Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2020-02-06 09:09

Två terrängbil 16 Galten stulna från Ledningsregementet

Tillägg: Uppgifter till bloggen är sådana att det nu ser ut som att det antagligen är pundare som ligger bakom, eller åtminstone inte professionella biltjuvar.

Två tunga bepansrade terrängbilar 16 Galten har stulits från Försvarsmakten ett skyddsobjekt i Enköpingsområdet meddelade Försvarsmakten igår. Man kan fundera på vem och varför, och varför dessa inte direkt diskreta fordon inte dykt upp än? Polisen har utfärdat rikslarm.
Terrängbil 16.
Ledningsregementet i Enköping har publicerat en notis1. i ärendet:
"Försvarsmakten kan konstatera att mellan den 4 och 5 februari har det skett ett inbrott i ett av Försvarsmaktens skyddsobjekt i Enköpingsområdet. Någon har tagit sig in på skyddsobjektet och stulit två stycken Terrängbil 16, även kallat Galten. Fordonen är en fyrhjulsdriven jeep avsedd för trupptransport. Ingen ammunition, sprängmedel eller vapen förvaras i förrådet. Polisen har påbörjat en förundersökning som får utvisa hur stölden har gått till."
Man kan anta att stölden skett ifrån ett mobiliseringsförråd eller anläggning för vård och underhåll av pansarfordon. Sannolikt det tidigare, då dessa kan ligga lite mer avsides. Vapen förvaras inte längre i mobförråd, och även om de stulna fordonen kanske har en monterad vapenstation, så är inte vapnet monterat på stationen när fordonet står förrådsställt. Polisen bekräftar att det handlar om ett förråd.
Obeväpnad vapenstation 01.
Rikslarm är utfärdat, vilket säger en del om hur allvarlig stölden kan vara och om fordonens förmåga. Att de ändå inte påträffats är oroväckande.

Galten väger obeväpnad cirka sju ton och är bepansrad, inklusive flera centimeter tjockt skottsäkert glas. Förenklat kan man säga att inga handeldvapen (handburna kulvapen) som Försvarsmakten har kan stoppa fordonet eller skada besättningen, utom möjligen 12.7 mm automatgevär AG 90 eller tung kulspruta 88 i samma kaliber. Det krävs annars i praktiken pansarvärnsvapen eller eldrör från stridsfordon eller stridsvagn för att få stopp på ett sådant här fordon i händerna på en kompetent förare - det går att köra fast - eller en stridsvagnsmina. Polisen har definitivt inte vapen som rår på fordonet.

Stölden väcker en del frågetecken. Fordonen kan knappast säljas civilt i Sverige annat än inom kriminella kretsar, och är inte diskreta att kunna framföras utan att väcka uppmärksamhet. De kan i av den anledningen i princip bara köras nattetid.

Att man dessutom stal två fordon talar för att man visste vad man håller på med.

Liksom att fordonen ännu inte påträffats.

Detta talar för att det fanns en plan, någonstans att gömma undan dem, eller att det stod tung transport redo att lasta dem för att övertäckta och dolt föra dem ut ur landet. 

Vem kan då vara intresserad av dem?

För det första har vi främmande makt. Ska man angripa Sverige är det ju praktiskt att i en gråzonsproblematik kunna uppträda som svensk militär. Uniformer kan man köpa i butik. I övrigt innehåller inte fordonen något direkt känsligt, om de nu inte stod monterade med militär radioutrustning ombord. Det krävs dock (förenklad nomenklatur) kryptonycklar för att komma in i de militära telekommunikationsnäten och radionätet, så skadan är antagligen begränsad. Stölden skulle i så fall vara krigsförberedande. Handlar det om telekrigterrängbil 1680 från telekrigbataljonen i Enköping är dock stölden mycket allvarlig, då det kan ge främmande makt fullständiga kunskaper om svensk telekrigförmåga.

För det andra har vi tungt kriminella element. Fordonen är osårbara för allt vad polisen, skyddsvakter mm kan sätta in, utan att begära hjälp av Försvarsmakten. Möjligen kan man stoppa dem genom att preja dem med ett motsvarande tungt fordon, men en vanlig radiobil kommer knuffas åt sidan, och spikmattor rår inte på däcken. Det går inte heller att skada fordonet med polisens vapen. Det är också hållbart nog att köra in i och genom hinder, t ex inhägnader runt värdedepåer, eller rakt in i en bank. Vi minns helikopterrånet. Nästa gång kanske det blir pansarbilsrånet?

För det tredje så kan förstås terrorister vara intresserade just för att fordonen korrekt framförda inte går att stoppa, förrän bränslet tar slut. Därtill kan man forcera t ex stängslen runt en flygplats.

För det fjärde kan de stulits för att styckas och säljas i delar, men undantaget metallvärdet så är nog reservdelarna av tveksam nytta annat än för Försvarsmakten eller andra länder som köpt fordonet från BAE Systems South Africa.

För det femte kan de användas för att infiltrera svenskt försvar, för att t ex under en övning kunna stjäla militära vapen. Uniformer köper man på Röda Stjärnan eller motsvarande butik och sedan är det bara att köra rakt in i en militär övning, råna personal på sina vapen och köra därifrån. Man kan rent av lyckas ta sig in på skyddsobjekt om kontrollen av legitimation brister. Infiltration kan också ske inför ett angrepp mot riket.

Det kan förstås handla om ett slumpmässigt inbrott i ett mobförråd, och gärningsmän som fick lite feeling. Men något annat uppges inte ha stulits. För att veta var fordonen fanns krävs förberedelser och underrättelseinhämtning, om den så varit personbaserad.

Nu är inte sista ordet sagt - kanske dyker fordonen upp under dagen - men att stjäla två och komma undan med dem talar om hög organisationsförmåga, och med det finns det en plan. Förhoppningsvis höjer åtminstone Försvarsmakten beredskapen hos sin personal framöver, och medvetandegör dem på två försvunna Galtar, och samordnar förberedelser att förstärka polisen med lite tyngre beväpning. Civil säkerhetspersonal och anställda på känsliga verksamheter bör nog också hålla ögonen öppna om en sådan här är på väg mot fronten på guldbutiken...

IKFN-regelverket ska hantera Försvarsmaktens uppträdande innan krigstillstånd utlysts. Utländska pansarfordon framförda av främmande makts militära personal kan i princip skjutas bort även i fredstid enligt regelverket om de uppträder aggressivt. Men detta är svenska fordon, och sitter det folk i M90-uniformer i så hamnar man i en gråzonsproblematik som inte täcks av IKFN, utan landar i nödvärnsrätt och i fallet skyddsobjekt skyddsvakters förordnanden. Det hela är således även en juridisk gråzon. Så länge man inte underställs polisiärt befäl kan inte Försvarsmakten således göra så mycket åt det hela utanför de egna skyddsobjekten.

Så kallad gråzonsproblematik belyses av stölden - hur ska Försvarsmakten och Polismyndigheten agera mot stulna svenska militära fordon innan regeringen förklarat att landet befinner sig i högsta beredskap/krig? IKFN kan behöva utvecklas lite.

Jag vet i alla fall att jag som skönlitterär författare just nu har ett tjugotal uppslag för en bok.

1. Notis, till skillnad mot pressmeddelande är ofta saker som är lokala eller så kallat PH - pinsamt hemligt - och som man publicerar men hoppas att ingen ser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Lite funderingar gällande bortskaffandet av bilarna: Går det att transportera galtar i en vanlig lastbil? Eller krävs det tung transport likt grävmaskinstransport? Oavsett är det inte en svår uppgift att köra upp de på en vanlig grävmaskinstrailer och maskera med lämpliga presenningar och typ slanor under för att dölja konturer,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vill nog ha en rätt tung trailer som klarar vikten, typ grävmaskinstransport. Vanligt lastbilsflak kanske klarar vikten (kan väl ta typ 50 ton på en del lastbilar), men svårt köra upp på. En personbilstrailer går knappast.

   Radera
  2. Max nyttolast på lastbil och släp ligger runt 35 ton beroende på hur det är byggt, ska du lasta 50 ton krävs det tungtransporter och diverse dispenser. Två stycken Galten får du plats med på en standard kapelltrailer utan problem, det ända som behövs är en ramp för att komma upp men det är snabbt fixat att antingen bygga en eller hitta en i närmaste industriområde.

   Radera
  3. Kräver som sagt planering och organisationsförmåga, och en beställare.

   Radera
  4. Galten väger knappt 7 ton och är 2,21 m bred, det är en barnlek att gömma det i en lastbil.

   Radera
  5. Säger inte emot. Det bekräftar isf bara att det handlar om planering och organisationsförmåga och inte ett slumpmässigt inbrott.

   Radera
  6. En sådan bil vill jag ha.

   Radera
 2. Spektakulärt.

  1) De är bara bortslarvade och står i ett annat förråd.
  2) Nån nyrik ryss vill bräcka sina nyrika grannar med en seriös anti-Tesla.
  3) Stort motorintresse runt Västerås. Visserligen en skitbil rent tekniskt men den perfekta coal-rollern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tills mer info i fallet kommer så är punkt 1 ganska trolig.

   Radera
  2. "pinsamt hemligt"... Första åtgärd är nog att leta efter dem i andra förråd och inte slå rikslarm. Så punkt 1 är ganska otroligt, tror jag

   Radera
 3. Vad vi kan ha att vänta: https://www.youtube.com/watch?v=6TIun536HFo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var eg denna videon jag skulle (icke-)länka till: https://www.youtube.com/watch?v=qlZh9-NQEyI
   Men den första var minst lika bra

   Radera
 4. Skulle väl tippa på att dom just nu är nymålade i svart/mörkblått med texten "Polis" på sidan och återfinns om några dagar utanför lämplig värdedepå.

  SvaraRadera
 5. Varför inte ha GPS- sändare i dessa fordon?

  SvaraRadera
 6. Är de ens stulna?
  Känns lika rimligt att de är borttappade/ställda i annat förråd.

  SvaraRadera
 7. Vet inte om det ska diskuterats men enligt en post på ett stort forum så hade en person sett två såna här bilar igår på svenskregistrerade flakbärgare på E20 i norrgående riktning igår.

  Ta bort om det anses vara fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. E20 norrgående och Enköping hänger inte riktigt ihop.

   Radera
 8. Jag bettar mina pengar på att dom slaktas och majoriteten av delarna hamnar på någon terrängbil av annan typ.
  https://www.google.com/search?q=off+road+tr%C3%A4ff&tbm=isch&ved=2ahUKEwja8afdxrznAhWYwKYKHak0BZYQ2-cCegQIABAA&oq=off+road+tr%C3%A4ff&gs_l=img.3...6300.13139..13564...2.0..0.85.1510.20......0....1..gws-wiz-img.......0i67j0j0i7i30.YM5tC81eIng&ei=Q9Q7XprEOpiBmwWp6ZSwCQ&bih=966&biw=1920&client=firefox-b-d

  SvaraRadera
 9. Säg att dessa används vid rån. De är ju inte direkt diskreta, alltså enkla att hitta, inte snabba, alltså bara för polisen att följa med bil/helikopter till bränslet är slut. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du byter till annat fordon, precis som vanligt. Men ska du slå till mot en värdedepå eller annan anläggning där det finns beväpnade skyddsvakter, så är dessa rätt bra att ha.

   Radera
  2. Jovisst, men detta byte måste isåfall utföras direkt efter rånet. Det är som sagt väldigt enkelt att följa.

   Radera
 10. Står sannolikt en i Tillberga utanför Västerås, en bekant inom HV har identifierat den och tillkallat polis

  SvaraRadera
 11. Hur modern fordonselektronik har sådana här fordon? Dvs kan de endast startas med kodade originalnycklar? Då är nästa fråga om nycklarna saknas, var dessa förvarades och vilka som känner till och har tillgång till nycklarna. T.ex. inlåsta i ett kassaskåp med en nyckel som finns hos vakthavande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket tveksamt.

   De fungerar nog som vanliga bilar - dvs en nyckel (om ens det).

   Man vill inte ha kodade nycklar i stridsfordon om detta skulle börja krångla i en skarp situation.

   Radera
  2. Låter vettigt men på denna sida ser man tydligt att det är ett tändningslås och nycklar. Så frågan kvarstår, var finns nycklarna?

   https://teknikensvarld.se/bildgalleri/mercedes-benz-gelandewagen-300-cdi-tgb-152-6x6-provkorning/

   Radera
 12. Enligt propagandaministeriet/pravda var det från ledningsregementet i Enköping. Således intressant för Putler.

  SvaraRadera
 13. Mest sannolikt bortslarvade.

  Mindre sannolikt men mer skrämmande är de väl de perfekta terrorvapnen? Lastbilsattackerna har ju stoppats med eldkraft som inte biter på dessa.
  Förövare i M90 i så fall, få höjer på ögonbrynen.

  SvaraRadera
 14. Enligt uppgift ska dom vara upphittade i Tillberga, ska försöka hitta någon officiell källa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bekräfta - jag har foton, men ej fått tillstånd publicera.

   Radera
  2. Finns en anstalt i Tillberga. Kanske tänkt att användas vid en fritagning?

   Radera
  3. @Cornucopia
   Kan du bekräfta att båda fordonen är funna eller endast det ena som tidningarna nämner?

   Radera
  4. Fordonet i Tillberga är vad jag vet ett enda fordon. Det andra är inte funnet enligt vad jag hört.

   Radera
 15. Eh jo? Enköping-Strängnäs-Södertälje och riktning österut. Sen kan de också stulits ur ett förråd söder om stan utefter Rv55 OM sånt finns (obs: jag har ingen aning om det gör det, vet bara att det finns andra sådana utanför stan åt andra håll).

  Däremot känns det aningen underligt att de isåf skulle stå på ett öppet flak.

  SvaraRadera
 16. LOL försvaret.

  Kanske fordonen hittas uppställda inne på Regeringskansliet tillsammans med riksregalierna och vissa stulna vapen lagda i förarsätet, med rosett på.

  SvaraRadera
 17. "Två bepansrade terrängbilar stals från ett förråd i Enköping som tillhör Försvarsmakten. Ett av fordonen har hittats på en parkering vid ett äldreboende.
  Rikslarm har utfärdats för det andra fordonet."
  https://tt.omni.se/militarfordon-stals-ett-funnet-pa-parkering/a/kJG7nX

  SvaraRadera
 18. Lika otäckt som att dessa fordon stulits är tanken på att det kanske är pundare som lyckats göra det.

  SvaraRadera
 19. En fråga visstbbehövs dispanser föt tunga transporter men när fan nörjade kriminella biltjuvar bry sig i det. Lastväxlar flak duger bara köra upp lasta på hej då

  SvaraRadera