Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2020-02-04 11:00

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de som skriker högst inte är i majoritet. Ungefär hälften av läsarna inte inte överhuvudtaget oroliga, och 75% är inte alls oroade eller på sin höjd lite oroade. Minst oroade är man för mänskligheten, mest för Europa, och litar alltså mer på svensk eller egen förmåga än europeisk.
Hur oroad över 19-nCoV är du för mänsklighetens del?
Läsarna är alltså inte oroliga, och de som skriker högst och breder ut sig i sociala medier är inte alls nödvändigtvis representativa. Åtminstone inte här på bloggen. Den som tar plats och skriker högst behöver som bekant vare sig vara i majoritet eller ha rätt.

I snitt på de fyra frågorna var 47.8% inte alls oroade och 27.2% satte sin oro på en tvåa på en femgradig skala, dvs den lägsta formen av oro. Nivå 1+2 svarade alltså i snitt för 75%. I snitt endast 3.2% var extremt oroade, och i snitt 9.9% låg på orosnivå 4+5 på den femgradiga skalan.

För mänsklighetens del var man minst oroad, med ett medel på 1.69 och median på 1.
Hur oroad över 19-nCoV är du för Europas del?
Bloggläsarna är mer oroliga för Europas del än för svensk del, med ett medel 2.03 och median 2 för Europa. För svensk del var medlet 1.97 och medianen 2.

Hur oroad över 19-nCoV är du för Sveriges del?
Detta kan tolkas som att man litar mer på Sveriges förmåga att skydda sig, inte få smittspridning och svenska myndigheters åtgärder än för övriga Europa. Drabbar inte oss gäller i ännu högre grad de personliga förhållandena. Högsta nivån av hysteriker hittades dock för svensk del, antagligen kopplat till desinformationskampanjen mot Sverige där Sverige alltid framställs som sämst i världen på allt, fast alla objektiva mätningar placerar landet i toppskiktet på välstånd, välmående, lycka, demokrati och trygghet. För postmodernister spelar dock inte verkligheten någon roll, de egna åsikterna står överordnade fakta.
Hur oroad över 19-nCoV är du för dig och dina närmaste?
Medlet för oron över sig själv och ens närmaste låg på 1.92 och median 2.

För att summera så är coronavirusutbrottet uppblåst av media, men folk har inte blivit oroliga ändå. Detta givet att bloggens läsare mentalt är som folk är mest.

Eftersom folk i så fall egentligen inte är särskilt oroliga förutspås härmed att media kommer tagga ner, då klickandet på deras undergångsrubriker antagligen kommer ebba ut och det hela kommer snart bara vara tidningsnotiser istället för krigsrubriker. Dessutom har Mello tydligen börjat.

Då oron är låg så kommer bloggen inte följa utvecklingen dagligen längre. Detta gäller tills det inte gäller längre. De mest hysteriska tre-fyra procenten föreslås häcka någon annanstans.

Bloggen kan förstås skriva om relaterade ämnen ändå, som prepping av läkemedel, myndigheternas juridiska spelrum när en sjukdom klassats som samhällsfarlig mm.

För börsen och ekonomin skulle en avsomnande hysteri vara kortsiktigt bra för börsen. De reella konsekvenserna på tillväxt och konjunktur via Kinas ekonomi kommer dock ha mer långsiktiga konsekvenser om utbrottet inte klingar av i närtid.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Såsom redan varandes zombie är jag inte oroad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du inte tänkt på att en ökad mängd zombier kommer att leda till en ökad konkurrens på smaskiga hjärnor.

   Radera
 2. "Då oron är låg så kommer bloggen inte följa utvecklingen dagligen längre. Detta gäller tills det inte gäller längre. De mest hysteriska tre-fyra procenten föreslås häcka någon annanstans."

  Som yrkesclick-baitare kan du dock behöva en kallare analys av verkligheten. Folk följer inte hemskheter primärt för att de är oroliga, utan primärt för att det är underhållande. Om de var verkligt oroande skulle de nog inte heller vända sig till en ganska sporadiskt uppdaterad blogg.

  En av sakerna jag ofta tänker på som jag inte fått grepp om ännu är varför så många missförstår detta. Vi vet alla att historien är full av exempel på hemskheter som underhållning. Gladiatorspelen är ett enkelt exempel: uppenbarligen var det mycket underhållande för publiken. Idag gör vi inte sådant, men det är ju för att vi tycker att det är omoraliskt - inte för att mänskligheten på så kort tid förändrats på något fundamentalt plan. Det jag inte får grepp om är varför folk tror det sistnämnda.

  Vissa mördare och vissa mördade ger fler klick än andra, och det har sällan med rädsla att göra. Virus-utbrott är kittlande, bara det inte är nära och kära som avlidit.

  Utan att ha dina click-stats gissar jag att folk läst corona-inläggen.

  SvaraRadera
 3. Man får vara krass. Med den information vi nu har är risken att dö i förtid av Coronaviruset låg jämfört med sannolikheten att dö i förtid av andra anledningar.

  Det enda rationella då är att leva som vanligt och inte förstöra livet genom att gå runt med ångest över allt man kan drabbas av. Sedan behöver man inte utsätta sig för onödiga risker genom att åka till de mest utsatta områdena.

  SvaraRadera
 4. Börsen går bra. Bopriserna lär vara upp i jan, iallafall där jag bor. Coronaviruset är överdrivet och funkar bra som clickbait. Problemet är ff Lågräntepolitiken, äg tillgångar och bli en vinnare. Var en prepper och sitt i hyresrätt och bli en förlorare. Så är melodin just nu, är det så jävla svårt att förstå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenskar blir allt fattigare (detta är med nödvändighet relativt), men vinnare ändå? De Svenskar med högst procentuell exponering mot bostadsrätter (som har allt sitt kapital i BR på bekostnad av exponering mot börsen) har drabbats värst av alla, och senaste åren rent av blivit fattigare även i *icke-relativ nominell* bemärkelse såvida de inte kompenserat med anmärkningsvärt fint lönearbete och sparande.

   Meh ehh.. det är kul att vi vinner ändå?

   Radera
  2. @Linus

   Nu behövs det väl knappast något direkt anmärkningsvärt fint lönearbete och sparande för ett hushåll att spara lite drygt 110 000 kronor på 2,5 år (inklusive räntor och avkastning). Du behöver egentligen bara spara och/eller amortera 4000 kronor i månaden i ett hushåll för att ha fått ihop de pengarna. Och då räknar vi prisförändringen från toppen i augusti 2017 som också är en säsongsmässigt stark månad. Har du exempelvis amorterat 2% på ditt bostadslån på samma bostad (förutsatt en 75% belåningsgrad) så har du nästan amorterat bort hela nedgången.

   Min uträkning bygger på valueguards prisindex för lägenheter i Sverige och SCB:s siffror för medelpriset för lägenheter i Sverige (2017).

   Radera
  3. @Martin Andersson du räknar dock även i SEK, vilket inte funkar om vi ska mäta huruvida svenskar blivit fattigare eller rikare. Kompenserar vi för det krävs ytterligare flitighet.

   Detta är ju så att säga cherry-picking, men det är ju Mr Perfect som valt tidsperioden (närtid).

   Radera
  4. "*Icke-relativ nominell* bemärkelse" måste ju ändå betraktas som att det rör sig om förändring i SEK. Eller har jag missat något?

   Radera
  5. Jag tänkte mig icke-relativ som i att vi struntar i om andra länders medborgare blivit rikare. Men det var såklart en hittepå-term och diffus sådan då jag mer ville peka på att Mr Perfekt leker Bagdad Bob hela tiden än precisa siffror.

   Radera
  6. Ja, ganska mycket cherry-picking från hans sida. Men det är han å andra sidan inte ensam om i de här kommentarsfälten.

   Radera
 5. Livet är bra. Solen går upp imorgon också, i alla fall där jag bor. Köp något idag så är du vinnare imorgon. Det är mitt tips. Svårt att fatta?

  SvaraRadera
 6. Jag börjar tro att coronaviruset inte ens finns på riktigt. Det är bara en helt vanlig influensa, som nu utnyttjas av globalismeliten för att införa mera informations- och befolkningskontroll.

  Om det blir statskupp mot Trump i senaten i morgon så finns ju allt nu redan på plats; mera resebegräsningar och övervakning, förberedda karantänzoner och övervakning av dessa, nya censurregler för icke statligt kontrollerad information på nätet, etc.

  Med andra ord; papieren bitte + isolation av besvärliga zoner + censurerad information.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lol. Trump ÄR "globalismelit" (vad nu det är) själv, alt. "deras" nickedocka, så varför skulle "de" vilja avsätta honom? "De" tjänar multum på att han ger "dem" allt "de" vill ha.

   Radera
 7. För egen del är jag inte orolig. Däremot har man mor- och farföräldrar som är över nittio år gamla. Dessa har som vanligt vaccinerat sig emot den vanliga säsongsinfluensan, men emot 19-nCov hjälper ju detta ej. Så för deras del är man ju lite orolig.

  SvaraRadera
 8. Tycker nog ändå att en icke försumbar oro hos över hälften av de som svarat är rätt högt jag.

  Skulle vara intressant att se oron över klimathotet som jämförelse. Kan tänka mig att den skulle bli ganska liknande.

  SvaraRadera
 9. [email protected] du skrev i ett svar på bloggen att vanlig influensa har en dödlighet på 5% " med samma sätt att mäta" var har du hittat denna uppgift?

  Niklas Arnberg, professor i virologi säger:
  dödligheten i en vanlig influensa som är 1,7 per tusen insjuknade så verkar den vara uppemot 20 gånger högre för det nya coronaviruset, säger Arnberg.

  Alltså vanligt influensa 0,17% dödlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har länkat t Folkhälsomyndigheten i tidigare inlägg.

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-influensa/2017-2018/influensarapport_2017-2018_sasongssammanfattning_final_v3.pdf

   5-5.6% av de som bekräftats via lab

   Radera
  2. Och de som har bekräftats av labb är vad? 0,001% av populationen?

   Radera
 10. Någon som verkar ge balanserad information om Corona är Dr John Campbell UK.

  Han har en egen Youtubekanal där han pratar om kroppen, sjukdomar etc.
  Nu gör han dagliga uppdateringar om vad som händer

  https://www.youtube.com/channel/UCF9IOB2TExg3QIBupFtBDxg

  SvaraRadera
 11. Hej Lars.

  Jag tror att du mycket snart kommer att ompröva beslutet att skriva mindre om Corona.

  Jag tycker också att dödligheten verkar för låg för att det skall kännas värt att oroa sig.

  Men om spridningen skulle fortsätta som hittills kommer hela världens befolkning att ha smittats innan sommaren. (Prova räkna med fördubbling var femte dag)
  Det verkar alltså vara hög sannolik att större delen av Sverige kommer att hosta Corona innan året är slut även om Sverige snart inför liknande åtgärder som i kina.

  Kort, även om jag inte heller tror att vi kommer dö i någon nämnvärd omfattning kommer detta att bli vad vi främst minns år 2020 för.

  Jag tror att du riskerar din prepper-trovärdighet om du inte tänker om.

  (Vid tidigare pandemier varit så att virus muterat lite grand när det fått växa i många värdar. Och sedan har en andra våg kommit. Jag vet inte hur många promille denna risk är men då skulle allt kunna bli riktigt jobbigt.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag tycker också att dödligheten verkar för låg för att det skall kännas värt att oroa sig."

   Vad är låg dödlighet? Det intressanta är inte andelen av de som smittas som dör utan hur många som dör totalt. T.ex. Ebola har en extremt hög dödlighet men dess natur gör att få smittas. Detta virus har tyvärr egenskaper som gör att det är väldigt svårt att hindra mer eller mindre total spridning i samhället. Även om "bara" 2% dör så blir det väldigt många om 50% av alla invånare smittas. Bryter sjukvården ihop så kommer folk dö av andra anledningar också. Oroande är också rapporter om allvarliga permanenta lungskador hos de som överlevt en kritisk infektion.

   Radera
 12. Ja vi får la se... sa den blinde.

  SvaraRadera
 13. Jag var inte orolig när jag svarade på den frågan den 4e februari. Vågar du göra en ny undersökning o posta den? Rätt många som svängt i den frågan bland dom jag pratat med iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vågar? Vet inte vad mod har att göra med saken.

   Det är en jättebra idé att göra samma enkät igen. Har redan funderat på det.

   Radera