Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-26 17:18

Vad behövs i matväg för att preppa för flera veckors karantän eller sjukdom?

Vid långvarig sjukdom - i synnerhet om man också är belagd med karantän - eller avstängning av ett område, bostad eller påtvingad hemkarantän på grund av Covid-19, så krävs det rejält med prepps. Antagligen är det rätt få som är förberedda på detta, och vad är lämpligt att ha hemma om du själv eller anhöriga kommer vara sjuka i flera veckor? Och har du mat till husdjuren? Hur ska hunden rastas om du inte ens får gå ut?
Sjukdomsmat - UHT-mjölk och bärkräm.
Klintbergaren 72-timmar räcker inte långt vid 2-3 veckors påtvingad karantän eller sjukdom. Vi pratar nu om livsmedelsförråd för tre veckor - och då alltså inte bara mat. Det är nog få som har den volymen mat hemma. Du ska även klara hygien och förbrukningsartiklar, t ex toalettpapper, menstruationsskydd mm och samtidigt maximera hygien och minimera smittorisk inom hushållet. Därtill måste du ha mat för eventuella husdjur hemma. Det går att resonera med andra familjemedlemmar och förklara för dem att det blir begränsad kosthållning på grund av karantän utan möjlighet att handla mat, men det går inte att resonera med husdjuren som är helt beroende av dig.

Således bör den som oroar sig över risken för sjukdomsutbrott, avspärrningar av byggnader eller områdden, eller påtvingad egen karantän lägga upp livsmedelsförråd för åtminstone tre veckor. 

Det blir en del. Inget man inte äter upp ändå förstås, eftersom du bara ska preppa saker som faktiskt äts i hushållet.

Det svåraste är dock vid sjukdom - då krävs det mat som man faktiskt äter även om man är sjuk, och som inte kräver tillagning. Att köra på kaloriunderskott är knappast rätt väg till att bli frisk. Man behöver dessutom få i sig vätska vid feber, så vad finns det som kan vara lämpligt?

Ett exempel finns på bild ovan. Jordgubbskräm och UHT-mjölk. Vi är inte så vana vid denna form av mjölk med lång hållbarhet, men i många länder särskilt i varmare länder är detta i princip den enda mjölk som finns på grund transportsträckor och lagringsproblematik. UHT-mjölk kan hålla flera månader i rumstemperatur. Du kan löpande rotera den genom att om inte annat använda den i kaffet eller till pannkakor. Bärkrämer är söta och toppade med mjölk är det en enkel, snabb och läskande måltid. Det är förstås individuellt - du eller dina hushållsmedlemmar kanske avskyr detta - och är bara ett exempel.

Samtidigt så är exemplet intressant av fler skäl.

Hur många dagar räcker maten på bilden?

Svaret är en och en halv dag.

Fem deciliter röd UHT-mjölk innehåller 300 kcal. En liter jordgubbskräm 900 kcal. Det är 1200 kcal, eller hälften av vad en vuxen man behöver få i sig per dag. Nu kanske man kan svälta sig lite och rör sig inte särskilt mycket om man är sjuk, så med 1800 kcal om dagen räcker maten på bilden i två dagar för en vuxen. Du ska klara tre veckor. För alla personer i hushållet. Dessutom kommer få vilja äta kräm och UHT-mjölk som enda typ av måltid i tre veckor, och kommer börja matvägra - särskilt barn och sjuka.

Tänk ut en kombination av lagringsbara maträtter som är enkla att laga. Förhoppningsvis kommer elen med kyl och frys fortsätta fungera, och vattnet rinna ur kranen. Men om karantänen slår till när du ska veckohandla kan det bli trist. Ännu tristare blir det om du åker och veckohandlar, men lämnar barnen hemma och de hamnar i karantän - utan förälder och utan mat.

Och förakta inte godis, chips, jordnötter och liknande som preps inför sjukdom. Alla kalorier är bra kalorier i jämförelse med inga kalorier alls. Dessutom är jordnötter och godis prisvärda kalorier, som kräver lite lagringsutrymme. Jordnötter är dessutom ganska nyttigt - en påse räcker dessutom (ungefär) som kalorier för en vuxen ett dygn.
Ingen hamstring av alkogel på ICA idag. Välfyllt i hyllan. Även på apoteken fanns det gott om alkogel. Innehåll är 67.7% etanol, 13.3% isopropylalkohol.
Kom också ihåg att du måste ha mediciner för tre veckors sjukdom åt samtliga i hushållet hemma. Sätts du, huset eller området karantän är det för sent att gå till apoteket...

Karantän eller avspärrade områden och byggnader utan möjlighet till in- eller utpassering är brutalt. I ett Sverige där just-in-time råder är nog få hushåll beredda på denna utmaning. Jag noterar att fler och fler i stigande hysteri börjar ställa krav på karantän av flygresenärer såväl från Kina, som Iran eller Italien. Men med en smittad per 20000 så vet nog myndigheterna vad de håller på med, och har förståelse för konsekvenserna av maktmedel om de tillämpar dem. Det handlar om en balans i risktagande och konsekvenser för oskyldiga friska människor.

Du som ropar på karantän ska passa dig. Du kanske får det du önskar, men hamnar på fel sida om avspärrningen...

76 kommentarer:

 1. Enklaste är att köpa spaghetti. 1 kg kostar 10 kronor och ger 3600 kalorier. Enkelt att tillaga och går att knapra hårt i en nödsituation. Komplettera med vitamintablett och ketchup. Vill man lyxa till det så kan man köpa lite konserver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde man inte koka makaroner direkt i krossade tomater, enligt någon krisbroschyr? Lite salt till.

   Radera
  2. Men även ris och bönor/linser har samma fördelar. De är billiga, håller länge, och är torra = behöver inte kylas, tar lite plats.

   Radera
  3. Havregryn är inte heller att förakta. Gröt tar en minut i mikron, så blir det mer tid till Netflix. Man kan variera med sirap, sylt, marmelad eller ketchup om det kniper.

   Radera
 2. "Ingen hamstring av alkogel på ICA idag."

  Slut i 3 stora ICA butiker samt en stor Willysbutik och en stor Coopbutik i GBG iaf. Tänkte köpa några extra... brukar ha sådana hemma även utan Coronaoro, bra när man ska göra hamburgare med händerna och sen grilla dom medium...

  Köp fryst lax, håller något år eller mer och är "bra" mat. Tar rätt lite plats i frysen med. Pasta kostar korvören som ovan nämnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Foto från Kungsmässan i Kungsbacka idag. Alkogel på apoteken också (även hemma i Sätila).

   Radera
  2. Vad är det för fel att tvätta händerna?
   Varje kvadratcentimeter av din hud håller en miljon mikroorganismer...

   Radera
  3. Enligt damen på mitt apotek duger alkogel inte mot vare sig vinterkräksjuka eller corona. Väteperoxid måste det vara.

   Radera
  4. Handspriten är helt slut att köpa online på apotea, apohem etc (Sthlm). Hos apotea etc kan man inte ens beställa för leverans om 2-5 dagar längre, vilket man kunde imorse. Verkar som det pågår hamstring mao.

   Beställde 3 stora förpackningar igår så jag har inte kollat status i butik.

   Radera
  5. Jag har kollat en mataffär och tre apotek, fanns överfyllt med handsprit. Ett foto ovan.

   Radera
  6. Rusta och Biltema hade handsprit. Jag köpte även massor av flytande tvål där.

   Radera
  7. Kolla noga, det skall vara minst 70%.gärna 5-10% isopropanol också.

   Radera
  8. Biltema hade småflaskor med alkogel att ha i fickan. Den kan man sedan fylla på från större pumpflaskan med alkogel från t ex Rusta.

   Radera
  9. Skulle inte påstå att lax håller ett år i frysen. Den blir fruktansvärt osmaklig efter någon månad då fettet härsknar
   Köp mager fisk och kött typ torsk/vilt om du tänker spara det länge i frysen

   Radera
  10. Handsprit är bara komplement till den flytande tvålen, som behöver gnuggas i händerna under 20 sekunder, för att viruspartiklarnas feta höljen ska spricka.

   Jag köpte några paket engångshandskar också, bra att ha på sig när man handlar mat och ta av sig när man återvänder till bilen, och slänga i soporna. Säkrare än alkogel, kanske?

   Radera
 3. Kan det inte fungera med MatHem och liknande med leverans till dörren utan personlig kontakt? Staten borde upphandla dessa så att det är förberett för en större karantän.

  SvaraRadera
 4. Två fulla frysar med vildsvin och rådjur, räcker ett tag. Vatten tar jag från ån utanför, kan alltid koka det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkar du stå och laga det med 39 graders feber är det bara att gratulera.

   Radera
  2. Jag är i regel funktionsduglig vid 41 grader. Jag måste vara sjuk.

   Radera
  3. Jag har köpt ett större antal djupfrysta laxpuddingar, de är jättegoda, bara att grädda i ugnen. Jag köpte även massor av matjessill, potatis och gräddfil.

   Radera
  4. Det är nog klokt att se till att göra ett antal storkok i närtid och frysa in portioner med de där vildsvinen, rådjuren eller vad man nu har tillgång till, så att man slipper försöka överleva på jordgubbskräm.

   Radera
 5. Alvedon och ipren för att trycka ner feber också. Alkogel som ni nämnt. Vilka övriga receptfria läkemedel rekommenderas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antihistamin, om man är björkpollen-allergiker (fast bara om man vistas utomhus), det är snart pollensäsong. Hostmedicin och halstabletter om man blir krasslig. Lite godis att suga på om det svider och kliar i halsen. Eller snarare ganska mycket godis som tröst för isoleringen eller förkylningen. Egen hostmedicin gjord av vodka och Tyrkisk peber.

   Radera
  2. Jag använder helst Naproxen mot värk. Ni killar ska kanske satsa på lite "gummiprodukter", om karantänen blir enformig och långvarig. Om ni inte är ensamma, förstås.

   Radera
 6. Dextrosol, proteinpulver, proteinbars..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Har precis köpt hem 5 kg proteinpulver + pasta, ris, bönor etc. Inte så god kombination men man klarar sig på det

   Radera
  2. +1

   Komplettera proteinpulvret med multivitamineral och Omega3 samt kokosolja/smör så klarar man sig en stund.

   Radera
  3. Dextro är bra, finns i flera smaker. Om blodsockret rasar, så äter man typ 5 tabletter á 3 g Dextro direkt och först sedan mat eller smörgås. Då får man krafterna tillbaka snabbare.

   Radera
  4. Kan nog fan överleva ett bra tag på vitargo och super mass också haha.

   Radera
 7. Varför inte lobba för den utmärkta grödan havregryn? Det går att omväxla i det oändliga, men gröt funkar ju i alla lägen. Och när mjölken är slut, gör du enkelt egen havremjölk (ja jag vet, det får inte kallas mjölk) När du har ledsnat på gröten, steker du enkelt biffar på gröten, som du då har kokat med en buljongtärning.
  Sedan slutligen svar på frågan, klarar jag att vara isolerad i tre veckor? Svar, jepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. mm havregryn är suverän mat..

   Radera
  2. Gröt är så vidrigt så då hade jag fått svälta i ett par dagar först. Min fru är Thailändska och köper ris i 20 kg säckar, räcker i 9 månader och en liten full frys 100 liters. Rekommenderar nyponsoppa i alla lägen räcker länge och massor av C-vitamin och smakar lika gott åt båda hållen (om man spyr). Vatten är det viktigaste så man kan koka riset och till nyponpulvret.

   Radera
  3. Jag satsar också mycket på havregryn, de är väldigt näringsrika. Förut gjorde jag havregrynsgröten på tallrik + vatten från kokaren + några minuter i mikron, men sen tröttnade jag på att rengöra mikron från grötrester och äter nu grynen råa med mjölk och lite socker, som vi ofta gjorde under min barndom, "kaukkis ja sokkis" (=havre och socker).

   Radera
  4. Marjatta, tänk bara på att näringsupptaget blir otroligt mycket bättre med tillagade gryn.

   Radera
  5. Min stående frukost när jag tränade som mest var proteinshake med 2 dl havregryn i. Helt ok och snabbt å smidigt. Några kokta ägg till det..

   Radera
 8. Tack för en suverän blogg med tillhörande kommentarer.

  SvaraRadera
 9. Det gäller att äta upp sig så man har lite att ta av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, med gott samvete. Chips, glass, kakor, bakelser... Testa vad som är gott, ifall karantänen blir långvarig, köp mer och frys in det som smakade bra. Dessutom behöver man börja/fortsätta träna åtminstone med promenader, för att stärka hjärtat och lungorna, så att man klarar coronan bättre, om man skulle ha otur och få den. Sluta röka, så att lungorna klarar sig bättre. Nästan dubbelt så många dödsoffer har varit män, jämför med kvinnor, man tror att rökningen är förklaringen, kineser röker som borstbindare.

   Radera
 10. Ett bra råd om ni bor i större stad, cykla och du undviker att exponeras på spårvagn, buss eller tunnelbana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åker man kollektivt vid pågående pandemi är man idiot.

   Radera
 11. Några bra dataspel att fördriva tiden med. Tex. The Division 2 eller Dead Island.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pestens Tid av Stephen King ett måste att läsa om man inte redan gjort det.

   Radera
 12. Klassikern CocaCola är bra att ha hemma. Avslagen sådan ger sjuka barn en fin energikick när inget annat vill intas. Funkar även för vuxna sjuka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är uppvuxen med "Gul Jaffa" som underkur till varje sjukdom från min barndom i Finland. Några liter "Fanta" vore inte så dumt att ha hemma, om man blir krasslig.

   Radera
  2. Ja, coca cola i kombination med potatischips är den klassiska ordinationen till magsjuka barn (och vuxna). Salt, socker och kalorier.

   Radera
 13. Det svåraste är att få tag på några andningsskydd, de är slut på de flesta byggmarknaderna (FFP3 motsvarande N95 helst). Det är tomt i de hyllorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns hemma i byn fortfarande.

   Radera
  2. Jag skaffade en "multiscarf" avsedd för motorcykelåkning från Biltema. I brist på bättre drar man den dubbel över huvudet och stoppar in några lager hushållspapper över munnen och näsan. Tejpar sidoskydd av plast runt glasögonen för att täta springorna. Skyddet blir inte 100%, men kanske 50%, bättre än ingenting. Jag har sett bilder, där folk har dragit en stor plastpåse över huvudet.

   Radera
  3. Cornu kan starta svartabörshandel med andningsskydd. Behovet kommer att bli enormt, inte minst pga att mycket skickades till Kina, när de hade ett enormt behov av dem. Där de var tillverkade från början. Men nu tar det tid, innan de kan tillverka och skicka nya masker till oss igen.

   Radera
  4. Marjatta, du verkar insatt. Har du läst något om vilken exponering som krävs för denna smitta? Smittskyddsläkaren säger att de bara spårar kontakter på minst 15 minuter med en smittad. Andningsskydd skulle således kanske bara behövas om man vårdar anhörig, förutsatt att man håller social distans på minst 1 meter samt tvättar händerna nonstop när man vistas ute.

   Radera
  5. Är det någon större poäng att använda andningsskydd som man köper på en byggmarknad? Hindrar de partiklar i storleksordningen 100nm att tränga igenom?

   Radera
  6. Tack! Jag läser mycket nyheter, det är en av mina många laster. Jag har sett även 5 min. att nämnas. Även om man står 5 m från varandra. Om man betalar och får sedlar tillbaka, så kan virus finnas på ytan. Eller om man handhälsar eller kramas - sluta med det nu!

   Handla på förmiddagarna, när luften i affärer är hyfsat ren, men häng inte på låset, pga ventilationen kanske inte har varit igång under natten för att spara på elen. Det här viruset överlever på ytorna väldigt länge, som t ex bord och dörrhandtag. Beroende på materialet och temperaturen, kan mänskliga koronavirus vara smittsamma från 2 timmar till 9 dagar.

   Viruset dör nog ut till sommaren, pga folk är ute mycket, får sol och bildar D-vitamin som kan höja immunförsvaret och pga att många virus sjunker ner till golvet i inomhusluften, pga inverkan av luftens fuktighet. Sedan återvänder viruset i september.

   Radera
  7. Munskydd ger mest en psykologisk effekt. Det sägs också att folk pillar sig mindre i ansiktet med skydd på, annars finns det ingen poäng med munskydd.

   Radera
  8. Marjatta, menar du att smitta kan överföras 5 m i luften? Verkar inte klokt i så fall.

   Radera
  9. Gustav, nej droppsmitta färdas någon meter, inte fem.

   Radera
  10. Det kan hända, att smittbäraren har hostat eller nyst i detta fall, maximal otur liksom. Det finns dessutom "superspridare", som har lyckats smitta tiotals nya offer, t o m 30 st. Sedan kan smittan överföras genom vissa ventilationssystem och dåliga avlopp. Annars brukar mässlingen vara värsting-spridaren, med i snitt 18 nya fall per smittbärare. Jag har inte läst om coronan kan överföras genom mat; i så fall kan man satsa mer på kokta och stekta rätter + vitaminpiller.

   Radera
  11. Marjatta, vänligen sluta sprida desinformation. Det handlar om en droppsmitta och det finns inga belägg för att den är luftburen.

   Radera
  12. Sandow, hur kan du förklara smittspridningen på Diamond Princess med bara droppsmitta? Dr John Campell, som väl måste anses vara en auktoritet på området, menar att den också sprids via aerosoler. Kinesiska myndigheter hävdar det också.

   Radera
  13. En aerosol består att mycket små droppar, så jag ser ingen motsägelse.

   Radera
 14. "Klämmisar" som mellanmål, lite dyrt men bekvämt. Det finns lite av varje numera som "klämmis". Passar även vuxna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var köper man vuxenklämmisar? Eller menar du att vuxna ska äta barnmat?

   Radera
 15. Skrev med en nisse på nätet som var satt i karantän i Hong Kong. Det som var slut där var dasspapper, ris och ansiktamasker. Frukt, grönt och kött fanns i affären som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt hem lådvis med dasspapper. Jag köpte Karelska rispiroger och frös in. Lagom mellanmål.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 16. Jag förlitar mig på internethandeln i detta fall, ser ingen anledning till prepping ännu. Kommer ta ett bra tag innan budbilarna slutar köra och all världens mat som går att handla på nätet tar slut

  SvaraRadera
 17. Lustigt att bloggaren väljer bland det minst näringsrika man över huvud taget kan äta, färdig fruktkräm. Japp, man behöver inte bara kalorier utan även näring. Kräm innehåller socker, vatten och lite c-vitamin, that's it.

  Har många gånger slitit mitt hår över det förkastliga att ge mina patienter kräm som kvällsmat, eller måltid överlag. Räknade ut att man behöver äta 17,3 kg hallonkräm för att få i sig dagsbehovet av protein.

  Mjölk är vettigare ur näringssynpunkt såklart.

  SvaraRadera
 18. Det där med att rasta hunden inomhus tror jag inte blir något stort fenomen utom i några få innerstadsområden - det är ju inte som att polisen i vårt land kommer att ha folk att avvara till att patrullera i förorterna (eller på landsbygden) för att se till att ett utegångsförbud efterleves på villagatornas bakgårdar och uteplatser.

  SvaraRadera
 19. Eller så kan det ju vara bra att dra på sig en relativ mild variant av Corona, det kommer väl en farligare variant nån gång framöver tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara bra att bli sjuk medan det fortfarande finns sjukvård. Glöm respirator när det är tusentals som behöver.

   Radera
 20. Var i affären brukar UHT-mjölken finnas? Letat efter sånt tidigare men inte hittat, i familjen används den främst av sambon i kaffet och vi hinner sällan förbruka en liter innan den blir dålig, om det inte bakas något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyldisken för mjölk (fast den inte behöver kylas). Behövs oftast lite större mataffärer, typ ICA Kvantum och större för att finnas.

   Radera
 21. Käkar Huel och har funderat på om det inte kan vara bar preppingvara, förutsatt att man också har vatten....

  SvaraRadera
 22. Om man ska sitta hemma i karantän och vänta ut det så köp 10 Kilos säck med ris, några kilo havregryn, en låda blandade bönor,några kg torrmjölk och 4 liter matolja samt massa kryddor + buljongtärningar.

  Detta ger totalt ca 100.000 kcal och borde ge ca 1 månads behov? Lägg gärna till några burkar multivitamin/mineral tabletter också.

  SvaraRadera