Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-02-24 10:36

Korrektion på de europeiska börserna under morgonen

Morgonen bjuder på en liten korrektion på de europeiska börserna och vinsthemtagningar efter de senaste veckornas smått absurda uppgång. Björnen är tillfälligt tillbaka, tills husse i USA säger sitt i eftermiddag.
Björnen.
Morgonens berättelse är att det råder någon form av marknadspanik över coronavirusutbrottet i Italien, och marknaderna korrigerar nedåt något, medan guldpriset stiger och nästan når 530:- SEK per gram efter en prisuppgång på +2.63% sedan stängningen av handeln i fredags.

I skrivande stund går OMXS30 -3.33%, OMXSPI -3.38%, Oslobörsens OSEBX -3.40%, tyska DAX -3.71%, brittiska FTSE 100 -3.22%, franska CAC-40 -3.62% och Dow Jones Italy -4.25%. 

Just att nedgången är som hårdast i Italien talar för berättelsen om coronaviruset, och visar att hysterikerna och skräckspridarna har lyckats väl i sitt uppsåt. Man får väl hoppas att de själva inte ens hade sina pensionpengar på börsen, nu när de fått den panik de önskade. Nästa steg är att hitta någon att skylla på. Det blir väl i slutändan de vanliga syndabockarna utifrån ideologisk hemvist.
Dagschart OMXSPI.
För en del privatpersoner, som inte upplevt någon måttlig korrigering utan känt sig osårbara, kan dagens rörelse vara en lärorik upplevelse. Vem som helst kan tjäna pengar i en uppgång, svårare när det går nedåt och har man inte tränat psyket kan man lätt göra fel i sådana lägen. Man behöver några korrigeringar för att lära sig det där med börsen och aktier, även om nuvarande rörelse bara varit en förmiddag. Bäst erfarenhet och träning av psyket får man när det håller på lite längre än några timmar, t ex något eller några år. Jag är säker på att de som varit ute i media om hur mycket och enkelt de tjänat på börsen de senaste månaderna kommer delge sina erfarenheter även under nedgången och inte försvinna till de tysta vittnenas kyrkogård.

OMXSPI är fortfarande +2.98% sedan årsskiftet, även om guldet gått lite bättre med sina +15.96%. Bägge måtten i svenska kronor.

I den mån korrektionenen ska skyllas på coronaviruset i Italien, världens åttonde största ekonomi, så kan man fundera på om vi får likadana marknadsreaktioner när det blir utbrott i Frankrike (7:e största ekonomin), Tyskland (4:e största), Spanien (13:e största), Schweiz (20:e största) eller kanske Österrike (26:e största). Eller för den delen Sverige (23:e största). Ska börsen korrigera ner några procentenheter varje gång det blir ett utbrott i ett europeiskt land så blir det lite nedgångar totalt sett.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

53 kommentarer:

 1. Svar
  1. Perfekt för dig som sålde allt i augusti.

   Radera
  2. Det slutar med ett "hack i kurvan", lyssna på profeten Landeborn:

   "– Det här kan ge tillväxten en knäck under första kvartalet. Men det kan stanna vid ett hack i kurvan, säger Maria Landeborn. Före virusutbrottet hade många företag och olika ekonomiska indikatorer signalerat att lågkonjunkturen hade bottnat. Sparar man långsiktigt så ska man tänka långsiktigt och sitta hyfsat lugnt i aktiebåten, resonerar Maria Landeborn."

   Radera
  3. Väl skrivet Cornu. Man lär sig förhoppningsvis av stora nedgångar. Den hårda vägens skola är den bästa. Man förstår här att det är många som inte provat den utbildningen ännu. Jag önskar dem bara lycka till och att de står upp lika modiga efteråt.

   Radera
  4. På det sättet var 2000-2002 "jobbigare" än 2007-2008, stora men utdragna nedgångar om man låg i fel aktier. Det är bra att gå igenom sådana perioder då och då och kanske fundera över hur risktolerant man faktiskt är.

   Radera
  5. Nu har den riktiga profeten talat! Oroa er inte:

   "Finansmogulen Warren Buffet, tillika ordförande i investmentbolaget Berkshire Hathaway, uttalar sig i CNBC:s Squawk Box på måndagen att Coronaviruset är ”läskigt” men förhåller sig dock positiv till aktier för tillfället och tillägger att han snarare ser köptillfällen i ett läge som detta."

   källa: https://www.cnbc.com/2020/02/24/reuters-america-update-1-buffett-calls-coronavirus-outbreak-scary-but-says-he-wont-be-selling-stocks.html?&qsearchterm=buffett

   Radera
 2. Skumt med kopplingen mellan Corona-skräcken och den stora nedgången idag. DI påstår att turister skräms bort från Italien på grund av de tre dödsfallen på 75-åringar i norra Italien. Kris i turistindustrin, typ. DI är idag helt mediahysteriskt. Kanske utlöser Corona en kris som varit på väg en tid. Eller är det media som utlöser krisen? Världen är nog rikare än den någonsin varit och att ödet kanske lägger sig i världens gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överreaktionerna lär vara lika skadliga för ekonomin som de faktiska problem som viruset skapar. Om folk sitter hemma och trycker helt i onödan blir det inte så muntert framöver.

   Radera
  2. Fårket står alltid sist i informationskedjan vad gäller börsen.

   Tror inte så mycket det handlar om turismen utan hela produktionskedjan vilket Cornu redan nämnt i ett antal andra inlägg.
   Så vi får väl hoppas att han inte har några pengar kvar på börsen nu när han fått som han ropat och alarmerat om.

   Radera
  3. Skulle du vilja åka till Italien när allt är nerstängt? Sen måste man tänka framåt, inte bara se hur många döda det råkar vara för studen.


   Radera
  4. Jag bedömer att det handlar om en influensa som är något allvarligare än vanligt. Dricka mycket vatten, äta febernedsättande och vila så klarar en normal person den här influensan också.

   Radera
  5. Fick nyss ett samtal och glada meddelandena från Kina fylld hans inkorg. Alla var nu igång med produktionen.

   Hörde också från regeringens presskonferens: "Sammanfattningsvis bedömer myndigheterna att vi har en bra beredskap,"
   Kom ihåg det mer kärnfulla "Vår beredskap är god." Per Albin Hansson 1939.

   Ska nu på utflykt i det strålande solskenet och hinner kanske åter till uppgången på börsen i eftermiddag eller nedgången. Den svenska valutan hinner nog inte falla så mycket utan att jag hinner köpa åter aktier.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. > Jag bedömer att det handlar om en influensa som är något allvarligare än vanligt

   Skillnaden är att det inte finns något vaccin eller immunitet, så ett stort antal riskerar bli smittade. Det sätter tryck på sjukvårdssystemen, speciellt som sjukvårdspersonal också blir sjuka.

   Kan bara tala för mig själv, men jag avvaktar med resor till riskregioner tills det här har dragit över, eller det finns vaccin.

   Radera
  7. Osäkerheten i marknaden består väl främst av hur det kommer att påverka produktionen framöver. Komponentbrist i alla möjliga sammanhang. Hur blir det vid nästa kvartalsrapport?
   Sen naturligtvis transporter och turism.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Inte bara turister som blir skrämda, vår kund i Milano skickade nyss ett mail och bad om ombokning av möte som var planerat till Torsdag. Orsak: Corona, hans arbetsplats fick ej ta emot folk utifrån (Livsmedelsföretag)

   Radera
 3. Så... Är det köpläge eller säljläge? Kan någon här förutspå marknadens rörelser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ingen som kan det med nån större pricksäkerhet.

   Vore inte helt dumt med en större nedgång, om det nu är så att man är i köptagen. Tråkigast är en långvarig nedgång för de som redan är pensionärer.

   Radera
  2. Det är ingen som kan det någonstans med större pricksäkerhet. Andelen professionella fondförvaltare som kan slå index konsekvent är 0,6%. Och de jobbar heltid med att försöka göra det.

   Min lite raljerande poäng är att ingen vet om man bör sälja eller köpa nu, men man bör aldrig försöka timea marknaden (genom att t.ex. vara med på en kortsiktig uppgång).

   Radera
  3. Jag överkom min rädsla för ett tag sen och månadssparar en liten summa i Avanza Zero och lite andra aktiefonder.

   En dipp just nu bekommer mig inte. Bara bra faktiskt eftersom Avanzas autogiro dras i slutet av månaden. Har inga planer på att sluta

   Tror på långsiktighet.

   Radera
  4. Tror fortfarande på en säljpossition mot den Thailändska börsen. De är visserligen ner 5% idag, men det finns nog mer fallhöjd OM de får större smittspridning där.

   Thailand är det land som haft minst antal fall / antal kinesiska resenärer i januari. Så vänta 2 dagar på att rekylen skett efter dagens fall. Lägg sen en säljpossition mot deras index.

   Om du tror solen dödar viruset och minskar smittspridningen så är istället Frankrike en trolig kandidat för (att hitta) nästa utbrott.

   Radera
 4. Stora börskorrigeringar brukar oftast pågå i två dagar för att sedan stiga den tredje dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du exempel på det? Åren 1987, 2000, 2008, säger att du har fel.

   Stora ras brukar iofs komma i slutet av en lång tids börsnedgång, en sista urblåsning som rensar bort de sista räddhågsna innan nya längre tids uppgångar tar vid. Men nu är vi bara runt 5% under all time high så även om vi har en konstig värld med negativa räntor så tror jag inte riktigt att vi just nu är vid den sista urblåsningen innan högkonjunkturen tar fart.

   Radera
  2. "Stora börskorrigeringar brukar oftast pågå i två dagar för att sedan stiga den tredje dagen"
   Va? Stora börskorrigeringar brukar pågå nära 2 år.

   Radera
 5. Ingen här har någon koll är väl det enda man kan säga med säkerhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt så har olika människor olika motiv och syn på börsen. Vissa sitter och samlar avkastning och bryr sig inte om börsrörelser alls. Vissa sitter och tittar på teknisk analys inom veckan. Vissa köper och äger aktier i flera år utan att bry sig vad som händer däremellan. Vissa går i pension snart och kanske gör sin slutgiltiga exit.

   Radera
  2. Själv gillar jag TA i längre perspektiv. Både bland enskilda aktier och i index. Aktier som faller 50% under en längre tid, gärna 1 år och utan någon specifik anledning ex.
   Index där tid, pris, bottnar och toppar är intressant.
   Däremot TA timmar, dagar eller kanske veckor är jag för dålig på.

   Radera
  3. Teknisk Analys fungerar inte. https://youtu.be/RVgsLWor3TQ för underhållning, men läs på om hans forskning och varför den fått nobelpris för mer insikt.

   Radera
  4. Ok. Då vet jag. Har väl bara tur då alltså. Då finns inte psykologi heller.

   Radera
  5. Om du konsekvent presterar över index har du nog tur ja, men skulle nog inte klassa det som "bara" tur för den sakens skull.

   Varför finns inte psykologi om teknisk analys av aktier inte fungerar? Kollade du upp forskningen jag refererade till ovan?

   Radera
 6. Aftonbladet Just Nu: 50 döda av Coronaviruset i staden Qom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det är illa, Qom är inte bara till Irans religiösa mittpunkt, utan också dess politiska maktcentrum. Presidenten må leda regeringen, men det är ayatollan och prästerna från Qom som fattar alla viktiga beslut.

   Tänk om mullor och ayatollor insjuknar i coronan?

   Radera
  3. Ja med tanke på att de gamla stofilerna definitivt är i riskzonen, rent dödlighetsmässigt alltså.

   Men man har nog låst in dem i nån bunker där de får leva på guldburk.

   Radera
 7. Med tanke på hur lång uppgång vi haft hade jag snudd på förväntat mig en nedgång under 2020 även utan Corona-virus.

  SvaraRadera
 8. " I Frankrike ställs 70 extrasjukhus i ordning" direkt om utifall smittan får fäste i landet, ett i varje län. (SVD). Dessutom funderar franska läkemedelsbolag på om de ska flytta produktion tillbaka till Europa från Kina. Vissa länder agerar proaktivt, och väntar inte tills fait accompli, som i Sverige.
  https://www.svd.se/europa-forbereder-sig-for-viruset--70-extrasjukhus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta vara ett alarmistiskt fjån! Sverige har inte råd.

   Radera
  2. Kent, menar du att Sverige har inte råd att vänta på fullbordat faktum, eller att vi inte har råd att ordna fältsjukhus i varje region?
   Högst troligt skulle vi inte kunna bemanna sådana även om de kom på plats, såvida det inte är möjligt att improvisera bemanningen, och tumma på formalia.
   Intressant dock att vi har råd att hjälpa andra länder med deras Cov19 beredskap. Utmärkt dock, säkert välinvesterade pengar.

   Radera
  3. Nik, Vet inte, jag läste här på bloggen igår att Sverige inte har pengar till det.

   Så det blir kanske huggsexa och först till kvarn ifall viruset etablerar sig i Sverige. Eller kanske utlottning av platser. Eller kunde man ju tänka sig att personer över en viss ålder får inte vård. Och blir det riktigt illa så kanske det krävs att man är aktiv medlem i Socialdemokraterna/Miljöpartiet.

   Radera
  4. Sverige har inte råd med något av värde verkar det som.
   Alla pengar som tas in via skatterna verkar gå till bjäffs och strunt.

   Radera
  5. Sverige är ett rikt land och vi har duktig sjukvårdspersonal, men jag har noll förtroende för de som leder riket. De verkar inte förstå verkligheten.

   Man stänger ner fungerande kärnkraftverk, skyller förnedringsrån på skattesänkningar som hände för 10 år sedan, skapar speciallagstiftning åt människor som inte har asylskäl, köper europeiska elföretag för löljiga överpriser osv etc.

   Nu väntar vi bara på ett Coronafall från Iran ska få spridning i landet.

   Radera
  6. Vi har all anledning att vara oroliga. I dagens Studio Ett SR P1 en diskussion mellan läkaren Laura Björnström och Styrelseordföranden för Södersjukhuset i Stockholm Göran Stjärnstedt. Om ofungerande akutvård och ett sjukhus i stabsläge. Vårdpersonal som alarmerar genom sjukvårdsuppropet.
   Göran som efterlyser en statlig utredning varför när mer och mer resurser tillsätts och har tillsätts så produceras det allt mindre sjukvård. Bägge två medger att det dör patienter i väntan på vård.
   Vad händer vid en riktig pandemi exempelvis?

   https://sverigesradio.se/tabla.aspx?programid=132 (59 min - 1:13)

   Radera
  7. @Skatt är Stöld
   Jag håller med. Man skapar en extremt dyr sjukvård som inte kan ta emot akutsjuka i någon större utsträckning. Man har krympt antal sängplatser. T.o.m vid normaltillstånd måste man gå upp i stabsläge när inte resurser finns.

   Det känns som man gör liknande med vår hela energiproduktion. Man ställer om och tar bort viktig baskraft. Lagom så energin räcker till en solig mysig och lagom vårdag. Vad händer när en riktigt tuff vinterdag slår till med extremkyla och full produktion igång.

   Radera
  8. Varje lag kostar resurser, oftast utan att producera något. Varje regel tar resurser. All byråkrati slukar alla resurser. Snart har vi 99 byråkrater per 1 producerande person, och så undrar alla idioter varför "resurserna" inte räcker till.

   Radera
  9. Apropå kärnkraftverk och corona-viruset, om det skulle börja spridas bland driftpersonalen. Borde de inte få lite bättre skydd, om och när smittan kommer till Sverige och många drabbas? Gratis skyddskläder på fritiden eller isolering från familj och vänner?

   Radera
 9. Dagens börsfall förklaras mycket bra här.
  https://www.youtube.com/watch?v=mzJmTCYmo9g

  SvaraRadera
 10. Reuters:Coronavirus outbreak to cost Asia $115 billion in lost tourism revenues

  SvaraRadera
 11. Lite märklig vinkling på inlägget?

  Raset beror troligen på uteblivna leveranser från Kina och stor risk för brist inom tillverkningsindustrin överallt i världen, som inte längre går att ignorera Sen blir det knappast bättre när t ex försäljningen av bilar går ner 92% i ett så stort land som Kina.

  Jag sålde hälften av mina fonder förra veckan. Hoppas att tillvaron snart blir normal igen, att smittan begränsas och människor förblir friska och att man kan gå in igen på börsen för fullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raset beror på att de naiva inser att viruset faktiskt inte bryr sig om gränser eller "raser". Folk säger typ "oj, kan det även drabba oss?"...

   Radera
  2. Snart? Coronan kommer att störa vår ekonomi och våra liv under 1-2 år.

   Radera
 12. Det blir troligtvis ett stökigt år 2020. Detta är inte över på några veckor eller månader. En fortsatt smittspridning i Europa och övriga världen är trolig.

  SvaraRadera
 13. Peak globalism kanske, vi får se.

  SvaraRadera