Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2020-02-28 16:18

Konjunkturbarometeren kvar i lågkonjunktur - före coronapaniken

Konjunkturinstitutets (KI) framåtblickande barometerindikator ("konjunkturbarometern") är kvar i lågkonjunktur, om än stigande. Underlaget för undersökningen samlades in från företag och hushåll före den rådande coronapaniken och marknadskraschen, och det blir således intressant att se nästa månads konjunkturbarometer. Det ser också ut att ha slunkit in ett fel i barometern.
Konjunkturbarometern. Data: KI
För andra månaden på raken steg konjunkturbarometern, men Sverige är kvar i lågkonjunktur, även om KI i sitt pressmeddelande vill kalla det för normalläge. Glaset är alltså halvfullt, inte mindre än halvtomt om man ska tro denna ständigt positiva myndighet.

Främst var det tillverkningsindustrin som steg, men även hushållen hävdas positiva. Dock är hushållen nu mer positiva än snittet av mikroindex (det egna hushållet) och makroindex (vad man tror om övriga hushåll), vilket gör att jag misstänker att man slarvat med siffrorna. 

Markoindex hushåll är nämligen kvar i djup lågkonjunktur.

Bloggen har kontaktat KI för en kommentar. Någon siffra är fel, frågan är vilken. Barometern har varit ute några dagar, så ingen verkar ha reagerat.

Underlaget har samlats in före coronapaniken bröt ut, så om en månad kan vi få facit på hur detta har påverkat företagens och hushållens framtidstro på ekonomin.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Hur synkar detta med konjunkturmodellen för börsen :)?

  SvaraRadera
 2. Grejen med ett sånt här utbrott är att det inte går att vara efterklok.

  Att utlysa pandemi-varning är en jättestor risk för ekonomin. Men att inte utlysa kan bli en ännu större risk längre fram.

  Ingen vet.

  Men man kan inte ta tillbaka smittade. En hårdhänt, "fiat first" policy kanske är bäst trots allt.

  SvaraRadera
 3. Hög risk för global spridning men bara låg risk för att det når Sverige, för Sverige är ju på en annan planet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. FHM har sagt "just nu", dvs deras bedömning kan ändras längre fram. Bara en idiot tror att sådant är hugget i sten och är oförmögen att läsa eller titta på vad man faktiskt sade på presskonferenserna.

   Radera
  2. Bara en idiot tror att land med stort antal globala resenärer kan ha ett pinnhål lägre risk än världen som helhet och nu får vi se hur länge det dröjer innan en alldeles särskild idiot kommer på att två pinnhål fel är en bedömning som behöver justeras.

   Radera
  3. Vi ligger just nu på en 25e plats i listan av länder med smittade, av 195 länder. Det är ju inte riktigt i mitten.
   Och en idiot kan väl få ha sina egna funderingar över hur stabilt vi kommer ligga kvar på den platsen.

   Radera
  4. Du får väl kontakta FHM med din expertis. Det är ju synd att en sådan expert som du går till spillo i ett kommentarsfält.

   Radera
  5. Du kan ringa FHM på 010-205 20 00. Kräv att få tala med generaldirektören.

   Radera
  6. Det är inte längre hög risk. Det är nu mycket hög risk för global spridning (källa WHO). Jag tror inte FHM behöver uppdateras, jag ger det helgen. Mello är iaf inte inställd, nu ser jag framemot lite fredagsmys, kanske ett inlägg på det.

   Radera
  7. Sorry missade visst att Fredagsmysinlägget redan kommit. God kväll

   Radera
  8. Annan planet var ändå det bästa fredagsmyset här där vi ligger på 2/5. Medans WHO ligger på 5/5. Jag vet inte ifall statistik och sannolikhetslära ingår i basblocket för byggnadsingenjör nuförtiden, men i en teknisk master så gör den det. Så att inte lyssna på den svenska tigern utan på WHO:s experter är kanske något du och många andra ska ta till sig.

   Radera
  9. Väldigt beklämmande att FHM får så stor tillit här, de ska enligt egen utsago följa WHO (men har uppenbarligen misslyckats fatalt där). Bloggarens läsare utgör ju enligt egen utsago över 2 SD över medel IQ, men väldigt få tänker själva utan ställer sig hellre i ett holy church tåg. Må vara Tesla, Apple, eller nån annan fixidé av ett orakel har rätt. Mänskligheten svaghet känns blottad, dvs enkel tillhörighet.

   Radera
  10. Förlåt jag vet, det blir lite många svar på mig själv. Jag säger som barnen, ibland blir man helt enkelt "ägd". Jag hade dock önskat jag hade haft fel i detta fall, men det har jag tyvärr alltför sällan nu (inte bra för min ödmjukhet antagligen och antagligen inget vidare poppis här, där nästan alla profetior varit fel de senaste 10-13 åren). Bättre slå tärning liksom.

   Radera
  11. @Kent No 1: CDC har en fin karta över vilka länder i världen där man har hittat smitta. Afrika ser misstänkt rent ut med tanke på att många länder i Afrika har täta kontakter med Kina.

   Jag tror alltså att Sverige kommer att halka ner på den där listan när vi får ett hum om hur Afrika är drabbat.

   Radera
  12. Kartan: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/locations-confirmed-cases.html

   Radera
  13. @Niklas: Tycker du att det är konstigt att enskilda länder kan ligga lägre i spridningsrisk än vad den globala spridningsrisken är? Dels är en femgradig skala en ganska grov skala, dels är utbrotten inte lika stora i alla länder och dels har alla länder inte samma kapacitet för smittskydd.

   Radera
  14. @PD, förstår du skillnaden mellan "låg" som i Sverige och "mycket hög" av WHO? Det är förstås en logaritmisk skala. Lite som 1% sannolikhet jmf med över 60-70% sannolikhet. Du och Cornu kommer nog se att klassificering ändras även i Sverige (återkom på Måndag, med samma fråga). Sen kan ni säga "vi såg inte det komma". Sverige är ingen egen planet liksom. Smittskydd, tja vad är det i din värld? Isolering, då. Tänk lite själv, tack. Visst i Sverige bor vi inte kloss i kloss men vi har inte heller världens bästa beredskap eller sjukvård. Men det är väl klart som korvstad för riktiga preppers som er?

   Radera
  15. Och, ja det är klart vi kommer halka ned på listan. Det är simpel matematik. Men listan blir förstår relativ ifall inte något nytt äntar.

   Radera
  16. @Niklas: Alla länder i världen har som sagt inte samma kapacitet för smittskydd.

   Givetvis kommer FHM ändra sin riskbedömning om risken ökar.

   Hur skulle smittskyddsexpert Niklas göra om han finge bestämma? Och som jag skrev i en annan kommentarstråd: redovisa också de konsekvensutredningar som du har gjort inför de beslut du fattar.

   Radera
  17. @PD, jag följer WHO´s globala bedömning. Så 4/5 alt 5/5 i Sverige känns mer rimlig i detta glesbefolkade land (positivt), men dåligt med handlingskraft och förberedelse (negativt). Du kan läsa WHO´s rapport. Nu får du redovisa varför du tycker att Sverige ska vara så avslappnade (tänk 2/5), jag poppar lite popcorn under tiden, så ingen brådska. Facit har vi nog på Måndag, eftersom Svenska myndigheter skall följa WHO. Men du vet ju bättre så jag är väldigt nyfiken.

   Radera
  18. Flygtrafiken till och från Sverige gör att jag inte tror Sverige kommer trilla neråt på listan. Men jag hoppas att jag har fel.

   Radera
  19. @Niklas: Det var en del halmgubbar där, och jag kan väl slå ner åtminstone en av dem. Jag har ingen plan för hur Sverige ska göra utan tycker att FHM och landets alla smittskyddsläkare ska få göra sitt jobb i fred.
   De har genomgått en lång utbildning för att kunna klara av sådana här situationer. Det har inte jag. Har du?

   Radera
  20. Ja det har jag. Nu tappade jag lite respekten till dig, men lyssna du till experterna så går det säkert bra. Här har du en referens ifrån den 25:e!!! https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/smittskydd-sjukdomar/sjukdomar/coronavirus/riskbedomning-covid-19-beslut.pdf

   Märk referensen till WHO, som neglicerats. Kanske dags att du inhämtar mer och nyare info. Jag tror vi ska fortsätta diskussion på Måndag, vi är inte riktigt överens. Du är överens med Cornu, men jag är inte överens med honom (i vanlig ordning).

   Radera
  21. Du får gärna redogöra mina halmgubbar. För jag förstod de faktiskt inte.

   Radera
  22. Vad som uppfattas som fredagsmys är uppenbarligen individuellt. Tacos i soffan framför tv:en är ju trots allt lite väl mycket mellanmjölk liksom.

   Radera
  23. @Tacitus, för mig är detta Fredagsmys. Men så är jag förstås lite störd också. Hellre det än naiv, som många uppenbarligen är här. Läs Corona, inte värre än flunsan.

   Radera
  24. Bara lugn Niklas, vad kan gå fel? Vi har ju Dan Eliasson.

   Radera
  25. @Niklas, Jag är också lite störd. Tar sig ibland uttryck i lite halvdryga kommentarer i diverse bloggar. Oftast korta och lite nedsättande, som ett litet nålstick. Ganska osympatiskt faktiskt.

   Radera
  26. Två nya fall i Sverige så vi har redan klättrat upp två platser till en 23e plats.

   Radera
  27. @Tacitus, ja det kan lätt uppfattas som nedsättande. Men jag dömmer faktiskt mest mig själv. Är man mer klok är man nog inte så nedsättande som mig. Det är min övertygelse.

   Radera
  28. Här finns en "live" karta med inrapporterade fall:
   https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

   Radera
  29. @Niklas: Vad är det för lång utbildning du har genomgått för att kunna klara av sådana här situationer?

   Halmgubbarna består av att du har tillskrev mig åsikter som jag inte har och yttranden som jag inte har gjort.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera