Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-02-27 11:04

OMXS30 nosar på 2015 års nivåer

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har varit nere och nosat på nivåerna från 2015. Samtidigt bör det börja bli segt på nedsidan, då området runt 1700 bör vara ett rejält psykologiskt stöd, där börsen vänt eller handlats väldigt mycket.
Månadschart OMXS30.
Stödområdet runt 1700 kanske kan sägas vara mellan 1720 och 1680. Börsen har här vänt ner vid fem tillfälllen: tidigt 2015, två gånger 2017, en gång 2018 och en gång 2019. Området var då alltså ett motstånd.

När motstånds bryts förvandlas de istället till stöd. Grunden är psykologisk - man antingen köper mer på den nivån man köpt tidigare, eller så säljer man när man kan få tillbaka pengarna efter att ha legat med förlust. Eller för den delen tar vinster vid en viss nivå.

Stödområdet har egentligen först nu testats, där ett lättare stöd antagligen ligger runt 1720, vilket testades igår varpå börsen sedan vände upp. Det blir antagligen segare ju närmare 1700 vi kommer.
OMXS30 dagschart.
Dock är börsen just nu nyhets- och panikdriven. Allt kan förstås åka ut genom fönstret på nya negativa nyheter. Samtidigt handlar teknisk analys om att försöka analysera psykologin, och nedgångarna drivs av just psykologi - övervärderingarna är de samma (okej, något lägre) nu som tidigare, det är bara det att fear har tagit över från greed.

Kommer det allmänna utbrott likt i Italien i fler stora EU-ekonomier så kan vi nog räkna med ytterligare spikar nedåt i börskistan. Ett utbrott i Sverige skulle nog öppna upp friskt för att marknaden kortar (blankar) den svenska börsen. Men vi är inte där än. Tillståndet kan lugna ner sig, åtminstone så mycket att 1700-området håller.

Man kan nog inte klandra traders som köper på de här nivåerna och sedan säljer på de små upprekylerna. Vi andra som står utanför fortsätter att ta det lugnt och behöver inte bli känslomässigt engagerade.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Även jag som är fullinvesterad är fullkomligt lugn, som alltid. Skönt att vara helt känslomässigt frånkopplad från sina pengar. Det var längesedan det kändes viktigt.

  SvaraRadera
 2. Jag har svårt tänka mig att 1700 håller någon längre tid, en studs upp från 1700 till max 1770 och sen ner genom 1700 är min gissning.

  SvaraRadera
 3. Möjligen av intresse för den som ångrar att de inte följt den konjunkturbarometersbaserade strategin som diskuterats på bloggen tidigare: OMX 30 måste tappa drygt 12% till från gårdagens stängningskurs för att komma ned på samma resultat som en konjunkturbarometerbaserad strategi.

  SvaraRadera
 4. Nu är det ju många här på bloggen som inte tycker att det finns någon psykologi på börsen. Att teknisk analys är nonsens. Har fått många kängor här sista halvåret.
  Jag tycker det är lika korkat som att säga att det finns några psykologiska faktorer inom idrott och de aktiva. Att vissa idrottare har mer tur än andra kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om teknisk analys beror på psykologi är det antingen helt korrekt att teknisk analys är nonsens, eller så är vitsen med teknisk analys att påverka marknaden enligt en modell - snarare än att modellera marknaden.

   Eftersom något av detta gäller är det inte konstigt om många kallar det nonsens, eftersom många skulle kalla andra alternativet för nonsens. I synnerhet människor som gillar logik kan störa sig på att vad som framställs som en prognosmodell bara är ett implicit avtal mellan människor att köpa och sälja samtidigt.

   Radera
  2. Nervositet, rädsla, panik är vanliga rektioner och ibland helt irrationella.

   Radera
  3. Nonsens eller ej. Det är ju dumt att inte ta hänsyn till vissa faktum. Det är en viss logik i det också.

   Radera
  4. Jag anser att sport är mest tur och helt ointressant att lägga tid på.

   Frågan är hur hög upprekylen kommer vara. Verkar ju dumt att sälja här på den temporära botten.

   Radera
 5. Möjligen av intresse för den som ångrar att de inte följt strategin baserad på Konjunkturbarometern som diskuterats på bloggen tidigare: OMX 30 måste tappa drygt 12% till från gårdagens stängningskurs för att komma ned på samma resultat som en konjunkturbarometerbaserad strategi körd sen 1999.

  SvaraRadera
 6. Brände mig rejält idag. Det är lockande att gå in på börsen när de är så billigt men det gäller att inte att fånga en fallande kniv vilket jag gjorde.
  Någon som vet exakt hur många % av en förlust man kan dra av på deklarationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktiefond konto kvitta mot vinst det bästa. I deklarationen mot inkomst? 21%?

   Radera
 7. Jag siktar på 8500 för NDX. Kan bli en short squeeze i kväll. Jag är förberedd :)

  SvaraRadera
 8. Christina Stenbeck och Börshajen ska ha ett event i Globen i början på mars där de ska uppmuntra kvinnor att börja med aktier. Feltajmat kan man tycka..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur ett perspektiv är det ju rätt bra tajming. Bäst investeringar görs ju ofta i oroliga stunder likt denna. Å andra sidan känns ju 10k+ pers I Globen sådär framöver av andra givna skäl

   Radera
  2. Jag förstår dig men fattar vi inte irrationella beslut som vi tror är rationella vid sådana snabba negativa börsförändringar?

   Radera
 9. Dow Jones ner 1191 punkter. Mest i Dow Jones historia skriver CNN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Dow Jones hade ju en helt vansinnig dipp för bara typ ett år sedan som vi inte är i närheten av ännu (3000-4000?). Visserligen utspridet på några dagar.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Norska oljefonden har backat med mer än
  200 miljarder NOK idag. Den fortsätter att rasa...

  SvaraRadera
 12. Blev inte riktigt som det skrevs för en vecka sen att coronaviruset var överdrivet och en parantes

  SvaraRadera