Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-28 16:38

Moderaterna och Ulf Kristersson kanske inte ska göra politik av ett virus?

"Inför risken för en kris på grund av coronaviruset, där tusentals personer bland våra äldre och andra i riskgrupper riskerar att bli svårt sjuka, eller i värsta fall avlida i förtid, så vill vi som oppositionsparti lägga våra politiska meningskiljaktigheter åt sidan. Ett virus bryr sig inte om höger-vänster eller GALTAN. Därför ställer vi oss helhjärtat bakom regeringen i att motverka och hantera en kommande kris och är beredda att ingå i en tvärparlamentarisk krisgrupp. Vi är beredda att i riksdagen stödja regeringens lagförslag och ekonomiska anslag för att hantera coronaviruset. Det finns en tid för att kritisera varandras politik, men den är inte nu. Vi är beredda att ta ansvar och ställer oss bakom regeringen, för Sveriges väl. Det viktigaste nu är att proffsen myndigheter, smittskydd och sjukvård får arbeta ostört av politiskt käbbel och inte störas av politiker. Vi är trots allt inte experter på vare sig smittskydd eller sjukvård, utan bara på att placera oss på valbar plats på en valsedel." - sade Ulf Kristersson (M) aldrig någonsin
Det vore på sin plats för samtliga politiska partier att inte politisera coronaviruset. Socialdemokraterna lade ner civilförsvaret och fältsjukhusens extra vårrdplatser (som fortfarande skulle bemannas med ordinarie sjukvårdspersonal) 1999 och 2004. Alliansregeringen under Borg-Reinfeldt (M) fortsatte nedläggningarna och utförsäljningen av krislagren 2006 - 2014, och fullbordade det som Göran Persson (S) påbörjade. M har seedan avvecklat ett stort antal vårdplatser i Region Stockholm, och under både Alliansen och Löfven har i princip samtliga av de kvarvarande krigsjukhusen avvecklats och byggts om till t ex bostäder.
Nej, men ett tillfälle att kritisera regeringen på. Det var väl roligt då.

Ulf Kristersson (M) går nu ut och vill kritisera regeringen och göra coronaviruset till politik. Det är nog bättre att tiga still i det här läget med tanke på den skada för svensk krishantering och försvar som skedde under Alliansens åtta år vid makten. Det samma gäller förstås även socialdemokraterna.

Skillnaden ligger möjligen i att Stefan Löfven (S) faktiskt har ansvar just nu och åtminstone börjat göra något. Moderaterna väljer att politisera istället för att ställa sig bakom regeringen vid en kris. Men visst, låt Moderaterna använda  risken att tusentals inom riskgrupperna blir svårt sjuka eller rent av dör för att vinna politiska poänger. Vem vill liksom inte gå över lik för en tiondel i opinionen två och ett halvt år innan nästa val?

Man kan konstatera att skogsbränderna sommaren 2018 hanterades och löstes. Inte utan ansträngning och påfrestningar för samhället, men det vore inte en kris annars.

Vad för kriser utanför ekonomin och sådant som kan räddas av den oberoende myndigheten Riksbanken har Moderaterna klarat av att hantera? Asylkrisen 2015? Skogsbränderna 2018?

Nej, istället byggdes krigs- och beredskapssjukhusen bort under såväl regeringen Borg-Reinfeldt, t ex Pedagogen i Mölndal utanför Göteborg. Anläggningar som på några dagar kunde förvandlats till tusentals vårdplatser. Fler vårdplatser än de fältsjukhus som socialdemokraterna skrotade, och där de sista resterna såldes eller destruerades av Borg-Reinfeldt.

För övrigt - Försvarsmaktens sjukvårdsresursere bemannas av ordinarie sjukvårdspersonal från den civila sjukvården och ger inte mer personal. Fälttsjukhuskompanierna är till för att transportera, bygga och riva tälten sjukhusen utgörs av, och dessa sjukhus är till för att använas på platser där det inte finns sjukvård, eller t ex om ett sjukhus bombats av en angripare eller utomlands. Att rycka ut den civila personalen från inarbetade moderna sjukhus och inarbetade team för att skicka dem till tält är inte en förstärkning, det är att slå sönder fungerande organsiationer och sänka produktiviteten. Däremot låter det fint och populistiskt att kräva att fältsjukhus byggs upp, men visar bara på okunnighet. Man kanske inte skulle byggt NKS om man brydde sig om antalet vårdplatser...

Tillägg: WHO uppgraderade just den internationella risknivån från SARS-CoV-19 och tillhörande sjukdomen Covid-19 från hög till mycket hög, även utanför Kina. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Nej du har rätt Lars. Alla partier har varit delaktiga i att nedmontera försvaret och civilförsvaret. Alla utom SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1999 var SD fortfarande upptagna med att med rakat huvud och bomberjackor skicka folk till sjukhus.

   Radera
  2. Hej Lars. Har du källor på det? Har aldrig hört att det fanns skinskallar i SD 1999. Mvh Da

   Radera
  3. Kan du visa var SD krävt fler vårdplatser för ett pandemiutbrott sedan de kom in i riksdagen?

   Radera
  4. Jag hittade inte specifikt något som talar om "vårdplatser för ett pandemiutbrott" men följande punkter borde vara steg i rätt riktning.
   Detta är fran SDs sidor:
   Vi vill öka antalet brigader i det svenska försvaret från två till sju. Försvar
   Sverigedemokraterna vill påbörja en höjning av anslaget till försvaret till en nivå kring 2,5% av BNP. Försvar
   Vi vill utöka Hemvärnet och ge det fler uppgifter. Försvar
   En ökad nationell styrning av sjukvården bör ses över så att ojämlikheten inom den svenska sjukvården minskar. Kvalitén och tillgängligheten i sjukvården ska inte bero på var i landet som man bor. Socialstyrelsens nationella riktlinjer ska bli mer bindande så att man som patient ska kunna ställa samma krav och få jämlik vård över hela landet. Möjligheterna att på sikt flytta över huvudmannaskapet för hela eller delar sjukvården från regionerna till staten bör ses över. Sjukvård
   Särskild vårdservicepersonal ska avlasta undersköterskor, som i sin tur ska avlasta sjuksköterskor som sedan ska avlasta läkare. Därmed frigörs tid för patientarbete. Sjukvård
   Vi vill att värnplikt ska vara den huvudsakliga metoden för att trygga försvarsmaktens personalförsörjning. Försvar
   Att komma tillrätta med vårdplatsbristen är en av sjukvårdens enskilt viktigaste frågor. Sjukvård
   Ha en trevlig helg. Glada hälsningar från ett kallt Zürich.

   Radera
  5. Vad partierna skriver på en webbsida att de vill göra är en sak, hur de agerar är en annan. Har inget emot SD i sig men vill du lyfta ett parti som problemlösare i en fråga så får du visa på partiets ageranden.

   Radera
  6. Andalusier: Förvisso. Men SD har inte fått en chans pga Decemberöverenskomelsen och den senaste groteska C+L+V+S+MP regeringen.

   Radera
  7. @da: Tack för dina inlägg, förhoppningsvis lyckas du korrigera några av de värsta fördomarna gentemot SD - förvisso inget fullkomligt parti i alla avseenden, men de behäftas inte av några av de vansinnesprioriteringar, som nuvarande regeringsunderlag (liksom i hög grad även Reinfeldt-regeringarna) kan "stoltsera med".

   Radera
  8. Konstaterar att da alltså ger mig rätt i att SD inte förslagit ett dugg om pandemiberedskap, och således är lika kassa som alla andra.

   Radera
 2. Intressant ändå att antalet provtagningsplatser på SU infektion ökas med 50% på ett par dagar genom tält på parkeringen (6 blir 9). Tydligen finns beredsksplaner trots allt. Kanske blir det vårdrum i tält också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart är vintersäsongen och då finns det stora mängder lediga sängplatser i fjällanläggningarna. T.ex. Sälen med sin nya flygplats har en väl utbyggd infrastruktur och ett fåtal vägar som lätt kan spärras av, en perfekt plats för en karatänanläggning. Dessutom frisk ren fjälluft.

   Radera
  2. Om man lyckas fördröja eller dämpa spridningen kommer bara en del av befolkningen att vara sjuka samtidigt, och resten kan fortsätta att generera BNP. De som blir sjuka får en hälsosam och stärkande vistelse i fjällen. Sjukvårdspersonal som redan genomgått sjukdomen kan bistå de sjuka, utan hazmatdräkter. Viss prioritering blir förstås nödvändig inom sjukvården, men i det här scenariot tar vi oss igenom stålbadet med minst problem.

   Radera
  3. Du förutsätter här immunitet över tid. Vilket inget vet något om idag.

   Radera
  4. Immunitet får man alltid om man blir frisk, vilket folk bevisligen blir, sen är frågan hur länge den räcker. Garanterat räcker den över befolkningens sjukdomsförlopp som kan sträcka sig över ett år eller så. Vissa virus kan man få flera gånger, men inte i direkt anslutning, för då skulle man aldrig bli frisk.

   Radera
  5. Ingen har heller påstått det. Du ser inga problem med din motsägelse mening "Garanterat räcker den över befolkningens sjukdomsförlopp som kan sträcka sig över ett år eller så."

   Radera
  6. Är inte helt enkelt att uttrycka sig kort och få precis alla att förstå vad man menar. Föreslår att du intar lite olika perspektiv och läser vad jag skrev igen per perspektiv. Det är oftast bara väldigt enkelspåriga personer som klagar på detaljer som du gör. De som grävt ner sig i sin egentillverkade skyttegrav och infernaliskt krigar mot alla som inte uttrycker sig precis som de vill.

   Radera
  7. Svinto, det var faktiskt väldigt lätt att förstå vad du menade. Visst vore det bra, men det kändes bara väldigt naivt. Vet inte hur mycket kunskap du besitter inom det medicinska området, så jag var lite skeptiskt mest. Men du är säkert en expert där, annars hade du nog inte skrivit som du gjort. Jag är dock skeptisk. Men så underskattade jag inte heller Corona.

   Radera
  8. @Svinto, förlåt jag triggade visst dig, vet dock inte hur. Att jag skulle vara enkelspårig, nja den frågan passar nog dig själv bättre med tanke på vad du skriver.

   Radera
  9. Bedömningen är helt basera på fakta. Du kan googla upp det själv. Orkar inte prata med dig mer.

   Radera
  10. Nä att du inte orkar förstår jag. Men vilken bedömning menar du? Du gissar så mycket här, så jag vet inte när du har på fötterna.

   Radera
  11. Bedömning och fakta rimmar iofs lite dåligt.

   Radera
  12. Du är lat och orkar inte ta reda på fakta själv. Du vill ha det serverat av någon annan, precis som att du vill att någon annan skall betala och göra allt åt dig. Du är indoktrinerad i det gamla DDR-Sverige. Men det är nya tider nu. Ta lite initiativ själv så mår du mycket bättre.

   Radera
  13. Har du bättre fakta än WHO, så säg då till. Annars är du bara korkad som inte klarar kritik. Ifall jag minns rätt så var du på mig angående triggers för någon månad sen. Jag har inga problem med det. Men du verkar faktiskt lite trött. Jag antar du är van att leva i en miljö med ja-sägare. Denna bloggen har visst den utvecklingen, så stay tuned. Vi andra oliktänkande finns snart inte på den s.k.vitlistan.

   Radera
  14. För övrigt är det du som begär servering. Det säger rätt mycket om dig. Ifall du skulle vara intellektuell så skulle du servera referenser. Inte så som nu, fattar du inte detta så "googla".

   Radera
  15. Hmm, du ifrågasatte med "Du förutsätter här immunitet över tid. Vilket inget vet något om idag.". Jag gav dig en rimlig analys, sen fortsätter du att bolla överallt. Grundfrågan är vetenskapligt korrekt, och helt logisk. Om du blir frisk har du blivit immun för ett tag, annars dör du. Det är en helt logisk slutsats som man inte kan känna ifrån, utan reala fakta. Sen kan du hålla på och svinga önskemål åt vilka håll du vill. Det blir inte mer sant för det. Du gör dig bara löjligare för varje gång.

   Radera
  16. Kan du ge en referens till den analysen? I fallet Corona finns motsatsen uppenbarligen. Rimlig och rimlig, du sa ju precis att du vet inget om medicin? Så var är rimligheten i det? Nä, det är inte korrekt att immuniteten varar över ett år eller så för alla virus. Så du borde nog tänka lite mer innan du skriver. Det är du som löjlig som påstår saker jag inte sagt. Läs di egna inläna egna inlägg och mina så ser du att jag inte skrivit nåt av det du påstår. Som sagt vi kan höras på Måndag. Jag orkar faktiskt inte prata med dig längre som inte är läskunnig/faktaimmun.

   Radera
  17. Du har ju inte orkat pratat på länge. Men ändå är du här och "ägd".

   Radera
  18. Ser det inte som min uppgift att svara på precis alla frågor som alla kan ha. Som jag sa så kan du googla på dina frågor och bli bara så mycket visare. Och den hållningen tar jag inte bara för att vara elak, utan för att du skall lära dig något. Du kan se mig som din guru så ska jag guida dig vidare i livet.

   Radera
  19. Du ser inte det som din uppgift nä. Så vad ska jag googla? För mig räcker WHO. Och nä du kan antagligen inte lära mig något, speciellt inte med den hållningen. Du har ju inga argument som håller. Så du går på personangrepp. Häftigt!

   Radera
  20. Sov gott Svinto. Facit får vi nog redan på Måndag. Då får vi se ifall ni hade fel, eller jag hade fel. D v s risknivån. Jag brukar ha rätt :-) och bloggen är min kontraindikator sedan 10-15 år med väldigt bra trackrecord.

   Radera
  21. @svinto 19:55 Virus kan dock mutera, och då har den person, som tidigare insjuknat och tillfrisknat ingen immunitet mot den muterade varianten. Enligt vissa uppgifter kan redan en mutation ha inträffat (dock ej bekräftat).

   Radera
 3. Ja, det är ju svårt för politiker att uttala sig om något alls utan att det tolkas som politik iom att de alltid talar i ett politiskt kontext grundat i deras roll. Å andra sidan är de tvungna att säga något i situationer som den här, då de just är ansvariga för sakernas tillstånd.

  Tycker nog hans uttalande är så nära man kan komma opolitiskt och ändå faktiskt säga något, en slags avsiktsförklaring som står över partipolitiken, fast med vissa oundvikliga undertoner. Att säga ingenting är ju inte heller acceptabelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornus inledande budskap är det man förväntar sig av en normalt funtad politiker. Hänvisa till experterna, så ej split och undanröj hinder, men försök ej att politisera.

   Jimmie fick väl kritik vid bränderna 18 för att han inte besökte de drabbade områdena, de som besökte områdena fick kritik för att de var i vägen med sina entourage och försökte plocka billiga poäng.

   Paula Bieler tog väl på sig hemvärnsuniformen och gjorde något av nytta.

   Radera
 4. Man kan alltid lita på att svenska politiker kommer att göra det enda rätta - men inte förrän efter de först har provat alla andra alternativ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker kan inte göra just så mycket i kort perspektiv. Det de har som styrmedel är budgeten, och att rösta. När de gör fel är det demokratiskt fel där de alla tror att de röstar rätt. Det finns så att säga en ganska stor sannolikhet att det blir minst fel av de förslag som röstas om. Sen behöver de förstås horder av kompetenta tjänstehennnar som bereder ärenden som skall röstas om. En riktig demokrati är således inte snabb i vändningarna. Dock kan man konstatera att det veliga landet Sverige är bland de snabbaste i världen när det väl gäller. Det är därför ordet kovändning finns i vokabulären. Och, förmodligen det enda land i världen som kan parkera på handikapplatsen utanför EMU utan att få bannor. Sverige har en särart som är svår att sätta ord på, men den är unik i världen och väldigt framgångsrik.

   Radera
 5. Man kan alltid kringå vårdpersonalens administrativa plikter tillfälligt.
  Där är en outnyttjad resurs vid ett eventiellt krisläge.
  Är man på ett sjukhus inser man snabbt att det finns en himla massa bemannade kontor på avdelningarna.

  SvaraRadera
 6. Ser inget fel med att vara kritisk till regeringen, om det är befogat.

  Det är så ett fritt samhälle fungerar. Man påtalar brister och förhoppningvis rättas de till. Det till skillnad mot Kina där folk tystas och viktig information inte kommer fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så och det borde man inte ens behöva säga till så pass bildade människor som ändå frekventerar bloggen.

   Radera
  2. I Sverige blir befolkningen sur över att politiker käbblar: de borde komma överens och styra landet istället.

   Det blir nog inte lättare i det här läget att ha överseende med politiker som inte är överens.

   @Svinto: Sverige har en särart som är svår att sätta ord på, men den är unik i världen och lagom framgångsrik.

   Radera
 7. M har också gjort så att varje vårdplats kostar minst dubbelt så mkt pga sin "privatiseringar".

  SvaraRadera
 8. Vad krävs egentligen för typ av vårdplats för influensa? Smittskyddskliniken är väl främst till för ett fåtal patienter, typiskt turister med tropiska sjukdomar, och tanken är väl främst att skydda vårdpersonal och andra patienter. Vid ett större utbrott av influensan dör det dessutom inte finns någon behandling så borde det räcka med sängar och någon som kan övervaka och prioritera för intensivvård. Kanske dropp kan vara aktuellt som behandling. Med andra ord borde tex tennishallar vara tillräckligt bra som sjukhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Unknown: Som jag förstått det krävs för hög andel insjuknade någon form av andningshjälp. Eftersom detta slags vårdplatser är en bristvara i vårt land ställer jag mig frågande till varför vi har fritt blås av resande till och från drabbade länder/områden (såsom N Italien, Iran) utan någon form av karantän eller kontroll vid ankomsten. Utländska bedömare talar om en förfärande hög andel av jordens befolkning, som kan komma att smittas (de flesta upplever då mindre besvär), och en professor från Uppsala uttalade i morgon-TV i veckan att det kunde röra sig om 60-80% av jordens befolkning - otroligt höga tal. För Storbrittanien kan det handla om en halv miljon döda (dvs ej insjuknade utan avlidna) motsvarande ca 70 000 för Sverige.
   Sverige är unikt i västvärlden med nedprioritering av försvaret av de egna medborgarna (skrotat totalförsvar, lågt antal vårdplatser per capita osv), inget bra utgångsläge om/när smittan får mer allmän spridning.

   Radera
 9. Det pratas ofta om brist på IVAplatser men som jag ser det handlar det då mest om personal. I en krissituation kommer man i första hand på sjukhusen att ställa in planerade icke akuta operationer för att friställa sängplatser. Då får man samtidigt en väldig massa anestesiläkare och anestesisköterskor över som raskt kan omfördelas till IVA, som ju i stor utsträckning bemannas av den yrkeskompetensen. Man bör kunna flerdubbla kapaciteten på detta sätt.

  SvaraRadera
 10. Bra och nyktert skrivet Lars.

  Anekdot. Syrran jobbar i sthlm landsting sedan länge, enligt henne är den enda skillnaden på S & M 's vård, priset.
  ( skatten för den som inte förstog)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad syftar du med priset/skatten?

   Ex Ny Karolinska är ju särklass det dyraste sjukhusbygget i Sveriges historia och sossarna hur klandervärda dom än är, hade mycket lite med detta vansinne att göra. Som infödd stockholmare med intresse i samhällsfrågor och ganska bra koll på vad/hur saker ting upphandlas inom kommun och landsting i mitt län, så är min uppfattning att när korrupta moderater/allianspolitiker sitter vid spakarna så blir resultatet för medborgarna än värre än när korrupta sossar rattar skutan. Jag vet att det låter galet, personligen trodde jag inte det kunde bli värre än det var under (S), tog tid och energi för mig att acceptera att jag var precis lika lurad som alliansens övriga väljarbas. Sen snart 10 år står jag utanför charaderna som kallas allmänna val. Jag vet att det inte gör någon skillnad och i grunden tar det givetvis emot när man ändå är av demokratisk övertygelse, men kan inte med att fortsätta delta i chimären. Trevlig lördag på er allihopa

   Radera
 11. Går det inte att bygga tillfälliga sjukhus i skyddsrummen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta skyddsrum är ju typ källarförråd.

   Radera
  2. Ett skyddsrum på ett sjukhus skall enligt lag kunna rensas och iordningsställas för sin egentliga verksamhet (som verkligen icke är sjukvård) inom 24 timmar. Någon sämre ventilerad och pandemifarlig lokal lär du knappast kunna hitta - de är alltså till för att skydda mot stora bomber, inte små virus. Beroende på när de byggdes finns varken toaletter eller rinnande vatten, man vill ju inte att 500 pers inträngda på 100 kvadratmeter som precis överlevt ett bombanfall istället skall drunkna i svallet från någon brusten avloppsledning medan de väntar på räddningstjänsten på utsidan gräver sig ned genom rasmassorna till dörren.

   Däremot finns det förstås konferenslokaler, aulor, gym, restauranger, sjukhuskyrkor, etc.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Vad du behöver är en stor lokal med någon form av separat kök/matberedningsmöjlighet, gott om toaletter, hygienmöjligheter och minst två separata ingångar, varav den ena på baksidan för mat och material (och friska transportörer som kommer med dessa och kan leverera utan att i onödan trängas med sjuka och anhöriga i huvudingången).

   Idrottshallar är ju vad man brukar landa i internationellt vid naturkatastrofer.

   Regering och Riksdag och MSM borde förbereda landets innebandyspelare, hockeyspelare och fuzzbollfjuttare på att vintersäsongerna kan komma att behöva avbrytas i förtid.

   Radera
 12. Inte ska vi kritisera Socialdemokraterna när vi nu har Sveriges mest kompetenta statstjänsteman i spetsen för MSB.

  SvaraRadera