Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2020-02-18 14:15

Malmö: Svagaste januari för lägenhetspriserna sedan 2012 - bra månad för villor

Bostadspriserna i Malmö spretar. För lägenheter var siffrorna mycket svaga och visade på den lägsta uppgången i priserna sedan 2012. Villor kom dock in starkare än de brukar i januari, som normalt är årets starkaste månad för bostadspriserna.
Iskalla lägenheter i Malmö.
Lägenhetspriserna i Malmö steg med endast +0.68% i januari enligt Valueguards siffror. Det är den historiskt tredje sämsta januari sedan Valueguard började mäta 2005, och underträffas bara av 2011 och 2012, då bostadspriserna föll i spåren av skuldkrisen.

Annars är medeluppgången i lägenhetspriserna i januari månad +2.84% för Malmös del, men i år är det iskallt på marknaden om än inte iskallt väder.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex lägenheter Malmö.
Villorna kom dock in starkare än vanligt. 

Även för villor är liksom i resten av landet januari årets starkaste månad, och snittuppgången historiskt har varit +2.44% i Malmö i januari. I år blev uppgången dock hela +2.96%. Någon iskyla märks alltså inte på villorna i Sveriges tredje största kommun.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex villor Malmö.
Media uppmärksammar förstås prisutvecklingen på villor, när man alltid försöker hitta något positivt på bostadsmarknaden, för att snacka upp den egna latenta skatteskulden på bostaden, och ignorerar hur svag utvecklingen var för lägenheter.

Kanske ligger detta i linje med utflyttningen ifrån storstäderna, som ser ut att accellerera, särskilt för barnfamiljer. Det kanske slutar vara trendigt att trängas i en lägenhet och det är villor som gäller framöver. Trots allt är villa det vanligaste boendet i Sverige, och trender går i vågor. Om detta håller i sig kan vi få se en boom för villabyggandet framöver och småhusbyggarna, men förstås inte i centrala lägen. Flyttlassen går nu allt snabbare från både Stockholm och Stor-Stockholm, särskilt för barnfamiljer, men vi får se hur statistiken från SCB ser ut senare i veckan. Folk kanske efter smällarna med att köpa lägenhet på ritning börjar vända om till att vilja äga sitt boende, istället för att låna pengar för att köpa ett medlemskap i en bostadsrättsklubb.

Hur Göteborgs och Stockholms bostadspriser utvecklas kommer i senare inlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Där kom den! Mkt bra, tack!
  Villorna stiger inte enbart i pris i kranskommunerna till Malmö utan också i staden. Villapriserna är såklart höga men inte på den nivån som i Sthlm och Gbg därför tror jag att det finns det en fortsatt möjlig uppsida utifrån rådande omständigheter och begränsade utbud. Sen upplever jag att det är många som helst vill bo i hus inom stadsgränsen, allra populärast är nog västra Malmö i hela Skåne vill jag påstå, man vill kunna cykla till centrum och utbud, sekundärt söker man sig till kranskommun om stålarna inte räcker, med undantaget Lomma och Näset som lockar med låga skatter. Upplever även här att trenden går mot att folk vill bo i hus.

  SvaraRadera
 2. Malmös bostadspriser är mycket beroende av vad som händer i Köpenhamn och Danmark. Danska kronan är mycket stark relativt Svensk krona i dagsläget.

  Här följer några obekväma observationer:

  Flera samverkande faktorer talar för ökade villapriser.

  1) De kommuner som långsiktigt vill ha en god skattekraft kommer planera för fler villor och radhus. Bidragsproletariatet gröper bara ur den kommunala ekonomin med högre kostnader för socialbidrag. Dessutom tillkommer andra indirekta höga sociala kostnader i form av ohälsa, sämre skolresultat, arbetslöshet, brottslighet osv, förutom att de inte betalar skatt i någon större utsträckning.

  2) Den med hygglig ekonomi väljer exitlösningen. Vi vill inte integrera oss. Vi placerar våra barn på rätt förskola och skola. Det gäller även FI-vänstern i t.ex. Majorna eller på Söder, så mycket för att gilla olika! Det är uppenbarligen stor skillnad på egna barn och andras ungar. Vi vill bo i trygga områden. Villaområden kan på ett praktiskt sätt exkludera de som inte har en god ekonomi och ett ordnat liv.

  3) Välmående kommuner kommer fortsätta att försöka ägna sig åt så kallad social dumping, och varför inte? De uppfyller sina väljares önskningar.

  4) Det kommunala utjämningssystemet är under debatt. Är det rimligt att Göteborg och Malmö får så stora utjämningsbidrag? Det var i varje fall inte systemets ursprungliga syfte.

  SvaraRadera