Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-02-01 09:30

Nytt guldprisrekord - hårt nedåt på de amerikanska börserna

Guldpriset slog nytt prisrekord igår i svenska kronor per gram. Samtidigt föll de amerikanska börserna hårt.
Bullen har koll på guldet.
Nytt guldprisrekord per gram 492:29 SEK intradag, och ny högsta stängning är 492:22. Guldet stängde alltså väldigt nära prisrekordet för oss svenskar. Vi får se när och om det går igenom 500:- SEK per gram.

Man kan anta att det föreligger viss risk off - coronavirushysterin, riksrätten mot Trump, och förstås även Brexit som skedde vid midnatt igår. Samt förstås en del tveksamma bokslut från olika börsnoterade företag. Man kan dock tycka att Brexit borde vara inprisat eftersom det knappast är en överraskning. Brittiska FTSE hann falla -1.30% innan stängning.

Stockholmsbörsen stängde förvisso negativt med OMXSPI på -0.23%, men stödområdet i OMXS30 håller fortfarande trots en nedgång på -0.26%.
Dagschart OMXS30. Stödområdet framgår tydligt, och har illustrativt förstärkts med en linje.
USA-börserna hann gå ner desto mer efter svensk stängningn.

S&P-500 stängde på -1.77% och Nasdaq Composite på -1.59%. S&P-500 är därmed negativ sedan årsskiftet. Det samma gäller Russel 3000 som stängde på -1.78%.
Dagschart Russel 3000.
En del menar förstås att det är buy the fucking dip som gäller och att nedgången är driven av den överdrivna hysterin kring coronaviruset. Förvisso verkar inte viruset särskilt farligt eller smittsamt, men det spelar mindre roll - det som påverkar finansmarknaderna är hysterinivån, samt myndighetsåtgärderna. Blir myndighetsåtgärderna långvariga kommer det slå hårt mot världsekonomin, och marknaderna kan börja prisa in för detta.

Överlag är coronautbrottet en intressant studie i psykologi, och vilka som kan hålla huvudet kallt och bara titta på bekräftade fakta utan att fantisera ihop sådant som inte står, vilka som blir hysteriska, vilka som är konspirationsnötter och vilka som lever sina liv letandes efter värsta tänkbara i allt. För en del är alltid glaset halvtomt och den som säger att det är halvfullt måste ha fel. Kort sagt säger det en hel del om många aktörer, vilket man kan ta med sig framåt. Vilka som bokstavligen inte skulle duga i krig, utan agera nyttiga moralsänkande idioter åt angriparen.

Kom ihåg att folk fortsätter få hjärtattacker även under ett sjukdomsutbrott. Skillnaden är att ingen i omgivningen längre har lust att ge hjärt-lungräddning.

21 kommentarer:

 1. Ja, hela listan av preppers är ju hysteriska konspirationsnötter som bara skulle vara moralsänken ifall man skulle ha med dom i en riktig krissituation.

  SvaraRadera
 2. Stängning över både 50 och 200 SMA i ett ledande index som Russel 3000 innebär väl att tjuren lever, gissar jag med mina mycket begränsade TA-kunskaper.

  Guldaktierna hänger inte med guldets utveckling, även om många bolag är på ATH.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, guldaktierna följer tyvärr inte guldpriset den här gången. Brukar vara en stark korrelation men nu ligger de kvar och skvalpar när guldpriset sticker.

   Radera
 3. Det kan bero på att råvaror sjunker generellt pga av en befarad minskad efterfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjunkande oljepris ger fallande börs.

   Radera
  2. Förenklat. Ja om det beror på en minskande efterfrågan i världsekonomin. Ett kraftigt stigande oljepris resulterar alltid i en krasch då det ger inflation och överhettningstendenser.

   Radera
  3. Ja. Oljepriset sjunker då den globala ekonomin är svag. Kanske också för att oljan är det som driver tillväxt, men att den blir sämre på det i takt med att det blir dyrare att utvinna oljan. Vi fastnar i en ond cirkel av fallande oljepris och fallande tillväxt.

   Radera
 4. Vi hade en hyfsad oljehausse för några veckor sen som inte resulterade i en uppgång i oljeaktierna. Dvs vi får skilja på pris på en råvara samt producent. Sen har vi detta med ESG. Råvaruproducenter står inte högt i kurs. Speciellt oljeproducenterna ligger risigt till enligt ESG.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaren var till Siwoti och Peter ovan.

   Radera
  2. Det finns inte alltid en korrelation mellan råvara och producent, men efter ett tag så brukar den infinna sig. Bolag som efter ett tag stiger mest är de som inte var lönsamma vid tidigare guldprisnivå.

   Guld är som bekant inte en råvara utan en tillgångsklass/asset class (eller pet rock om man vill skoja till det).

   Att råvaror sjunker och guld stiger är tecken på deflation, om råvaror och guld stiger så har/väntas inflation.

   Både guld och dess aktier är sen en tid tillbaka i bull markets, liksom de flesta aktieindex.

   Radera
  3. Skillnaden är att många index snart är inne på sitt 12e år i bull market. Helt makalöst.

   Radera
 5. Även ädelmetallerna platina och silver går relativt bra. Det mesta annat ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Allt du kan hänga runt halsen går upp typ.

   Radera
  2. För att inte snacka om palladium (obs extrem risk), men det är bara guld som är en ren monetär metall. Centralbanker sitter inte på silver och platina, vad jag vet. Kanske Ryssland pga sanktioner? Gissar bara.

   Radera
 6. Glaset är halvfullt. Min aktieportfölj har gått upp i år också. Blir nästan säkert en viss nedgång på måndag. Corona påverkar. Nu börjar några personer vara försiktiga och tvättar händerna lite oftare, men än hostar och nyser andra utan munskydd. Stora länder stoppar utländska personer som varit i Kina de senaste veckorna. Flygbolag stoppar flyglinjer. Den internationella handeln kommer påverkas.

  Om corona börjar spridas i andra länder än Kina kommer oron att öka. I Sverige kan vi ge dropp och syre till betydligt fler personer än de som får just nu. Men våra sängplatser på sjukhus är lägre än andra rika länder. Många företag har slimmad organisation och får problem om många blir hemma några veckor med symtom.

  Riktigt gynnade blir de företag som klarar hemleveranser av mat och försäljning av hållbara matvaror ökar om corona börjar spridas i Sverige. Kommer något av alla företag som utvecklar medicin antyda att de ser på corona stiger börskursen.

  Just in time för varor till sjukhus och en del andra företag kommer nog omprövas.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, din sista mening tål att upprepas:
   "Just in time för varor till sjukhus och en del andra företag kommer nog omprövas."

   Inte en dag för tidigt, när det än sker! Apoteksupphandlingen har ju redan avhandlats här för inte så länge sedan. Men antagligen rullar det mesta på som vanligt ett bra tag till. Vi talar ju om Sverige och det där är inte längre veckans hetaste nyhet.

   Radera
 7. Beträffande viruset ska man självklart inte sprida ren dynga men samtidigt inte heller vara naiv och tro att de siffror som kommer ut från Kina stämmer med verkligheten. Man har bevisligen försökt mörka i början, alltså regeringen är inte att lita på alls. I Wuhan är sjukvården under enorm press och man har förmodligen inte möjlighet att testa alla med symptom vilket då inte visas i statistiken. Många har säkert sjukdomen men har inte ens sökt vård då man inte kan transportera sig eller inte vill blanda sig med andra, ännu sjukare, personer. Uppgifter finns om att sjukhusen inte ens tar emot vissa patienter som inte är tillräckligt sjuka osv.

  Gällande ett helt nytt virus som man inte vet så mycket om kan man också tänka sig att tillämpa försiktighetsprincipen, dvs utgå ifrån att det är väldigt smittsamt och med hög dödlighet. När det senare visar sig att det inte var så farligt kan man slappna av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet smittade verkar nästan dubbleras varannan dag. Andelen som får allvarliga komplikationer verkar vara runt 20 %. Kineserna ser ut att ta smittan på mkt stort allvar. Det får mig att bli lite orolig. Att 20% av de smittade blir svårt sjuka lär anstränga vården bortom tillgänglig kapacitet. Bara att hoppas på liten spridning.

   Radera
 8. Kina har just vädjat till EU om hjälp med utrustning. Ska nog köpa några Getinge på måndag. Getinge tillverkar hjärt- och lungmaskiner, oxygengeneratorer och ventilatorer.

  USA har vidgat sina restriktioner till ytterligare ett antal länder i sin kamp för att bromsa inflödet av möjliga smittade.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera