Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-02-27 10:00

Skärp er!

Skrev några rader som sammantaget utgör en sk rant på Twitter igår, återpublicerar det väsentligaste nedan. Beskedet jag vill ge till bloggläsarna är det samma - försök göra coronaviruset till en politisk fråga eller en fråga om människors ursprung så åker du ut från vitlistan.
Från en plats i Sverige.
Tre kommentatorer har redan kickats nu på morgonen. Det är så att säga frivilligt att skriva kommentarer här, och kommentarsreglerna ställer krav på viss kvalitet.

Ranten från Twitter nedan.
"Covid-19 skiter i hudfärg, nationalitet, religion, etnicitet, politiska åsikter, sexuell läggning eller värderingar. Vill du bli hysterisk över coronaviruset (som typ smittat en halv tiondels promille i Kina), håll lämpligen detta utanför diskussionen.
[...]
Med det sagt så finns det krafter som just nu intensivt sprider narrativ om Sveriges och svenska myndigheters oduglighet, i syfte att så missnöje och splittring. De skiter fullkomligt i viruset och om folk dör, det viktiga är att folk klagar och myndigheterna tappar förtroende.
[...]
Kom också ihåg att inget gnäll i det här skedet ändrar de beslut som tagits de senaste 5-6 åren. Man bygger inte upp en sjukvård för masspandemi via gnäll på Twitter. Det tar många år, och gnälla är för sent. Är man däremot bara ute efter att sprida missnöjde och misstro så kan man förstås köra på med gnället.
Annars är det som att tjata om "lägg om kosten, ät mindre kött" efter att man fått beskedet om tjocktarmcancer. Det beslutet skulle tagits 20 år tidigare.
[...]
Verkligheten är att svenskt civilförsvar lades ner med försvarsbesluten 1999 och 2004. Innan dess var förmågan en helt annan.
[...]
Utifrån corona-panik, hysteri, nyttiga idioter och baktalandet av svenska myndigheter är beskedet följande:
SVENSKARNA DUGER INTE I KRIG - en angripare skulle redan ha vunnit enbart via all skit och misstro som svenskarna frivilligt sprider på nätet.
Skärp er för f-n."
Så var det med den saken.

Svenska myndigheter vet vad de håller på med och jobbar och förbereder sig med de resurser du som väljare har gett dem via riksdagsvalens politiska opinion. Den som inte de senaste tjugo åren skrikit i högan sky om att vi måste betala ett antal miljarder kronor om året för att ha en skyhög pandemiberedskap skriker lite sent nu. Om du inte ville betala ett antal tusenlappar i skatt för ändamålet varje år de senaste decennierna, så är det lite sent att tro att pengar löser något just nu.

Så fråga dig varför du skriker och gnäller. Tror du seriöst att det kommer ändra ett skit, eller är du så himla livrädd att du måste hitta någon annan att skylla på? Är det viktiga att få kasta skit på någon, eller är det viktiga att bibehålla lugn så att inte panik sprids och felaktiga beslut tas på alla nivåer?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

95 kommentarer:

 1. Av alla de artiklar/krönikor från Wilderäng jag läst på denna hans blogg under ett antal år är just denna enligt min mening den absolut mest högstående!

  Ett tack till Wilderäng för detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till fullo!

   Radera
  2. Fast lite tråkigt nu med vitlistan. Förr när Cornu använde svartlistning så gick det ju att se vilka som var bannlysta.

   Radera
  3. +1
   Bästa inlägget jag läst på den här bloggen.

   Radera
 2. Jag håller med i det mest som du skriver ovan. Jag tror också att mycket av de beteenden som du klankar ner på är väldigt mänskliga och antagligen bottnar i ett behov att kanalisera sin oro genom att spy galla. På så sätt får man en fokus och slipper tänka jobbiga tankar.
  Det är bara att inse att Corona är ute nu och kommer att drabba oss men själv känner jag ingen oro just nu. Om man, precis som du beskrev, tittar på hur utbrottet i Kina blev, i en extremt tätbefolkad region och sedan tittar på hur det ser ut i Sverige så känns det inte så farligt. Visst, vi kommer få utbrott lite här o där men det kommer nog bli rätt begränsat. Kommer säkert hålla på under hela året och lagom till nästa vinter kanske Corona ingår i säsongsvaccineringen om vaccinutvecklingen går bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, människor reagerar olika på hot. Förnekelse, handlingsförlamning och ilska är formodligen vanligt. I Sverige har vi en övertro på vad samhället kan klara av, kombinerat med att många själva inte riktigt är förberedda på olika typer av kriser. Kanske kommer fler att inse att man själv har ett ansvar för att inom rimliga gränser vara fysiskt och mentalt förberedd på olika typer av kriser.

   Radera
 3. Btw, jag har hört att vi redan testat 200 personer i sverige, tycker det är förvånansvärt bra. Fick höra att hela USA enbart testat 500. Så våra svenska myndigheter jobbar på det iaf. Har även hört att smittskyddsspecialister varit på alla sjukhus runt om gbg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA har testat väldigt få personer, vilket inte förvånar, med tanke på hur dyr sjukvården är där och hur många som blir utblottade av dyra sjukhusräkningar. Dessutom gillar inte Trump när börsen går ner och landets ekonomi backar.

   Det finns två skräckexempel på länder, där epidemin tystas ner, fast det enligt matematikens regler finns väldigt många smittade, nämligen Iran och Thailand, när man utgår från antalet exportfall till andra länder från Iran.

   Många flydde Wuhan inför karantänen via Thailand och där borde det finnas nu ett stort antal kluster, som sprider smitta, utan att man tar prover eller stänger gränser.

   I Iran är många trångbodda, det är mycket stora familjer och mycket kontakter i t ex moskéer. Där finns inte heller mycket provtagning eller begränsningar på hur man får röra sig. Toaletterna är ett hål i golvet, där man inte kan använda toapapper, utan man sköljer röven med en vattenslang och gnuggar samtidigt med andra handen. Det monteras numera även västerländska vattenklosetter i nya, fina hem i Iran. Man kan undra vad de traditionella toaletterna innebär för smittspridningen av corona-viruset.

   Radera
  2. Ja, du har sett samma "kanal" som mig antar jag, just dom som flög från Wuhan till Thailand sägs ju ha ombokat sina plan för att kunna flyga vidare till övriga världen utan att bli stoppade. Thailand har väl än idag inte stoppat flygen från Wuhan hörde jag.
   Våra politiker måste inse att inte alla människor i världen är omtänksamma mot sin omgivning, många har inga som helst problem med att riskera smitta andra.

   Radera
  3. "Våra politiker måste inse att inte alla människor i världen är omtänksamma mot sin omgivning..."

   Oh sweet summer child

   Radera
  4. Jag blir också arg på människor, som inte visar hänsyn, när det gäller andras liv. Min bror och hans fru har precis kommit hem från Teneriffa och de besöker vår 83 år gamla mamma utan att vidta några som helst försiktighetsåtgärder. Gamla människor är ju den största riskgruppen, eller gamla med någon kronisk sjukdom.

   Radera
 4. Paniken bland folk på fb är i nuläget mer roande än vad den är irriterande. Endast mindfulness och ett stoiskt betraktande kan få det intrycket att bestå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså. Är det där ifrån det kommer? Bara här på förmiddagen har jag träffa på hysteriska galenskaper. Ex man åker inte iväg på redan bokade och betalda resor till nu helt säkra ställen. Som vill sätta alla som varit utomlands i karantän. Ställ in alla flyg i hela världen bl a.

   Radera
  2. Jag skulle inte åka till Italien just nu, men annars skulle jag inte ändra mina resplaner inom Europa. Särskilt om resan redan är betald och inte går att omboka. Bättre att åka nu, när så få är smittade, än senare, när smittan är mer utbredd.

   Många av mina grannar och bekanta har semesterhus i södra Europa. När smittan brer ut sig, kan det bli svårare att besöka & sköta om sitt semesterhus och priserna kan falla rejält, vilket har hänt förut pga andra ekonomiska faktorer.

   Radera
  3. Jag läste idag: man ska inte överdriva heller, t ex kan man tvätta sina händer FÖR mycket eller använda FÖR stark alkogel handdesinfektion (med vanligtvis 60 till 95% alkohol) mot bakterier och virus. Därför tror jag mer på att använda engångshandskar när jag handlar, senare när smittan har blivit mer spridd här. Alkoholen och handtvålen tar även bort hudens naturliga oljor och fukt och det bildas torr-sprickor, som viruset kan gå in genom. Man kan tvätta händerna under 30 s, istället för 20 s, med en mindre mängd flytande tvål, för att motverka torrsprickor. Jag har inte tvättat mina händer för mycket medvetet, men jag har sår på handflatorna från tvätt med outspädd handtvål. Tidigare har jag spätt ut handtvålen med vatten i pumpflaskorna. Man behöver också använda fet handkräm ofta.

   Radera
  4. FINLANDs plan för pandemisk beredskap är inte ett offentligt dokument, men man har förberett sig för att 400 000 människor insjuknar samtidigt i coronan. De flesta klarar sig hemma utan sjukvård, men för de riktigt sjuka 15% finns det 100.000 bäddar på sjukhus. Respiratorer finns tillräckligt många. Dessutom finns det ett beredskapslager, som förvärvades när Finland förberedde sig för svininfluensa. Trots att de redan är föråldrade har VTT nyligen testat dem och funnit att de fortfarande fungerar. Man förbereder sig att vid behov stänga skolor och daghem i hårt drabbade områden.

   Men i Sverige kommer coronan inte få någon spridning, sägs det.

   Radera
  5. Att Finland har 100 000 vårdplatser låter mycket.
   Det skulle innebära att det är ca 18 platser per 1000 invånare.
   Sverige har ca 2,4 och OECD länderna har 4,7 platser per 1000 invånare i snitt.
   (Sveriges och OECD siffrorna är från 2018, men dom har nog inte ändrats så mycket.)
   Siffran jag hittar för Finland är 3,28 platser per 1000 invånare (2017) ger runt 18000 platser.

   Radera
  6. Finland har mycket erfarenhet av krigssjukvård, från fyra krig under 1900-talet, så det kanske finns lite gammalt lager fältsjukhus-sängar att skaka fram. Sverige kanske inte har gamla lager som Försvarsmakten förfogar över?

   Radera
  7. Nä, jag är ganska säker på att det inte finns några lager från fältsjukhus ”modell första och andra världskriget” i Försvarsmaktens lager. ( fast jag har i och för sig inte kollat.)

   Och jag antar att dom finska fältsjukhusen från andra världskriget finns kvar så att det finns någonstans att ställa dessa sängar.
   Och att personalen fortfarande lever så att dom kan bemanna dessa sjukhus.
   Men om alternativet är att ställa dessa gamla sängar i, typ gymnastiksalar och bemannas av civila då stannar i alla fall jag hellre hemma.

   Radera
  8. Skolor och gymnastiksalar precis som det var i Sverige. Googla på asiaten och hongkonginfluensan så finns det bilder där värnpliktiga ligger i gymnastiksal. Visserligen på regementet men så såg det ut.

   Radera
  9. Marjatta L: du har noll koll, tyvärr! Misstänker nästan att du trollar. Hur menar du annars att engångshandskar skulle vara "hygieniskt"? Eller att handsprit skulle torka ut huden?

   Du har skrivit mängder av inlägg som är heltokiga.

   Radera
  10. Marjatta L, källa för det du berättar om Finlands beredskap, tack.

   Radera
  11. Mycket råd om hur man skyddar sina kroppsdelar mot smitta men all denna frukt och grönsaker som ligger blottlaggd i affären. Hur länge lever covid-19 på växtdelar?

   Radera
  12. Apropå engångshandskar så använder hemtjänsten i min kommun sådana (av vinyl) till varje klient + blå skoskydd, för att minska risken för smittspridning. Det känns som väldigt slöseri och det blir mycket avfall. Oavsett vad man ska göra hemma hos klienten, även om man bara ska sitta och prata med klienten - och det har gjorts långt före coronan, kanske pga vinterkräkis.

   Coronan sprids genom luften som droppar eller aerosol, genom ytor och avföring.
   Ytorna kan desinficeras med bl a Klorin, t ex golv, köksbänkar, handtag och knoppar.
   I Finland desinficeras bl a kollektivtrafiken och passagerarfärjorna mot coronan med klorlösning, som sprutas på golv.

   Jag skulle nog tvätta frukten med handdiskmedel, som YES, om det går, jag vet att en del gör så, alkohol desinficerar också och kanske avdunstar utan att lämna bismak. Kokning/upphettning förstör också viruset, men frukten kanske blir oaptitlig. Gissningar, inte fakta om corona på frukt.

   Radera
  13. En nyligen gjord litteraturstudie visar att andra coronavirus (dvs SARS, MERS, mm) kan vara aktiva (jag tvekar att skriva "leva" om ett virus) i upp till 9 dagar i aerob miljö på olika ytor (som inte är levande).

   Man inaktiverar viruset effektivast med etanol. Klorbaserade biocider tycks vara mindre effektiva.

   https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext

   Radera
 5. Hej grabbar
  Nu är jag tillbaka efter några dagars intensivt tradeande på börsen!

  Instämmer i kören, det här var en av de bättre krönikörerna jag läst från profeten, även om mycket är självklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är tillbaka, jag har saknat dig. Hur ser dina prognoser för börsen ut framöver?

   Radera
  2. @Mr Perfect
   Är du all in nu då?

   Radera
 6. För egen del ser jag hela Coronapaniken och rykten om landets oförmåga att kunna komma hantera pandemin som en trigger att göra en insats för mitt land i form av frivillighetstjänst så som hemvärn, insatspolis eller liknande. Alltså raka motsatsen till att sprida panik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. När jag handlar på ICA Maxi tänker jag på alla dessa unga vuxna, som är timanställda och bemannar kassorna, ett jobb som gör de väldigt utsatta för smitta, dels genom hostande, nysande och snörvlande kunder, dels genom hantering av kontanter (dock inte självskanning eller endast-betalkort-kassorna). De får ingen sjuklön under de två första veckorna, men efter det från försäkringskassan. Bristen på kassapersonal kan få köerna att växa, särskilt de tiderna när det är populärt att handla matvaror.

   En del "experter" förutspår långvariga problem med tillgängligheten av livsmedel i corona-virusets spår, från ett par veckor - till ett par månader! De flesta som jag känner hånskrattar åt corona-hysterin, men jag gillar inte att gå hungrig. Många blir "hangry", både "hungry and angry". Det kan bli en del våld och inbrott i coronans spår också, när tillgången på livsmedel tryter.

   Radera
  3. Jag tror inte man behöver var orolig för våldsbrott vid en pandemi. Vem vill springa runt och boxas när man inte vet ifall motparten lider av någon smitta?

   Radera
  4. Till skillnad från vid ett pankration.

   Radera
  5. Ett befarat kaosvåld kommer givetvis inte från dom sjukaste utan från alla dom som får sina liv förstörda dels ekonomiskt dels ett upplevt svek från staten då man tror att staten skall hjälpa en i alla situationer pga den höga skatt man betalat "vad fan får jag för pengarna" . Folk som trotsar karanäner och avsättningar i grupp kan sätta igång upploppstämning. Det är i det scenariot jag istället ser att jag skall hjälpa till att upprätthålla ordningen. Det är då jag iallafall får en trigger att gå med i temprät i ordningsmakten eller försvaret

   Radera
  6. Beundransvärt att Gargamel vill hjälpa samhället.

   Radera
  7. Ja jag är förvånad själv att jag hyser sånna känslor trots min libertarianska världsåskådning, kanske bor det en liten marxist i mig ändå. :)

   Radera
 7. Med all respekt, var då aktsam med vilken information som du väljer att sprida vidare.

  SvaraRadera
 8. Cornu. tror det är farligt att underskatta SARS-COV-2 utifrån hur siffrorna ser ut i Kina. Man bör betänka att antalet bekräftade fall av COVID-19 är de som dels behövt uppsöka sjukvård, men även där de då fått bli testade för viruset via labbtest (övriga som enbart uppvisar symptom och tex diagnostiserats via lungröntgen är inte medräknade). Mörkertalet som blivit smittade men inte är med i statistiken är därför stort. Man får inte heller glömma bort att regimen infört rätt så brutala och hårdföra åtgärder för att lokalisera och begränsa smittspridning som jag inte räknar med att vi i västvärlden kommer att efterlikna. Om vi nu tänker oss att Hubei provinsen med ca 60 miljoner invånare har haft drygt 70 000 bekräftade fall så är det ca 0,11% av provinsens befolkning vilket i Sverige skulle betyda ungefär 12 000 personer.

  Skulle Sverige drabbas av ett epidemiskt utbrott av COVID 19 så är det rimligt att ca 25% av befolkningen skulle drabbas av sjukdomen där de allra flesta enbart skulle ha mildare förkylningssymtom som man inte skulle söka sjukvård för. Av dessa ca 2,5 miljoner så kan man av statistik i andra länder räkna med att ca 10-15% då skulle behöva söka sjukvård vilket skulle betyda en ökad belastning för sjukvården om 250-400 tusen personer under den aktiva perioden som troligtvis sträcker sig över en period om 2-3 månader. De flesta av de här personerna skulle inte bli inlagda på sjukhus men testas och hamna i statistiken för att sedan sättas i karantän i hemmet och egenvård medan drygt 20% troligtvis skulle uppvisas allvarligare symptom som kräver inläggning på sjukhus och vi är då nere vid 50-80 tusen av behov av sjukvårdens resurser (obs att inte alla dessa behöver intensivvård med respirator osv)

  Detta är ett scenario som inte är otroligt om vi i Sverige får en liknande smittspridnings-situation som i Italien och inte genomför tillräckliga åtgärder för att begränsa spridningen.
  Här kommer Sveriges nuvarande decentraliserade och löst sammansatta civilförsvar prövas hårt och frågan är om man kommer fatta nödvändiga beslut eller om man riskerar att bli förlamade pga bristande rutiner och beslutsgångar. Vem fattar tex beslut om behovet av att stänga ner kollektivtrafik, skolor, offentliga evenemang, inrättandet och avstängning av karantänzoner osv.

  Tror att våra myndigheter nu jobbar på högvarv för att se över allt som behöver göras även om man kommunikationsmässigt ligger på låg nivå, det är en strategi som vi borde vara vana vid då man i alla lägen vill undvika panik hos befolkningen då en sådan i nuläget skulle kunna vara farligare och mer samhällsomstörtande än själva sjukdomen. Men allt eftersom att våra grannländers myndigheter går ut med sina riktlinjer så kommer Sverige att tvingas öppna upp mer om sin planering och vilka scenarier man utgår ifrån. Norge har redan gått ut med ett liknade scenario som jag redogör för ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Få andra länder än Kina lyckas genomföra så kraftfulla åtgärder. T ex uppskattar en expert att Iran redan har runt 50.000 smittade, utan att man misstänker eller vet om det. Om 5 dagar är det dubbelt så många, 100.000 smittade osv. Många iranier reser till Sverige eller övriga Europa, för att hälsa på släkten osv. Om några dagar/veckor kommer Iran gå om Kina när det gäller antalet smittade. Det görs förmodligen ganska få virustester på coronan i Iran, där test-kit är svårare att få tag på, jämfört med Kina och många andra länder. Bara tanken på att Allah skulle tillåta coronan att spridas i ett så "gudfruktigt" land som Iran kan vara omöjlig för många iranier. De sedvanliga teorierna om att det nog är "Stora Satan USA" eller "Lilla Satan Israel" som har utvecklat ett biologiskt stridsmedel, lär nog höras snart.

   Överhuvudtaget är opålitliga virustester ett stort problem, med många falska negativa svar. Ett annat problem är att en del människor får återigen positiva testsvar efter att de har tillfrisknat. Plus att asymptomatiska människor kan sprida smittan vidare och att inkubationstiden kan vara tre veckor lång.

   Radera
  2. Mycket riktigt hotar Irans ledarskap nu med prygling av alla, som sprider lögner om smittan.
   Rouhani försökte vända Irans ilska mot USA och sade att viruset "inte får förvandlas till ett vapen för våra fiender för att stoppa arbete och produktion i vårt land". "Amerikanerna och våra fiender under denna tid, ungefär två år som har gått, har velat med sina sanktioner och propaganda stänga av produktion och ekonomisk verksamhet i detta land och att folket ska drabbas."

   Radera
  3. @Chris: "Mörkertalet som blivit smittade men inte är med i statistiken är därför stort."

   Att mörkertalet inte är med i statistiken är närmast definitionsmässigt sant, men hur drar man ur det slutsatsen att mörkertalet är stort?

   Radera
  4. Ju större mörkertal desto lägre dödlighet/farlighet kan man väl även tänka sig? Eller är tanken då att mörkertalet är drivor av människor som ligger döda i sina hem helt obemärkt?

   Radera
  5. Men hur vet man om mörkertalet är stort eller litet?

   Radera
 9. Här har ju Sverige nu en ypperlig chans att visa att de är väl förberedda med både planer och resurser. Att dessa hemlighålls i större grad än grannländerna är det som ger facebook- och twitteralarmisterna vatten på sin kvarn.

  Som i alla krislägen är information (och då RÄTT / sann information) av yttersta vikt. Det är ju något som uppmärksammats av Cornu tidigare. Bristen på information öppnar upp konspirationsteorier och vilda gissningar om hur dåligt det nog måste vara i och med att de inte går ut med hur läget ser ut.

  Befolkningen lär sig att myndigheter, nej, därifrån får vi ingen information. Bättre att läsa på facebook istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Sverige kan bromsa upp corona-smittan, får man mer tid på sig att förbereda sig, t ex bestämma vilka test-kit och skyddskläder man behöver och vilka behandlingsmetoder fungerar bäst. Om man kan få tag på mer personal genom att locka pensionerade läkare och sköterskor till vården. Sedan får vi hjälp av sommarens ankomst, som minskar effektivt smittspridningen.

   Intab blogg skriver: Rätt luftfuktighet minskar smittspridning
   Det är inte bara hög luftfuktighet som kan få konsekvenser. När det gäller inomhusklimat kan torr luft vara negativt. Under vintern ökar sjukfrånvaron på grund av bland annat förkylningar och magsjukor. Ett sätt att minska smittspridningen är att öka luftfuktigheten. En studie från KTH visar att virus lever bäst i en luftfuktighet upp till 24 procent RH. Flest aktiva influensavirus finns det vid en luftfuktighet under 40 procent. medan luftburna virus reduceras inom 15 minuter om luftfuktighet ökar. Ligger den relativa luftfuktigheten mellan 40-60 procent minskar virus och bakteriers chans till överlevnad drastiskt. Dessutom begränsas spridningen då partiklarnas ökade massa gör att de fortare faller till marken.
   Är det för fuktigt, så riskerar man däremot mögel och fuktskador.

   Sedan har solljusets UV-strålar en desinficerande effekt, så en UV-lampa skulle kunna minska viruset hemma, men även orsaka brännskador och bleka möbeltyger etc.

   Radera
  2. Jag kan inte komma på ett rimligt scenario där en UV-lampa skulle rädda ditt redan infekterade hem.

   Radera
  3. Har du fått in viruset i ditt hem så år det med största sannolikhet kört oavsett hur mkt du decifincerar, du är redan smittad.

   Radera
  4. Nej, Carmania. Den betydligt smittsammare vinterkräksjukan har jag lyckats hålla stången genom rabiat och extrem hygien de sista två gångerna den drabbade hushållet.

   Radera
 10. Är det inte konstigt att Irans ambassadör i Vatikanen avlidit av viruset och att folkhälsoministern i skjuknat och att msm i Sverige signalerar att påven är krasslig?

  Klart att man börjar undra vad det är frågan om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irans f.d. ambassadör i Vatikanen. Han blev 81 år gammal. Go figure.

   Radera
 11. Vad jag har förstått så sätter sig coronaviruset främst på lungorna, och lungsjuka och rökare drabbas hårdast, och andelen rökare i landet korrelerar hyffsat med antalet döda.

  Stämmer detta så ligger sverige faktiskt rätt bra till, med den internationellt sett mycket låga andelen rökare bland befolkningen... Prisa snuset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen röker 2/3 av kinas befolkning, lägg därtill flertalet städer med mycket dålig luftkvalite.

   Radera
  2. En ny studie visade att rökning hade lite påverkan på utfallet. Så tyvärr, man är inte mer safe for att man inte röker. Ålder är största riskfaktorn.

   Radera
  3. Vilken studie är det?

   Radera
 12. Skrik och gnäll från de utan agenda (nyttig idiot) kanske uppstår delvis för att dessa känner sig förda bakom ljuset eller rent av lurade de senaste två decennierna och det är först nu känslan peakar och samtidigt insikten kommit om att de som röstat fram detta alla dessa år utan större gnäll faktiskt är vi alla i stort sett. Dvs det är en liten liten minoritet som med fog kan säga "jag var inte naiv". Jag själv har varit "naiv" i vissa frågor de 10 första åren av 2000-talet dessvärre och de frågor jag inte varit naiv om, ja där har jag varit tyst och därmed feg. Skamkänslor deluxe.

  SvaraRadera
 13. Och vad vinner man på att ljuga och underskatta virusets farlighet? Att folk fortsätter att tro att "det är bara som en vanlig influensa"? Vad leder det till i förlängningen? Jo, att folk som känner sig sjuka fortsätter att gå till jobbet och ger ungarna febernedsättande och lämnar på dagis för att man minsann har ett viktigt möte man inte kan missa.

  Konsekvensen blir en explosionsartad spridning där sjukvården snabbt överbelastas med svåra fall som kräver vård för att överleva.

  Studera de bägge kurvorna på bilden här;

  https://www.msh.org/blog/2017/04/27/are-we-prepared-to-help-low-resource-populations-mitigate-a-severe-pandemic

  Det man vill uppnå är såklart inte panik med man vill absolut väcka upp folk från deras det-händer-aldrig-här-sömn. Detta gör att man agerar mer förnuftigt, tvättar sig oftare, undviker folk som hostar, stannar hemma om man är sjuk osv.

  Det är alltså folk som Lars som hela tiden försöker snacka ner riskerna som är de som bidrar till att detta eventuellt utvecklas i helt fel riktning. När folk till slut fattar så är det för sent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Den här ”det händer inte mig/det är en mild sjukdom”-framställandet är en direkt riskökande faktor.
   Det är inte panik utan realism man behöver få fram. Kanske blir du bara lite sjuk men du kan bidra till att andra dör.
   Det är en stor andel som skickar sina sjuka barn till skolan åtminstone där jag bor. Folk hostar rakt ut. Vi vet ju med erfarenhet av kräksjukan vartenda år samt influensan att folk inte är försiktiga och att många inte stannar hemma/låter barnen stanna hemma. Vi har redan facit av det händer inte mig mentaliteten.

   Radera
 14. För övrigt krävs ingen budget, bara ett beslut, för att t.ex. införa restriktioner i flygande från vissa regioner. Att ge korrekt information kostar inte heller något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Myndigheterna må tala sig blåa i ansiktet med att lämna information som är den bästa de har, men kommer ändå inte att bli trodda av den talrika skara katastroffanatiker som uppträder inte minst på detta forum. Hr Bloggarens kloka förmaningar till trots! Han kanske skulle göra en insats genom att stryka dessa ångestmånglare från vitlistan?

   Radera
  2. Strök just två.

   Marcus, du tycker att myndigheterna ska skita i våra lagar?

   Radera
  3. Jag förstår inte riktigt vad du syftar på. Restriktioner i flygande kan t.ex. vara att man avråder från alla resor till ett land. Det finns information om detta på UD:s hemsida om du vill veta mer om olika nivåer och vad de innebär.

   Försök gärna svara på några av de frågeställningar jag tar upp istället för att bara ställa korta har du slutat slå din fru-frågor. Jag skulle också kunna göra det, här kommer en: Lars, varför vill du att 120 000 svenskar ska dö?

   Radera
  4. Tack Marcus, det finns fortfarande lite intellektuellt hopp här. Annars försöks det ju spridas gott om ångest här via a om Peak oil (var tog det kära ämnet vägen?), börskrasher, bostadsbubblor sen bloggens början (2007?). Nu med Corona så var det inte mer än en överdriven bris. Kanske det. Experterna på WHO verkar dock inte längre hålla med. Undrar varför.

   Radera
  5. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MRkGBK/efter-coronautbrottet-stoppa-irans-flyg-till-sverige

   "”Kan bli aktuellt med flygstopp längre fram”
   Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger att coronautbrottet i Iran just nu är det mest oroande, mer oroande än det italienska. Ändå anser han inte att det finns någon anledning att stoppa flygen mellan Iran och Sverige.

   – Det är en ganska drastisk åtgärd, inget som vi just nu ser som aktuellt, säger Tegnell. Världshälsoorganisationen WHO säger dessutom att man inte ska vidta reserestriktioner. Det är viktigare att informera resenärerna om riskerna, och om vikten av att höra av sig till svensk sjukvård med en gång om man får symtom.

   Kan det bli aktuellt att stoppa flygresor till och från Iran senare?

   – Det är möjligt, men då måste vi ha mer på fötterna. Vi kan inte göra det utifrån rykten om att myndigheterna inte ger hela bilden, säger Anders Tegnell."

   Det går alltså alldeles utmärkt att även stoppa flyg. Man gör det genom att dra in trafiktillstånd via transportstyrelsen.

   Så frågan är vilka lagar du påstår att man riskerar att bryta mot Lars?

   Radera
  6. Finns inget lagstöd att dra in trafiktillstånd på grund av smitta. Transportstyrelsen är en separat myndighet som inte hanterar smittskyddslagar.

   Men vi har förstått att du skiter i lagar och regler.

   Kom inte sedan och klaga om myndigheterna bryter mot lagen på andra punkter framöver, inte ens när du är deen som drabbas.

   Radera
  7. Du påstår detta men i artikeln jag länkar till sägs inte något om detta. Vad baserar du dina påstående på? Om det vore som du säger att det inte går och att man då skulle bryta mot lagen så skulle väl ändå Tegnell säga det på en direkt fråga?

   Radera
  8. Regeringen klassade COVID-19 (SARS-CoV-2) en som samhällsfarlig sjukdom den 1 februari. Med denna klassning kan man med hjälp av smittskyddslagen samt ett antal andra lagar, vidta kraftfulla åtgärder. Som att; stoppa luftfart, tåg, allmän trafik, möten och sammankomster, stänga skolor och dagis etc....

   Radera
 15. Håller med, det gäller att behålla lugnet och vara realistisk.. Sen att det blottar svagheter i vårt globalistiska samhälle javisst är det så men dom som råkar ha en BOL kan nu ta tillfället i akt att nyttja den ett tag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOL kan vara en god idé senare, om och när smittan har spridit sig mycket mer i samhället, kanske i april-maj.
   Handhälsning är en smittorisk, så sluta med det på en gång, ett par år framåt. Kramandet likaså.
   Är man långt ifrån civilisationen, kan det vara svårt att få hjälp, många överlevare i Kina berättar om ett väldigt snabbt och dramatiskt insjuknande (även bland unga personer). Många får plötslig andnöd pga lunginflammation och behöver omedelbar vård och i utländska medier har läkare rekommenderat att ringa efter en ambulans direkt. I Sverige brukar man ge rådet att ringa 1177 (först?). Men det är färre än 20% som får svåra symptom.

   Radera
  2. BOL? Vad är det för fel på din vanliga bostad?

   Radera
  3. Det kan bero på dålig ventilation eller hiss eller trappuppgång som man delar med många andra, även om spridning av korona-virus i lägenhetshus är osannolik. Man kanske har mer utrymme i sin BOL och större matförråd.

   Radera
 16. Några sidor för den som letar information av olika anledningar:
  https://www.krisinformation.se/
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/
  https://vardgivarguiden.se/kunskapsstod/smittskydd/sjukdomar/coronavirus-2019-ncov/
  https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/
  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
  https://www.who.int/health-topics/coronavirus

  SvaraRadera
 17. Vad gäller I-länder i väst är Sverige ett ganska svagt land med vansinnigt uppblåst och förvirrad självbild. Sverige som nation har en våldsam narcissist störning.

  En del i den här narcissismen är att det såklart är stat och myndighets fel när verkligheten ser annorlunda ut. Sverige som är så framstående "egentligen", "om bara", aah men det är ju bara för att..".

  Det är ju där frågan om huruvida svenskar "duger i krig" exploderar. Det beror ju som med allt annat på vad man jämför sig med, och på vilken nivå man har fantiserat att landet befinner sig på "egentligen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som är otroligt märkligt med vår "uppblåsta och förvirrade självbild" är att resten av världen håller med oss! På internationella listor och på samtliga välståndsparametrar ligger vi i toppskiktet år efter år i decennier nu. Hur j-vla svårt kan det vara att ta till sig egentligen?!

   Covid-19-resistensen är obefintlig i Sverige än så länge, men faktaresistensen är utbredd i vissa filterbubblor uppenbarligen.

   Radera
  2. "Hur j-vla svårt kan det vara att ta till sig egentligen?!"

   Du förstår ju verkligen inte hur ironiskt ditt inlägg är. Det är du som har svårt att ta till dig data - till och med den data du citerar (om man nu kan kalla det citera när du faktiskt inte läser det du citerar.. hoppas du hör vilken nivå beteendet ligger på?).

   Självklart vilar Sverige på en ganska närtida framgångsrik historia. Relativt världen i övrigt var Sverige ett HELT annat land i ett HELT annat läge för 40-50 år sedan. Detta kan göra att en och annan och en fjärde icke insatta om Sverige som ett mycket rikt och extremt välordnat land. För så var det också.

   Misstaget du framförallt gör är dock att du som sagt inte läser vad dina (oftast som bäst populärvetenskapliga) listor mäter. De mäter nämligen inte framförallt hur medelklassen har det, de mäter inte i synnerhet total rikedom - de mäter i synnerhet den minsta gemensamma nämnaren. Om du börjar peta i detaljerna ser du ett antal mer eller mindre humorisiska saker.

   Relevant för just detta är att Sverige rankar ofta väldigt, väldigt högt för sjukvård. Öhh.. va? För någon med ordnad ekonomi ter sig detta helt befängt. Det är ju liksom inte nära. Har man inte varit med om det själv så har man någon bekant som hamnat i en helt bisarr vårdkö för något som krävde akut vård. Många kän ner någon som dött den vägen, som kanske eller kanske inte klarat sig om det fanns vård. Alternativet är en lång resa utomlands, som ofta ändå är ett bättre val. Så hur går det till? Jo, någon som helst saknar pengar och möjligheter via egen kraft har ett bättre utgångsläge i Sverige än nästan alla andra länder. I synnerhet innan vi för några år sedan började få lite väl fullt upp i välfärdsapparaten.

   Samma gäller när vi mäter mat, tak över huvudet, osv. Det som faktiskt ger uslag är den minsta gemensamma nämnaren. Två typer av länder rankar då högt: länder som har ovanligt få svaga individer (e.g. Schweiz) och länder som i synnerhet är bra för svaga individer (e.g. Sverige).

   Spräck hål på den där fåniga "filterbubblan", som du kallar det, nu. Det blir direkt pinsamt att drar upp sådant själv.

   Radera
  3. Det som är mest pinsamt är snarare att du inte backar upp dina egna påståenden med någon som helst statistik eller källor. Hela din argumentation bygger på att du har rätt därför att du säger så.

   Radera
  4. Till skillnad från noname Jesper, som har bidraget mest i hela tråden menar du?

   Den där jävla janten. Din sorliga art tillhör antagligen inte mer än 15-20% av populationen, men ni är en zombie-arme som lyckas provocera vilken dialog som helst men den nonchalanta tonen i kombination med både total oförmåga och total ovilja att bidra något alls någonsin själva. Ptjah, utöver era fantasier om att de som bidrar något minsann gör det för dåligt för era chipsrövar, vilka tydligen förtjänar mer.

   Radera
  5. Återigen har du inga som helst fakta att komma med utan endast påhopp. Vek argumentation...

   Radera
  6. Oj, vilka spännande siffror du kommer med Jesper! Denna fakta måste vi ta till oss.

   Radera
  7. Mattias J: Ditt gnäll som filterbubblor är antagligen obefogat men även om det vore ett objektivt rättfärdigat påpekande så är ju anledningen till att de överhuvudtaget existerar de politiskt korrekta ofta socialisternas annars liberalernas vilja och agerande. Det är ju de som inte tillåter alla människor få komma till tals, alla åsikter spridas, all information publiceras på gemensamma plattformar, de som förbjuder och blockar, de som kräver censur av social media och i någon grad är även social media ansvarigt i och med att de försöker visa vad de tror är relevant / ligger i linje med vad man är intresserad av att se istället för att visa allt.

   Att det överhuvudtaget existerar en utbredd realistisk nationalistisk frispråkig regimkritisk åsiktsbubbla beror ju på att de åsikterna och individerna inte får dela i den (medialt och offentligt) mycket större liberalglobalistiska bubblan.

   Radera
  8. Linus Jönsson: Vad gäller allmänt finansierad välfärd så är det ju omöjligt eller iallafall vansinnigt dåligt att försöka göra det kombinerat med att alla får komma. Det finns inte en chans att vi kommer ha tokhög skatt på kapital och företagande i Sverige eftersom båda delar då snabbt hade lämnat riket så det kommer inte att hända men även om vi ser till världens rikaste person som nyligen hade en förmögenhet om ca 125 miljarder dollar då mest i form av Amazonaktier så även om du stal allt han ägde och även om tog all vinst Amazon genererade så handlar det i hans fall om ca 14 miljarder USD / år. Hur långt räcker det till välfärd åt hela världen?
   Om vi dessutom hade en sådan värld där arbete, företagsamhet, investeringar och risktagande inte lönade sig och vi inte hade en fri konkurrensutsatt marknad med vinnare och förlorare så skulle det ha enorma negativa effekter. Amerikanska företags genomsnittliga vinstmarginal över tiden är runt 5%. Det är att förlora 1/20 av pengarna för att få fungerande konkurrens, fria val och en god anledning att försöka skapa något och anstränga sig. Visst, för de få som äger många företag blir dessa 5% mycket pengar men kostnaden för det systemet är ju låg och den betalar sig rimligtvis flera gånger om.

   Radera
 18. "Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger att coronautbrottet i Iran just nu är det mest oroande, mer oroande än det italienska. Ändå anser han inte att det finns någon anledning att stoppa flygen mellan Iran och Sverige."

  Jag har fullt förtroende för våra myndigheter. /s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur stor erfarenhet har du av smittskyddsarbete?
   (Om du är oironisk så drar jag tillbaka frågan).

   Radera
  2. Ok så för att han har erfarenhet så innebär det att han tänker på vårat bästa? Den senaste smittade som kom via flyget färdades t ex på ett tåg läste jag...
   Det har ju gått bra för dom erfarna att stoppa smittan hittills. Betyget på deras arbete finner du på börsen samt i dom officiella smittsiffrorna. Klandrar inte våra myndigheter för det ännu men får uppfattningen att dom underskattar hotet.

   Radera
  3. Statliga tjänstemän brukar oftast göra ett bra jobb åt oss i allmänheten, men de som gör ett bra arbete i det tysta brukar inte uppmärksammas. Hur bra jobb Tegnell gör och har gjort går inte att bedöma utan att se på vad han har gjort under hela sin tid som statsepidemiolog.

   Men låt höra! Vad skulle du ha gjort om du finge bestämma? Redovisa också den konsekvensutredning som du har gjort innan du fattade ditt beslut.

   Radera
  4. Har han redovisat en konsekvensutredning som motiverar att INTE stänga direktflyg till högriskområden? Snälla, länka den.

   Radera
  5. PD: Räcker ju med att ha en fungerande hjärna.
   Faktum är ju att tar man hit smittade människor så ökar risken för att smittan sprider sig här än om man låter bli.

   Det borde t.o.m. Anders Tegnell veta men nu har de ju gått ut med ett meddelande apropå det där de förtydligar att de arbetar med information och kunskap inte att exempelvis stoppa flyg. Givetvis skulle att stoppa flyg ha haft en positiv effekt. Det kan ju upplysning om att tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk också men vi borde ju göra allt vi kan för att förhindra spridning tills det förhoppningsvis finns mer hjälp att få än bättre om vi helt kunde utplåna viruset bland människor men det blir ju svårt med det oansvarsfulla agerandet bland så många makthavare och myndigheter.

   Sen tror jag ju att det ligger en tanke i att man anser att isolation skulle kosta för mycket eller inverka för mycket på människors liv så därför väljer man att inte göra det hur förnuftigt det än hade varit.

   Om vi leker med tanken att viruset blir kvar och kommer smitta 30% av jordens befolkning årligen och döda 2% av de smittade och minst 10% av dem behöva sjukvård så är ju effekten på människoliv och samhällen av viruset enormt. En kostnad på ett års sikt kan ju vara mycket värd om man motverkar decenniers negativ effekt i framtiden.

   Radera
  6. PD: Jag hade stoppat resandet ut och in från riket helt och hållet. De som behöver göra affärer hade fått göra det på distans istället, det går ju det med.

   Effekten hade ju varit bättre än att låta det rulla på som vanligt. Ena sekundäreffekten verkar ju inte Cornucopiaskribenten själv vilja att man nämner.

   Radera
  7. @Trollolol: Tegnell motiverade varför det inte gör så mycket nytta med att stoppa flygtrafik i en intervju som jag tror finns länkad i någon kommentar i den här bloggen. Nota bene att den motiveringen inte gäller för all framtid. Saker har en tendens att ändra sig i sådana här situationer.

   Jag är dock mer intresserad av hur du skulle göra om du finge bestämma och vilka konsekvenser dina beslut skulle få.

   Radera
  8. @Nada: Du har förstås räknat på de ekonomiska konsekvenerna? Observera att om ekonomin blir tillräckligt ansträngd så kommer folk att dö av det. Hur ser den perfekta balansen ut enligt dig?

   Radera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

 21. https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kritik-mot-folkhalsomyndigheten-det-ar-sa-dags-nu/

  SvaraRadera
 22. Grejen är ju att viruset och sjukdomen inte fanns i Sverige ifrån början så man kunde minskat spridningen och utfallet något enormt genom att stänga gränserna.

  Och det har ju inte gjorts, vilket dels snabbar på hur snabbt vi blir smittade (eftersom man antagligen inte hade lyckats stoppa varenda människa) vilket är synd eftersom vi kunde nått medicinska framsteg i att bekämpa viruset eller sjukdomen innan människor drabbades och dels genom att hjälpa till att sprida det över världen så gör vi mycket av kinesernas jobb ogjord och säkerställer att det blir en pandemi och svårutplånat och kommer orsaka enorm skada och massor med dödsfall.

  Statistiska modeller uppskattar ca 30% smittade på ett år, ca 81% får ett milt förlopp, 11-14% ett allvarligt och ca 2% dör.
  På 7.8 miljarder människor ger det 2.34 miljarder smittade varav 260-330 miljoner allvarligt sjuka och ca 4.7 miljoner döda. På ett år.

  Det är ju möjligt det kommer se värre ut i länder med svagare regering och sämre sjukvård.

  Rent ekonomiskt kommer ju sjukvården och människor borta från jobbet o.s.v. kosta något enormt men sedan ger det ju faktiskt en ökad risk för döden på ca 0.6% årligen.

  Givetvis kommer isolering av människor och samhällen normalt med en kostnad, i just Sveriges fall kanske inte nödvändigtvis eftersom det öppna flödet för med sig en enorm kostnad också, men det skall ju också ställas i relation till vad kostnaden för sjukdomen och dess följder är. Rent krasst ekonomiskt kanske någon tycker det är bra eftersom äldre och svaga är de som dör mest och de är kanske redan en belastning där. Personligen tycker jag att sjukdom och död är negativt i sig även om det inte skulle påverka ekonomiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är knappast troligt att det kommer att dö lika många per år framöver som detta år, men hur mycket det sjunker är förvisso svårt att sia om.

   Däremot dör det cirka 4 miljoner människor varje år pga eldning av fossilt bränsle. Konstigt nog tycks inte så många bry sig om det.
   https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/12/fossil-fuel-pollution-behind-4m-premature-deaths-a-year-study
   (Jag har inte detaljläst studien, men siffran som redovisas är av ungefär samma storleksordning som andra studier).

   Radera