Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-02-21 12:07

Uppgifter: En av Sveriges största el- och VVS-partihandlare börjar få slut på varor nästa vecka

Uppgifter till bloggen gör gällande att en av Sveriges största el- och VVS-partihandlare (=företagsförsäljning) nästa vecka börjar få slut på varor i centrallagret på grund av uteblivna leveranser från Kina i coronavirusets spår.
Svarta svanar.
Partihandlaren, som har flera tusen anställda, väntas alltså få slut centralt på många produkter från Kina, med start nästa vecka. Hur lång tid det tar innan bristen även sprider sig till bolagets butiker och lokallager är okänt, men kanske ytterligare en vecka?

Därefter kommer el- och VVS-arbeten börja stoppa upp runt om i Sverige, när kritiska delar saknas. Även akuta reparationer av såväl el som VVS (värme, ventilation, sanitet) kan alltså hotas längre fram när reservdelar saknas.

I sin tur kan det även leda till att andra arbetsplatser och infrastruktur stannar upp när man inte kan reparera maskiner och andra installationer. 

Läget är helt enkelt oklart, då vi inte varit med om något liknande i modern tid, liksom vad konsekvenserna kan bli. Eller så lyckas Kina få igång produktion och leveranser innan problemen märks eller blir akuta.

Ta uppgifterna som de är - dvs uppgifter. Vilket bolag det rör sig om nämner jag inte pga källskyddet. Även andra bolag kan uppleva liknande situationer, även i andra branscher.

Har du eller din arbetsgivare eller företag behov av elarbeten kan det kanske vara dags att lyfta på luren nu. Det kan vara för sent längre fram.

För övrigt faller den ekonomiska aktiviteten i Kina så till den grad att penningmängden M1 nu är negativ inflationsjusterat, då den fallit till 0% på 12 månaders förändring. Med 5.4% i inflation innebär det en snabbt krympande real penningmängd i Kina, något som inte ens syntes under finanskrisen. Frågan blir om Kina rent av kan vara i recession om det nu inte vore för att recession kräver två kvartal med negativ ekonomisk tillväxt...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Det känns som att de står inför något av en svår balansgång nu i Kina. Trycket för deras egen del att få igång verksamheten är säkert stor då de arbetar rätt offensivt med hög skuldsättning och krav på tillväxt för att få det att gå ihop. Att stå still allt för länge kan bli dyrt. Men samtidigt att dra igång allt igen innan de har koll på läget riskerar såklart att folk träffas på arbetsplatser och står och hostar på varandra, vi får en till våg av utbredning.
  Nä, balansen är nog svår för dem här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke också. Funderar dock på hur det går med vaccinet Om det snart är färdigt och om det hinner produceras snabbt i den mängd som behövs. Någon som hört något?

   Radera
 2. Det är definitivt ett intressant scenario vi står inför.
  Allt som är "made in china" är ju rätt uppenbart i riskzonen men mer intressant blir alla de produkter som monteras ihop i Europa, men som består helt eller delvis av material/komponenter som produceras i Kina.

  Vilka fler produkter kan vi räkna med att det uppstår brist inom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga men saknas det ett litet datorchip i en produkt så blir den inte färdig eller någon annan liten pryl som tillverkas i Kina, och det går inte att byta leverantör med så kort varsel. Så i princip kan det bli brist på det mesta.

   Radera
 3. Jag tror att man inte kan överdriva de ekonomiska konsekvenserna av denna pandemi.

  Däremot verkar de humanitära och medicinska inte alls vara så allvarliga.
  Trots försök av kollegor och bekanta att säga att "kina avrättar folk som säger emot dem" "De lastar lik på lastbilar".
  Detta är trams och fikarumsskvaller på nivå som den värsta trollfabriken...

  Men ekonomin är jag faktiskt bekymrad över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekonomiska konsekvensen beror ju helt på kinas brutala överreaktion. Men ja när det kommer till ex elsladdar och vvsprylar får man komma till insikt att det kanske är värt att betala 3kr metern för sladd och 32kr metern för rör istället för 2/29kr samtidigt som hantverkaren kostar 700kr/h så kan man köpa europeisktillverkat istället.

   Radera
  2. Nåja, dödligheten är ändå beräknad till 0,2% även för dem i åldern 18-30. För dem i ålder 50-60 ligger dödligheten upp mot 1,3%.
   Vid stor spridning i Sverige skulle alltså alla i princip alla förlora någon vän, kollega eller bekant.

   Radera
  3. WHO hade beräknat faktiskt dödlighet, alla kategorier, till mellan 0.3% och 1.0%, i förrgårs lägesrapport. Varifrån du får 0.2% för 18-30 och 1.3% för medelålders vet jag inte.

   Radera
  4. Corny, Vad har fått dig att överge din ursprungliga metod att räkna ut dödligheten? Antalet döda dividerat med antalet smittade = 3% nu i skrivande stund.

   Radera
  5. Var skrev jag att jag ändrat någon metod? Det är WHO som har räknat ut hur många som är smittade men inte sökt vård, och därmed fått fram siffran 0.3-1.0%. T ex är inte dödligheten i Iran 100%, utan som U-land kommer man inte rapportera några faktiska smittade. WHO har varnat för detta, dvs att när smittan kommer lös i U-länder kommer det bli problem (i U-länderna, inte här).

   Radera
  6. Du kanske vet bättre än WHO:s smittskyddsexperter. Föreslår att du kontaktar dem och erbjuder din expertis.

   Radera
  7. Hur beräknar man hur dödlig en smitta är när man inte vet det faktiska antalet smittade, och knappt det faktiska antalet döda?

   Radera
  8. Om du inte förstår det kanske du inte har rätt kompetens?

   T ex gör man stickprov i befolkningen och testar hur många som är smittade utan att sökt vård, de flesta verkar bara bli lätt förkylda.Man kan t ex göra 1000 slumpvisa tester i Wuhan bland slumpvis utvalda människor och se hur många av dessa som smittats och inte sökt vård.

   Radera
  9. Du har inte skrivit att du ändrat metod men du redovisar nu siffror som man inte får fram med den beräkningsmodell du tidigare kämpat med näbbar och klor för att försvara som den giltiga modellen.

   https://cornucopia.cornubot.se/2020/01/antalet-fall-av-19-ncov-coronavirus_29.html
   CITAT:
   "andelen dödsfall har fallit till 2.3% från att ha legat i intervallet 2.8-3.1%"

   Radera
  10. Därefter använder man statistiska metoder när man har stickprovsdata, vilket också WHO skrivit i sina lägesrapporter. Det är ingen raketforskning. Läser du inte vad WHO skriver, men uttalar dig ändå?

   Radera
  11. Nej, jag har ingen kompetens. Därav frågetecknet.

   Radera
  12. Kent No1, WHO har nu officiellt gått ut med skattade siffror om 0.3-1.0%. Därmed behöver inte amatörer leka med beräkningar längre.

   Radera
  13. Jag frågar varför DU redovisar siffror baserade på en annan modell än den modell DU tidigare refererat till.
   Jag har i den här tråden inte sagt et ord om vilken modell jag själv tror på.

   Radera
  14. Att 0.3-1.0% går emot massa nihilisters önskan om jordens undergång får stå för dem, men detta är vad Världshälsoorganisationens experter än så länge kommit fram till. Vet du bättre, är du välkommen att erbjuda dem din kompetens.

   Radera
  15. Om du inte förstår varför man släpper förenklade beräkningar till förmån för världsexpertisens riktiga beräkningar så är det nog rätt meningslöst att diskutera frågan med dig. Ha en fortsatt mysig fredag.

   Radera
  16. Till övriga läsare kan man dock påpeka att 0.3-1.0% är WHO:s siffror just nu, de är preliminära. Slutlig siffra kommer inte vara ett intervall, och intervallet kommer sannolikt krympa i takt med att kvaliteten på datat förbättras. Det är så vetenskap fungerar. Man får mer och mer korrekta resultat med tiden. Så revideringar innebär inte att man hade fel, bara att man får bättre och bättre kunskapsläge.

   Radera
  17. "Modeling is a helpful tool to try to account for missed cases, such as those that are mild cases potentially missed in current surveillance activities, and the time lag between onset and death. Using an estimated number of total infections, the Infection Fatality Ratio can be calculated. This represents the fraction of all infections (both diagnosed and undiagnosed) that result in death. Based on these available analyses, current IFR estimates10,11,12 range from 0.3% to 1%. Without population-based serologic studies, it is not yet possible to know what proportion of the population has been infected with COVID-19."

   https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200219-sitrep-30-covid-19.pdf?sfvrsn=3346b04f_2

   Radera
  18. Från WHO 20/2 https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200220-sitrep-31-covid-19.pdf?sfvrsn=dfd11d24_2

   Infection Fatality Ration, IFR = 0.94% with a confidence interval of 0.37-2.9%

   Replaces the lowest estimate of 0.33% but remains below the highest estimate of 1.0%.

   Radera
  19. 19/2 redovisade WHO CFR till 2.3% baserat på 1023 döda och 44415 smittade, och då var alltså samtidigt IFR som Cornu säger specificerat till intervallet 0.3-1%.

   Och i rapporten från 20/2 har WHO alltså inte gjort någon ny beräkning av CRF utan endast uppdaterat IFR.

   Radera
  20. Säger? Jag citerade och länkade till 19/2 ovan. "Based on these available analyses, current IFR estimates10,11,12 range from 0.3% to 1%."

   Radera
  21. Precis, och jag citerade både från den rapporten och den som är en dag färskare.

   Radera
  22. Mina siffror är från Kinesiska Center for Disease Control and Prevention's publicerade data. Där delar de också upp dödligheten baserat på åldersgrupper där:
   1-39 år = 0,2% dödlighet
   40-49 år = 0,4% dödlighet
   50-59 år = 1,3% dödlighet
   60-69 år = 3,6% dödlighet
   70-79 år = 8,0% dödlighet
   ≥80+ = 14.8% dödlighet

   http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51

   Radera
  23. Vore ju lite ironiskt om Kina dragit igång denna enorma apparat med karantän och det visar sig att det är en vanlig förkylning.

   Radera
  24. Ja, nu när de dragit igång det kan de inte bara sluta utan att tappa ansiktet. Så det kommer att fortsätta helt oavsett. Sen när det är klart kan de slå sig för bröstet att de räddat hela Kina, alternativt om det sprider sig annorstädes, skylla på något annat land som inte lyckas lika väl, exempelvis Sydkorea, Iran eller "Afrika". Uppenbarligen upplagt för att inhösta stora populistiska vinster i folkets ögon.

   Radera
  25. Brukar en vanlig influensa få patienternas läkare att dö?
   WHO:s uppdrag är inte att minska antalet döda, det är att minimera skadan på ekonomin. Folk som tror att Covid inte är värre än influensan är naiva.

   Radera
 4. Vilken tur att vi har en både teoretiskt och empiriskt utstuderad finanspolitik som grundar sig i att styra med en hög ränta vid hög ekonomisk akvititet.

  Eller vad det tvärt om? Fasen, jag minns inte, vi måste skicka in detta nu. Aja, kör tvärt om, jag är nästan helt säker.

  SvaraRadera
 5. COVID-19 är otrevligt av många anledningar, inte minst förmågan att skapa ekonomisk skada på kort tid. Det är inte bara fabriker som står still eller har problem att starta upp. Kinesiska civilsamhället är i en ekonomisk istid på grund av rädsla och misstänksamhet.

  SvaraRadera
 6. Vad kommer att hända med Kinas nya silkesväg (One Belt One Road initiativet)?

  SvaraRadera
 7. Tror att det finns kapacitet att tillverka de delarna som importeras från Kina på närmare håll. Men problemet är nog priset .....

  SvaraRadera
 8. För två timmar sedan TT: Fler personer utanför Kina har smittats av coronaviruset – utan att de besökt virusets ursprungsland.

  Nu varnar Världshälsoorganisationens chef för att "fönstret är på väg att stängas" i kampen för att stoppa spridningen.


  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info, det låter inte bra..

   Radera
 9. Och tiden det tar att få igång produktionen i ett annat land.

  SvaraRadera
 10. "På fredagskvällen meddelade italienska myndigheter att alla offentliga platser i tio städer stängs på grund av coronasmittan, skriver AFP."

  SvaraRadera
 11. "SOUTH KOREA CORONAVIRUS CRISIS: Second Death Announced, 7 More Cases in last 4 hours. Infected 211,Dead 2, Suspected Cases 47,350. Source: Thailand Medical News Feb 21, 2020 7 hours ago"

  SvaraRadera
 12. "IRAN CORONAVIRUS OUTBREAK: More Cases Emerging In The City Of Qom And More Deaths.Total Infected Now: 18, Dead: 4, Hundreds Of Suspected Cases. Source: Thailand Medical News Feb 21, 2020 10 hours ago"

  SvaraRadera
 13. Scenariot med mycket stor snabb spridning över hela jorden blir mer och mer troligt. Utbrott i Japan, Sydkorea, Iran och Italien senaste dagarna.

  Fallen i Iran är det mest slående. Ingen bekräftad förrän två dödsfall. Det betyder att det troligtvis finns hundratals eller tusentals smittade där redan. Samma utfall sker troligtvis i många fler länder, med undantaget att de inte bekräftats än.


  Det skulle vara bra med en redovisning av scenariot för exponential tillväxt som inte stoppas av folkhälsoåtgärder. Där Wuhan har sin peak nu snart i slutet av Februari. Peking och Shanghai i mars. Tokyo och Bangkok i april och vi i maj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I USA "sägs det" att enbart dom som varit i Kina eller dom som varit i kontakt med någon som konstaterats vara smittad blir testade.

   Huvudet i sanden.

   Radera
  2. Roligt av WHO chefen där, först allt lugnt och ingen ska sluta resa till Kina bl a bl a, Kina sätter ny gold standard för hantering mm. Fast forward till fönstret att stoppa stänger nu. Vi får nog snart höra att lite mer folk varit naiva. Meanwhile i Singapore som gör allt rätt som vanligt tror jag de har en chans att begränsa det.

   Radera
 14. Vi får väl snart se vilka som vunnit respektive förlorat på att man satt Kina i karantän mer eller mindre.

  Världen upptäcker väl snart hur beroende man är av Kinas billigare produkter. Andra länder får snart börja sälja samma produkter de har men till dyrare priser.

  Dt kallas visst "follow the money".

  SvaraRadera
 15. Den kinesiska regeringen meddelade under lördagen att isoleringstiden för de som smittats av Corona kan förlängas – från 14 dagar till 27, rapporterar Reuters.
  Dessutom skall tillfrisknade vara i karantän i 14 dagar på grund av risk att man fortfarande smittar.

  SvaraRadera
 16. Undrar om detta kommer göra att företag börjar kolla på alternativ på hur de kan flytta mer av sin produktion till landet de säljer sina produkter i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja Ali-b, större företag letar, enligt sig själva, ständigt underleverantörer i hela världen och slutmonterar gärna i de länder där de har kunder i. Robotar underlättar tillverkning där arbetskraften är dyr. Huskvarna har tex redan tidigare tagit hem en hel del slutmontering till moderna robotar.

   Många företag har också två underleverantörer för alla komponenter, men om båda finns i Kina kommer man nog att ompröva detta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera