Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-02-13 10:37

Rapporter om de första leveransproblemen på grund av coronaviruset SARS-CoV-2 - The Economist sänker global tillväxtprognos

Anekdotiska rapporter om leveransproblem på grund av coronaviruset SARS-CoV-2, bland annat från företagsåterförsäljare för HP, börjar nå bloggen. Samtidigt sänker The Economist sin globala BNP-prognos med 0.1 procentenheter givet att sjukdomens spridning är stoppad i mars.
Chinatown, Melbourne.
Det finns mediarapporter och sammanställningar över produktion som nu står stilla i Kina. Bland annat är Foxxconn och Pegatron nedstängda och får inte öppna igen för de kinesiska myndigheterna. Dessa tillverkar bland annat iPhone och succén AirPods åt Apple. Facebook har stoppat nya beställningnar av sitt VR-headset, Asus har stoppat leveranser, Tesla har slutat leverera Tesla Model 3 från sin splitter nya kinesiska fabrik och så fortsätter det.

En läsare rapporterar att deras återförsäljare av HP-produkter, som man har ramavtal med, nu hävdar att det inte blir några leveranser av datorer, utan man får köpa annat sämre istället. Fast till samma pris, och skynda fynda, för annars tar någon annan och köper de sista datorerna. Det kan förstås vara skitsnack och ett sätt att dumpa över osäljbara datorer med coronaviruset SARS-CoV-2 och tillhörande sjukdom COVID-19 som ursäkt.

Det stora problemet är dock om leveranser av komponenter till resten av världens industri upphör, och att därmed industrin blir stående även i resten av världen. En del oroar sig över tillgången till medicin tillverkad i Kina. Avgörande blir förstås hur stora lager av komponenter resten av världens industrier.
Två svarta svanar.
Gårdagens besked från Riksbanken var att coronavirusutbrottet kan påverka global BNP, men man lade inte in det i sina prognoser, för man vet inte hur det kommer påverka.

Vi kan ha med en så kallad svart svan att göra - något alla ansåg var omöjligt, och om den finns så underskattar alla innebörden av den, förrän efteråt när alla säger att det hela var självklart. Som bloggen skrivit tidigare så är det största hotet av SARS-CoV-2 konsekvenserna av åtgärder mot viruset, undantaget för de ddrabbade. Virusutbrottet kommer hanteras, men de ekonomiska konsekvenserna vet vi inte än. Men kanske blir även de milda.

The Economist sänker sin globala tillväxtprognos med 0.1 procentenheter på grund av sjukdomsutbrottet, trots Kinas massiva stimulanser av ekonomin. Detta förutsätter dock att utbrottet är under kontroll i mars, annars blir effekterna större. Sänkningen av Kinas BNP är 0.5 procentenheter, men då Kina står för nästan en femtedel av världsekonomin blir såldes den globala effekten 0.1 procentenheter. 

Detta förutsätter dock att resten av världens ekonomier inte påverkas negativt och att alla ekonomiska konsekvenser kan isoleras i Kina. Men så fungerar inte världen, som är beroende av leveranser från Kina. Vissa komponenter tillverkas i princip bara i Kina, eller åtminstone kanske till 80-90%. Om inte annat kan man fundera på hur 150 miljoner uteblivna kinesiska utlandsturister om året påverkar turistnäringarna i resten av världen. Det är inte orimligt att tro att The Economist är lite för positiva här.

I övrigt inget nytt på SARS-CoV-2-fronten. WHO har inte ändrat sina riskbedömningar, som förblir mycket höga (eng very high) i Kina och höga (eng high) i resten av världen.

Men nu över till dig kära läsare. Har du i ditt arbete hört om försenade leveranser på grund av coronaviruset? Hur länge klarar ni verksamheten intakt?

Tillägg: Kom precis in rapporter om att oljekonsumtionen faller för första gången på tio år, på grund av coronavirusutbrottet. Sist oljekonsumtionen föll var det på grund av den globala recessionen i spåren av finanskrisen. Inte ett positivt besked vad gäller världsekonomin, och konsekvenserna för de börsnoterade oljebolagen kommer inte begränsas till Kina.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Det förefaller ganska tydligt att situationen i Kina kommer få ekonomiska konsekvenser långt utanför landets gränser. Kolla på de stora skeppningsbolagen. Alla kör nu blank sailings och de stora containerhamnarna i Kina är knökfulla. Fraktpriserna kommer således att höjas kraftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? De har rasar. Det finns ingen efterfrågan så priset har fallit från en klippa.

   Radera
  2. Fel. Det finns inga tomburkar på de mest trafikerade sträckorna och blank sailings = högre rater för de burkar som faktiskt skeppas. Raterna kan lätt dubblas på kort sikt, redarna kommer ta alla tillfällen de kan för att trycka upp raterna och rädda sina pressade bottom lines.

   Radera
 2. Jag har under åren lärt känna ett större antal kineser aktiva inom akademisk forskning. Av de som just nu är i Kina sitter samtliga jag talat med hemma eller med släktingar och vet inte när de kommer tillbaka till jobbet. Det är dock oklart om de är hemma helt frivilligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kinder, har du hört hur illa det verkligen är där nere? Har hört att även 19-20 åringar som får smittan kan dö inom loppet av 3 timmar, lungorna verkar sluta ta upp syre så som jag förstod det, respirator hjälpte inte. Hade det varit USA hade man ju kunnat tro på nyhetsrapporteringen, men nu är det Kina vi talar om så det är svårt att veta hur verkligheten ser ut och inte vad diktaturen säger till oss. Går i vart fall riktigt många "teorier" på nätet med.

   Radera
  2. Du har en inkubationstid på upp till 14 dagar, sedan väntar i de värre fallen feber, andningsbesvär, hosta och andra symptom. Dödsfallen inträffar ytterligare 1-2 veckor efter att symptomen tar vid. 3 timmar är mest sannolikt ett internetrykte i paritet med att kokain och cannabis botar sjukdomen. Det finns hundratals fall från andra länder och de har inte visats bete sig nämnvärt annorlunda än i Kina. Den största skillnaden är att Hubei har så många allvarligt sjuka att de har svårt att ge alla rätt vård/isolering och med det så ökar även dödstalen. Andelen döda i övriga världen är mycket lägre än i Kina.

   Radera
  3. Det låter rimligt, det som är oroande dock är att det kan ha R0 på 5-7, till skillnad mot vanlig influensa på 1.3
   Kineserna fick ner R0 till runt 2-3 med samtliga av deras åtgärder.
   Tror inte vårat vårdsystem är så mkt bättre med att hantera det när det väl börjar bli många smittade.

   Radera
 3. Det lär ju vara värre för små och medelstora företag och deras supply chain.

  Har leverantörer i Kina och egna kontor i HK och Shanghai. Det är ganska stopp fram till nästa vecka, kontorsfolk jobbar hemma denna veckan. Stora frågan är väl om spridningen tar fart igen när produktionen ska starta på riktigt nästa måndag...
  Sen lär det ju bli en ganska lån ramp up. Slutet förra veckan var 50% av arbetsstyrkan för en stor leverantör i Shenzhen tillbaks, resten satt fast i sina hemprovinser.

  Konsekvenserna lär hur som helst vara underskattade, särskilt för Kinas GDP...

  SvaraRadera
 4. Beställde varor från Kina(inte Hubei) igår och dom hade enligt säljaren inga problem med viruset vare sig i produktionen eller med leveranser.

  Så nu är det bara att vänta och se när/om någonting kommer fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Enligt säljaren inga problem"
   Har man hört det förut?

   Radera
  2. Ja säljare ska man sällan lita på och vissa branscher och geografiska områden utmärker sig lite extra på den punkten, som sagt var bara vänta och se.

   Det är ingenting oumbärligt för min del.

   Radera
 5. och lagom till coronaviruset kommer hit ska svensken upphöra med hygieniska plastpåsar och istället bära runt matvarorna i tygpåsar.

  Som vanligt timar staten det hela perfekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy fan, nu får man lägga sina fladdermöss och myrkottekadaver i papperspåsar när man kommer från ICA. Bra sakt kompis.

   Radera
  2. Keep on rotting in the free world!

   Radera
 6. Än så länge är det nog en svart bofink i vilket fall. Här finns det en del att fundera över.

  Hur illa ÄR det egentligen? Hur många sitter hemma och är sjuka eller döda utan att ha räknats in? Mörkar kineserna om spridning och dödlighet? Deras agerande tyder på att de säger en sak och gör en annan.

  Jättefrågan som jag inte ens vågar försöka gissa är om det blir stora social omvälvningar i Kina. De har inre spänningar så det räcker och en fantastisk historik av kollapser. Jag såg en av filmerna av Chen Qiushi förra veckan. Se den och gissa själva. Det finns en stark naturlig tendens hos människor att vilja vara tillsammans med andra människor när kriser inträffar och då kan vad som helst inträffa.

  Om Kina står stilla tillräckligt länge kommer ALLA sektorer av den globala ekonomin att påverkas och de brister vi sett på läkemedel hittills kommer att erättas av total brist på i stort sett alla läkemedel. Frågan som ingen kan svara på är hur lång tid det tar innan det blir brist på olika matvaror och för all del toalettpapper, tvål och tvättmedel också.

  Sen är det ju spridningen av viruset då... Om det här är en tillräckligt elak grej kommer inte spridningen att gå att stoppa och, tja, då ligger saken i Guds händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora osäkerheten är kinesiskt mörkande och inkompetens.

   Radera
  2. 60% av coronavirus-patienterna påstås ha genomlidit sjukdomen i hemmiljö och de som inte återhämtade sig, dog hemma. 40% har sökt sig till sjukhusen och har blivit intagna eller fått vända hem för att klara sig på egen hand.

   Radera
 7. "oljekonsumtionen faller för första gången på tio år"

  Det var ju iallafall bra att oljeförbrukningen sjönk så att vårt klimat får lite återhämtning. Inget ont som inte för något gott med sig, som man säger.

  SvaraRadera
 8. Hos mig är alla leveranser minst en månad försenade. Fabrikerna är stängda och tjänstemännen arbetar hemifrån. Vissa kunder har börjat köpa på sig extra stora kvantiteter av produkter de anar kommer drabbas av förseningar.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Följande är såklart bara spekulationer:

  Min oro är främst att kina verkar schabblat bort detta totalt. Det fanna en rätt bra rapportering av fall man kunde följa via John Hopkins datasida. Nu har man i Kina helt ändrat sättet man diagnosticerar på och därmed fluktuerar siffrorna väldigt. Det finns luckor i vissa provinser. Man ser att det kommer in toppar med dödsfall.
  DOCK verkar det fortfarande inte vara några exceptionella procenttal vad gäller döda. Det som gör mig orolig är främst hur smittsamt det verkar vara. Få vi en spansk sjuka med 1,5-2% döda så är det ju ett enormt antal döda människor.

  Vi jobbar med globala farmatransporter och för oss så är det tvärtom med Kina. Det är inga extrema mängder läkemedel som tillverkas där som transporteras internationellt. Däremot leder alltid kapacitetsbrist till störningar och dete ska bli intressant se hur Q1 påverkas. Jag får be att återkomma.

  Våra reserekommendationer för tjänsteresor har inte ändrats dock. Där gäller försiktighet med kinaresor och förbud mot resor i Hubeiprovinsen.

  Analysen är dock att om kina nu stänger. Då kommer det smälla hårt för världsekonomin om det fortsätter in i mars...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte många färdiga läkemedel kommer från Kina, men i stort sett alla API'er som används av tillverkare världen över kommer från Kina och Indien. Främst Kina.

   Radera
  2. "I stort sätt alla" är väl milt uttryckt en överdrift?

   Visst, Kina har en massiv API tillverkning, men dom har också en massiv inhemsk marknad.

   Radera
 12. Kinesisk export och NoGo-zoner har fått en annan innebörd efter Coronavirusets utbrott.

  SvaraRadera
 13. En riktigt oroande faktor är kryssningsfartyget som ligger i kaj i japan. OM det stämmer att det är över 240 konstaterade fall trots att passagerare suttit isolerade i hytter i 7 dagar nu. Då är det extremt smittsamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om spridningen ombord motsvarar spridningen ute i samhället så finns det nog inga möjligheter att hindra spridning. Då lär man få försöka begränsa effekterna istället.

   Radera
  2. Lugn alla våra sjukvårdsministrar sitter i extrainkallat EU-möte och kommer besluta om vad som ska göras för att hindra spridningen. Källa Di.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Vietnam har satt tusentals i karantän. Källa Di.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 14. På komponentsidan så har vi drygt en månads produktion rullande lager som antingen är i transport eller i mellanlager. Ytterligare ungefär en månads produktion ligger i någon form av mellanbehandling innan den plockas in i linorna. Vi har också, naturligtvis, inte all komponentleverans från Kina så skulle detta bli långvarigt så har vi runt 50% från andra regioner och säkrat (försäkrat oss) att kunna skala upp ytterligare så skulle Kina stå still under en lång tid är det faktiska produktionsbortfallet runt 20-25%, det i sig betyder att vi kanske går ner ett skift worst-case. Detta beaktar dock inte huruvida vi i vår tur kan skeppa lager, vi kommer ju stoppa produktionen vid en viss nivå på utlager. Det som dock är märkbart direkt är tjänsteproduktion då vi har en, iofs väldigt liten del men ändå i form av IT utveckling. Den är omedelbart drabbad och "work at home" är inget koncept vi godkänner för den leveransen. Men detta är, tack vare den lilla volymen, helt hanterbart. Stating the obvious - skulle detta go global och bli långvarigt ja då blir situationen annorlunda men det är inget scenario vi har fakta som stödjer i dagsläget, men vi monitorerar detta noggrant och dagligen nu.

  SvaraRadera
 15. Vad borde man ha bunkrat om man nu tror allt kraschar i Kina/sydostAsien? Mediciner är jag inte beroende av (just nu), jag kommer bara på elektronik som saker jag vill-höver som jag misstänker görs i Kina. Kläder klarar man sig några år utan nya. Det går ju inte bunkra reservdelar till bilen direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om allt krashar i Kina så kommer allt att krascha här också. Komplexiteten i den globala ekonomin är så stor att ingen kan säga vad som kommer att hända.

   Den som tror att det blir krash följt av återhämtning inom ett år bör satsa på salt, hygienartiklar och starksprit (för moralen). Den som tror på något värre gör bäst i att skaffa ett bra förhållande till döden. Sprit kan hjälpa här med.

   Radera
 16. Får använda andra tillverkare/leverantörer, de är dyrare och det börjar enligt utsago från de själva bli fullt i deras orderböcker vilket resulterar i längre ledtider.

  SvaraRadera
 17. Bekanta som ställde ut på en mässa i Tyskland några dagar förra veckan. Betydligt färre folk än tidigare. Flera montrar gapade tomma på grund av att mässmaterial inte kunde levereras.

  Mycket av det som säljs på den typen av mässor kommer från Kina. Enligt uppgift beror det på kraschad logistik samt att sydeuropéer inte reser på liknande event på grund av viruset.

  SvaraRadera
 18. Eller är det detta som gör att gothen får en revival och blir riktigt folklig då alla går omkring i gasmask.

  SvaraRadera
 19. Philips har också problem med sin crowdfunded projektor Picopix max. Det i sig är nog inga problem eftersom den är just crowdfunded men gissningsvis är det fler företag som har problem med tillverkningen just nu

  SvaraRadera
 20. Utvecklingen är oroväckande, Kina har inte oväntat mörkat en massa information.
  Jämför man antalet döda med antalet friskförklarade får man hisklig dödlighet i sjukdomen.
  En detaljerad och överskådlig sida som följer utvecklingen:
  https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

  SvaraRadera
 21. Nedan mail från i måndags, skickat från en nordisk leverantör av plastflaskor. Ni vet såna som tvål, balsam, diskmedel, olja, öl och typ allt annat flytande säljs i.
  Flera andra leverantörer svävar med sina svar om förseningar, de vill inte riktigt erkänna att de egentligen är helt beroende av Kina.

  The Chinese Government has announced that many areas still are not allowed to open their offices and factories due to the situation of the Coronavirus. A limited amount of productions sites have been allowed to start part of their production but only to produce disinfection components for the domestic market. All other productions must still be shut down.

  The production for export market is expected to open in smaller scale from Monday the 17th of February. The Chinese Government is still limiting the flow of people why many workers are not yet allowed to go to the offices/factories for the next 7-14 days. This will of course affect the overall production capacity and for this reason also XXX supply to some of our customers.

  We fully understand that you as a customer to XXX need to have clear information of how this will affect your open orders. However, due to the situation there will be orders that we at the moment cannot confirm the actual affect of as the situation still is very unstable. We will of course ensure to keep you updated so that you can coordinate with your production and customers best possible in this situation. Orders confirmed with shipment from China in February and March (and possibly orders in the start of April), is expected to be delayed with approximately 14-21 days as things are now. This estimate may change as the situation changes.

  SvaraRadera
 22. Vår huvudkomponent är fast i Kina, ingen tillverkning pågår, tidigast leverans om en månad. Slut i lager här hemma. Vi jobbar med en plan B och C, men det ser tungt ut. Vi har därvidlag stoppat beställningar inom EU för resten av komponenterna, ingen vits att bunkra upp med dessa i lager om vi inte kan få ut produkten.

  Företaget har dock låga fasta kostnader, så vi klarar oss, men vi kommer missa årets högsäsongsförsäljning.

  SvaraRadera
 23. Kan inte se hur viruset kan vara stoppat i mars. Det tog 9 månader att stoppa SARS och antal smittade var en bråkdel av Corona efter 3 månader.

  Den enda metod man har är karantän, men med tanke hur spridd sjukdomen är så fungerar det dåligt. Behövs inte många smittade för att det ska blossa up en ny smitthärd.

  Karantän har också negativa effekter på ekonomin, så det hjälper knappast BNP-siffran.

  SvaraRadera
 24. Vi var ute och handlade idag och tittade in på några lokala byggvaruaffärer. Vi frågade efter andningsmasker/skyddsmasker och fick svaret "slutsålt", pga kunder som har köpt upp rubbet och skickat till sina bekanta i Kina (där de har tillverkats). De kunde inte svara på frågan om det kunde komma in några leveranser senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har själv bunkrat andningsmasker, får vi inget utbrott kan de ändå användas vid nästa husrenovering. Har upptäckt att de börjar ta slut här och var.

   Radera
 25. Alla masker slut även i min stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka masker? Vilka butiker? Vilken stad?

   Kollade nyss Bauhaus, Biltema mfl lagersaldo online på lite olika modeller och ser inget som tyder på nån rensning en masse. En viss modell var slut i Löddeköping... men det är kanske där du bor?

   Sen så är ju skyddsmask en trevlig service för att inte smitta ner andra men ögonen är en rätt stor slemhinna det med.

   Radera
  2. Har fått rapporter om detta, men alla butiker jag kollat har kvar masker. Vi har väl inte panik här ute på landet, helt enkelt.

   Radera