Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-02-26 07:06

Rött över hela linjen - fortsatta nedgångar i Asien - årets uppgång utplånad

Det är rött i indexen över hela linjen såväl i Europa, USA igår kväll och Asien nu på morgonen. För de flesta index är årets uppgång utplånad. Även marknadsräntorna steg och sänkte obligationsfonder, och guldet föll tillbaka, de senare två förvisso mindre nedgångar än börsen. Frågan är om vi får en upprekyl idag, då t ex Stockholmsbörsen nosat vid stödområden.
ProTA - mitt Mac-baserade analysverktyg, om nu någon undrade. Procentkolumner är daglig förändring, förändring sedan årsskiftet och förändring tolv månader. AAPL och Nasdaq Composite som charts.
Coronafebern fortsatte alltså på börsen, men under gårdagen föll egentligen alla tillgångsslag. Marknadsräntorna steg, vilket drog ner även obligationsfonder - åtminstone i svenska papper. Till och med guldet föll. 

Mest föll dock börserna. I min lista av index är det bara Australiens ASX-200, NASDAQ-100, OMXSPI och förstås skräckindexet VIX som ligger positivt sedan årsskiftet. Fast ASX-200, Nasdaq-100 och Stockholmsbörsens OMXSPI håller sig bara strax över nollan.

Mest utmärkande är att tunga index som S&P-500 är kraftigt ner sedan årsskiftet och ligger nu -3.17%, eller på nivåer från början av december och slutet av november.

Får vi en dags nedgång till kan vi nå de magiska tio procenten och faktiskt prata om en börskrasch.   Därtill är fyra månders börsuppgång snart utraderad och den mest extrema uppgången i Nasdaq-100 någonsin har fått en så kallad korrektion (MA20 har nu vänt ner, så korrektionen har redan inträffat). Undrar vad som händer om coronaviruset dyker upp fritt i fler europeiska länder än Italien?

I Asien faller börserna vidare nu på morgonen. ASX-200 -2.30%, Hang Seng -0.59%, Nikkei-225 -0.90% och Straits Times -0.91%. Med fortsatta nedgångar i USA efter Europas stängning är det svårt att se något positivt i det här läget.
Stödområdet i OMXSPI som horisontell linje.
Stockholmbörsen befinner sig dock vid stödområden - både för OMXS30 och OMXSPI - dvs nivåer där börsen vänt upp eller ner, eller gått sidledes flera gånger tidigare. Detta kan dämpa eller vända utvecklingen, men som sagt när lavinen börjat är det för sent för snöflingorna att rösta, och Stockholm gör som husse S&P-500 gör i USA.

En intressant sak att titta på vid sådana här kraftiga nedgångar är vilka aktier som går bättre eller sämre än index. Det kan ge facit kring övervärderingar.

Tittar vi på mina techaktier (alltså inte aktier jag äger, utan en sådan där fanboi-lista där man blandar ihop produkter man använder och gillar med aktiebolagen bakom), och jämför dessa mot Nasdaq Composites -2.77% igår (eller OMXSPI med -1.66%), så ser det ut som följer:

Church of S:t Jobs (AAPL) -3.39%
Alphabet (GOOGL) -2.36%
Husqvarna A -3.22%
Irobot -2.90%
Storytel -0.69%
Tesla -4.06%

Egentligen bara Storytel och Google som gick bättre än index. Storytel tog just in pengar i en nyemission för fortsatt internationell expansion.  Får väl skapa ett Cornutech-index framöver, kan vara kul att se hur dåligt de går i nedtrend på börsen.

Vad är poängen med det här? Jo, ofta vid börsras så är det folks favoritaktier som faller hårdast och då betydligt hårdare än index. De har nämligen gått upp kraftigt - det är därför folk hoppar på aktierna. Och har de gått upp kraftigt är sannolikheten för en övervärdering högre och därmed sannolikt kraftigare nedgångar än index.

Om du känner dig som expert på stockpicking, räkna med att dina aktier går ner mer än index och att sitta still i båten för det repar sig alltid gäller index, inte enskilda aktier. En del aktier återhämtar sig aldrig. Och när nedgången inte är begränsad till några få dagar kan det bli mycket, mycket värre nedgångar i enskilda aktier än i index. Mycket. Värre.

Men kanske vänder det upp idag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Angående ProTA - kör du det på Catalina 10.15? Deras site säger "Updated for 10.13"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem. Antar att de bara inte lagt in några Catalina-grejer, som Dark Mode.

   Radera
 2. 84 punkter till och index är nere i var den stod årsskiftet 14/15.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För OMXS30 bör förtydligas. Men absolut.

   Radera
  2. Punkteras 1700 nivån är det en stark negativ signal. Ner i källaren.

   Radera
 3. Långsiktigt fyller jag på en gång i månaden. Kortsiktigt försöker jag pricka små rekyler uppåt genom att skala mig in i trades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, nedgångar är en möjlighet att köpa billigt.

   Radera
  2. Lycke till. Detta är inte lätt på en negativ börs.

   Radera
 4. Tung start idag med. "Sitta still i båten" har varit dyrt sedan i måndags.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Det är väl köptillfälle nu. Lär vara upptagen med att lägga order.

   Radera
  2. Ja, det blev väldigt tyst på honom nu.

   Radera
 6. Hängde med i det sista tokracet uppåt tidigare i februari och gick ur innan bubblan brast. Inte alltid jag får till det.

  Försöker tänka att prio är 1) säkra/skydda kapital och 2) tjäna kapital i just den ordningen samt att man behöver inte försöka pricka in och vara först in i en uppgång och man behöver inte försöka hänga kvar och maxa hela uppgången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket klokt, absolut, om man lyckas med timingen (kanske var då t ex förra veckan just det högsta vi kommer se på flera år). Eventuellt har vi nu en riktigt rejäl ekonomisk nedgång _plus_ värderingspress (krympande P/E-tal på långsiktig vinst) pga högre risktänk, och tja, då kanske vi ska ner 25% till. Synd om pensionärerna men för den som vill köpa kanske det blir roligare...

   Radera
  2. Allt det här har stått inräknat i TA. Konstigt att det blev så här bara. Jag har tagit position för nedgång med förväntan första kvartalet i år , senast första halvåret. Det verkar att jag prickat in nära exakt liksom jag gjorde sommaren 2007. Ibland har man tur/TA?

   Radera
  3. Tur eller skicklighet men halva utmaningen är väl att gå in rätt också?

   Radera
  4. Absolut. Med fast månadssparande och när det kommer ner till bra stödnivåer kan man gå in lite tuffare. Men jag brukar sprida detta under en längre tid. 2009 var ex ett fantastiskt läge att gå in. Signalen har jag för mig OMX30 620 nivå om jag kommer ihåg rätt.

   Radera
 7. Coronaviruset har redan dykt upp i fler länder än Italien.

  SvaraRadera
 8. Bull OMX20 AVA 3 låg på 37 kr för ca 10 dagar sedan men ligger på under 1 kr. Känns lockande att hoppa på.

  SvaraRadera
 9. https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/1003001/omx-stockholm-all-share-cap-gi

  Tittar man på perioden efter 2010-01-01 så är det ju en uppgång på 228%. Så det är helt klart att det finns en fallhöjd :)

  Samma index ner 3,5% idag.

  OMX30..... borde vara straff på att ange det som nån form av värdemätare på svensk ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar

  1. Citerar:


   "OMX Stockholm All-Share Cap GI
   Indexets målsättning är att avspegla utvecklingen hela Stockholmsbörsen (inklusive utdelningar). Indexet har en begränsning att inget bolag får utgöra mer än 10% utav indexvikten, samt att bolag som väger 5% eller mer, inte får väga mer än 40% tillsammans."

   Dvs ink utdelningar vilket måste tas med för att få en vettig bild av vad att ligga på börsen har gett.

   Radera
  2. Stämmer bra. Det är ju fortfarande _rejält_ positivt på senaste 12 månaders sikt, men det kan mycket snabbt ändras. Nu är det global risk off, helt omöjligt att säga vad en "botten" eller liknande skulle vara så nu blir det volatilt så det heter duga fram till (åtminstone?) sommaren.

   Spännande år med virus, brexit och presidentval. Anpassa allokeringen efter egen risknivå.

   Radera
  3. @Joakim: Dags att tanka på sig nu?

   Radera
  4. Jag brukar ju förespråka regelbundna köp utefter de finansiella mål man har / den riskaversion man har, så det är samma läge nu som alltid. Det lär bli skakigt under lång tid framöver, men det ordnar sig nog (dvs köp idag är nog på plus om tio år). Sen kan det, som sagt, vara så att det läget vi hade för några veckor sen kommer ta lång tid att komma tillbaka till om vi nu får globalt synkad minskad produktion med mera.

   Så det lär bli en del ombalanseringar i mångas portföljer framöver.

   Radera
  5. Bryts 1700 nivån kan det bli rejält ner. Jag tror på en rejäl sättning i år. Just nu månadsspar jag försiktigt i delvis aktiefonder. När/ om index bryter 1500 nivån kommer jag troligen bli mer offensiv med större månadsinsättningar vartefter. Råvarufond kan vara en bra placering framöver. Livsmedelspriserna kan nog skena framöver?

   Radera
 10. Som alltid vid dessa börsras undrar jag vem som köper. Varje affär kräver både en säljare och en köpare som bekant. Avsluten i klenoder som Investor visar att det är anonyma handlare som köper och Avanza och Nordnet som kastar ut allt.
  Är detta steg två i kinesernas plan? Köpa upp resterna av västvärldens bolag?
  Foliehatt? Ja Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte lite nyss. Om det var bra eller inte får framtiden utvisa. Det var i alla fall nästan 10% bättre än för en vecka sedan i alla fall :)

   Radera
  2. Ja ava säljer som bara den.

   Radera
  3. BTW. På investor A är det mer transparent vilka som köper.

   Radera
 11. Hur mycket kommer börsen att gå ned? Tippar på -50 % till sommaren. Kunde caru sätta upp en tippnings tävling.

  SvaraRadera
 12. Kan även meddela att bloggarns alla gamla böcker år på rea på Bokon som eböcker. Köpte samtliga för att visa min uppskattning över bloggen (Och för att jag gillade fallet).

  Perfekt med att just Bokon kan skicka även svenska eböcker till Kindlet i de flesta fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://bokon.se/forfattare/lars-wilderang/

   Radera
 13. Verkar som att Hongkong delar ut helikopterpengar till alla medborgare, 10000HKD. Är det första gången i världshistorien det sker i något land?

  Blir väl fler länder som följer efter. Och sen sista sucken för fiatvalutorna. Guld ser ut som en allt mer attraktiv placering.

  SvaraRadera
 14. Det gäller väl att ligga lågt nu men man får försöka blicka framåt ändå.

  Om det blir en uttdragen relativt långsam spridning så kommer det att ha mycket långtgående konsekvenser för internationell handel, logistik, produktion och resande. Dvs. mycket kraftiga effekter för börs, ekonomi och skatteuttag.

  Om det går fortare blir det mer begränsade effekter om än stora så länge viruset är vad det är.

  Om viruset håller sin nuvarande profil som en mycket kraftfull influensa så kommer världsekonomin att repa sig med uppdämd efterfrågan och en mycket stor kursuppgång efterpå.

  Själva viruset är ju de facto mer än en vanlig influensa men inte heller ännu någon digerdöd. Risken för mutationer som går åt både mildare och vildare (worst case) håll ökar ju i takt med global spridning.

  I dess nuvarande form om den sveper in över Sverige och stora delar av befolkningen blir smittade så kanske 200.000 omkommer i denna (baserat på och snällt tolkat på nuvarande statistik från Hubei).

  I Sverige avlider normalt i runda tal 100.000 per år. Om man räknar med att ca hälften av de som normalt avlider nu istället avlider i viruset (svagare hälsa redan, etc.) så kanske det handlar om 250.000 som avlider under pandemiåret. Dvs typ 150.000 fler samt att åren efter sjunker dödstalen till lite under 100.000 pga de svagare som drabbades i förtid av viruset.

  Liknande bild över resten av världen med högre tal i utvecklingsländer? Prio är väl att hålla nere spridning = potentiella mutationer som kan förvärra viruset samt att vinna tid för att hitta effektiva behandlingsmodeller och vaccin.

  SvaraRadera
 15. https://www.marketwatch.com/story/heres-how-the-stock-market-has-performed-during-past-viral-outbreaks-as-chinas-coronavirus-spreads-2020-01-22

  En intressant artikel med data på hur historiska epidemier slått mot börsen.

  SvaraRadera