Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-02-02 16:17

Nordea avvecklar bankfacken i Märsta - släpper inte in nya kunder på andra orter

En läsare tipsar om att Nordea nu stänger bankfacken Märsta. Beskedet från andra Nordeakontor är att att facken generellt håller på att avvecklas och att bankkontoren inte tar emot nya fackkunder på andra orter.
Bankfack.

Bankfack fortsätter alltså att avvecklas.

Förr hade välbesuttna både aktiebrev och obligationer på papper, men sedan början av 90-talet är all sådan hantering elektronisk. Återstår därmed en del viktiga handlingar, som t ex testamenten och avtal, samt backuper, värdefulla smycken och förstås investeringsädelmetall.

Lägger man till välståndsökningen sedan 90-talet så är det inte mycket pengar att skaffa ett bransäkert säkerhetsskåp att ha i hemmet, om det bara handlar om värdefulla papper som testamenten. Ett eget skåp i bostaden motsvarande ett större bankfack betalar sig antagligen på 2-3 års avgifter för bankfack.

Det värdefullaste vi har iag, elektroniska backuper, kan man förvara hos en släkting, förstås på krypterade backupdiskar. Eventuellt dessutom i en bransäker databox, vilket kostar några hundralappar och ska skydda lagringsmediat länge nog för att klara en brand.

Men det duger inte om man har värdeföremål som kan stjälas vid inbrott och i synnerhet vid hemrån. Exempelvis investeringsguld. Förvisso ska det hos ditt försäkringsbolag vara försäkrat som vilken inventarie som helst (om lösöret i din bostad är försäkrad tillräckligt, och villkoren tillåter det). Dock gäller det antagligen inte investeringsguldmynt om dessa klassas som lagliga betalningsmedel, vilket innebär att de formellt räknas som kontanter. Å andra sidan brukar det också vara förbjudet att förvara kontanter i bankfack. De är dock säkrare där än hemma hos dig.

Investeringsguld är dock något som bankerna inte tjänar pengar på, och således inte särskilt populärt ur banksynpunkt.

Så oavsett är efterfrågan ner och bankfacken på väg bort.

Läsaren flyttade alla sina affärer till Nordea och blev premiumkund, för att kunna få bankfack. Men det är det slut med nu. Inga andra tillfrågade kontor tar emot honom som bankfackskund, utan säger att bankfacken nu avvecklas generellt och att man oavsett inte tar emot nya bankfackskunder.

Bankfackskunderna har nu tre månader på sig att tömma facken, annars töms de åt dem. Nordea uppger att de antecknar vad som fanns i ett av banken länsat bankfack, men i övrigt inte vad som händer med det som banken länsar om inte facken töms.

Kunderna sägs få rabatt på säkerhetsskåp från en leverantör som tröst.

Finns det då någon ekonomi i att öppna bankfack som separat tjänst hos någon entreprenör. Antagligen inte. Tusen bankfack a tusen kronor om året blir en miljon kronor. Det ska täcka lokalhyra, kapitalkostnad för investeringen i bankfacken, försäkringar, säkerhetssystem och löner till personal som kontrollerar tillträde - att släppa in någon bara med kod kan inte bli aktuellt, då man kan ge koden till obehöriga som sedan kan bryta sig in i fack. Banker har kunnat tjäna extrapengar på detta, eftersom man ändå har haft personal och lokaler på plats.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Ja jag borde ju leta efter ny bank att bli kund hos. Flyttade till SEB för ett antal år sedan möjlighet till bankfack var ett skall krav, men de har också avvecklat dom åtminstone på deras kontor centralt i Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haft SEB som bank i många år men nu får de bara nöjet att stå för lönekontot och betalningsdelen.

   Opersonlig bank som inte vill ha en situation där kund och leverantör tjänar på relationen båda två utan enbart ser kunden som en kassapåse. (Iofs som alla andra av de fyra storbankerna).

   När jag skaffade dem och första 10 åren var de väldigt bra att ha att göra med och var verkligen intresserade av att ha en nöjd kund (som de såklart tjänade pengar på).
   Sen har det gått drastiskt utför.

   Radera
 2. Bankfacken är sannslöst olönsamma. så länge de förmögna använde det kunde man ju locka in dem i premiumkundpratet och rådgivningsträsket (Jag hade en släkting som fick rådet att köpa Northland för en miljon ett halvår innan konkursen....)

  Det flesta banker drar ju ner på kontorsverksamheten och vill enbart ha kvar rådgivare där. Att då ha ett stort bankvalv med bankfack är bara en stor kostnad, risk och olönsamt åtagande.

  De flesta normalförmögna idag som hanterar pengarna själva använder ju sig av Nordnet/Avanza då det handlar om icke ringa pengar de sparar på avgifter och att slippa bankernas underpresterande dyra aktivt förvaltade fonder. De flesta vet öven att de inte ska betala en bolåneränta över 1,3%.
  Det ger inte så mycket som bankerna ska tjäna pengar på på kontorsverksamheten utan istället får man jonglera med räntenetto och de som inte fattar hur mycket de blir blåsta på bankernas "superrabatt" på bolånet och "Superfina aktiva fonder".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suck, kan dom inte bara ta betalt vad tjänsten kostar? Då slipper de ursäkta sig med att de är olönsamma.

   Radera
 3. Är det för att stävja sexhandeln som man gör sig av med fackkunderna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men skämt åsido, vad kostar ett säkerhetsskåp jämf med bankfack? Skulle situationen vara bättre om det varit bättre konkurrens på bankmarknaden?

   Radera
  2. Ja på några år så har man säkert igen att köpa ett eget. Jag skulle inte låsa det så att förvara stöldbegärliga saker går ju bort ändå. Om det är papper och backup som ska skyddas mot brand visst. Räknar väl med att om det är låst så bärs det iväg vid ev inbrott.. Men beror ju säkert på vilket.. Ett lagom tungt skåp skulle ju iofs kunna distrahera vid inbrott ;-)

   Radera
  3. Bankfack vill jag minnas kostade 600 innan det sades upp för något är sedan

   Radera
 4. Säkerhets och väktarbolag.
  De har ju lite mer än bara små samlingar med viktiga nycklar mm.
  Det borde ju ligga lite värde i bara dessa för försäkran och skydd.
  Jag har ju ingen aning om hur de jobbar, men de har väll väktare som jobbar dygnet runt...

  För att slippa störa ord. verksamhet skulle de kunna ha begränsad besökstid.

  SvaraRadera
 5. Svindyrt är det iaf. Har ett litet fack hos Swedbank och det kostar 700 per år. Har för mig att det var 300-350 för bara några år sen. Sen 495 och direkt till 700 från det.

  Fortfarande billigare än däckhotellet dock. Så det kanske är prisvärt ändå 🤔

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte ett jädra bök att pressa in däcken i ett bankfack? Mina är helt klart för stora (inte för att skryta hur mycket gummi jag drar)

   Radera
 6. Relevant fråga då om "allt" hanteras elektroniskt: - om det elektroniska försvinner eller blir fel, hur kan man ordna bevis på värdepappersinnehav och medel på banken?

  Och hur görs det med riktigt gamla värdepapper? Översätts de till elektroniskt format?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De lämnades in för längesedan. Man lämnade in, fick ett kvitto på att aktierna registerades på din elektroniska aktiedepå istället. Finns knappast några aktiebrev kvar. Kanske pappersobligationer i en del obskyra eller konservativa länder.

   Radera
  2. Haha, jag äger faktiskt ett inramat aktiebrev i ett låt vara obskyrt amerikanskt bolag, LPP, från detta århundrade. Men det blir nog svårsålt om inget sensationellt inträffar. Gör det det, å andra sidan ...

   (LPP försöker få fyr på fusion medelst en sorts tändstift i en evakuerad kammare mellan bor- och väteatomer i fokuserat plasma, som bildar kolatomer som genast sönderfaller till helium utan att emittera neutroner (big deal!) men väl elektron- och röntgenstrålning som kan omvandlas till el. Apparaten ryms i ett vanligt garage och tänks generera 5 MW. Har nästan lyckats, snart ... )

   F ö pågår visst en Wefunder-kampanj till 1 mars om någon vill hoppa på tåget.

   Radera
  3. Det hade kunnat gå att lösa, men tydligen tycker ingen bänk det är värt att erbjuda lösningen.

   Radera
 7. Intressant att du vill förvara fysiska backups trots att du menar att de ska vara krypterade också. Nycklar är att föredra just därför att det vore riktigt tokigt att statiskt förvara datan i en specifik hårdvara. Då riskerar du förlora den även utan att någon sköld sker, så det förtar poängen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att alternativet är att skippa backupen gör att den riskerar gå förlorad?

   Resonerar du lika angående originalet? Att inte spara sätta för det kan gå förlorad?

   Det är sant: ser man till att inget ha så kan man inget förlora, men jag föredrar nog att ha även om det finns en mikroskopisk risk att något förloras.

   Radera
 8. En vettig utveckling. Framöver kan jag tänka mig att respektive storbank kommer tillhandahålla ett kontor med fack i vardera storstadsregion. För kunder med särskilda skäl och en prislista därefter, bra så.

  SvaraRadera