Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-02-12 10:17

Riksbanken höjer sin BNP-prognos - lämnar räntan oförändrad

Till absolut ingens förvåning lämnade Sveriges Riksbank sin styrränta reporäntan oförändrad vid dagens räntebesked. Man står även fast vid sin så kallade räntebana om oförändrad styrränta till slutet av 2022. Samtidigt höjer man sin BNP-prognos för 2020 - 2022 och ser alltså något positivare på svensk ekonomi. Den svenska kronan stärktes något på beskedet.
Gamla riksbanksbyggnaden i Uppsala.
Sveirge förväntas vara kvar i lågkonjunktur 2020 och 2021, dvs en BNP-tillväxt under 2.0%, men Riksbanken höjer sin tillväxtprognos med en tiondels procentenhet till 1.3% för 2020 och 1.8% för 2021.

I sitt pressmeddelande använder man rubriker som "globala ekonomin på lite fastare mark" och "balanserat konjunkturläge i Sverige". Om coronaviruset Covid-19 skriver man:
"Följderna av det nya coronaviruset väntas minska den globala tillväxten på kort sikt, men det är i dagsläget svårt att fullt ut bedöma de ekonomiska konsekvenserna."
Kort sagt tar man inte med detta i sin prognos, eftersom man inte har en aning om vad konsekvenserna blir. Det vore dock svårt att se att konsekvenserna är positiva för världsekonomin.

Reporäntan ska förbli 0.0% nästan hela 2022 ut, och sedan gissar Sveriges centralbank att man i snitt kommer ha en reporänta på 0.18% i första kvartalet 2023. Detta givet att utsikterna för konjunktur eller inflation inte ändras uppger Riksbanken.

Riksbankens pressmeddelande hittas här.
5-minuterschart EURSEK.
Svenska kronan har stärkts något mot både USD och EUR på beskedet, men det är massa happy trading som pågår, så var det slutar kan man bara gissa.

Än så länge har det varit korrekt beslut att avveckla de utländska valutapositionerna i höstas. Men rätt beslut gäller som vanligt bara tills det inte gäller längre.

25 kommentarer:

 1. https://www.gp.se/ekonomi/bunkrar-i-v%C3%A4ntan-p%C3%A5-kollaps-1.655152

  Nostalgi!
  "Optimistisk pessimist. Ekonomibloggaren Lars Wilderäng tror att den svenska ekonomin kommer krascha runt 2014 och har alltid ett lager konserver hemma. Trots det ser han ganska ljust på framtiden."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det fyndet. Mycket underhållande.

   Radera
  2. Haha, vilket guldkorn.

   Radera
  3. Tycker det var rätt bra och inte minst trevligt återberättat av tidningen: "Jag försöker också vara tydlig med att jag kommer att ha fel om det mesta som jag påstår."

   Exakt så blev det ju, enstaka saker blev ju rätt.

   Radera
  4. Jag stödjer bloggens analys 2012. Vem kunde tro att världens riksbanker skulle vara så fantastiskt korkade att de skulle fortsätta att sänka räntorna och trycka pengar. År 2012 hade det faktiskt gått att ta sig ur knipan. Se var vi står idag. Riksbankerna kan inte höja räntan eller sluta trycka pengar. Vi är inritade i ett hörn och har på köpet genomfört en gigantisk snedvridning av tillgångar. Jag är ärligt förvånad att Riksbankernas skarpa hjärnor har genomfört detta. Hade man agerat rationellt hade krisen kommit 2014. Nu har man bara skjutit fram krisen och gjort den mycket större med hjälp av låga räntor och pengatryckande.

   Radera
  5. Att isolera "Riksbankernas skarpa hjärnor" är som att inte se skogen för att det står ett träd i vägen. Eller som att tro att solen snurrar runt Sverige. Alla har vi våra "chart of shame". När i tiden säger du att krisen kommer nu (nyfiken)? Är det om sex år till? Alltså 2026. Berätta gärna hur du tänker dig att krisen kommer?

   Radera
  6. Riksbankerna kommer nu att tvingas fortsätta på den väg de gått in på. Nästa ekonomiska kris kommer att mötas med ännu lägre räntor och ännu mer pengatryckande. Till slut blir det inflation. Mycket inflation. Det är tyvärr enda sättet att radera skulderna (hushåll, statsskulder) och kunna normalisera räntorna. När detta händer är omöjligt att svara på. Det kan dröja 10 år eller 1.

   Radera
  7. Tack för svar, ja vi lever i en utmanande tid. Jag tror tyvärr att det bara leder till att fattigare blir fattigare och vice versa. Med det sagt valutan utraderas mer och mer vilket leder precis till det samma.

   Radera
  8. Inflation: När det gäller den ekonomiska utvecklingen så ska man inte alltid tänka så rationellt och utgå ifrån gamla sanningar, utan se spelreglerna och förhålla sig till dom.

   Minns en intervju jag läste för ca 5 år sen om en dåvarande VD på en av Sveriges storbanker som blev dumförklara när han förutspådde att nu kommer vi få se räntor kring nollstrecket i 10 års tid. Hittills har han haft rätt.

   Radera
  9. Niklas:
   Ja, det tror jag med. Glöm allt politiskt dravel om att ”samhället ska hålla ihop” eller ”social bostadspolitik”, det blir ett lyft för kameraövervakning, svenska varianter av gated communities och privatskolor.

   Radera
  10. "Svenska varianter av gated communities" låter inte lockande. En av de svåraste sakerna att förstå för folk som flyttar hit måste vara att "människa" sällan är en användbar gruppering i det svenska samhället. Medan de flesta andra kulturer i ett första skede möter en annan människa, så möter svensken nästan alltid en sub-grupp av människa. Även i Sverige kan man faktiskt hälsa på någon annan i både en mörk gränd och i hissen, men inte på grund av att det är en annan människa som står där utan på grund av att det är en människa som känner en människa du också känner. En viss packetering av exempelvis hudfärg och klädval kan även detta innebära en gemensam gruppering som lyfter blicken från skorna.

   Få andra kulturer konkurrerar ens med den extrema sociala reservation som finns här (självklart i synnerhet gällande Stockholm). Vad som i någon mån räddar upp det, åtminstone på papperet, är att vi istället har ovanligt få mer explicita gates, där folk uttryckligen och ofta fysiskt utesluts på grund av en kvantitativ värdering (exempelvis "fattig"). Alltså inversen av den amerikanska miljön, där alla i just gruppen "människa" är värda att både möta och observera - om de inte rent fysiskt befinner sig på fel sida av en gate.

   Jag ser framför mig någon slags inavelsbubbla där 4.2% av befolkningen sitter innanför en mur och röstar på någon extremistisk variant av Miljöpartiet.

   Radera
  11. Precis, Victoria Park i Malmö är ett exempel på första steget till gated community. I Malmö finns för övrigt en massa exempel, bara att titta på priserna runt om i staden. Folk (med barn) resonerar lite såsom där kan man bo eller där kan man inte bo. Annars flyr man till kranskommunerna. Annars kan man ju köpa överkommliga villor för runt 4-5M i Johanneslust, Håkanstorp och Kirseberg (gångavstånd till Malmö C). Men då gäller det att välja skola med omsorg. Ingen som inte bott i Malmö med barn förstår nog marknaden. Sen har Malmö bättre nöjesliv och betydligt bättre restauranger än Göteborg, så där finns mycket trevligt att göra för en besökare eller invånare.

   Radera
  12. @Linus, Stockholmare? Skönt man inte bor där, har ni verkligen ingen kvalitativ finess där? Väldigt långt ifrån Malmö och Köpenhamn i så fall.

   Radera
  13. @Inflation, du kanske vet något som andra som går i garant för de låga 10 årsräntorna inte vet. Varför får vi inflation här? och inte någon annanstans i världen, hur tänker du? Jag har liksom riksbanken och kapitalet svårt att förstå. Men så är jag inte en ekonom heller.

   Just nu talar allt i min värld för att kapitalräntan fortsätter nedåt, och lånelöften därmed kan matcha en ökning av bostadspriser på låt säga 5-10% 2020. Sen är där nog stopp, och en normalisering nås ifall inte valutan fortsätter ner så som den gjort de sista åren priserna gått upp.

   Radera
  14. Jag har rest ganska mycket, och har fortfarande inte upplevt en stad med ens i närheten av samma nivå av social inkompetens som Stockholm. Därför blir det implicita (men ack så närvarande) gates/bubblor/grupperingar där människor inte klarar av att mötas mellan bubblorna. Men jobbar de med samma sak kan de ju prata jobb - gissa vad svenskar är kända att prata för mycket om internationellt..?

   Någon slags självsvängande effekt (gissar jag) av att barn inte får lära sig möta människor, så de vet inte hur man lär sina egna barn möta människor, så barnen föstår knappt att man borde möta människor förrens de är vuxna och inser hur stelt samhället är (=det är försent)... Det spännande är ju att detta samtidigt *ökar* svårighetsgraden, eftersom man snabbt inser att ska man ha ett humant, normalt, vuxet möte med en okänd människa i Stockholm så måste man driva detta själv (motparten vill antagligen väl men är per sannolikhetslära alltså socialt inkompetent).

   Går säkert att forska om snarare än irriterat reljera över, men jag får nog av det den del av året jag spenderar i Stockholm (just nu klart >50%).

   Radera
  15. Ok lite ofrivillig Stockholmare tillsvidare alltså. Jag tror jag förstår dig. Inte min favoritstad direkt. Men ack så fin.

   Radera
  16. Niklas: Klokt skriver om Malmö, precis så upplever jag det.

   Radera
  17. Tack Mr P, man upplever staden lite annorlunda sen man fick barn i den. Väldigt många barnfamiljer drömmer om Mellanheden, Limhamn eller ett topprenoverat hus i Djupadal. Sen hamnar vi lite häromstans - Bunkeflostrand, Klagshamn, Staffanstorp, Åkarp, etc etc. Allt efter plånbok och var skolorna verkar bra. Hursomhelst bjuder staden Malmö på ett väldigt bra uteliv som få andra svenska städer kan mäta sig med.

   Radera
 2. Är det så att kronan nått sin botten nu, eller varför var det korrekt att avveckla valutapositionerna, tänker du?

  SvaraRadera
 3. euro och dollarkursen har väl inte diskuterats här de senaste 6 månaderna? Det var så himla spännande för något år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För något år sedan fick nästan alla svenska arbetare en markant löneminskning på grund av att ett centralt våldsmonopol gjorde sitt bästa för att värna dem som styr snarare än arbetar, det var väl ändå rimligt att diskutera. Sedan dess har det inte hänt så mycket.

   Självklart kan man alltid informera om att SEK är en liten omtålig valuta som skulle kunna försvinna medan världen tickar på som vanligt, men folk tenderar att lyssna mer när saker drabbar dem än före de drabbar dem.

   Radera
  2. @Gunanr, jo vissa av oss har lyft de argumenten. Men blivit sågade vid fotknölarna att om att det är minsann är SEK som gäller här inom landet (som om vi vore isolerade). Nu har de med facit i hand haft fel. Men vi människor tenderar till att upprepa misstag (inte alla dock).

   Radera
 4. Mr P och Linus.
  Instämmer. Det är bara att se på USA för att se in i framtidens Sverige.

  SvaraRadera