Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-02-03 07:03

Krasch på Shanghaibörsen

Den kinesiska Shanghaibörsen kraschar nu på morgonen. I skrivande stund med en timme kvar av handeln är börsindexet Shanghai Composite ner 7.75%. Hong-Kong och japanska Nikkei verkar mer oberörda, så det är väl tveksamt om kraschen får spridning till Europa och Stockholmsbörsen.
Kinesiska konsulatet i Göteborg.
Shanghai Composite går allst -7.75%, medan Hang Seng i Hong Kong stängde på +0.46% och japanska Nikkei precis stängde på -0.84%. Australiens ASX 200 gick -1.34%.

Guldpriset i svenska kronor är ner något

Kraschen på den kinesiska börsen ser alltså inte ut att sprida sig till andra finansmarknader, även om börsen antagligen går ner. Någon krasch blir det dock inte om Europa uppför sig som Hong-Kong, Australien och Japan och inte undantaget Shanghai.

Kraschen kommer trots att Kina ska stimulera sin ekonomi med 150 miljarder USD för att dämpa effekterna av coronavirusutbrottet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. "Kraschen på den kinesiska börsen ser alltså inte ut att sprida sig till andra finansmarknader, även om börsen antagligen går ner."

  Beror inte detta på att alla andra börsmarknader varit öppna under denna tid (och gått ner) medans den kinesiska börsen varit stängd i över en vecka (nästan två veckor)?  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo stämmer, kinesiska börseb har varit stängd sen 23 januari pga nyåret så det finns lite nedgång att ta igen.

   Radera
  2. OMXS30 har gått ner ca 2% efter den 23 januari....

   Radera
 2. Finns rätt många anledningar för en nervös börs. Höga nivåer/tekniskt. Pressen på korta räntor. Coronavirus. Brexit. Stundande val i USA. Allt i en enda röra.
  Vi får se om stödet vid 1700 håller framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna oro har vi hört förr på bloggen. Ändå fortsätter det uppåt.

   Radera
  2. Förr eller senare går det ner, så säger man att det är riskabelt och snart går ner varje vecka, så får man rätt nån gång.

   Radera
  3. https://www.sydsvenskan.se/2020-02-03/varm-januari-gav-laga-elrakningar-men-inte-i-det-milda-skane

   ”Tecken på en återhämtning i svensk industri har ökat under inledningen av 2020 i spåren av en ljusare omvärldskonjunktur även om ett enskilt månadsutfall inte ska övertolkas”, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande."

   Radera
  4. Ja, visserligen. Måste vara lätt att vara bearish.

   Radera
  5. Mr Perfect, Stockholmsbörsen går ner just nu. Måste vara skönt för dig som sålde allt i augusti.

   Radera
 3. Intressant blir väl ifall de säljer amerikanska statsskuldsväxlar, samt hur detta påverkar deras förhandlingsposition mot USA ang tullar.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Bortsett från stimulanserna på 150 miljarder så förbjöds väl även blankning vilket måste ha fått effekten att massor av blankningar fått återköpas under dagen.

  Till stor del av samma pessimister som den här dagen annars kanske skulle skulle ha blankat ännu mer.

  Imorgon kommer en ny dag även i Kina.

  SvaraRadera