Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-27 06:40

Nedåt i Asien och USA - men tech upp

På morgonen faller börserna i Asien, och följer därmed efter nedgångarna i USA igår kväll. De amerikanska börserna var dock splittrade och tech i form av Nasdaq-börsen steg. Microsoft vinstvarnade på grund av coronaviruset och Tysklands folkhälsominister varnade för början på en epidemi.
Både tjur och björn samtidigt.
De europeiska börserna var generellt svagt positiva vid stängningsdags igår kväll, men sedan föll de amerikanska börserna vidare. Det bredaste indexet Russel 3000 som inkluderar i princip alla småbolag gick -0.54% och viktiga S&P-500 på -0.38%. Däremot steg den tekniktunga Nasdaqbörsen med Nasdaq Composite +0.17% och Nasdaq-100 på hela +0.44%. Man kanske kan säga att börserna föll, men särskilt de stora teknikbolagen steg.

Nedgången fortsätter i Asien under morgonen. ASX-200 går -0.76%, Hang Seng är -0.66%, Straits Times -0.77% och Nikkei-225 går -2.27%.

Det mesta talar således för en nedgång i på de europeiska börserna idag, när man om inte annat ska ikapp amerikanska husse, men kanske kommer teknikbolag gå bra? Mot detta talar att Microsoft vinstvarnade på grund av coronaviruset sent igår och sade att man inte kommer möta sina försäljningsprognoser.
Dagschart S&P.-500.
Tyska DAX stängde negativt igår på -0.11%. Den tyske folkhälsoministern sade att Tyskland står inför början på en coronavirusepidemi (nej, han använde inte ordet pandemi) och att läget har ändrats de senaste timmarna, tyvärr. Fyra nya länder har rapporterat om smitta, inklusive Österrike, Kroatien och Schweiz, enligt WHO:s senaste lägesrapport, alla grannländer till Italien. Utanför WHO:s lägesrapporter ska en svensk som varit i Norditalien diagnosticerats i Göteborg, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger:
"Det här visar att vår nuvarande strategi fungerar att informera personer som varit i de drabbade områdena som får symptom och erbjuda dem snabbt omhändertagande."
Vidare skriver Folkhälsomyndigheten:
"Folkhälsomyndigheten bedömer att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg."
Når nedgångarna tio procent sedan toppen, vilket kan ske idag eller om inte annat på fredag vid eventuell black friday så har vi en formell börskrasch.

Det vore intressant att höra hur alla som de senaste månaderna varit otvetydigt positiva till börsen agerar nu. Index i USA är tillbaka på nivåer som sågs i november, även om det förstås varierar stort mellan olika aktier. Det vore väldigt intressant att höra hur alla ni börsexperter agerat på nedgången. Har ni köpt mer? Det var ju så billigt på toppen tidigare.

22 kommentarer:

 1. Haha känner en snubbe som köpte på toppen, han har gett mig köp rekommendationer från toppen till nu. De kan vara en bra dipp att köpa på när man ser tecken på förbättring men är lite osäker på hur utsatta banker är när överbelånade företag börjar gå i konkurs

  SvaraRadera
 2. Jag har ännu inte sålt av något av mina innehav men så ligger jag också väldigt diversifierad med mycket guld och sk defensiva aktier. Portföljen är sen i måndags i stort sett +-0(-0,09% igår kväll).

  Inte omöjligt att Corona är den svarta svan som vi väntat så länge på. Blir intressant att se hur centralbankerna hanterar det hela. Vilka obligationer kan RB tänkas stödköpa? Bostads? Kommun? Blir det minus ränta igen?

  SvaraRadera
 3. Tog hem mycket vinster i måndags och i princip halverade portföljerna. Sitter nu med 65% cash i svenska kronor, vilket känns så där. Skall bli spännande att se hur räntorna kommer att gå - borde ju gå ned på grund av att centralbankerna skall stimulera, men det var ju enligt gamla regelböckerna.
  Trist att se hur Lysa-portföljerna (viktade med 70-75% räntor) viker brant nedåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknadsräntorna föll igår, marknaden kräver högre ränta på företagsobligationer. Spiltan Högräntefond backade typ 0.06%.

   Radera
  2. Ja, I dödsspiralen nedåt är det kanske cash och guld som gäller.

   Radera
  3. Räntorna pressades hårt häromdagen när både börs och guld gick nedåt. Mycket kapital in i räntemarknaden.

   Radera
 4. Är fortsatt lång. Det har varit ovanligt många börstipsfrågor senaste året eller så från vänner och kollegor, men det blev tyst denna vecka.

  Jag har fortfarande en del ackumulering kvar. Hade egentligen varit bra med en större nedgång för billigare framtida inköp, men det förutsätter ju då att den ekonomiska effekten är enbart _tillfällig_. Får vi permanenta produktions/utbudsstörningar kanske den långsiktiga nivån ska böjas ner lite, men där är vi inte riktigt än spekulerar jag. Kan säkert ändras.

  SvaraRadera
 5. Mm vad händer med personer som kört FIRE? Om 8m blir 4. Om utdelningarna stoppas. Jobbigt läge att behöva återgå till kneget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går man i pension vid exakt fel tillfälle och har för hög withdrawal rate så hamnar man i den där andelen där den strategin misslyckas. Till exempel den som gick i pension i början av år 2000 med för höga uttag från sin portfölj har det svettigt idag.

   Det som är jobbigt är att det är _mer_ sannolikt att säga "nu har jag tillräckligt med kapital, jag går i tidig pension och tar ut X% från portföljen varje år + inflation" vid slutet av en stor börsuppgång, som då t ex år 1999 eller 2019. Väldigt få når sina finansiella sparmål under en björnmarknad...

   Den som har som strategi att bli ekonomisk oberoende och gå i tidig pension ("FIRE") måste ta hänsyn till detta. Till exempel är tanken om inflationsjusterade 4%:iga uttag _möjligen_ en smula optimistisk om man har en lång period då man tänker sig leva på denna bit av kapitalet. 3% är betydligt bättre men man har ändå just risken att man börjar leva på kapitalet exakt i början av en större nedgång. Det kan ändå dock gå vägen med tillräckligt breda investeringar och rätt risknivå, men...

   Radera
  2. Personer som tror de kan gå i pension som dollarmiljonärer och tror de stabilt kan prestera avkastning samtliga år till de intar permanent horisontalläge är dumma i huvudet och typ samma typ av personer som tar smslån fast tvärtom.

   Radera
  3. Fast alla går i pension nån gång. Den som har en miljon dollar i privat sparande (utöver det man har i det allmänna pensionssystemet och tjänstepension mm) kan ju utan någon som helst risk gå i "tidig pension" vid säg 60 års ålder... Allt är en funktion av återstående livstid och uttag i procent.

   En miljon dollar är inget jättedåligt mått att höfta på -- det borde med hygglig sannolikhet kunna ge en disponibel inkomst som en mediansvensk under trettio års tid.

   Radera
  4. A och O I FIRE är väl att hålla koll på utgiftssidan? Med 1 MUSD på kontot och noll tillväxt på kapitalet (samt låg inflation och ingen förmögenhetsskatt) kan man som sagt plocka ut 25 kSEK/mån i 30 år innan pengarna tagit slut med 0% tillväxt. Med ett betalt boende och bara behov av 12,5 kSEK/mån räcker pengarna i 60 år.
   Funderar själv på hushållets fasta utgifter; (i storleksordning) gårdsförsäkring, el, fastighetsavgift, fordonsskatter, bränsle, sop- och slamhämtning och landar på cirka 8,5 kSEK/mån med stor möjlighet att reducera kostnaderna (behövs två bilar och två arbetsfordon på gården exv?) Detta är exklusive utkomst från skog och eventuell försäljning av produkter och tjänster.
   Slutsats: FIRE I en belånad BR på Södermalm kan bli trist framöver.

   Radera
  5. Problemet är väl att folk ligger kvar på börsen, så det blir ingen 1 MUSD.

   Radera
  6. Just så. Flexibel utgiftssida förlänger livslängden på kapitalet enormt (eller om man då har möjlighet till någon sorts arbetsinkomst). Sen kan man förstås gardera med gissningar om förmögenhetsskatt och höjd fastighetsavgift mm, men det är nog fortsatt så att 1 MUSD är ett lagom mål att sikta på för en del, givet att man annars har tillräckliga löften i allmän pension + tillgångar i tjänstepension. Som du säger, 1 MUSD vid 0% real tillväxt räcker i 30 år vid ett uttag på 25 000 SEK/mån.

   Radera
  7. Den som i uttagsfasen ligger 100% exponerad mot börsen tar riktigt stora risker för övrigt. En ganska vanlig rekommendation är ju att så sakteliga vikta över mot större mängder räntor i takt med att man blir äldre. Vill man att kapitalet ska hålla riktigt länge är det dock bra att ha >0% exponering mot riskabla tillgångar...

   Man kan t ex tänka sig att investera i realränteobligationer om det enda man är intresserad av är bibehållen köpkraft, låt säga enligt 1 MUSD-exemplet i 30 år ovan. Har inte koll på vad yielden är på dessa just nu, gissar grovt att det är kring 0% realt.

   Radera
  8. Själva skulle vi kunna nyttja kaminen bättre för uppvärmningen samt investera i en luft/luft värmepump till. Eventuellt stänga ned delar av boningshuset och hålla enbart +14°C där? Tack vare solcellerna köper vi idag enbart 17500 kWh/år i el (runt 4000 kWh egenförbrukning och 9000 kWh försäljning per år) så genom att ta en investering från sitt sparade FIRE-kapital kan man komma långt.

   Radera
  9. Att äga fler pengar är såklart bättre än att äga färre. Jag syftar på de som tror de kan gå i pension vid 40 och leva livet ut med negativt kassaflöde på en sån dassig summa som en miljon usd. Speciellt när man har barn med i bilden. Bara jobba lökig halvtid förbättrar kassaflödet något enormt.

   Det är lite människor som drömmer om att leva aktielivet men vägrar inse att det krävs rejält kapital för att klara rasen utan att svettas i pannan. De räknar på absolut minimum kapital, leva resten av livet på bröd och vatten och en årlig avkastning beräknad på historisk snittavkastning sedan jesus föddes. Hur löjligt och korkat som helst.

   Radera
  10. Tim: Worst case sedan Jesus föddes, inte snitt. Stor skillnad.

   Radera
 6. Introducerade ett av mina barn kring sparande i olika former när denne var 17-årsåldern. Nu ca 2 år senare finns tre ISKs med olika tillgångsallokeringar. Två är Lysa, men en finns på Avanza så att det även tränas på manuell ombalansering ett par ggr om året. Har förstått att det loggats in ofta och tyckt det varit kul att se det växa utan eget arbete. Speciellt den ISKn med 90% aktier och 10% räntor. "Man bara får pengar utan att behöva göra något".
  Inte lika muntert nu dock. Kurvorna pekar nedåt. Nyttig erfarenhet att det kan gå ned och att minskat värde kändes jobbigt.

  SvaraRadera
 7. Det följer ju mönstret från andra nedgångar. Börsen går ner några procent och de positiva ser köpläge och köper. Sen går det ner vartefter och under en period köper man på nedgången tills man inser att man sitter tjockt på en massa aktier med mycket minus. Nedgången tilltar. Då kommer desperationen, rädslan och ångesten där man i värsta fall säljer av allt för att rädda det som räddas kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som i December 2018 menar du? Då var det en del som sålde efter dippen och väntade in kraschen.

   Radera
  2. Inte jag. Många både köper och säljer aktier dagligen. Vardagligt kallad handel.

   Radera