Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-02-29 13:48

Trump om coronaviruset: "Risken för amerikanska folket förblir väldigt låg"

"[T]he risk to the American people remains very low." - Donald Trump, USA:s president
USA:s president Donald Trump har uttalat sig om coronaviruset och förtydligat att risken för det amerikanska folket förblir väldigt låg. Han sade också att oron för coronaviruseet är överdriven och uppblåst som en bluff av hans politiska motståndare.
Klockan tickar utanför Trump Tower.
Trump påtalade också att 35 000 - 100 000 amerikaner dör varje år i säsongsinfluensan. Man har haft noll dödsfall på grund av coronaviruset än så länge enligt Trump, trots att WHO rapporterar om 59 insjuknade i USA enligt senaste lägesrapporten (PDF).

Så var det med den saken. De som ägnar sig åt hysteri har nu att välja mellan att Donald Trump har fel eller att det inte föreligger någon större risk. Trump är ett väldigt stabilt geni, så han kan per definition aldrig ha fel.

Eller så tillhör man väl den delen av vänstern som vill blåsa upp hysterin av politiska skäl. Ett cyniskt spel med riskgruppernas hälsa och folks obefogade rädslor för egen politisk vinnings skull.

Sökorden för dagen för berörda personer är kognitiv dissonans.

Enligt WHO har 705 av de ca 3000 ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess nu smittats. Av dessa har 4 dött, eller ca 6 promille. Av alla ombord har ca 1.3 promille dött i sjukdomen. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. 6 personer nu på Diamond Princess enl https://www.worldometers.info/coronavirus/

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/

   Radera
  2. Som sagt, jag går på WHO:s officiella siffror och inget annat.

   Radera
  3. "Others" = Daimond Princess här:
   https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

   Radera
  4. Länk till WHO:s lägesrapport finns i blogginlägget. Man kan inte hålla på och körsbärsplocka vad man har lust till, utan jag använder alltid en och samma källa. Under "international conveyance" står det fyra döda, 705 smittade.

   Radera
  5. Det tar 6-41 dygn (median 14) från symtom till dödfall och för närvarande så verkar ett trettiotal av dem på Diamond Princess vara allvarligt sjunka medans enbart 10 ännu friskförklarats.

   Dödligheten har uppskattats till ca 1% viket gör viruset 10 ggr dödligare än den vanliga influensan.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Verkar bara vara 10 recovered ännu freån Diamond Princess så vi kanske får anledning återkomma till den båten som statistisk referens om ett par veckor.

   Jag konstaterar i alla fall att den åtminstone av bloggen anses vara en god representation.

   Radera
  8. Ja, Diamond Princess är en sluten miljö där man kan få facit.

   Går själv runt med hosta fortfarande, som jag fick efter att vänner från Australien varit på besök (flög via Hong-Kong), även om jag varit frisk i två veckor nu. Tar ett tag för halsen att läka efter en infektion.

   Radera
  9. Coronaviruset är väl anmälningspliktigt.. om du verkligen misstänkte att du fått det borde du kontakta vården..

   Radera
  10. Nej, jag tror inte att jag har coronaviruset. Dessutom krävs diagnos för att det ska anmälas, och anmälningsplikten ligger på sjukvården. Men det är ett kul exempel på att alla sjukdomar i världen inte är coronavirus.

   Radera
  11. Har ej dubbelkollat men det verkar som att de fyra som har dött ombord på Princess samtliga var över 80 år, och att genomsnittsåldern på kryssningar är ca 50 år eller högre (det senare verkar gälla Princess).

   Smittor om bord på fartyg är notoriskt svåra att stoppa med matbuffeer och hög koncentration av passagerare.

   Radera
  12. Såg siffror på 0,2%-0,4% mortalitet för de under 50, sedan stiger det raskt till 15% för 80+.
   https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

   Radera
  13. Diamond Princess har enligt Worldometer 705 verifierade, 6 döda och fortfarande 36 allvarligt sjuka.
   Att de 4 första döda är över 80 är kanske inte så konstigt, de är sannolikt svagare. Återstår att se om det även kommer lite yngre fall som inte klarar det.

   OBS högst osannolikt men om samtliga kvarvararande allvarliga inte skulle klara det så skulle det då ge en rate på 5,6%. Detta är som sagt inte troligt, dessutom måste man förstå att den siffran måste kompenseras för åldersstrukturen i den sjuka gruppen.
   Om det skulle vara enbart folk över 80 år som dör då kanske bedömningen av CFR är för hög. Enligt worldometer är CFR för den åldersgruppen kanske ca 14%.

   Men viktigt att ha med sig är att de sjuka från Diamond princess får riktigt bra vård.
   Om vården blir överansträngd så kommer smittan sannolikt att kräva fler offer.

   Hur detta går beror på så många olika faktorer och det är inte enkelt att översätta siffror från ett ställe till ett annat.

   Men det är viktigt att vi lyckas fördröja smittspridningen. T.ex. önskvärt att säsongsinfluensan hinner klinga av mer. Dels kräver den resurser hos vården men det ju också så att man kan få dubbla sjukdomar, både säsongsinfluensa och Covid-19. Får man bägge blir oddsen att klara detta sämre.

   Därför vore det bra om myndigheterna kunde ge en rekommendation att sportlovsresenärer som varit till Italien sköter skolan från hemmet under 1-2 veckor.

   Radera
  14. Lars blir du sjuk får du döpa om sidan till Coronacopia.

   Radera
 2. Det kommer han få äta upp.

  Kanske blir det Corona som gör att han inte vinner i höst och vi får en fullfjädrad socialist (Sanders) vid ratten istället.

  Rationella värld, where art thou?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nationer som utsätts för yttre påfrestningar brukar sluta upp kring det rådande ledarskapet.
   Sanders betecknas i USA som socialist (generellt) eller kommunist (av republikanerna). Hans program med t ex allmän sjukförsäkring och gratis högskoleutbildning ser dock föga uppseendeväckande ut med europeiska ögon.

   Radera
  2. Amerikaner vet inte så noga vad socialism är. Sanders säger sig vara en "democratic socialist" vilket man skulle kunna översätta till socialdemokrat (av vilket det finns några olika smaker i Europa). Kanske en rimlig översättning, kanske inte. USA är inte Europa.

   Alexandra Ocasio-Cortez säger sig vara socialist, men det tror jag inte riktigt på. Hon förespråkar en välfärdsstat av västeuropeisk art, men jag har inte hört henne vilja överföra produktionsmedlen till arbetarna.

   Radera
  3. Sanders är också identitetspolitiker och har tex gett vallöftet att bara icke-vita ska få sälja narkotika.

   Radera
  4. Korrekt översättning av socialdemokrat är social demokrate eller labor. Demokratiska socialister var t ex Chavez eller Castro enligt egna uppgifter.

   Radera
  5. Det var ett udda vallöfte. När lovade han det och hur formulerade han sig?

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Vi skriver inte om eller refererar till omyndiga barn här, ens med omskrivningar.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. När har han sagt att oron för coronaviruseet är överdriven och uppblåst som en bluff av hans demokraterna? Jag har försökt hitta det men hittar bara hans skryt om att administrationen agerade tidigt(vilket är sant) samt att demokraterna försöker få agerande se senfärdigt ut. Vilket är komiskt då de kritiserade hans inreseförbud och karantäner för en månad sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.buzzfeednews.com/article/ryanhatesthis/trump-supporters-coronavirus-deep-state-qanon

   Trump at the press conference said he agreed with claims that Rush Limbaugh (upon whom he bestowed the Presidential Medal of Freedom at the State of the Union speech) made during his radio show this week, that the deep state had created the coronavirus as a political weapon to “to bring down Trump.”

   Radera
  2. Det här var ett svar på Marcus inlägg men det försvann medans jag skrev.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Gillar ändå Trump lite, men hatar hur Swe media förvanskar allt. Var ju tvungen att googla lite.

  Föreslår att ni struntar i Aftonbladet & Expressen & DN osv, och googlar upp olika källor istället. Man kan inte lita på media alls, alla har en agenda, och publicerar bara åsikter. Tråkigt. Det här är ju oxå propaganda, men ändå lite närmare källan.

  https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-vice-president-pence-members-coronavirus-task-force-press-conference/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite som svenska dagbladet idag som säger att "Trump skyller Coronaviruset på demokraterna och medierna". Skitkastning mot Trump är standard i SvD.

   Radera
 6. USA kommer att skonas från själva viruset men inte de ekonomiska effekterna av viruset vilket China Towns restauranger kan bevittna för att ta ett exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle USA skonas från viruset?
   Man har inte många konfirmerade fall men värt att notera är att man knappt gjort några tester heller. Som vi sett i andra länder så kan det gå fort när det väl startar.

   Radera
  2. USA har enligt Worldometer fått sitt första dödsfall av 68 verifierat smittade.

   Radera
  3. Man kan välja att lyssna på Trump eller B. Gates. De är väldigt långt ifrån varandra precis som WHO o FHM.

   Radera
 7. Enligt myndigheterna i Italien så har drygt hälften av de ca 1000 bekräftat smittade ännu inte uppvisat några symptom.

  105 får intensivvård

  SvaraRadera
 8. 29 döda i Italien varav 8 senaste 24 timmarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men risken för spridning i Sverige är fortfarande "låg". WHO har däremot klassificerat risken som "mycket hög". Bloggen och Svenska myndigheter befinner sig fortfarande i förnekelsefasen.

   Radera
  2. Fakta säger att ingorerar man ett problem tillräckligt länge så försvinner antingen problemet eller inte. 50/50 är bättre odds än att vinna på lotto

   Radera
  3. Ja verkligen. Ifall du sätter likatecken mellan naiv och ignorera så ger jag dig rätt. Ibland ser man inte skogen för att det står ett träd ivägen. Stolthet kan lätt blir ett starkt tillkortakommande. Det bjuds på så många exempel här.

   Radera
 9. Blir intressant att se hur skolorna i Stockholm gör när sportlovet är slut nästa vecka. Italien lär vara populärt hos storstadsfolket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om Italienska restauranger runtom i världen har drabbats hårt liksom de kinesiska restaurangerna.

   Radera
  2. Rimligtvis inte. Jämför du Kina med Italien alltså? Du får nog vänta lite i så fall. Där jag bor har vissa kinarestauranger stängt sedan en vecka tillbaka. Primitivt men sant.

   Radera