?

  SvaraRadera