Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2020-02-04 13:34

Uppgifter: Ryssland återinför motsvarande MSS - samlar säkerhets- och underättelsetjänsterna i ett

I samband med den förändrade ryska författningen och bland annat ökad makt till det ryska säkerhetsrådet kommer nu uppgifter om att man avser att slå samma säkerhets- och underrättelsetjänsterna FSB, FPS och den utländska civila spionorganisationen SVR i en enda myndighet, likt forna tiders MSS - Ministeriet för statens säkerhet. Kort sagt blir min ... eh ... gissning i Höstsol/Höstregn verklighet.
Monument i Moskva över Tjekans grundare. Tjekan var Sovjetunionens första säkerhetstjänst, som sedermera blev bland annat NKVD, senare KGB och idag bland annat FSB och SVR. På Tjekans dag den 20:e december har det varit en svensk tradition att utvisa ryska spioner (oftast så kallade diplomater) från Sverige.
Efter Sovjetunionens fall splittrades sovjetiska KGB upp i inrikes säkerhetstjänst FSB, gränsskyddet FPS och den utländska civila spionunderrättelsetjänsten SVR. Den militära GRU står vid sidan om.
Eff ess bä. Köpes enklast över disk i valfri rysk MÖP-butik.
Enligt detta översatta referat ser det nu ut som att man åter slår samman allt i en enda myndighet likt man hade under Sovjetunionen och Ministeriet för statens säkerhet (MSS). I mina helt fiktiva romaner Höstsol och Höstregn, som utspelar sig 2021 - 2022, så har man gjort just detta i Ryssland. Jag slängde dock även in inrikestrupperna som OMON i MSS också, men det kanske kommer, om det inte redan är gjort.
Ryska Federationens inrikestrupper OMON.
Att koncentrera hela underrättelsetjänsten innebär att det skapas en starkt enskild maktspelare, likt man förr i Sovjetunionen hade militären, partiet och KGB och det behövdes att två av dessa tre stödde den aktuelle despoten. Vid Stalins död gick partiet och militären samman mot KGB och tillsatte Chrustjtjov som efterträdare, och avrättade våldtäktsmannen, mördaren, pedofilen  och KGB-chefen Berija.

Hur exakt nuvarande despot Putin ska hantera det hela är oklart, men sammanslagningen kan vara en delplan i hans planerade fortsatta maktposition.

Det tål att påminnas om att det civila spionaget mot Sverige utförs av SVR och inte FSB. Det är SVR som tagit över KGB:s inflytelseagenter i Sverige och via dessa driver aktiva påverkans- och desinformationskampanjer. Militärt spionage, dvs främst mot militära mål och för militära ändamål, sker via GRU. GRU hanterar även militära insatser som det misslyckade kuppförsöket i Montenegro, mord och insatser med massförstörelsevapen mot avhoppare likt i Salisbury, medan SVR ännu inte bevisats mörda folk utomlands. Eller så är de helt enkelt skickligare än inkompetenta GRU och har inte åkt fast än.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Undrar hur Putins praetorian ryska garde kommer in i den här omgörningen. I länken ovan finns en länk, i vilken ryska gardet nämns. Tyvärr kan jag inte ryska, så vad som skrivs vet jag inte. Du Lars kan väl kolla med din Lena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du syftar på Росгвардия. Det enda som sägs är att Rosgvardija skulle utgöra grunden för den nya organisationen.

   Utöver det är det minst sagt ännu tomt på uppgifter på nätet. Fast det betyder inte att den påstådda källans information är orimligt, då ett mer troligt scenarie är att det egentligen inte är Putin som ensam styr, utan en grupp, i vilken flera personer ifrån dessa olika tjänster ingår.

   Radera
  2. Tack för intressant uppgift. I linje med mitt antagande.

   Radera
 2. Monument över "tjekans grundare"... Kan du inte stava till Felix Dzjer... Dherzins... Dzherinksikikijiji? Hmm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, kör med Felix på min höjd.

   Radera
  2. Dog av en hjärtattack i 40-årsåldern. Mmm.

   Radera
  3. Intressant förresten att en av Putins döttrar är en hejare på att bugga.

   Radera
  4. @Cornu: Eller så kan du börja använda spell-tjekan.

   Radera
  5. Namnet står ju där på statysockeln. Rättstavat också. :)

   Radera
  6. Med tanke på att bugg uppanns i Sverige och i princip bara dansas i Sverige så är det faktiskt intressant.

   Radera
  7. Felix finns det säkert flera av, men Järn-Felix är det nog bara en.

   Radera
 3. Och nu ska de även expandera (och "modernisera") sin närvaro på Svalbard.

  SvaraRadera
 4. Bra för hemvärnet och skytterörelsen. Ett elände när de hade den dåliga smaken att demokratisera landet. Tack Putin för att du hjälper svenskt föreningsliv.

  SvaraRadera