Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-02-25 07:20

Seg börsmåndag fortsätter i Asien - årets uppgång utplånad i USA

Gårdagens lite sega börsmåndag fortsätter i Asien, vilket dock inte är ett kvitto på att det samma kommer hända i Europa.
Segt i Asien.
Gårdagens börser utvecklades småtrist med nedgångar över hela linjen. Stockholmsbörsen stängde med OMXSPI på -4.25%. I Europa gick  Euronext-100 gick lite bättre med bara -3.76%. 

I USA är årets börsuppgång nu utplånad (i dollar) efter att S&P-500 korrigerade med -3.35%, även om tekniktunga Nasdaq fortfarande ligger på plus efter en korrigering med -3.71%.
Dagschart S&P-500.
Börserna går ner i Asien nu på morgonen med -1.60% på Australiens ASX-200, -3.24% på Japans Nikkei-225 och -1.18% för Shanghais SSE.

Dessa nedgångar är nog bara en korrektion för att hinna ikapp Europa och USA, och inte en bekräftelse på att börsen blir seg i Europa och USA även idag. Det vet vi helt enkelt inte än. Avgörande blir hur bra panikspridarna går blankarnas ärenden och kan få fler att sälja av.
OMXS30 med stödområden som horisontella linjer.
För Stockholmsbörsen finns det ett tydligt stödområde runt 1775, men frågan är om det spelar någon roll - när lavinen startat är det för sent för snöflingorna att rösta om saken.

En sak som talar för att paniken för stunden är över är att guldpriset faller tillbaka. Om det är en korrekt indikator så kan det bli en liten motreaktion idag. Det handlar om en kamp mellan olika berättelser, dels från hysterikerna och dels från de som vill få upp marknaderna, och den berättelse som vinner dagen pekar ut riktningen.

Enligt WHO:s lägesrapport (PDF) fortsatte identifierade fall av Covid-19 att öka under gårdagen, men inga andra europeiska länder rapporterade om ökade fall. Andelen dödsfall bland Diamond Princess smittade är fyra promille.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Nikkei var inte öppen igår dock, nån röd dag där.

  SvaraRadera
 2. OMXS30 / DJI terminer ca +0.7 & +0.95 i skrivande stund ser det alltså ut som liten återhämtning..

  SvaraRadera
 3. Nu lär 4 av diamond princess 691 smittade ha dött.
  Det motsvarar 6 promille
  14 promille har tillfrisknat.
  Av smittade vi vet utfallet för har i så fall 29 % dött och 71 % tillfrisknat.

  Det som oroar mig mer än dödsstatistiken är att jag inte sett en enda studie eller teori om hur stor del av de tillfrisknade som kan få bestående men och vilka de kan vara. Barnsjukdomar som mässling lär ju ge värre och fler bestående problem än vad många vaccinvägrare förstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är numera närmare 750 smittade från Diamond Princess (minst 744 + ev okänt antal i Japan). Ökningen beror på fall som konfirmerats efter hemkomst till hemlandet (dessa har i sin tur smittat minst 28 andra, de flesta från USA, pga dålig hantering). Man får numera leta efter siffrorna i respektive land men de flesta anger smittkällan om den är importerad. Hittar ingen uppdatering på antalet allvarliga fall (35?). Du får ta siffran på antalet tillfrisknade (10) med en nypa salt - den kommer öka markant när de 14 dagars karantän i hemländerna lyfts. Alla fataliteter är över 80 år.
   Jag har sett artiklar gällande följdtillstånd (lungor, lever, hjärta) men inte statistik på andel. Ska publiceras sammanställning på obduktionsrapporter närmsta veckan.

   Radera
  2. Är bar 1 ytterligare i Japan (info kom nyss), så 745 kända.

   Radera
 4. "- när lavinen startat är det för sent för snöflingorna att rösta om saken."

  Ha ha :-D En underbar målande beskrivning.

  Själv har jag ingen aning om vart vi är på väg men jag skulle välkomna en större korrigering, ur mitt rent egoistiska perspektiv.

  SvaraRadera
 5. Vad kommer att hända med första kvartalets rapporter, när det blir så dags? Hur påverkas rapporterna i sig och hur framtidsutsikterna ut. Det är väldigt mycket komponenter och produkter inom alla möjliga områden som importeras.
  Hur kommer P/E-talen påverkas. Själv tror jag att detta bara är början på det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just nu tycks det som om det blir större snarare än mindre påverkan om man går på marknadsreaktionerna. Lär bli nedjusteringar av både BNP och börsbolagens vinster framöver och därmed lägre kurser på sikt. Var väl kanske då toppen för lång tid framöver förra veckan, så kan det vara..

   Radera
 6. Irans hälsominister (!) är nu smittad, så snart är väl hela det Iranska parlamentet däckat. Kan bli stökigt det här, på ett positivt sätt. Sverige kanske slipper pensionsutbetalningarna till försvarsministrar snart...

  SvaraRadera