Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2020-02-20 10:51

SBAB-prognos: Stillastående bostadspriser i tre år - negativ tillväxt BNP per capitati 2020

SBAB har presenterat sina nya prognoser över svensk ekonomi och svensk bostadsmarknad. Om inte räntorna sänks utan ligger stilla väntar man sig att bostadspriserna står stilla de kommande tre åren, och bostadsspekulanterna får inte längre betalt för att bo. Man sänker sin BNP-prognos för svensk ekonomi innevarande år så mycket att tillväxten i BNP per capita blir negativ. I praktiken innebär det att om någon får det bättre i Sverige under 2020, så är det på bekostnad av att någon annan får det sämre. Och en blänkare om Oscar Properties hittas nedan.
Mörka moln över ett grått Lomma.
SBAB:s BNP-prognos för 2020 är en tillväxt på 0.8%, vilket är lägre än befolkningstillväxten. BNP-tillväxten per capita blir alltså negativ. Förenklat kan man säga att om någon svensk får det bättre under året så innebär det att någon annan får det sämre, då välståndstillväxten inte längre räcker för att ge alla det bättre.

SBAB medger i sitt pressmeddelande att man tidigare har gett överdrivna prognoser om bostadsprisernas utveckling sedan 2016. SBAB:s chefsekonom Robert Boije säger att 
"[s]edan runt 2016 fram till idag har vår prognosmodell överskattat den faktiska prisutvecklingen".

SBAB:s nya prognos över bostadspriserna är oförändrade priser fram till 2023, givet att marknadsräntorna inte stiger och att Riksbanken håller fast vid sin gissning över centralbankens framtida agerande.

Om den femåriga marknadsräntan sticker iväg med en halv procentenhet till år 2022 väntas fallande priser varje år till 2026, vilket är så långt som prognosen sträcker sig. Enbart år 2022

Kort sagt klarar inte bostadspriserna högre räntor än idag. Krisräntorna behöver permanentas för att hålla bostadsmarknaden under armarna.

Om räntorna däremot sänks väntas stigande priser varje år utom 2021.

SBAB:s rapport hittas som PDF här.

Har SBAB rätt, fast de medger att de varit för positiva de senaste fyra åren, så är det slut med att få betalt för att bo. Eventuella prisuppgångar kommer högst tveksamt ens täcka slitaget och det ackumulerande underhållsbehovet på bostaden.

På annat håll lämnade den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties rapport idag. Man skriver om tecken på att bostadsmarknaden har återhämtat sig, vilket konkret innebar att bolaget under fjärde kvartalet 2019 produktionsstartade noll lägenheter, fick noll lägenheter bokade och sålde noll lägenheter.

Aktien stiger förstås på det beskedet.
Reklam från bloggens samarbetspartner Compricer nedan, om du vill flytta dina bolån.Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Finns det någon BNP/Capita som tar hänsyn till åldern på befolkningen? Eller arbetslöshet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går ju att fördela BNP på vilken mängd som helst. Sök på GDP/ETO Tex

   Radera
 2. Höjda kostnader för att bo ger lägre konsumtion av prylar vilket ger lägre momsintäkter för staten och vad det kommer att innebära kan vi bara spekulera om.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det om hela överskottet av lönen idag går till konsumtion men så är det kanske inte? Folk sparar ju istället pengar på bankkonto som dött kapital eller så investerar man på börsen i t.ex globala fonder där 99% av kapitalet göder utländska företag.

   Radera
  2. Ja visst är det så hos en del, och sparandet har ökar under de senaste åren och konsumtionshetsen har nog mattats av.

   Radera
 3. "Mörka moln över ett grått Lomma"...lite komiskt om man drar en parallell till SBAB:s prognos.

  Tror nog Lomma kommer ha fortsatt men inte så starkt stigande bopriser sedan innan.
  En av Sveriges mest välskötta kommuner, bra skolor, låg skatt, snor viktig skattekraft (barnfamiljer) årligen från Malmö och säkert en och en annan familj som jobbar i Köpenhamn. Bopriserna är inte alls på den nivån som kranskommuner till Göteborg eller Sthlm så kan nog stiga en bit till.

  SvaraRadera
 4. Står i valet att köpa bostadsrätt eller flytta till hyresrätt i Stockholm inom ett halvår. Funderar på om det inte även vid stillastående bostadspris är mer fördelaktigt att köpa än hyra? Amorteringen motsvarar ungefär hyresavgiften och på ett par år blir det ett par hundratusen som man betalat av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska du bo kortsiktigt är hyra bättre. Är det en bostad du ska bo i 10-15 år är det ingen diskussion, då ska du köpa.

   Radera
  2. Med flera planerade barn på väg så kommer vi nog inte bo kvar i Stockholm mer än ett eller två år innan flytt till landsbygden eller en bra bit utanför tullarna. Det tar liksom emot att bo i hyresrätt men lutar att det blir så ändå.

   Radera
  3. Utifrån statistiken är ni inte de enda som resonerar så. Flyttlassen går från Stockholm.

   Radera
  4. Fördelaktigt att hyra blir fort ett svårbegripligt begrepp, liksom att säga att det på kort sikt är bättre att hyra.

   Man behöver skilja på de olika motiven, tex resväg, ekonomi, boendemiljö och livskvalitet. Det kan vara fördelaktigt ekonomiskt men förödande sett till resväg och boendemiljö eller tvärtom.

   Radera
  5. Ytterligare en faktor är vad en kortare tid egentligen innebär. Ett år blir lätt två år som snabbt blir fem år också har tio år gått.

   Historiskt sett har vi som försökt överlista marknaden genom att stå utanför haft fel.

   Radera
  6. Hade tagit hyresrätt om ni ska flytta 1-2 år igen, är väl egentligen inget snack om sak.
   Ja, kruxet är att barnfamiljer lätt blir kvar I lägenheten i stan längre än vad man tänkt sig. Tar tid att hitta rätt i villadjungeln och vipps som det är har de 2 åren blivit 5 år och barn nr 2 kommit.
   Förstår egentligen inte de som köper villa/radhus innan ens partner blivit på smällen, för de finns alltid en risk att de blir barnlösa sen sitter de ensamma i villaidyllen där alla andra har kids.

   Radera
  7. Jag hade köpt hus innan barnen kommer eftersom det påverkar lånebeloppet så mycket. Tror varje barn räknas med 3500kr från KALP (kvar att leva på kalkylen).

   Radera
  8. Sedan är det ingen höjdare att flytta till hus med små barn eller ens gravid. Bättre flytta in och sätta bo i lugn och ro, för när väl barnen är på plats kanske inte så mycket händer.

   Radera
  9. Om nu inte huset är nybyggt med noll saker att åtgärda.

   Radera
 5. Apropå ämnet bloggämnet prepping och skydd mot Coronaviruset med N95 mask så lär de bara skydda mot droppar, och inte mot aerosoler, som är mycket mindre än hålen i en N95 mask. Dr Campell går igenom detta i en video på Youtube: https://youtu.be/F1JEbx9NY2I

  Så hur ska vi, och framför allt vårdpersonal skydda sig? Med syrgas, i tub på ryggen? Blir besvärligt att jobba med den typen av utrustning.

  SvaraRadera