Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-02-26 14:31

Oro för och myndighetsåtgärder mot Covid-19 lamslår turistnäringen - det kommer konkurser

Oron för viruset och  myndighetsåtgärder mot viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen Covid-19 kommer slå stenhårt mot turistnäringen världen runt, och det har redan börjat.  Det kommer bli konkurser hos allt från researrangörer, flygbolag, hotell och fastighetsägare om hysterin och överreaktionerna fortsätter eskalera.
Teneriffa.
Bloggen har fått in flera anekdotiska rapporter från turistorter i Sydostasien om stora vakanser, men också direkta besked från personer som bedriver verksamhet i området. Vakanserna är nu 30-50% på grund av att inga kineser reser, även om det än så länge inte ska vara så mycket avbokningar från västerlänningar.

Flera yrkeskonferenser har också ställts in, och vi har nog bara sett början på detta.

Men från annat håll har nu folk börjat dra öronen till sig och börjar avboka eller överväger att avboka även turistresor i Europa. Det handlar inte nödvändigtvis om oron för själva viruset - i Kina har t ex blott (grovt räknat) en tjugondels promille av befolkningen  - alltså en på 20 000 -smittats trots befolkningstätheten och de hygieniska förhållandena. Däremot får bloggen ett antal rapporter om oro för myndighetsåtgärderna.

Initialt handlar det om Italien, men det finns också de som tvekar om Kanarieöarna och Teneriffa efter att hotellgäster satts i karantän på ett hotell på grund av ett enda sjukdomsfall.

Att t ex bli isolerad i en norditaliensk by i flera veckor är det få som ser fram emot. Särskilt när man ordnat barn- och/eller djurvakt över helgen för en liten romantisk vårsemester. Att sitta i karantän hemma i hemmet är en sak, men att göra det i ett annat land borta från jobb, anhöriga, husdjur, bostad etc är en helt annan sak.

Oron att bli inlåst i ett annat land handlar alltså än så länge om främst Italien. Men situationen kan när som helst lika gärna uppkomma i Tyskland, Frankrike, Storbritannien eller något annat land. Rent av Sverige. Och vad tror ni händer med svensk turistnäringen i den rådande hysterin om vi får ett utbrott här?
Norditalien från Bosses-kammen nära toppen av Mont Blanc.
Nästa fråga är också hur kul det är att åka på en miniweekend och allt är stängt på grund av antingen hysteri eller myndighetspåbud?

Utifrån antalet smittade i Kina är risken att smittas minimal, men risken att drabbas av konsekvenserna av myndigheternas åtgärder är på en helt annan nivå.

Sprider sig oron så börjar folk ställa in resor, researrangörer går omkull, flygbolag går omkull - det var inte direkt en lönsam bransch till att börja med - hotell och destinationer går omkull, och sedan landar det i knät på de fastighetsbolag som kanske äger hotellen. 

Så länge ingen är belånad kan man kanske permittera eller sparka folk, men man kan inte sparka skulderna och räntebetalningarna eller amorteringarna. Det kommer således bli konkurser, kanske initialt främst hos mindre aktörer som inte kan ta smällen, t ex lokala småhotell utan verksamhet i andra länder.

Hotet just nu är överdrivna myndighetsåtgärder. De görs kanske för att invagga förtroende, men resultatet kan bli det motsatta.

Skulle du ge dig ut och resa - ens i jobbet - om du inte kan vara säker på att du kommer hem, utan riskerar att hamna i karantän, få flygplatser avspärrade eller låsas in i ett avspärrat område?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Min arbetsgivare har from igår förbjudit alla affärsresor till asien och italien, inklusive transit och stop-over.

  Vid privat resa till nämnda område ska vederbörande informera sin chef samt jobba hemifrån i 14 dagar efter hemkomst.

  Om den anställda har varit i kontakt med någon som varit i asien eller Italien = informera chef och jobba hemifrån i 14 dagar.

  Jupp, de skrev "asien" som i hela världsdelen asien. Samt hela italien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är uppror på jobbet bland de som bara läser "hysterimedia".
   Detta då arbetsgivaren fortsätter att toillåta kollegor från Singapore komma hit. Vi fortsätter delta på mässor i hela världen.

   Det enda som vi vidtagit är att man inte får resa till Hubeiprovinsen.

   Mello, Thailand och Tacomysfolket är panikslagna över det.
   Vi sansade pch pålästa blir mer och mer irriterade på dem. I början kunde man skratta åt hysterin men nu börjar det bli löjelseväckande.

   Radera
  2. Appropå "Asien" så har vi kollegor från Kina som försöker förklara skillnaden mellan norra och södra provinserna i Kina. De blir uppgivna när man förklarar att medelsvensson nog vet var thailand och australien ligger men sen är resten "asien".

   Och svenskar som ser sig så allmänbildade. Be dem säga vilka som leder Indien eller Kina. Det är ett mycket litet fåtal som vet vilka Nahendra Modi eller Xi Jinping är.
   Svenskar kanske var bildade förr. Men vi är lika allmänbildade som en redneck i träsken i Louisiana nuförtiden.

   Radera
  3. Du menar Narendra Modi? ;)

   Radera
  4. Jag tror det är du som har dålig koll med dina medmedborgare Seb, klart fan folk vart Kina, Japan osv ligger. Men visst, pratar vi insignifikanta länder som t.ex. Laos eller Kyrgyzstan så är det säkert bara du som får alla rätt.

   Här är en gammal artikel som bekräftar att svenska studenter (numera arbetslivet) ligger i världstopp på geografiska kunskaper. https://www.svd.se/unga-svenskar-har-bast-koll-pa-varlden

   Radera
 2. Min arbetsgivare har stoppat alla resor till Kina, Singapore, Italien, Iran och Sydkorea. Samma 14-dagars karens som ovan.

  Lite märkligt att det inte finns några som helst rekommendationer från myndigheter att tänka över privata resor när många företag agerar så här resolut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För myndigheten och företag har olika behov eftersom utfallet kommer att påverka dessa på olika sätt.

   Radera
  2. Det är som vanligt sämre med ansvarstagande över skattebetalarnas pengar

   Radera
 3. Jag får erbjudande från stora hotell kedjor ; övernatta 10 gånger och få Platinum kort. Tidigare 40 nätter.
  Reklamen är mer frekvent men ständiga erbjudande.

  SvaraRadera
 4. Vissa "stora" arbetsgivare framstår ju inte direkt som så pålästa eller kunniga.

  Och verkar ha ett kraftigt överskott av ickeproduktiv personal då man kan göra så drastiska åtgärder på slentrian och på panikinformation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom är det väl att agera "som Kina" som är framgångsrikt om man vill undvika sjukfrånvaro. Frågar du Webasto i München som haft ett utbrott så tror jag de skulle rekommendera att agera snabbt för att hindra spridning, snarare än att vänta ut problemen.

   Radera
  2. Eller så är det du/din arbetsgivare som inte är så kunnig. Hos min arbetsgivare är besluten fattade av medicinskt utbildade personer.

   Radera
  3. Det florerade ett rykte i natt om att Nordkorea hade haft sitt första fall - men att man helt enkelt skjutit ihjäl patienten och bränt liket.

   Troligen fake news - men inte otänkbart.

   Radera
 5. Har en internationell branschmässa bokad tillsammans med sambon i mitten av mars i Chicago. Ska bli intressant att se hur det utvecklar sig. Svårt att förbereda sig iom att alla besked gäller tills de inte gäller längre.

  SvaraRadera
 6. Inspirerad av föregående bloggpost vill jag fråga bloggaren om han tror att försäkringsbolagen i Sverige kommer att betala ut livförsäkring till efterlevande anhöriga till personer som dör i Corona - eller kommer man att åberopa Force majeure?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är enligt försäkringsvillkoren. Force Majure är om försäkringsbolaget inte kan fullfölja sina åtagande t.ex. om alla handläggare dött i Coronaviruset eller vabbar.

   Radera
  2. Jag hade en liknande fundering med sjukvårdsförsäkring. Det är ju bra om man vill ha snabb sjukvård utan kö i vanliga fall. Men vad händer om 1000 personer behöver intensivvård samtidigt och landet bara har 100 platser. Force majure, lägg dig ner och dö?

   Radera
  3. Det är nog inga av landets 510 platser som står tomma och väntar på personer med provat sjukvårdsförsäkring.
   Däremot lär det bli rejält med hot och våld för att få sjuka anhöriga till respirator etc.
   Närstående har råkat illa ut som vårdpersonal för bra mycket mindre än det.
   Sjukvården kommer ge efter, tro mig.

   Radera
 7. Det här viruset visar faktiskt alla tecken på att vara i nivå med Spanska sjukan. Den pågick i två år, 1918-1920 ,och i Sverige skördade den 37 573 liv enligt statistiken, vilket motsvarar en dödlighet runt två procent av diagnosticerade fall - som Coronan. Det riktigt farliga är väl dock de 15-20 procent av smittade som blir allvarligt sjuka (typ syrgastält-sjuka).
  Jag menar därför att det är farligt att prata om hysteri och överreaktioner och att det närmast rör sig om någon bagatellartad snuva. Det är sådant som får pensionärer att kvista rätt ner till ett coronautbrott på Tenerifa. Jag förstår myndigheterna även om väldigt få kan göra det de kinesiska gör.
  Låt oss förbereda oss på det värsta och hoppas på det bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1918-1920 var folk försvagade, hygienen var sämre och några syrgastält fanns knappast.
   I bästa fall fick man vätska och en filt av släkt/vänner när man låg i sjukbädden.

   Så att säga att den var värre är nog en överdrift.
   Snarare att Corona som tar livet av 2% trots modern vård är värre.

   Radera
  2. Det är inte 20% av de smittade. Du har ett mörkertal av lindrigt smittade som inte behöver sjukhusvård.

   Det är kanske 15-20% av de som söker sjukhusvård som behöver mer avancerad vård.

   Radera
 8. Det är exakt ovan anledning som jag väljer att hålla mig i landet. Är inte kul att bli strandad utomlands. Jag var en av dem som fastnade ute i Europa när Eyjafjallajökull hade sitt utbrott och alla flyg stod på marken. Det var verkligen inte kul att spendera dagar med att åka små regionalbussar och att lifta hela vägen i från Spanien och hem till Sverige. Och något säger mig att det skulle vara ännu knepigare att ta sig hem under dessa förhållanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och man vill inte vare en belastning för sjukvården i ett drabbat område, om det skulle bli ett besvärligt utbrott mot förmodan.

   Radera
 9. För 25 år sedan brukade jag fråga folk som såg ner på amerikaner som inte kunde skilja mellan Sverige och Schweiz om de kunde skilja mellan Slovakien, Slovenien och Slavonien, som ju alla ligger i Europa och europeer borde känna till. Det här var ju förstås på tiden då Slovakien och Slovenien just hade blivit självständiga och kriget i Slavonien var på nyheterna hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt ingen född efter 1969 som inte kan skilja på Sverige och Schweiz.

   Radera
 10. Har under Jan-Feb varit i en bunt med Asiatiska länder (plus Europa och USA).

  Flera av länderna har reseförbud till och från Kina, Macau, HK och Taiwan.

  Vissa länder har panik, andra tar det lugnt.

  Alla flygplatser i Asien har "feberkameror", även vissa hotell och köpcenter. Väldigt många har munskydd.

  Vid incheck och passkontroll frågar de om man varit i de fyra kinesiska länderna senaste tiden. Även på inrikesflyg kom frågan upp vid incheckning.

  Mitt pass har många stämplar från dessa fyra länder så jag fick försöka förklara att de inte är från senaste veckorna.

  Många större konferenser/mässor i Asien är inställda då man helt enkelt tror att många inte kommer dyka upp.

  Tycker dock att hos vanligt folk så märker man inte mycket av det.

  Samtidigt dör det ca 3.000 pers/dag i trafiken runt om i världen. Dvs en bit över 200,000 sen viruset bröt ut.

  SvaraRadera
 11. Men vi skulle väl inte sprida panik. Varför gör du det då?

  SvaraRadera
 12. "Och vad tror ni händer med svensk turistnäringen i den rådande hysterin om vi får ett utbrott här?"
  Turismen till Sverige från utlandet lär vara obefintlig.

  SvaraRadera
 13. tja jag och min hustru kommer troligen inte att åka utomlands i år utan turista i sverige Det finns säkert fler som resonerar som vi så jag tor inte på en minskning av den totala turismen i sverige.

  SvaraRadera