Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-23 08:09

Mycket lägre dödlighet i Covid-19 utanför Kina

Det ser ut som att dödligheten (CFR, case fatality rate, andel döda av andelen diagnosticerade) för smittade av viruset SARS-CoV-2 med sjukdomen Covid-19 är mycket lägre utanför Kina. Allra lägst är den ombord på det smittade kryssningsfartyget, vilket talar för att CFR i Kina är för högt pga att man diagnosticerar så få, eller pga mängden rökare i Kina.
Ett kryssningsfartyg i hamn i Hobart, Tasmanien.
I Kina är just nu andelen döda i förhållande till diagnosticerade 3.1% enligt WHO:s senaste lägesrapport (PDF). Siffran har stigit de senaste dagarna, kanske för att diagnosmöjligheterna slagit i taket och man inte längre kan diagnosticera alla som är förkylda, utan i större andel diagnosticerar de som är svårare sjuka. Det finns som bekant ett stort mörkertal med smittade, men som inte får mer än en lätt förkylning.

När Kina hade 581 smittade (WHO lägesrapport PDF) var CFR 3.3%. Denna siffra är intressant, då detta var tidigt under sjukdomsutbrottet.

Jämför vi med andra smittade länder som börjat nå lite volym så ser vi att CFR är betydligt lägre än i Kina vid samma andel diagnosticerade.

I Sydkorea med 346 smittade, jämförbart med Kinas 581 smittade ovan, är CFR bara 0.6% mot Kinas CFR 3.3%. I  Japan med 105 smittade är CFR 1.0%. Singapore 0%, Thailand 0% och USA 0%, samtliga med 35-86 bekräftade smittade.

Mest intressant är att ombord på kryssningsfartyget, med sina 634 smittade i en extremt smittsam och tät miljö, är CFR bara 0.3% eller tre promille. Då är det ändå väldigt mycket pensionärer som åker kryssningsfartyg, plus att man antagligen testat alla ombord på fartyget. Pensionärer är på grund av åldern en riskgrupp.

Allt detta talar för att Kina helt enkelt är dåliga på att hitta alla smittade, vilket gör att CFR är högre än i länder som Sydkorea med effektivare smittskydd. För att inte tala om ombord på kryssningsfartyget, där man med sina tusentals passagerare och besättning antagligeen hittat samtliga smittade.

En annan möjlig förklaring, som saknar stöd annars, är att rökning påverkar dödligheten. Ca 2/3 av alla kinesiska män röker. I Sydkorea röker var tredje man - fortfarande högt jämfört med väst, men kan förklara lägre dödlighet vid samma antal smittade jämfört med Kina.

Eller så är sjukvården i I-länder som Sydkorea och Japan helt enkelt bättre.

I andra ändan hittar vi U-länder som Filippinerna med CFR på 33.3%, eller Iran med 22.2%. Dessa länder har helt enkelt inte testat mer än extremt sjuka, som lyckats söka vård där möjlighet att testa finns, alternativt de som dött. Naturligtvis är betydligt fler smittade, men bara lindrigt sjuka, och utbrotten i länder som Iran kan antagligen anses vara obegränsade av annat än smittsamhet och hygien. WHO har specifikt varnat för vad som kommer hända i U-länder utan fungerande smittskydd.
Kryssningsfartyg i Longyearbyen, Svalbard.
Poängen är att särskilt kryssningsfartyget ger idag ett rätt gott facit på CFR i en mycket smittsam miljö, med många åldringar, och där man sannolikt testat alla. CFR på tre promille är nere på influensanivåer, och av de 3711 ombordvarande blev bara 17% alls smittade, eller 634 personer. Alla som försöker hävda att alla kommer bli smittade får gärna förklara hur det inte ens blev fallet i ett trångt kryssningsfartyg, kryssningsfartyg som är kända för snabba och brutala sjukdomsutbrott av t ex vinterkräksjukan. Vinterkräksjukan (norovirus) dödar för övrigt ca 200 000 personer om året enligt Wikipedia.
Kryssningsfartyg i Philipsburg, Sint Maarten.
Verkligheten verkar vara att vare sig alla blir smittade av coronaviruset och att utbredningen i Kina är större än antalet diagnosticerade - dvs det finns massor med lindrigt sjuka - och att faktisk dödlighet är mycket lägre än vad siffrorna från Kina antyder.

Smittspridningen är alltså underskattad, och därmed är dödligheten överskattad.

När det gäller faktiskt dödlighet uppger WHO (PDF) en IFR på 0.94% och ett 95%-igt konfidensintervall från 0.37% till 2.3%. Utifrån kryssningsfartyget kan IFR rent av vara under konfidensintervallet, men alla smittade har inte tillfrisknat än.

Ligger IFR på samma nivå som CFR för kryssningsfartyget är detta som en influensa. Det finns alltså ingen anledning till oro annat än hos riskgrupperna. Problemet med ett nytt virus är att det saknas vaccin, så riskgrupper inte kan få samma frivilliga skydd som mot influensa. Ej heller finns det immunititet hos delar av befolkningen sedan tidigare utbrott, vilket gör att smittspridningen kan bli större än för någon av de återkommande säsongsinfluensorna.

De flesta kommer oavsett främst drabbas av myndigheternas åtgärder, inte av själva sjukdomen.

100 kommentarer:

 1. Det tar tid från smittillfälle till att en person dör, så de siffror vi har från Sydkorea säger lite. Sen beror det på vilken sjukvård man kan få. Om antalet smittade är få och landet är rikt, så finns det specialistsjukvård som man kan få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger lika mycket som Kina vid samma antal smittade.

   Radera
  2. Tror inte man ska sätta vikt vid någon siffra.

   Mer intressant att titta på hur många som får allvarliga symptom än dödlighet. Skulle inte bli förvånad om dödligheten är 5-10% i en fattig by i Afrika medan den är 0,1% i Beverly Hills (justerat för ålder)

   Radera
  3. Precis, att dödligheten är beroende på vilken vård den sjuke får är väl uppenbart.
   Med hög smittsamhet och även ett litet antal sjuka kommer modern svensk sjukvård snabbt att överväldigas av personer som kräver vård.

   Sedan skall man inte överdriva smittsamheten eller underskatta den. Ombord på kryssningsfartyget är passagerare isolerade i sina hytter med minimal kontakt med andra, jämförbart med hur Kina hanterar situationen nu med utegångsförbud.
   Ventilationsystemet är inte en stark smittspridare.

   Så i ett vanligt samhälle med opåverkade rörelsemönster får man en omfattande smittspridning.

   Kan ni tänka er ett Sverige där allting, skolor/dagis mm stängs ner?

   Massor av föräldrar jobbar varannan dag för barnen är hemma då skolan är stängd för terminen? Avbräcket i inkomster , vad gör det för bostadspriser/konsumptionen/tillväxten? Eller 50-åringar som måste vårda sina sjuka föräldrar i hemmet eftersom den allmänna vården är totalt överbelastad och triagerar hela tiden bort en del åldringar?
   Radera
  4. Uppenbarligen är viruset ute nu. Kina lyckades inte. Sverige kan hantera max något hundratal svårt sjuka på rätt sätt vad gäller smitta (isolering, hazmatdräkter etc) innan vården överväldigas. Sen blir det traditionell symtombehandling och klara sig själv som gäller. Nu ser det ju ut som att det är ungefär som en vanlig influensa, så det blir kanske inte så illa. Värst påverkan kanske är de panikåtgärder som man tar till för att stävja spridningen.

   Radera
  5. Håller med "Skatt är stöld" det beror väldigt mycket på vilken fas smittan är i.
   För att få en vettig CFR för diagnosticerade så bör man ta hänsyn till fördröjningen.
   Ackumulerat döda bör jämföras med ackumulerat diagnosticerade för x dagar sedan.

   Vilket värde man ska sätta på X är det svåra. Gissar att minst 5 dagar och kanske så mycket som 15 dagar bakåt är mest rättvisande.

   Har kollat på värden från 0-20 givet WHO siffror för Kina och det ser inte kul ut om man jämför som jag gjort. För 9 dagar bakåt får jag för 22 feb att CFR för diagnosticerade är ca 5%.

   Men det är som sagt enbart för diagnosticerade. Eftersom vi inte vet det totala antalet smittade så säger siffrorna fortfarande rätt lite. Om 90% aldrig blir diagnosticerade är 5% bland diagnosticerade inte fullt lika skrämmande. Då skulle väl total-CFR bli 0,5% (nog så hemskt)

   Det man kan se i siffrorna är att CFR-värden verkar krypa nedåt. Det kan ju bero på att Hubei-regionen börjar stabilisera sig.
   När smittan i övriga Kina nu blir en större andel av Kina totalt så är det kanske en risk att det börjar stiga igen. Samtidigt så har man säkert lärt sig en del om hur man ska behandla de sjuka bättre.

   Radera
 2. Det tar i medel 21 dagar från första symptom till död. Vänta 3 veckor efter att de på Dimond Princess visade symptom så får vi ett mått på CFR (i en grupp äldre som får bra vård.)

  Kom nyss ut en rapport från Imperial College om över/underrepresention av smittade jämfört med flygtrafik från drabbade områden. Thailand sticker ut som det land som hittat minst antal fall. Håller tummarna att solen och värmen är orsaken.

  https://www.imperial.ac.uk/mrc-global-infectious-disease-analysis/news--wuhan-coronavirus/

  SvaraRadera
  Svar
  1. UV ljus, förhållande varmt och torrt (torkande klimat) underlättar såklart att begränsa smittspridning. Men det hindrade inte MERS.

   Radera
  2. Jag tror dessvärre att vi snart kommer se en våg av smittade dyka upp i Thailand, dom har bara inte upptäckts ännu.
   Luftfuktigheten är hög och temperaturen är ideal för när virus förökar sig som mest.

   Sexturismen gör landet till en tickande bomb som smittspridare och det är många kineser som varit i Thailand och firat nyår. Även den mer rumsrena massagen lär sprida smittan snabbt.
   Och därefter har åtskilliga svenska sportlovsfirare varit där.

   Radera
  3. Skickar du källa på det? Det cirkulerar olika uppgifter...

   Radera
  4. P-J,A sexturism sprider smitta eller vad? Vilken temperatur virus förökar sig i kan du googla. Vid 70 grader dör viruset, kanske redan vid 50 beroende på vilken källa man tror på. Men så varmt är det inte i Thailand.

   Radera
  5. Ett virus förökar sig väl bara i ett värddjur? Utanför värddjuret spelar antagligen temperatur och luftfuktighet roll för hur länge viruset överlever.

   Radera
 3. Antal smittade oroar mig inte utan reaktionen att allt stängs affärer, skolor och jobb. Behövs det så lite för att stänga en stad/land? Förlora ansikte för makthavare? Massmedia histeri? Eller är det verkligen en allvarlig smitta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Datan säger lugnt det ordnar sig. Media motsatsen.

   Radera
  2. Som tur är dröjer det ett tag innan viruset får allmän spridning i Sverige då vi inte är i epicentrum. Så vi har tid att evaluera vilka åtgärder som behövs. Gissningsvis blir det inga nedstängningar, utan bara allmänna råd om handsprit etc.

   Radera
  3. Handsprit och stanna hemma från jobbet om du är sjuk SÄNKTE sjukskrivningarna under svininfluensan, jämfört med normala sjukskrivningstal. Av att hålla bättre hygien och inte gå till jobbet när man är sjuk blev alltså folk tvärt om friskare under pandemin.

   Radera
  4. En variabel där är dock att merparten organisationer fortfarande verkar befinna sig på stenåldern, och fnyser åt att jobba hemifrån (de anställda behöver då en anledning att jobba hemifrån, istället för att motsatt behöva ta sig till kontoret om det finns en anledning till att de behöver det).

   Rimligen gick dessa stenålders-organisationer ut med instruktioner om att jobba hemifrån om man kände sig hängig.

   Bortom den nyligen dödliga influensa jag åkte på har jag sällan sjukdagar bara för att jag är "sjuk". Vid 40 graders feber fanns inte så många alternativ, men det är ju rätt sällan man blir så sjuk. Vid mindre sjukdom jobbar jag alltid hemifrån. Går det för långsamt eller att man sover halva dagen får man kompensera med tex kommande helg.

   Radera
 4. Enligt CNN dog en femte person i Sydkorea. 556 smittade där. Något undre 1% om man utgår från att ingen av de ytterligare 551 överlever.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev det nog fel...
   "ingen av de ytterligare 551 överlever"?

   Mvh R

   Radera
  2. Tack Rickard. Jag är säker på att de flesta av de 551 överlever.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Över 600 nu bara en timme senare.

   Radera
 5. Problemet ligger i kvantiteten.

  Med rätt vård är nog dödligheten väldigt låg. Den stora dödligheten i Kina beror väl främst på att antalet sjuka överstiger antalet sjukvårdsplatser.

  Dessvärre tror jag inte Kina är sämre än någon västland beträffande kvantitet av sjukvårdsplatser. Och Tegnell anser ju att det inte är någon fara med viruset så varken han eller Löfven är väl intresserade av att i förväg säkerställa att Sverige kan vårda ett stort antal sjuka patienter.

  Följaktligen så om viruset får en stor utbredning i Sverige så kommer många dö. Och med tanke på hur snabbt viruset sprids så är det nog extremt osannolikt att det inte ska få stor utbredning även i Sverige.

  Redan idag har vi exempel där svensk sjukvård tvingats låta patient dö.
  https://www.expressen.se/nyheter/lakaren-tvingades-valja-bort-patienter-pa-akuten-en-dog/
  Det säger väl en hel del om hur förberedda vi är i Sverige, även om större delen av befolkningen tror att vi har världens bästa sjukvård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, och vad vill du göra åt det menar du? Eller varför skriver du defaitistisk skit med syfte att oroa och orsaka panik? Tror du det gör att vi bygger en massa sjukhus och vårdplatser? Har du någonsin klagat på skatten? Hade du velat betala de senaste tio åren för en beredskap som inte hade använts? Kanske 5% av din lön varje år?

   Lätt att vara efterklok och gnälla.

   Har du inga lösningar är det bara gnäll.

   Radera
  2. Ja, det kan bli en snygg historia när regeringen får skiten för en pandemi.

   Radera
  3. Jag presenterade precis en lösning men fortsätt gnäll du.

   Radera
  4. Var står den lösningen? Ser ingenting om lösning, bara gnäll. Eller menar du "i förväg säkerställa att Sverige kan vårda ett stort antal sjuka patienter". Du berättar inte HUR detta ska göras och med vilka pengar som ska tas från var.

   Det är inte bara att knäppa med fingrarna så får vi 1000-tals fler sjuksköterskor, läkare och sjukhus.

   Radera
  5. Och om du inte förstod det, så var budskapet att bygg och planera för stora mängder sjuka redan idag. Temporära vårdplatser.

   Ytterligare ett förslag till FHM kunde ju vara att gå ut med information till folket om hur man skyddar sig för att undvika smitta.

   Alla har ju inte en BOL de kan stänga in sig i medans de sitter och kallar andra för rädda panikspridare.

   Radera
  6. Precis, man fixar det inte genom att knäppa med fingrarna och därför bör man ta tag i saken redan nu om man vill undvika tusentals döda.

   Radera
  7. Berätta hur, och varifrån pengarna tas.

   Annars kan man ju lika gärna säga "vi åker ut i rymden och flyr jorden". Lika realistiskt.

   Radera
  8. Verkligheten är att du inte har en aning om hur man skulle kunna skaffa vårdplatser och personal. Du bara ställer tomma gnäll-krav utan att presentera hur det skulle gå till. Dessutom vill du inte betala.

   Radera
  9. Låt oss börja med Stockholm. Berätta var säg 10 000 vårdplatser ska byggas, med vilka byggnadsarbetare, vilken inredning köpt var, och på vilka fastigheter. Samt vilka kanske 3000 i personal som ska rekryteras (skift hela dygnet) och bara sitter och väntar på arbetsförmedlingen.

   Radera
  10. Fint, Vi låter folk dö istället för att vara proaktiva.

   Blir ju sänkta skatter om lite gamlingar dör så jag vet inte riktigt varför jag bryr mig egentligen.

   Radera
  11. Varför ser vi inte till att bygga fältsjukhus? Har inte försvaret sådana i lager? Vi vill inte blanda dessa (misstänkt) smittade med de vanliga patienterna.

   Radera
  12. Nik, nej, Försvaret har inga sådana i lager, bara några få vårdplatser. Dessutom bemannas de av sjukvårdens ordinarie (krigsplacerade i grönt) personal och innebär bara en geografisk förflyttning, ingen förstärkning.

   Radera
  13. Kent No 1, du medger alltså att du inte vet hur det ska gå till, men du känner väldigt starkt att det behövs. Kram på dig.

   Radera
  14. Försvarets fältsjukhus kan svälja kanske 100 patienter, så det är knappast en lösning på Kent No1:s tro på Sveriges omedelbart förestående undergång.

   Radera
  15. Det är väl uppenbart att det behövs en beredskap för pandemier?
   Pengarna ingår i det allmänna resiliens försvaret AV Sverige, som sträcker sig från allt från informationssidor i den numera nerlagd telefonkatalogen till Patriotsystem.

   Kanske vi behöver fältsjulvård för tusentals före det finns ett aktivt behov av Patriot.

   Pengarna finns.

   Radera
  16. Exakt planering av utförandet är nog heltidstjänst för ett flertal personer att planera det rätt men det är knappast svårt att ta reda på vad som behövs. Scenariot ser vi ju på andra sidan jordklotet.

   Planera för var vi kan ha temporära sjukvårdsplatser. Antagligen inte så kostsamt eftersom idrottsanläggningar, skolor och arbetsplatser antagligen kommer stängas ner.

   Upphandling av div sjukvårdsutrustning, kanske inte ens behöver köpas in det räcker kanske med att fixa optionsavtal.

   Personal behöver inte vara till 100% fullutbildade sjuksköterskor och doktorer eftersom de ska sköta folk med en specifik sjukdom. Det bör inte krävas allt för lång utbildning för att lära upp arbetslösa vad de behöver kunna för vård av patienter med en specifik sjukdom.

   Nu kommer du säkert hugga på några detaljer här, men jag presenterade inte något slags facit. Planering av någonting sånt här är ju inget man fixar under förmiddagskaffet en söndagsmorgon.

   Radera
  17. MSB har krisjukhus i containrar för utlandsmission som klarar totalt 3000 personer har jag för mig.

   Det som saknas är utrustning för smittskydd av personal vid denna grad.

   UVC ljus och ozon kan användas i samverkan med virkon för att desinfektera ytor och utrustning, samt bygga slussar. Men personal och utrustning saknas tyvärr.

   Radera
  18. Logiskt fel Cornu.
   Om jag trodde på en förestående undergång så skulle jag inte förslå planering av vård.

   Radera
  19. Kent No1, känner du många beredskapshandläggare? Du vet de 1-5 peresonerna per kommun och 3-25 per länsstyrelse som sitter och hänger på Twitter och Facebook hela dagarna.

   Vad tror du de har sysslat med sedan beskedet om civilt försvar kom härom året, vad tror du de sysslar med nu? Du behöver inte oroa dig, det finns inventeringar av lokaler för masskadeutfall och pandemier, och gör det inte det, så är det exakt vad beredskapshandläggarna håller på med just nu. För det är deras jobb, och de tycker sådant är kul.

   Bara för att du inte ser allt, så betyder det inte att det inte sker.

   Radera
  20. Kl 09:53 skrev jag "tusentals döda"

   Ska man tolka det till att jag tror på en omedelbar förstående undergång så krävs nog en del projicering.

   Radera
  21. Iofs tror jag det först när jag ser det, men fint.

   Då saknar jag bara att FHM sprider lite information om hur folk kan och bör bete sig för att minska spridning av smitta.

   Radera
  22. Google is your friend...

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/fragor-och-svar-om-nytt-coronavirus/
   Under underkapitlet Smittvägar.

   Men det är kanske mycket begärt att du skall kunna klättra ur din filterbubbla och läsa in dig på ämnet?

   Radera
  23. Problemet som jag ser det är bristen på ärlig kommunikation från våra myndigheter. Går man in just nu på folkhälsomyndighetens sida så står det exempelvis;

   "Risken för spridning av covid-19 i det svenska samhället bedöms fortsatt som mycket låg av Folkhälsomyndigheten"

   Det inser alla att den risken naturligtvis är större, förmodligen sannolik eller hög, speciellt efter utbrotten i Italien och Iran. Flera flygplan dagligen landar i Sverige med resande från dessa områden.

   Fortsätter man sedan att läsa deras frågor & svar så är det en orgie i att tona ned och förminska faran. Direkta felaktigheter finns också som t.ex. att man inte kan smitta under inkubationstiden eller att inkubationstiden är upp till 14 dagar när det finns flera exempel på att den kan vara längre.

   Ingen information finns om sådant som Kent No1 skriver om. Vilka konkreta åtgärder och planer finns? Jobbar man med grundläggande och enkla (och relativt billiga) åtgärder som att snabbt anskaffa större mängder PPE? Har man utsedda platser vilka kommer att omvandlas till provisoriska sjukhus? Finns planer för att ställa om sjukvården och ställa in rutinartade ingrepp och behandlingar och fokusera resurserna på behandling av Coronasmittade? Vilka samtal förs med våra grannländer? Kan vi räkna med, och själva erbjuda, stöd vid ett större utbrott i Stockholmsområdet eller i t.ex. Danmark? Sker någon samordning på EU-nivå? Hur går det för kvinnan i Jönköping? Är hon frisk och hemma? Fortfarande lindrigt sjuk och man väntar på att kunna friskförklara? Kritiskt sjuk?`

   Man kan förstås hoppas och tro att det sker sådan här planering men risken är att vi om ett år får höra statsministern uttrycka att man inte såg det komma eller att "vi var naiva".

   Radera
  24. Rickard, Kallar du det där att sprida information?

   Hur stor andel av svenska folket tror du har nåts av den informationen?

   Radera
  25. Marcus, Vi såg det inte komma.

   Radera
  26. Jag har sett det komma i flera veckor och jag menar att man just nu beter sig rent oansvarigt. WHO borde genast deklarera att vi har en pandemi i syfte att understryka allvaret. Man bör sedan via de samarbetsorgan som finns, t.ex. FN, EU eller nordiska rådet, kraftigt inskränka allt flygresande i hela världen under inledningsvis en treveckorsperiod. Om jag ska killgissa lite (finns säkert statistik) så tror jag nog att minst 75% av alla flygresor är rena nöjesresor och absolut inte nödvändiga för världsekonomin eller liknande. Det finns sedan en mängd andra åtgärder man kan vidta, allt ifrån att stänga förskolor vilka alla föräldrar vet är himmelriket för virus. Se till att detta räknas som VAB och att föräldrar därför kan vara hemma med sina barn och få ersättning från försäkringskassan.
   Uppmana till försiktighet och att undvika folksamlingar, idrottsevenemang osv.
   Spånar man vidare kring detta finns säkert mängder av ytterligare åtgärder att vidta.

   Jag saknar ett resolut agerande för att kväsa detta innan det utvecklas till okontrollerbar spridning i hela världen. De åtgärder som Sydkorea, Kina och Italien nu vidtar kommer snart vara ett faktum i många fler länder, när det egentligen är för sent. Inför det istället nu i förväg så de får effekt.

   Radera
  27. Jag var tidigare aktiv inom flygbranschen och jobbade en del med flygsäkerhet. Där finns ett uttryck som lyder: "Om du tycker flygsäkerhet är dyrt, prova ett haveri." Det är även tillämpbart på denna situation.

   Radera
  28. Läste precis lite hos FHM som Rickard länkade till och väldigt mycket som står där stämmer ganska dåligt med forskningsrapporter från Kina, och till och med stämmer det inte ens på alla punkter med den information som finns hos WHO som FHM hela tiden hänvisar till.

   Och då sägs FHM-sidan ändå ha uppdaterats i förrgår.

   Där WHO skriver att saker ännu inte är utrett och säkert så formulerar FHM samma sak ungefär som att det säkerställda sanningar skrivna i sten.

   Two men says they are Jesus...
   Man känner sig inte direkt tryggare av att besöka FHMs hemsida.

   Radera
  29. Kent, jag tror det enda som kan göra dig tryggare är ett besök hos doktorn. Du verkar ärligt talat hysterisk. Mår du bra i övrigt? Klockan är 11:14 på en söndag, gå ut och ta en promenad, ha förmiddagssex, se en film eller något.

   Radera
  30. Nja, att besöka doktorer på sjukhus med en massa andra smittade är nog det sista man vill göra ;-)

   Radera
  31. Exempel på bra kommunikation, från Singapore;

   https://www.youtube.com/watch?v=3PinQ0RhIp8

   https://www.moh.gov.sg/news-highlights/details/ten-more-cases-discharged-one-new-case-of-covid-19-infection-confirmed

   https://moh-sla-ncov.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/c1e9f1c90db8411cab9f397ca4e2c487

   Radera
  32. Uppenbarligen fyller bloggen även en viktig terapeutisk funktion för ovanligt oroliga individer, som får en plats att lufta sina demoner. Med "ovanligt" menar jag anektodiskt att ingen i min närhet är speciellt orolig, eller bryr sig nämnvärt, ungefär som jag. Att förorda drakoniska åtgärder för något som verkar utveckla sig till en ny säsongsinfluensa verkar inte helt friskt.

   Det är inte ebola.

   Radera
  33. @Svinto nej det är inte ebola men det är ingen säsongsinfluensa heller.
   Lyssna på Björn Olsen, professor vid Uppsala Universitet (verkar även var knuten till Akademiska sjukhuset)

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ar-coronaviruset-farligare-an-en-vanlig-influensa

   Radera
  34. Svinto, jag har inte sett någon kommentar som förordat "drakoniska" åtgärder. Kan du utveckla?

   Vi har redan så mycket fakta om virusets egenskaper att vi med säkerhet kan säga att om man inte lyckas kontrollera det direkt vi det första enstaka fallet (som man verkar ha lyckats göra i Tyskland och som tur var vid Jönköpingsfallet) så kommer det att börja spridas okontrollerat (Kina, Japan, Italien, Sydkorea, Iran) och i det skedet så kommer de riktigt allvarliga åtgärderna.

   Ovanstående talar för att det naturligtvis är bättre att införa resoluta och balanserade åtgärder tidigt, innan det bryter ut. Exempel på länder som har gjort detta är Israel som inte tillåter personer som nyligen varit i Kina, Sydkorea eller Japan att ens komma in i landet. Afghanistan, Irak och Pakistan har stängt sina gränser mot Iran. Samtidigt är det fritt fram att flyga från Teheran eller Peking till Arlanda och gå rakt ut i Stockholm och hosta bland folk. Det är inte ett rimligt agerande från svenska myndigheter just nu.

   Radera
  35. Varför kräver du inte att alla flighter från Italien till Sverige ska stoppas?

   Radera
  36. Det var exempel, inte en exakt beskrivning av vad jag anser borde göras just nu.

   Men visst vore det även rimligt att ställa in resor till och från norra italien i den mån det är möjligt. Något som definitivt är möjligt är att UD avråder från resor vilket då också innebär möjligheter för den enskilde att få tillbaka pengarna för resan vilket gör att individen blir mer benägen att självmant ställa in sin resa.

   Radera
  37. När man pratar för att samhället bör planera samt delar med sig av den kunskap man läst sig till så känns det lite märkligt att bli kallad för fegis av en person som har byggt en BOL och laddat den med förnödenheter för ett helt år, inklusive skyddsutrustning för radioaktiva nedfall efter ett kärnvapenkrig.

   Jag har lite svårt att ta åt mig.

   Radera
  38. @Marcus: Affärsflygande utgör 10-15% av alla flygstolar (men svarar för över 60% av intäkterna för flygbolagen).

   Men nöjesresor har stor inverkan på världsekonomin. Nånstans såg jag att turism ligger strax över (eller åtminstone i paritet med) jordbruk.

   Det gäller att inte få panik och ta till så drastiska åtgärder att det dör fler människor av mindre ekonomisk verksamhet än det dör at viruset.

   Radera
  39. Enligt vissa experter är det troligt att ca 60% av en befolkning smittas vid ett fullskaligt utbrott. Räknar man med ett dödstal på 2% så skulle det i Sverige ge 10 milj * 0,6 * 0,02 = 120 000 döda. Internationella flygresor utgör idag det absolut största hotet för spridning mellan länder.

   Menar du att inställda nöjesflygresor till (just nu): Kina, Sydkorea, Iran och Milano skulle riskera att döda 120 000 svenskar?

   Radera
  40. Nej, det menar jag förstås inte. Jag menade precis det jag skrev.

   Någon kvantifiering har jag inte gjort.

   Radera
 6. Underskatta inte mätetals självuppfyllandegrad. Hela världens politiker och expertis skriker efter siffror, statistik och beslutsunderlag. Fokus och press är enorm. Statistikens kvalitet riskeras. Förstora lokala avvikelser från konsensusvärden är inte möjliga att försvara i det läget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigaste jag sett bland hysterikerna är de som hävdar att dödligheten i Iran är den riktiga. Dödligheten i Iran beror på att Iran inte testar folk som inte är svårt sjuka, om ens det. Man hittar i princip bara de döende, så den statistiken är inte värd någonting alls.

   Radera
  2. Dr John Campell tar upp fallen i Iran i denna video:
   https://youtu.be/VasccCzr2TY
   Han har tydligen egna källor bland läkarna där, och det ska finnas upp till 700 misstänkta fall, som inte är officiella. Läkare rapporterar om att att viruset är mer viruelent, och patienter med svåra hälsobesvär, t ex inflammation i hjärtmuskeln.

   Radera
  3. Apropå Campells video, så börjar delen om Iran vid ca 6.14 min.

   Radera
  4. Äsch, det är inte värre än influensan... Inflammation i hjärtmuskeln står det inget om på folkhälsomyndighetens sida så det är bara fake news.

   Radera
  5. "Hjärtmuskelinflammation kan personer i alla åldrar få, även de som är friska för övrigt. Orsaken är nästan alltid en virusinfektion, men inflammationen kan också bero på bakterier eller överkänslighet. Det är vanligt att även ha en hjärtsäcksinflammation samtidigt. Risken att få hjärtmuskelinflammation ökar om du idrottar eller utför tungt kroppsarbete trots att du har halsont eller feber." - 1177

   Således inget unikt för corona.

   Radera
 7. Följer denna influensan samma säsongsmönster som anliga influensan? Vanliga influensan verkar toppa vecka 7-8 varje år och vara nere på nära noll vecka 20. Vad beror det på egentligen? Det kanske blir först nästa år som corona sprids i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa år vid den här tiden finns det ett vaccin.

   Radera
  2. För säsongsinfluensan kan vi ha viss hjälp av flockimmunitet (beroende på hur mycket den muterat), det har vi inte för detta virus.

   Med tanke på hur detta virus nu härjar i varma länder i asien så ska vi nog inte hoppas på att sommaren kommer att lösa något.

   Lyssna även på Björn Olsen, professor vid Uppsala Universitet om saken.
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ar-coronaviruset-farligare-an-en-vanlig-influensa

   Radera
 8. Vissa inlägg av bloggläsare ger anledning referera till ett nyhetsblänk i dagens GP (både pappers- och nätversionerna):
  https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/usa-ryssland-sprider-l%C3%B6gner-om-coronavirus-1.24384132

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill vända på det. När media undviker att ställa kritiska frågor och myndigheter gör sitt bästa för att tona ned risker eller redovisa ärligt hur läget är och vad man gör så kommer folk att bli mer mottagliga för fejkade nyheter och söka sig till andra källor.

   Radera
  2. Ryska trollfabriker och propagandakanaler har uppenbart fått nya körorder, vilket vi kommer få se en hel del av framöver.
   https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51599009

   Radera
  3. Ändå skönt att det mesta är så enkelt i Sverige. Alla som vågar påtala att svensk sjukvård är under all j*vla kritik(med tanke på skattetrycket) och knappast skulle klara av en pandemi med stort antal smittade i behov av vård, kan direkt avfärdas som rysstroll. Grabbar i orten som bränner bilar, pekas ut som Spetsnaz. Alla som inte följer etablissemangets direktiv och rättar sig i ledet, är nyttiga idioter för Kreml etc etc.

   Klart som korvspad att våra makthavare aldrig kommer att ta ansvar, för hur mycket dom än gör bort sig, kan dom alltid peka mot öst. Det finns säkert personal i den ryska statsapparaten som följer denna fars, och jag kan inte låta bli att undra vad de tänker. En inte alltför vild gissning är något i stil med "varför tror svensken att Ryssland/Kreml/Putins främsta prioritet är att destabilisera ett litet land med uppenbart stora interna problem?" Det fina i kråksången är väl att denna personal oavsett om den är militär eller civil måste vara duktigt förvirrade av år av samma tugg. Personligen skulle jag iaf blivit duktigt förvirrade i ett liknande scenario.

   För att ingen ska bli kränkt; nej, jag har inget till övers för värken Putin och/eller de ryska makthavarna och är helt likgiltig till ryssar i allmänhet. Finner det bara fascinerande att vi är så rädda om Sverigebilden att vi istället för att tag i uppenbara problem fortsätter med den gamla men klassiska "yttre fiende" manövern. Jag som riktig vän av Sverige, hade hoppats att vi kommit längre än så.

   Radera
 9. Jag har inte hört att WHO säger att CFR är under 1, vad jag kan läsa i PDF:en säger de att EN forskargrupp fått fram denna siffra. Det kan man jämföra med att olika modelleringar skiftat R0 för viruset mellan ungefär 2 till 6 vilket är en enormt spann.

  SvaraRadera
 10. Cornu: Du har som vanligt en ganska otrevlig ton i dina kommentarer(du kan väl försöka vara lite trevligare?). Din text ovan en aning missvisande. 1. De sjuka i kryssningfartyget ligger tidsmässigt efter Kina. Det betyder att en hel del har ännu inte hunnit dö. Om man räknar med en inkubationstid pa ca 10-20 dagar samt att de flesta patienter dör efter ca 10-12 dagar har man en eftersläpnigseffekt pa upp till en manad.
  2. Det största problemet med COVID-19 är inte CFR utan severe cases+critical cases. Detta ligger omkring 16%! Om R0 är mellan 2.6-5 samt det sprids via aerosol och smittade sprider viruset utan att visa symtom med en redan global spridning av viruset är det med hög sannolikhet redan en pandemi. Detta betyder att sjukhusen kommer att överbelastas redan i början av smittspridining i Sverige. Det finns seriösa modeller som pekar pa att up till 60% kan smittas av befolkningen(kan vara "worst case"). Det är synnerligen troligt att folk kommer att fa panik och manga supply chains bryter samman. Sa problemet är INTE CFR utan antalet sever cases! Följ gärna Dr. John Campbell pa youtube. mvh fran Zurich Schweiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bör kanske förtydligas att 60% då är möjligt utfall under första året.

   Håller med om att det stora problem är en möjlig och tyvärr lite trolig överbelastning av vården. Då kommer CFR att stiga.

   Radera
  2. Jag jämförde med samma tidpunkt vid smittspridningen i Kina - samma antal smittade. Således är siffrorna jämförbara även om de inte passar ditt narrativ.

   Radera
  3. De tidiga siffrorna från Kina och även senare är inget som jag skulle lita på. Inte nödvändigt vis att de är friserade utan det kanske inte är det mest prioriterade att fylla i rätt blankett när det är fullt med sjuka människor i en ny sjukdom som man inte har koll på.
   Diamond princess kommer troligen att ge en hel del intressanta svar de närmaste veckorna på hur utfallet blir om man kan ge bra vård till de sjuka. Även hur många av totalen som blir allvarligt sjuka resp lindrigt borde vi få ett svar på.

   Tragiskt för de som var ombord men när det nu blev som det blev så kan vi åtminstone utnyttja de data som det hela ger.

   Radera
  4. Om inte Cornu redan tagit sig tid att titta på en del av det material som Dr Campbell producerat så tror jag det vore väl investerad tid.

   Radera
 11. På Chris Martensens sida Peak Prosperity finns en liten guide till home treatment of febrile Influenza Like Illnesses/Respiratory Infection, av en medlem till sajten med många års erfarenhet av akuten, och även en lista tillstånd på när man defintivt bör gå till sjukvården.
  https://www.peakprosperity.com/how-contagious-is-the-coronavirus/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suck. 1177.se har all information du behöver, du behöver inte gå till någon konspirationssajt för att få sjukvårdsråd. Dåligt omdöme. Och har du frågor, ring 1177.

   Radera
  2. Vad är det som säger att just 1177 skulle vara den mest relevanta informationskällan? Är svensk sjukvård de främsta experterna på covid-19?
   Chris Martenson har iaf relaterad erfarenhet (neurotoxikologi) och en artikel publicerad i högt ansedda Nature. Vad är dina meriter för att uttala dig inom medicin?

   Radera
  3. Tycker du att det är en konspirationssajt? Jag tycker att de intervjuer de publicerar är tämligen seriösa.

   Radera
  4. Har följt din blogg i flera år och har tyvärr märkt att du Cornu blir otrevligare och otrevligare i dina kommentarer. En trist vänding tycker jag det blivit. Att tycka och tro och veta är olika saker men det måste vara fritt fram för folk att göra alla tre sakerna utan att du blir otrevlig i din ton. Fakta är inte sällan svår att förstå och den kan vara mångfacceterad. Statistik är siffror som kan tolkas och användas olika. Alla experter har inte rätt alltid tyvärr!

   Vill du ha en levande blogg där det finns diskussioner där folk deltar, läser och funderar så kanske du skall som mer än jag tycker ha en trevligare ton.

   Hälsningar

   Patrik

   Radera
  5. Hej Patrik, det beror på att jag behöver hålla rent från konspirationsnötter, rysstroll och SD-svansen. För övrigt förvånansvärt ofta samma personer.

   Finns andra sajter där de kategorierna är välkomna.

   Radera
  6. Observant, 1177 är vården. Läs inte en blogg, ring proffsen inom vården om du undrar om sjukdomar. Svårare än så är det inte. En neurotoxilog är inte en läkare.

   Radera
  7. Trist du behöver hålla rent! Uppskattar din blogg och kommer såklart fortsätta läsa med behållning. Keep up the good work.

   Radera
 12. "Snuvan" i Italen; "Italy brings in draconian measures in effort to halt coronavirus spread" https://www.theguardian.com/world/2020/feb/23/italy-draconian-measures-effort-halt-coronavirus-outbreak-spread . Diskutera i små grupper om detta är bra eller dåligt för den Italiensk ekonomin? Överkurs; hur ser det ut om 6 veckor? Givetvis gäller detta inte Svensk ekonomi. Maggan och Ingves kompenserar full ut med skatt på virusskydd och negativ ränta med fast PEG mot SARS-CoV-2 (COVID-19) CRF.

  SvaraRadera
 13. Möjlig orsak till skillnaderna

  https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.26.919985v1

  "The reason why westerners are not affected by the Coronavirus is because the virus targets ACE2 receptors, found most commonly in East Asians (92%), moderately in Africans (62%), and least commonly in Europeans (53%)."

  SvaraRadera
  Svar
  1. "The reason could possibly be" borde det kanske stå. Finns väl inget vetenskapligt stöd för att detta är fakta. Sedan påverkar ju både rökning och Kinas luftföroreningar ACE2 och generell lungkapacitet. En killgissning skulle bli att landsbygdsboende infödda icke-rökande norrlänningar kommer klara sig rätt fint således.

   Dessutom finns det variationer inom Europa vad gäller ACE2-receptorer, Europa är inte ett enhetligt folk.

   Radera
  2. Det finns alltid något positivt med allt negativt, vore dock trevligare att läsa dina svar om du kunde vara lite hövlig. Jag syftar inte till att du har fel i sak, men jäkligt otrevlig.

   Radera
 14. Precis som med SARS (som uppvisade stor variation i CFR beroende på kluster) ser det ut som CFR i Covid-19 kommer att bero mycket på hur tidigt man kan sätta in behandling och hur väl man lyckas bibehålla tillräcklig syresättningsgrad hos patienter med allvarliga symptom. Detta kräver adekvat medicinsk utrustning i förhållande till antalet allvarliga/akuta fall. Spridningshastigheten och andelen patienter i behov av vård är därför en stor riskfaktor i jämförelsen med säsongsinfluensa.

  SvaraRadera
 15. Det är inte bara dödligheten som är viktig. Många verkar bli svårt, riktigt svårt sjuka. Hade det inte varit allvarligt hade aldrig kina reagerat på det här sättet. Man kan googla sitt närmsta sjukhus och se hur många vårdplatser det finns på infektion. Tror ni de är tomma i dagsläget? Intensivvården har inte tomma platser i nuläget utan tvärt om skickas patienter mellan sjukhus trots iva-vård. Intensivvård kan ske i sal med många patienter hur optimalt är det i pandemiläge och vad gör du med de övriga patienterna. Jag tycker förberedande vore klädsamt.
  Varför skulle det vara omöjligt? Ingen mark - ta kommunal mark, inga pengar - öka statsskulden i värsta fall. Att göra ingenting och låta medborgare dö i onödan för att det inte finns vårdplatser mer än till några få tror jag inte regeringen gör. Hoppas inte det iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekot idag hade ett inslag från Södersjukhuset där akuten var överbelastad. Fanns inga vårdplatser.

   Så att vården skulle vara redo att hantera denna smittan känns inte helt med sanningen överensstämmande.

   Radera
  2. Ibland undrar jag om de högre upp som menar att patientsäkerheten inte är hotad har något samvete 🙁.

   Radera
 16. Dr Campbell i den senaste videon uppmanar WHO att sluta vara motvilligt reaktiva och istället vara proaktiva.

  Han säger att det är viktigt att WHO deklarerar att vi har en pandemi nu!

  https://www.youtube.com/watch?v=02TwdiRUJTA

  SvaraRadera
 17. Du har tiden gått och vi kan få reda för hur det gick på fartyget. Det skulle vara mycket intressant att veta CFR / IFR för alla i detta fartyg. Vill uppmana dig att återkomma till denna fråga för att gr folk en ytterligare datapunk för dödlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se denna wikipediaartikel: https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_on_cruise_ships#Diamond_Princess
   (Uppdaterad idag)

   Sammanfattning:
   3700 passagerare och besättning sattes i karantän.
   712 personer befanns smittade av SARS-CoV-2.
   458 har tillfrisknat.
   7 personer dog.

   Dödlighet 1 procent alltså.

   Radera