Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-02-11 21:08

Nytt börsrekord på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen slog nytt börsrekord idag, och det verkar inte finnas något som kan stoppa den starka uppåtgående trenden - varken handelskrig, Brexit, USA-Iran, coronaviruset COVID-19 eller ens konjunkturen.
Dagschart OMXSPI
Det blev efter dagens uppgång på +1.45% ett nytt börsrekord på Stockholmsbörsen och i det breda indexet OMXSPI.

Jag tror jag har identifierat ett nytt stödområde runt 685.

Även om inte handeln ännu stängts i USA, så är det nytt börsrekord även där, för tillfället. S&P-500 är dock bara +0.17% och fallande, så börsen kanske inte stänger på rekord med en knapp handelstimme kvar. Även Russel 3000 har slagit börsrekord, med en lite stabilare uppgång på +0.41% i skrivande stund.

Börserna verkar för stunden helt osårbara och minsta positiva nyhet får aktiekurser att explodera. 

Kort sagt så känns det bubbligt och rätt skönt att ligga utanför.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. TINA är drottning över (åtminstone väst) världens tillgångspriser. Så länge alternativet till att äga dessa tillgångar, vare sig det är aktier, fastigheter etc, är att den berömda icke inflationen äter upp ens blygsamma men hårt förvärvade sparkapital fortare än en Tesla på kärnkraftsproducerad el, så kommer priserna (dock ej säkert värdet) att fortsätta upp.

  Att ligga helt utanför de större indexen ,idag och de senaste 10 åren ,är enligt min mening att frivilligt ge bort ännu mer av sitt kapital till överheten. Inget som rekomenderas, då det betyder att denna överhet har än större möjligheter att ta än mer av medborgarna. Den spiralen nedåt ska man passa sig för

  SvaraRadera
 2. Man märker av All Time High på Stockblogs minst sagt - var och vartannat blogg inlägg handlar om "portföljen uppe i x.x miljoner" följt av ett eller fler utropstecken

  Lätt tjatigt, nästan så jag längtar tillbaka till 2008/09, det var i alla fall spännande på riktigt..

  SvaraRadera
 3. Om en månad eller två lär vi se effekterna av Coronaviruset på börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, då kan man tjäna bra ned deg tills dess ;)

   Radera
 4. Varför känns det skönt att ligga utanför börsen? Det är väl i uppåtgående trend man vill vara fullinvesterad?

  Eller vill du bara ligga på börsen när den går dåligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske man hellre köper när det är billigt än när det är dyrt?

   Radera
  2. @Fandom Bloggaren följer konjunkturcykelmodellen för investeringar i börsen. Nuvarande uppgång passar inte riktigt in i den modellen utan betraktas som en bubbla som när som helst kommer att spricka.

   Huruvida det är en bra investeringsstrategi eller ej vet jag inte men den har som mål att minimera förlust snarare än att maximera vinst (om jag minns det rätt).

   Här finns en hyfsat aktuell och rätt intressant diskussion i kommentarsfältet: https://cornucopia.cornubot.se/2020/01/konjunkturbarometern-kraftigt-upp-pa.html

   Radera
 5. Ja. Vi får se hur länge hysterin fortsätter? Jag tippar på att det brister första kvartalet/halvåret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, så kan det säkert vara.

   Problemet är att man resonerat så ett antal år tillbaka, ända sedan Grekland typ.

   Radera
  2. Exakt. Domedagsnissarna får fel hela tiden, tills sist får de kanske rätt. Men då har de missat tåget av bara farten.

   Radera
  3. Fast du sålde ju alla dina aktier i augusti, Mr Perfect.

   Radera
  4. Jo. Det är lätt att ha fel. Vis av erfarenhet vet jag dock hur tråkigt och hur ont det gör att förlora en massa pengar. Så länge allt bara stiger och kontot fungerar som en deg som jäser, är ju allt ok.
   Men rädsla, ångest och panik är inte ovanligt när index slaktas med 50-70%. 2 milj blir under miljonen etc.
   Då grabbar hoppas jag ni är lika bergsäkra och modiga.
   Jag är inte ur men inte heller all in.

   Radera
  5. Det borde vara ganska enkelt.

   Man ska anpassa sin sparstrategi efter sin risktolerans. Tål man inte 50% nedgång så ska man följdaktligen inte allokera 100% i aktier.

   Att försöka hitta mönster baserat på historiskt beteende och sen försöka anpassa sin allokering i takt med nån inbillad signal riskerar att slå fel, och dessutom måste du både pricka rätt utgång och ingång. Börsen t ex ligger ofta nära ATH, så att "vänta på raset" kräver att man har väldigt bra timing.

   Bättre för de allra flesta som inte är smartare än de bästa börshajarna är att hitta en lämplig risknivå och sen hålla fast vid den. Då kan man strunta i svängningarna både upp och ner.

   Men givetvis blir folk giriga, och på sistone tycker jag mig höra en del FOMO och folk som vill in och tjäna pengar. Det brukar inte vara ett gott tecken.

   Radera
  6. @Cornu, bostadspriserna följer rimligen börsen uppåt. Ifall Mr P legat med 7x hävstång i sin bostad så har han absolut tagit del av utvecklingen. Senast för någon dag sedan hade hens villa gått upp med 0,5M i boolivärdering. Så grattis! Jag delar hens uppfattning om denna hause här i söder. Vi bor billigt och sparar pengar på att bo kvalitativt jämfört med att hyra. Tråkigt ni upplever motsatsen eller bara risken på landet.

   Radera
 6. Börsen måste gå upp annars faller korthuset samman. Looking good: Alla index runt ATH, räntan rekordlåg. Stigande inkomstskillnader/förm.konc. Trump. Det här måste väl ändå vara en kapitalistisk våt dröm, som blivit sann? Skickligt riggat av centralbankerna/bankerna.

  SvaraRadera
 7. Tycker det har ramlat in ovanligt många positiva rapporter. Många stora bolag som överträffat förväntningarna.

  Ta bankerna t.ex., jämför man dem med övriga Europeiska banker är de ganska lågt värderade sett till vad de presterar. Många industriföretag har presterat bra finansiella resultat trots att orderingången vikt och Q4 har överträffat förväntningarna.

  SvaraRadera