Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-02-02 18:38

Söndagsenkät: Hur oroad är du över coronaviruset 19-nCoV?

Dags för en söndagsenkät igen. Så låt oss ta temperaturen över hur oroade eller inte oroade bloggläsarna är över utbrottet av coronaviruset 19-nCoV? Svara nedan.
Lite blommor och heminredning kanske?


Enkäten finner du nedan och som vanligt är dina svar helt anonyma och det finns inget sätt jag kan spåra dig på.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

65 kommentarer:

 1. Inte oroad alls på samtliga alternativ.
  Varför oroa sig för någonting man själv inte kan göra ett endaste dugg åt? ... händer det så händer det ... vare sig man så vill eller inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att vi håller med varandra för en gångs skull.

   Radera
  2. Samma svar från mig.

   Radera
  3. Cornucopia: Ja Du kanske börjar komma till insikt med stigande ålder och visdom...

   Radera
  4. Olycksfall i arbetet. Ska inte upprepas.

   Radera
  5. Cornucopia: En olycka kommer sällan ensam!

   Radera
  6. Man kan ju undvika kollaktivtrafik, dagis, sjukvård där jag tror 90% av mina smittor skett

   Radera
  7. Blir det en riktigt pandemi likt diger döden så har ödet redan valt vilka som får vara kvar 😉 då går det nästan inte att "gömma" sig

   Radera
  8. Rickard, Du gör det lite för bekvämt för dig. Håll dig i god kondition, ät sunt, se till att du får i dig alla näringsämnen kroppen behöver, håll bra hygien.

   Preppa så att du kan fortsätta med det även när resten av samhället slutar fungera.

   Då är du bättre rustad och har betydligt större chans när du blir smittad.

   Radera
 2. Det dör väl en halv miljon människor om året i den vanliga influensan, det skriver inga tidningar om. Jag är mer oroad för kräksjuka än någon influensa för det sprider sig brutalt.

  SvaraRadera
 3. Barn verkar påverkas väldigt lite eller inte alls av viruset vilket väl besvarar sista frågan, inte ens vid ett värsta scenario kommer människan försvinna.

  Och jag personligen ser mig inte som en loser som lägger sig ner och dör även om några efter vad jag skrivit senaste dagarnan kanske tror jag sitter och inlåst och bara väntar på liemannen.

  Men jag ser om mitt hus, funderar på att styra om min verksamhet så jag kan jobba mer isolerat ifall det blir värre med smittade i Sverige.

  Jag har börjat fylla på med mera matvaror hemma, främst konserver blivit mer prepper. Har alltid försökt äta sunt men har ändå kompletterat kosten med lite extra vitaminer för säkerhets skull. Förut var jag nöjd med att frysen och kylen stod full plus en dunk dricksvatten.

  Nu förbereder jag mig för ett samhälle som bara fungerar delvis för att folk blivit rädda för att gå till jobbet.

  Ber om ursäkt ifall jag än en gång besudlat bloggen med min oro men det här var väl rätt tråd för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och av de som dött är män överrepresenterade.

   Radera
 4. Se där ja, nu är klimatångesten som bortglömd och ersatt av pandemioro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns befriande på nåt sätt. Vi behöver en ny undergångsberättelse. Det där "klimatet" passerade bäst-före redan när Al Gore fick fredspriset. Måste ha kostat rätt mycket deg att hålla liv i liket ända till nu.

   Radera
  2. Don´t mention the isbjörnar

   Radera
  3. Läser ni inte Svenska tidningar? DN och SVD skriver ju om klimatförändringarna varje dag, så var det inte när Al Gore fick fredspriset.

   Radera
 5. Ja, ja, jag har klickat nu.

  SvaraRadera
 6. Jag är inte särskilt orolig sålänge det inte är en större spridning i landet. Men... jag tror en pandemi kommer komma och virus kan gå åt både lättare och svårare (spanska sjukan) håll vid andra vågen. Jag har handlat mat så jag klarar mig i två veckor. Första gången jag gjort det. Kräksjukan går här och vanlig influensa så tvätta händerna gör jag ändå. Har barn i förskola och en del föräldrar har en avslappnad syn på att lämna sina fortfarande sjuka barn så vem vet vi kanske behöver förråd ändå.

  SvaraRadera
 7. Tycker det är lite märkligt att en prepper argumenterar om att svenskar borde oroa sig mindre. De borde förbereda sig mer oavsett orsak och det kommer ske först när de oroar sig för olika eventualiteter. Jag vet ingen som låst in sig hemma i skräck för Corona 🤷🏼‍♀️.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ju rätt stor skillnad å att oroa sig och att förbereda sig på problem

   Radera
  2. Jag tycker inte det. Om man har noll oro över ett scenario har man noll incitament till förberedelse. Kanske pratar vi om olika saker. Det jag menar är att mästra andra för att vara oroliga för något som kan bli en reell risk samtidigt som man typ har en geigermätare och en bugoutlocation är lite hycklande. Sen att uppmuntra till att inte sprida falska rykten eller panik är ju självklart väldigt bra. Det finns inte någon särskilt bra balans i Sverige för diskussion av saker antingen är det svart eller vitt - det är både svart och vitt snarare eftersom det beror på x och y i sammanhanget.

   Radera
  3. Måste man som prepper vara orolig och bli hysterisk över vartenda potentiellt problem oavsett sannolikheten eller allvarlighetsgraden, så är jag ingen prepper.

   Radera
  4. Svenska Dagbladet nyss:"Ingen fara för oss i Sverige, ändå ett blixtinkallat regeringssammanträde som klassar det nya coronaviruset som samhällsfarligt. Hur ska man egentligen tänka om de dubbla budskapen?"

   Katten i lådan är både död och levande tills vi öppnar lådan.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Nej såklart man inte behöver bli hysterisk men oroar sig gör man väl? Är inte det rätt sunt? Det är som att oro ses som något dåligt - jag ser det som något bra och något som är helt avgörande för hur bra människor har klarat kriser tidigare i historien. Som något som gnager tillräckligt för att man ska göra något åt det.
   Kanske har jag tolkat de senaste inläggen fel för jag ser mest - du är en idiot om du oroar dig för en pandemi som tema.
   För min del kunde Sverige gärna preppa avsevärt mer.

   Radera
  6. Ja jo, men vad katten dör den av då, då? ;-)

   Off topic just här: Kina trycker massor av pengar lagom till måndag morgon.
   O-länk: finance.yahoo.com/news/china-inject-174-billion-liquidity-073630793.html

   Radera
  7. Som det skrivs ovan förbered och oroad är olika saker men kan innebära samma tillvägagångssätt. Tex såg jag på flera sidor att munskydd som tar virus var slut och väntas åter i lager 20/5, det fick mig att åka ner till Swedol och köpa några plus glasögon och tunna handskar. Inte för att jag ska använda dom nu utan OM något oväntat händer framöver kommer det absolut vara svårt el omöjligt att få tag i skyddsutrustning. Dessutom använder jag detta då och då i arbete. Det som skulle hända om epedimin sprids är nedstängning att produktion och transporter vilket skulle kunna bli långt mycket värre än själva epedimin. Om ett sånt scenarium börjar hända kan det vara bra att börja bunkra förnödenheter i större skala snabbt. Inte för rädslan att bli smittad utan för att snart alla andra också kommer bunkra och saker snabbt tar slut.

   Radera
  8. Nanotec jag håller med ex på SVT finns två rubriker
   Fransk minister: 20-tal evakuerade till Frankrike visar symptom
   Samt
   Folkhälsomyndigheten: ”Det är en grupp friska personer som inte är smittsamma”
   Alltså den ena artikeln ligger direkt under den andra - det blir lite tvetydigt. 250 människor i en långflygning där några har symtom vad kan gå fel.

   Radera
  9. @Andromedia, det verkar vara det nya samtalsklimatet här på bloggen, tyck som oss annars är du en idiot. Tråkigt.
   Det känns mest som att facit i tyckandet blivit en statistisk modell som inte är något vidare adaptiv, låt oss kalla den "kartan vi fått genom att titta i backspegeln". Kanske därför mångas prognoser om börs/pandemier/bostadspriser etc etc, varit helt uppåt väggarna då man byggt upp sin uppfattning/modell om framtiden genom att titta på kartan och inte på den föränderliga verkligheten. Konjunkturmodellen är ett lysande exempel som faller platt på sin enkelhet, vilket utfallet också visat. Trevlig Söndagskväll!

   Radera
  10. [email protected] bra noterat. Tåls att ta med när man gör sin analys.

   Radera
  11. Jag ser prepping som en billig försäkring, ungefär som att man har försäkring på bilen eller brandförsäkring på huset. Man tar höjd för ett möjligt men osannolikt scenario utan att oroas över att det någonsin kommer att inträffa.

   Vad gäller virusproblemet kommer det att dröja åtminstone ett halvår eller förmodligen längre innan det finns vaccin tillgängligt. Hela virus-DNA är sekvensierat, och en firma tog fram ett vaccin på 3 timmar (DNA eller RNA-vaccin), men sen skall det testas enligt konstens alla regler vilket tar tid. Innan det finns ett vaccin kan man bara försöka undvika att bli smittad. Att oroa sig kan man vänta med tills folk börjar dö i ens omgivning. Vad gäller den faktiska dödligheten så kommer den inte att kunna avgöras förrän om flera månader då vetenskapliga studier genomförts. Nu kan man bara uttala sig om dödligheten för de som söker vård.

   Radera
 8. Men jag är djupt orolig för andras skull ex de som är i wuhan.

  SvaraRadera
 9. Jag är inte särskilt oroad, men min sambo är det. Nu har hon bestämt att alla i familjen måste tvätta händerna så fort man kommer hem efter vistelse i en offentlig miljö. Jag orkar inte säga emot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns väl inget negativt med det?

   Radera
  2. Så bra. Då minskar ni risken för influensa, kräksjuka och en massa andra sjukdomar. Din sambo är klok.

   Radera
  3. Precis det är klokt liksom att torka av dörrhandtagen gärna med lite sprit
   Jag sa idag till en vän "och nu kommer dödsinfluensan i vabbruari"

   Radera
  4. Tvätta händerna efter besök i offentligheten?? Det är väll en självklarhet oavsett.

   Radera
 10. Pfeh..! Jag har uppnått en ålder där döden är en realitet. Om jag får välja säger jag "inte idag", men naturligtvis kommer det en dag när det inte går att skjuta upp. Händer alla. Ingen kommer undan. Varför oroa sig?

  SvaraRadera
 11. Malaysiska sjukvårdsministeriet lugnade åtminstone mig: "The claim that individuals infected with this virus will behave like zombies is not true ... Patients can recover."

  https://www.channelnewsasia.com/news/asia/malaysia-wuhan-coronavirus-zombie-tweet-rumours-12382426

  SvaraRadera
 12. Frågan är hur ekonomin påverkas om karantänen i Kina blir långvarig. Man kanske borde ha flytt till räntefonder. Men nu är det väl för sent antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget kan väll vara för sent nu, rätt tidigt i en pandemi, om det blir nått av ett.
   Vad mer trors gå upp?

   Radera
  2. Det är aldrig för sent. Better safe than sorry eller ingen minns en fegis :)? Börsen på 15-16 % i årstakt i detta nu. 30% upp förra året. Kanske en kombi passar dig, sprid ut ditt innehav.

   Radera
 13. Om man har en nära anhörig som skall göra en livsnödvändig operation om ett par veckor, då tar man sånt här med oro och vill knappast vara den som släpar hem nåt skit.

  Men jag förstår att om man bara har friska och starka i sin närhet och själv är frisk så är det lättare att vara kaxig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Hellre rik och frisk än tvärtom.
   Men kan man inte välja får man försöka göra det bästa av situationen.

   Radera
  2. Jag åkte precis på vad jag misstänker var influensa. Mätte inte, men bör handlat om 40 graders feber. Kroppen fungerade verkligen inte normalt efter ett par dagar.

   Detta var inte corona, men skulle likt förbaskat kunna vara dödligt för någon med andra kombinerade problem.

   Radera
 14. Läser en hel del att produktioner och transporter står stilla i Kina nu och planerat framåt ett tag. Blankning av aktier är förbjudet i Kina from nu. Priser på produkter från Kina kommer garanterat gå upp eller ta slut. Även om liknande produkter görs i andra länder kommer även dessa gå upp i pris då efterfrågan ökar.

  Frågan är om detta kommer bli början på en ny ekonomisk resa, och hur ska man positionera sig för att tjäna på de?

  SvaraRadera
 15. Ser inte riktigt varför man skulle vara mindre oroad för Sveriges del än resten av världen. Finns ju alltid någon oro för en ostoppbar, muterande epidemi, men då kommer ju inte Sverige undan heller. Kommer Sverige undan stoppas den ju bevisligen i något läge som liknar det nuvarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan vara mindre oroad över större utbrott i Sverige i jämförelse till andra av flera orsaker t ex: glesbefolkat, välutbildad befolkning, reserverad kultur utan en massa kramar och pussar mellan främlingar och en relativt välfungerande sjukvård.

   Radera
 16. Med historisk återblick bara de senaste 20-30 åren så kanske man skulle vara orolig för hur regeringen hanterar detta hot.

  Varför ta hem dessa Svenskar som bor eller arbetar i Kina? Eller var det bara turister man tog hem?

  Oavsett så borde man inte riskera att hemntagningen också tar "hem" viruset.

  När det gäller planet som kom till Marseille-trakten så var det 20 Fransmän som testades för symptomer.

  Såvitt man kunde läsa så isolerades övriga utom svenskarna som åkte hem direkt och här sade auktoriteterna att inga särskilda åtgärder behövde vidtagas.

  Aningen skrämmande kan man tycka.

  SvaraRadera
 17. Jag är inte ett dugg orolig för denna panda-mi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du e la från Göteborg, va? :-)

   Radera
 18. Hur orolig bör man vara? Frågan ställs gång på gång i media. Jag undrar, varför bör man vara orolig? Till vad nytta hjälper oro/ångest? Utan konkreta råd och åtgärder mot smittan, så är väl allmän oro bara meningslöst och nedbrytande.

  SvaraRadera
 19. Lite som Andromedas säger högre upp, eftersom ingen på våra myndigheter är oroad för viruset så ignorerar de försiktighetsprincipen som borde tillämpas på ett virus som är helt okänt.

  Man borde se hur snabbt det utvecklas i Kina och börja planera in för ökat antal sjukhusplatser ifall spridningen tar fart i Sverige.

  Vi borde ha infört karantäner likt resten av världen.

  Oavsett karantäner så tror jag att smittan kommer hit men vi hade chans att bromsa hur snabbt den etablerar sig här. Nu är det nästan för sent att dra i den karantänsbromsen. Kvarstår för våra ledare att planera för hur vi snabbt ska kunna sätta upp tiotusentals sjukhussängar för intensivvård av dessa patienter.
  Även utbildning av personal för att sköta den cirkusen.

  Planera för att matförsörjningen ska fungera.

  Fram tills vi har bättre kunskaper som bevisar annat så är trots allt det rimligaste antagandet att resten av världen ligger kanske 1 månader efter Kina. Och i så fall har vi i Sverige tiotusentals personer liggande på intensivvård i slutet av februari.

  Eller utan möjlighet till den intensivvården så blir det mycket eldande för våra krematorier.

  Visar det sig sen att det inte blev så illa, fine. Men det kan även visa sig bli värre.

  SvaraRadera
 20. Jag är inte orolig men gårdagens Agenda fick mig att haja till. Vilken enorm apparat Kina satt igång, hur det kommer lamslå den lokala ekonomin och hur ett eventuellt vaccin är flera år bort.

  Experterna gav inte mycket förtröstan åt ängsliga individer.

  https://www.svtplay.se/video/25208658/agenda/agenda-2-feb-21-15?start=auto

  SvaraRadera
 21. Allt går snabbt och det är en utvecklande situation. Att säga att det är si och så många som dör tycker jag man ska avstå ifrån. Det är ingen som vet i nuläget. I forskarrapporter som använder olika slags modellering så har det förekommit olika siffror.

  Så vad är det vi vet:

  En stor mängd människor har insjuknat till den grad att de behöver intensivvård, därav att Kina byggt hela nya sjukhus med intensivvårdsplatser för att härbärgera patienter.

  Kina har först slumrat precis som man gjorde med SARS men sedan slagit på en enorm trumma och vidtagit drakoniska åtgärder som att stänga ned mångmiljonstäder.

  Viruset kan smitta innan eller i samband med utbrott innan tydliga symptom visas. Det förefaller också som att man kan ha mycket virus kvar som man kan sprida fast man känner sig bättre.

  Viruset har på kortare tid spridits till fler människor än SARS och kan ha ett högt R0-värde. Eftersom de flesta smittade är i den lokala provinsen beror den ökade smittspridningen knappast på ökat flygande etc som en del hävdat.

  Det går att skydda sig mot att bli smittad. Man behöver minst ha ett andningsskydd (enligt WHO minst FFP2) och tättsittande skyddsglasögon. Dessutom måste man vara kunnig i att hantera sin utrustning. I övrigt ska man naturligtvis försöka undvika folksamlingar etc i möjligaste då det trots de bästa förberedelser och kunskap kan gå fel t.ex. när man tar av sig utrustning och man blir smittad.

  Jag har förberett mig med mask, skyddsglasögon och dräkt. Även förberett med förnödenheter för några veckor. Jag skattar mig orolig 4/5. Jag ska säga att jag är generellt betydligt mer försiktig av mig än gemene person.

  SvaraRadera
 22. Jag är inte orolig i samma bemärkelse som att jag inte bär på oro och ångest över det faktum att varje dag jag slår upp mina ögon kan bli den sista dagen för mig eller för någon i min närhet. Det ligger utom min kontroll och livet skulle bli väldigt tufft om man oroade sig för mycket.
  Den naturliga ordningen är i konstant förändring så det är bara att accepetera att det enda man göra är att anpassa sig med det man faktiskt kan kontrollera över. Några andra alternativ finns inte. Så att oroa sig känns ganska meningslöst.

  SvaraRadera
 23. Tvätta händer är en vana när man kommer in. Har inte varit förkyld på flera år tack vare det.

  SvaraRadera
 24. Nej, ett virus med 2% dödlighet är inget hot mot mänskligheten. Inte ens om "alla" in världen smittas kommer det innebära något avbräck för vår civilisation. Befolkningsökningen är 1% per år. Att tappa 2% av dessa innebär bara ett tapp på två år. Ett virus med 20% dödlighet hade jag varit orolig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dödligheten är inte 2% av de testat smittade.
   Att bara jämföra döda 362 med smittade 17489 och säga siffran 2% är inte seriöst.

   Radera
  2. Mja, det verkar följa ganska bra i takt med att antalet smittade ökar. Det är absolut inte 20% och inte heller 0,2%, så 2% är rätt på en tiopotens när.

   Radera
  3. Henrik, även om siffran skulle råka stämma så är det likafullt inte ett korrekt sätt att beräkna dödlighet i en pågående epidemi.
   Det är en fördröjning mellan insjuknande och när männskor inte klarar det längre.

   Annars skulle det vara lika korrekt att säga att 727 tillfrisknade av 20700 smittade ger att bara 3,5% tillfrisknar.

   Radera
 25. Dr Campbell, en UK-baserad läkare gör dagligen uppdateringar kring virusets framfart, pedagogiskt och evidensbaserat:
  https://youtu.be/z05ZrMfKUDc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han gör en förnuftig framställning.

   Radera
  2. Och han är tydlig med att man inte kan räkna på dödligheten på ett enkelt sätt under pågående förlopp.

   Radera