Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-02-03 15:35

Räknas smartklockor som handhållen kommunikationsutrustning?

Med de allt vanligare smartklockorna kanske man bör fråga sig om dessa klockor räknas som handhållen kommunikationsutrustning och alltså inte får användas i bil. Eller är det okej om de sitter på handleden, alternativt riskerar man körkortet och dryga böter om man råkar titta på sin handled för att klockan innehåller ett urval av bluetooth, wifi och 4G? Samt lite om integrering av smarta hemmet och Tesla i Apple Watch via Home Assistant, samt Apple Pay och Revolut via handleden. Och läsarenkät om du själv har någon smartwatch? Inlägget innehåller reklamlänkar för Revolut.
Apple Watch, med California-urtavlan. Saldo hos Revolut (reklamlänk) överst i mitten.
Apples omsättning från wearables ska enligt bokslutet omsatt mer än försäljningen av Mac-datorer. Affärsområdet inkluderar i princip bara hörlurar och Apple Watch, som alltså nu står för större omsättning än datorerna. 
Apples dagschart till och med i fredags.
Smartklockor har kanske fått sitt genombrott hos den köpstarkare och särskilt träningsintresserade medelklassen, och man ser allt fler personer med smarta klockor. Lite äldre modeller av Apple Watch som Series 3 kan nu köpas för drygt 2000:- SEK, eller inte mycket dyrare än en vanlig kvalitetsklocka av hyfsat märke, medan förstås senaste Series 5 kostar betydligt mer.

Eftersom smartklockorna är kommunikationsutrustning, och har åtminstone blåtand, ofta wifi och ibland 4G, så blir frågan får man använda en smartwatch när man kör bil. Handhållen kommunikationsutrustning är ju förbjuden, men är utrustning som sitter på handleden tillåten? Finns det några fall när polisen slagit till mot bilister som tittar på klockan?
Kontroll av telefonens musik via Apple Watch.
På Tesla kan man inte bläddra bland telefonens musik via bilens skärm, och måste således parkera om man vill byta musik på telefonen. Dock går det att välja och bläddra i sitt musikbibliotek via en Apple Watch, så det skulle kunna vara en laglig väg att slippa parkera för att byta musikspellista eller skiva på telefonen.

Vore intressant att höra hur lagstiftarna tänkt där? Är handleden okej, men inte handen?

Annars har Apple Watch nått en fullt användbar nivå. Som ni ser i fotot överst kan man få saldot på sitt Revolut-kort (reklamlänk) direkt på urtavlan, samtidigt som det går att använda Revolut via Apple Pay. Det är bara att dubbelklicka på knappen på Apple Watch och hålla fram handleden mot kortläsaren, så betalar man med kortet. Oerhört smidigt att vare sig behöva leta fram kort eller telefonen för att betala. Bör ju även fungera i t ex Londons kollektivtrafik, där man numera kan åka enbart med blipp och ett betalkort, som automatiskt hanterar bästa taxa vid volymåkande.
Infograph-inställningnarna på minn Apple Watch.  Orange hus är Home Assistant. Klickar man på den hamnar man på ...
Banker som inte implementerat Apple Pay kommer helt enkelt ligga efter, rejält, i takt med att smartklockor, inklusive motsvarande Samsung med Samsung Pay, eller Garmin med Garmin Pay osv. Det kan bli en usp att kunna betala med handleden. Och att bankens iPhone-app stöder Apple Watch, så man kan se kortsaldo direkt på handleden och slipper pyssla med telefonen.

Via hemautomatiseringsträsket Home Assistant öppnar Apple Watch enorma möjligheter, som nu gör att man slipper plocka fram mobilen för att manuellt genomföra olika åtgärder i systemet.
... de konfigurerade åtgärderna hos Home Assistant, och ...
Allt man kan göra i Home Assistant kan läggas upp som knappar i Apple Watch-appen, via förinställda åtgärder (actions). Enskilda inställningar går förstås också att lägga upp som åtgärd, t ex en plusknapp för att höja temperaturen och en minusknapp för att sänka.

Nu sker ju det mesta inom hemautomatisering automatiskt, men över tiden lär man sig vad man faktiskt ibland har nytta av. Således har jag lagt upp möjligheten att slå av och på värmen, slå på ljus inne, maximalt ljus ute, och stänga av allt ljus.
... resten.
Samt att slå på värmen i Teslan. Eller klimatsystemet om man så vill - på sommaren kommer dne kyla till inställd temperatur istället, eller så lägger jag upp en separat knapp för snabbast möjliga kylning. Kodexempel i autmations.yaml för detta:

-- id: 'whatevah'
 alias: 'Action: Turn on Tesla heat'
 trigger:
 - event_data:
   actionName: action_tesla_heat_on
  event_type: ios.action_fired
  platform: event
 condition: []
 action:
 - data:
   entity_id: climate.tesla_model_s_hvac_climate_system
  service: climate.turn_on
 - data:
   entity_id: climate.tesla_model_s_hvac_climate_system
   temperature: 26
  service: climate.set_temperature

Det går förstås att lägga till en ios.action_fired trigger på någon befintlig automation för att dra igång dessa från handleden, men för min del innehåller de ofta villkor som är själva anledningen till att man vill gå runt dem manuellt, så jag har lagt dem som separata automationer.

Utöver det behöver man lägga upp automationen under Appkonfiguration->Integrationer->Åtgärder i Home Assistants iPhone-app. Teslas egen app har inte stöd för Apple Watch, men det finns betalappar som har det. Dock går det att istället gå via Home Assistants gratis app, vilket antagligen är mer kraftfullt och flexibelt.

Home Assistants app är dock lite buggig när det gäller att lägga in sensoravläsningar från hemautomatiseringssystemet på urtavlorna, men det kanske blir bättre tids nog.

Utöver teknofilinörderi så kommer smartklockor antagligen bli allt vanligare i takt med att de billigare modellerna närmar sig priserna på vanliga klockor. Innevarande hälso- och motionstrend kanske har varit pådrivande, men användbarheten ökar även via t ex Apple Pay och Samsung Pay.

Har du själv en smartwatch? I så fall vilken?

Och vad använder du den till?

47 kommentarer:

 1. Ingen smartwatch och förstår inte riktigt behovet av en. Har ett garmin pulsband, det kopplar mot det mesta. Används knappt dock, ibland när jag löper, men generellt zontränar jag mot watt och inte puls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Watt mäter du ju via puls*kroppsvikt om du inte tränar mot maskin. Men zontränar du mot maskin så får du förstås effekten ändå.

   Radera
  2. Varför ska jag överhuvudtaget mäta watt eller puls när jag tränar?
   Jag tränar så hårt som jag känner att det känns bra i kroppen och så att jag känner mig andfådd och får förhöjd puls (vilket jag känner men inte behöver mäta).

   Radera
  3. Du kan uppskatta watt från puls och kroppvikt, men pulsen har fler variabler som dagsformen. Jag är intresserad av vilken faktisk kraft jag producerar eftersom det är det som räknas i slutändan. Detta spelar större roll när man pysslar med kvantitetsträning i lägre zoner jämfört med ex. löpning där du ligger i ganska höga zoner vid träning.

   Man mäter puls/watt generellt för att få bättre koll på hur man presterar och framföralllt förbättra sina prestationer. Träning är mest effektiv i vissa intervall av puls/watt beroende på var din maxpuls/ftp ligger. Ungefär som att människor som lyfter skrot vet vilka vikter de tar i marklyft så bör någon intresserad av konditionssport ha koll på sin puls/watt.

   Radera
  4. Exempel, säg att jag på söndagen vill köra ~4h med 125 i puls. Om jag var på en trevlig middsgsbjudning kvällen innan där jag lyckades pula i mig en flaska rött och en grogg efter maten är jag lite uttorkad på söndagen och min puls vid önskad watt ligga på 135. Några koppar kaffe för mycket på jobbet och dåligt med vatten? Samma sak. Men visst, löper man och kanske ligger på 180 i puls påverkar det minimalt.

   Radera
  5. Jag köpte ett billigt pulsband för att få veta vad jag har för puls när jag springer, och om den ändras nämnvärt under ett träningspass. Och nu har jag fått svar, så jag känner inget behov av att använda det igen. Har förövrigt inga armbandsur eller andra smycken.

   Radera
  6. Ingångsvärden för jämförelse är alltid bra att ha, så om ni inte vill använda pulsklocka av hälsoskäl så gör det av profylaktiska sjukvårdsskäl.

   Jag känner till ett fall där patient som sov med pulsmätare kunde visa exakt vid vilken tidpunkt hen fick blodpropp i hjärnan - och tack vare det kunde läkarna på akuten se att det fortfarande fanns tid att sätta in akut propplösande läkemedel. Man har bara ett par timmar på sig, sedan är det meningslöst.

   Av ungefär samma skäl bör alla som fyller 40 tacka ja till hälsoundersökning på vårdcentral. Även om du är helt kärnfrisk NU så kan det vara bra i framtiden att det finns gamla blodprover och EKG tagna från friskhetsperiod som man då kan jämföra med när det är något i kroppen som krånglar.

   Det är för övrigt ingen vågad gissning att något försäkringsbolag snart börjar ge rabatt till de som väljer att dela med sig av sina friskdata på samma sätt som försäkringsbolag redan börjat övervaka bilkörningsdata.

   Radera
 2. Att kolla tiden, mäta promenader och givetvis betala med.

  SvaraRadera
 3. Att ni orkar. Mitt autismjag blir alldeles matt. Förstår verkligen inte poängen med ytterligare stress på handleden. Bättre att lägga tiden på träningen t. ex än att mäta den..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, de allra flesta borde fokusera mer på att faktiskt träna än allt runt omkring, all träning är bra träning. Men om man inte är en sån som blir stressad av att ha en apparat på kroppen som mäter ens värden och kanske lägger ner +2h dagligen på träning, då vill man att den träningen man genomför ska vara effektiv.

   Radera
  2. Tur att vi är olika! Vissa gillar träna med teknisk utrustning. Andra inte. Rätt enkelt och inget är fel.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Har en Garmin 735 XT som jag enbart bär när jag tränar (mest löpning). Laddar automatiskt, via bluetooth och app i mobilen, upp träningspasset till Trainingpeaks och Strava där jag kan beundra diagram över alla kilometer jag sprungit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, en Garmin som används till löpning och andra pulsaktiviteter. Aldrig annars, tycker de är för fula helt enkelt :)
   Gillar inte notiser på armen heller.

   Radera
  2. Jag har en Garmin 235 som jag använder som EDC. Mäter puls, rörelse, sömn och steg. Batterierna håller nästan en månad. Kopplar den bara till telefonen för sync eller om jag väntar ett viktigt samtal..

   Radera
 6. Kollar tiden. Läser aviseringar, (Twitter, sms, mail,m.m.), startar/byter musik och givetvis betalar.
  Har inte bestämt mig för om jag ska skaffa simkort till klockan för att slippa ha med telefonen.

  SvaraRadera
 7. Enkelt - precis som med mobiler.

  Du får inte använda en smartwatch om det menligt påverkar din förmåga att framföra fordonet.

  Du får aldrig hålla klockan i handen när du använder den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får inte göra något som menligt påverkar din förmåga, men med mobiler är det förbud punkt oavsett vad du gör. Frågan är om det även gäller klockor som kommunikationsutrustning.

   Radera
  2. Jamen jamen om man har den i en plastpåse då?

   Radera
  3. Vad är det konstiga?
   Du ska inte syssla med annat när du kör bil. Telefoner är det vanligaste distraktionen idag, därav lagen.
   Vilken är mycket bra.


   Radera
  4. Det är fortfarande lagligt att använda en mobiltelefon som sitter t ex i en handsfreehållare på instrumentbrädan - precis som det är lagligt att leka med den inbyggda GPS:en om man har en.

   Radera
 8. Mer generellt så verkar betalkorten vara på väg ut till fördel för appar av alla de slag. Kanske Visa och Mastercard börjat flacka med blicken snart då Apple börjar allt mer torna upp sig? Fast sådär 80% av smartphone-ägare kär ju Android så det finns nog en del kunder kvar att jobba med.

  Smartwatch: jag har inte riktigt fastnat för dem, men kan tänka mig att äga en när tekniken konvergerat mot något bra.

  SvaraRadera
 9. Jag har inte ens någon armbandsklocka överhuvudtaget. Har inte haft det sedan jag var 23. Klarar mig jättebra ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fixade ett solur när jag var 7 år.

   Radera
  2. Har också slutat med armbandsur, för ca 15 år sedan. Det är ju klockor överallt, och i värsta fall får man fiska upp mobilen.

   Radera
 10. Det är bara trista typer som har klocka på sig.
  Skulle aldrig visa mig offentligt med en sådan tingest.

  SvaraRadera
 11. Jag säger ja, om det är i form av ett fickur.

  SvaraRadera
 12. I de kretsar jag rör mig,så det bara kvinnofolk som använder sk smartwatches . Personligen skulle det aldrig falla mig in att ta på mig en. Men visst kommer det en funktion som jag skulle betrakta som oersättlig så Kanske jag tänker om.

  SvaraRadera
 13. Har idag en Garmin Fenix 5x (min tredje i serien) som för mig inte bara används vid träningstillfällen - utan påminner mig att röra mig i mitt ofta stillasittande jobb där räkning av såväl använda trappor som steg motiverar mig.
  Den monitorerar även (om ej helt exakt) min puls om dygnet och (igen något grovt) hur mycket jag sovit om natten - saker som jag i min nuvarande livssituation är värden som är bra att känna till. Inte minst när den grattar mig för att haft tillräckligt många träningsminuter innan lunchen på jobbet och man bara suttit och jobbat, varit frustrerad och funderat hur man skall hantera ett antal... utmaningar i arbetsvardagen. ;)

  SvaraRadera
 14. Har en Apple Watch Series 3 Cellular. Funktioner jag gillar:
  Sätta igång en timer med Siri
  Aktivera ljud på Iphone för att hitta den
  Trycka bort folk som ringer när jag inte kan svara
  Se veckonummer på urtavlan
  Se den börskursen (eller indexet) jag är mest intresserad av för närvarande, på urtavlan
  Möjlighet att ringa/svara när man är ute och springer eller cyklar MTB utan telefon.
  Se vilken temperatur det är utomhus där jag är (speciellt på morgonen)
  Se i vilket mötesrum nästa möte på jobbet är.

  SvaraRadera
 15. Det är först med Apple Watch Series 5 jag känner mig hemma efter att ha haft fyran och en Asus Zenwatch 3 innan dess. Always on är en hygienfaktor vilket jag blev varse med fyran..

  Mina toppfunktuoner är always on-tid, pushnotifikationer, telefonsamtal, hälsofunktioner som puls och EKG och såklart alla möjliga appar som för aktier och crypto.

  SvaraRadera
 16. Apples omsättning från wearables ska enligt bokslutet omsatt mer än försäljningen av Mac-datorer. Affärsområdet inkluderar i princip bara hörlurar och Apple Watch

  Jag skulle f.ö. gissa att det är AirPods som driver försäljningen i denna enhet. De är inte så billiga och man ser dem överallt.

  SvaraRadera
 17. Samsung galaxy watch sport active 2, en klocka ska vara rund! Sjukt nöjd är jag i alla fall. Riktigt snygg klocka som jag har på mig jämnt.

  SvaraRadera
 18. Ingen smartwatch, då jag har en princip mot att bära saker som är både fattiga/dåliga och hiskeligt fula.

  Men följer utvecklingen och köper förmodligen så fort något kommer som inte är både fult och dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I grund och botten tycker jag konceptet är mindre orimligt än smartphone, produkten våra barnbarn (eller kanske rent av barn) kommer skratta allra mest åt.

   Radera
  2. Spännande.Motivera gärna

   Radera
  3. Vi går runt och släpar på laptops hela dagarna. Det finns absolut inget anspråk på vare sig funktion eller ergonomi i Smartphone-designen, det har bara blivit så av historiska skäl. Nästan all tid vi använder dem innebär en direkt onaturlig position.

   Vidare är smartphones EXTREMT fula. Som accessoar blir det någon slags polerad tegelsten. Vi tänker inte på detta idag eftersom alla bär runt på en.

   Nästan alla bilder som tas i publika miljöer idag visar en massa människor som med böjd nacke tittar ned på den tegelsten de bär runt på. Inget av detta bör existera om 20 år, och för våra barnbarn kommer det därför se helt sjukt efterblivet ut.

   Radera
  4. Hoppas du har rätt. Att det är efterblivet ut kan man bara hålla med om.

   Radera
  5. Jag håller med i allt, utom det där med laptoppen.

   Radera
  6. Jag menade att Smartphone är en laptop. Konstruerad för att vara mobil, absolut, men inte konstruerad för att användas stående/gående/springande.

   Radera
 19. Jag har blåtandstyrning från min bilradio, är min bilradio en kommunikationsutrustning då? Lastbilar har ofta fast komradio som används under färd tex vid följebilskörning eller för att ge och ta emot instruktioner från personal på byggen/last och lossning samt andra lastbilar. Är detta förbjudet me?

  SvaraRadera
 20. Eftersom du får använda mobiltelefonen om den sitter i en hållare lär du få kika på din smartwatch, detta givet att du inte håller den i handen.

  SvaraRadera
 21. Är ni inte 42 år ännu? Då majoriteten av befolkningen behöver läsglasögon.
  All liten usel text inom armlängds avstånd behöver glasögon vilket gör att armbandsuret bara kan visa tiden med fyra siffror och ett semikolon. Allt annat är för smått med en sån liten skärm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. äntlingen en mycket bra kommentar som stämmer perfekt in på mig och ett par miljoner fler personer :-)

   Radera
 22. Främsta anledningen till att jag har en smartwatch är att jag kan ha mobilen på ljudlös. Den är alltid tyst. Ringer någon till mig så vibrerar min klocka istället för att mobilen ska leva om eller ligga och vibrera på något bord.
  Av största vikt är att minimera antalet notiser så att klockan endast vibrerar när det faktiskt händer något som jag behöver agera på.

  SvaraRadera