Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2020-02-24 16:31

MÖP-måndag: Anställningsstopp i Försvarsmakten

Försvarsmakten har infört anställningsstopp, eller som det heter ett tilläggsdirektiv om "reducerad personell tillväxt" och att takten i beslutad personell tillväxt behöver anpassas. "Detta innebär att mandaten för anställningar av både civil och militär personal behöver framflyttas. Denna åtgärd ska se som tillfällig och ambitionen är att fortsätta den personella tillväxten så snart ekonomin ger förutsättningar för detta."
Inför anställningsstopp.
Bloggen har tagit del av beskedet om anställningsstopp inom Försvarsmakten.

Beskedet kommer samtidigt som Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandewall säger följande:
"Den totala personalvolymen ökar successivt, och det är nödvändigt när vi ska växa. Vi behöver alla medarbetare i den fortsatta förmågeutvecklingen,"
Men i ett tillägsddirektiv står det att "det ekonomiska utrymmet inför 2020 är begränsat" och att man alltså tillfälligt inför anställningsstopp tills ekonomin "ger förutsättningar".

Pågående och kommande rekryteringar ska omedelbart avbrytas, utom de där säkerhetsprövning redan är påbörjad. Inga återanställningar av yrkesofficerare som slutat får genomföras. Man får inte anställa reservofficerare (RO 2-3) istället. Enstaka undantag från anställningsstoppet kan beviljas från försvarsledningen.

Det går dock att anställa ersättningsrekrytering när någon slutat eller vikarier vid tjänstledighet.

Försvarets enheter ska återkomma till ledningen i veckan med vilka tjänster som därmed inte kommer kunna bemannas. De pengar som tidigare budgeterats för anställningar ska återlämnas och får inte användas till annan verksamhet.

Kort sagt så råder anställningsstopp och socialdemokraternas påstådda upprustning av svenska försvaret gör alltså tvärstopp då det helt enkelt inte finns pengar till personal. Det är uppenbart att den populistiska värnplikten blivit en gökunge som tränger ut faktisk förmågetillväxt för svenskt försvar. 

Beslutet har tagits av chefen för så kallad förbandsproduktion, även kallad C PROD FPE.

Men vi har ju återinfört värnpliktsutbildning, med argumentet att det skulle bli lättare att rekrytera anställda. Fast nu får inte rekrytering ske. Det viktiga verkar vara att det finns ett försvar med personal på pappret i form av värnpliktiga, inte faktiska anställda med tillhörande kompetens och beredskap och inte heller några officerare som ska leda de värnpliktiga pappersplacerade.

Sveriges regering säger sig vilja ha ett stärkt försvar, men vill uppenbarligen inte betala för det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Svar
  1. Vad hände med fulla lador och ordning och reda finanserna?

   Radera
 2. Men Sverige är ett rikt land ...
  Källa Stefan Löfven

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det styrande har andra prioriteringar, pengarna finns.

   Radera
  2. Merparten av Sveriges finanser fördelas via vad som i andra länder skulle kallas "korruption", men här saknar namn.

   "Följ pengarn", alltså.

   Radera
 3. Vår beredkap är god eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är förmodligen bättre än vissas förmåga att stava svenska korrekt.

   Radera
  2. Vad spelar förmågan att stava svenska korrekt för roll, om det är ryssen som är fienden?

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Så kallad minustillväxt - 'lite smalare och lite vassare'?

  SvaraRadera
 6. Men ett snabbt beslut om 40 miljoner till WHO är inget problem.
  Detta samtidigt som inga smittbegränsande åtgärder genomförs i landet eller vid våra gränser.

  SvaraRadera
 7. Se till att få fram pengarna och prioritera gärna ner verksamhet som är långt ifrån statens kärnuppgifter.

  SvaraRadera
 8. Det har gått ut förtydligande internt i FM om att anställningsstoppet enbart gäller för det som idag kallas för "taktisk officer" dvs från fänrik och uppåt. Det ska tydligen vara okej att nyanställa inom GSS och specialistofficersgrupperna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om detta är korrekt har jag nog aldrig varit så glad att tillhöra SO-skrået som nu. Då jag var SO/K som blev RO men är på väg tillbaka (redan sagt upp mig från civilt jobb och står i startgroparna för att flytta över halva landet) så kom denna nyhet om anställningsstopp att ge väldigt dålig magkänsla.

   Radera
 9. Det har väl rapporterats om att pga tidigare underfinansiering (+vissa indikationer på att mtrlinköp fördyrats) så är försvarsbeslutet underfinansierat. Det har väl fått till följd stt ÖB prioriterat flygvapnet och marinen över armeen samt detta. Man dock ifrågasätta om politikernas (inte endast SAP) vilja att återinföra värnplikten kan ses som det enda skälet till denna kris.

  SvaraRadera
 10. Regeringen har inga pengar över för anpassning till väl känd kostnadesfördyring.
  Inte ens intäkter från plastpåsar.

  SvaraRadera