Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-21 11:30

Kommer de låga elpriserna bestå - läge binda elpriset?

Inlägget innehåller reklam från Compricer längst ner.

Elpriserna har sedan årsskiftet varit kanske de lägsta sedan 90-talet, vilket väcker frågan om priserna kommer bestå och om man i så fall ska passa på att binda elpriset på så många år som möjligt?
Mer vatten än vattenkraften hinner med.
I skrivande stund ligger elpriset runt ca 12 öre per kWh, vilket kan sättas i kontrast mot priser på ofta 40-50 öre så här års normalt. Nattetid kan elpriset krypa ännu längre nedåt, även om priset ibland sticker iväg uppåt 40 öre per kWh vid toppförbrukningen morgon och kväll.

Det låga elpriset kan förklaras av en mild, regnig och blåsig vinter, vilket detta år räddade elkonsumenterna från nedstängningen av Ringhals. 

Men kommer elpriserna då bestå?

Sannolikt inte. Årets väder är snarare en kombination av tursamma faktorer, som kanske blir mer frekventa i spåren av klimatförändringarna. 

Tittar man på vad man kan binda elen på idag, så skvallrar istället terminsmarknaderna om en återställning av elpriset till de forna höjderna, även om man just nu kan binda på de lägsta nivåerna på flera år - trots allt kommer knappast elpriset vara ett problem förrän tidigast till nästa vinter, då vattenmagasinen är överfulla.

Billigast enligt Compricer nedan på fem års bindning är 35 öre per kWh, oräknat elhandelspåslag och moms.

Billigast på fyra års bindning är också 35 öre.

Tre år kan man binda till 32:80 öre per kWh oräknat elhandelspåslag och moms.

Två år finns på 29:20 öre per kWh och ett år på 28:20 öre.

Ovanstående är alltså justerade medelpriser utifrån normalt konsumtionsmönster över dygnet och avser södra Mellansverige (Göteborg-Stockholm). Vattenfall uppger att det rörliga elpriset landade på 25 öre i januari, dvs det går att binda lite över januaris nivåer på flera år framöver.

Själv kör jag timdebitering och med vedeldning, solel dagtid, och elbilsladdning nattetid, så ger detta 10-20% lägre elpriser på grund av avvikande konsumtionsmönster, vilket gör att jag inte kommer binda.

Men att binda in elpriset på en bit över januaris nivåer känns idag attraktivt. Dock skvallrar att erbjudandena inte ligger särskilt över januaris medelpriser att marknaden tror att årets väder kan bli ganska normalt framöver. Om det nu inte bara är innevarande år som gör att priset dras ner.

Innehållet nedan är publicerat i samarbete med bloggens samarbetspartner Compricer.

14 kommentarer:

 1. Elpriset på kontinenten är väl markant högre? Finns det chans risk att man investerar i överföringskapacitet dit som i sin tur leder till höjda priser i Sverige?

  SvaraRadera
 2. Band faktiskt om min el i förrgår, sammanträffande, 3 år för 35 öre kwh eller nåt sånt. Men majoriteten av kostnaden för el (ca 4500kr/år vid 35 öre) är helt andra saker så just det priset blir så jävla obetydligt i slutändan. Jag tänker inte ägna större tankeverksamhet kring att få min totala kostnad för el att ändras 1-2% i någon riktning när det handlar om några lappar carl von linne per år max. Dricker man en grogg mindre på kvällens aw har det samma effekt på hushållsekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 35 öre inkl allt eller ex moms osv?

   Radera
 3. Med tanke på lönsamhetsproblemen inom vindkraften samtidigt som vindkraften är en del av omställningen till grön energi så kommer det åtgärder för tt höja lönsamheten d.v.s. konsumenterna får betala mer.
  Så ja, binda är nog en god idé.

  SvaraRadera
 4. Vilket tidsperspektiv handlar det om?

  Med tanke på att industrin viker neråt nu pga coronavirus och lågkonjunktur samtidigt som vinter och kyla börjar vara över så tror jag inte elpriserna kommer höjas den närmaste tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, som jag skrev, tidigast framåt vintern eller hösten. Elpriserna lär bestå till sommaren tack vare vattenmagasinens fyllnadsgrad.

   Radera
  2. Skönt att vi är överens emellanåt!

   Radera
 5. Jag förmodar att pågående stark utbyggnad av vindkraft fortsätter närmaste åren. Äldre vindkraft har haft betydligt dyrare kostnader och har därmed problem idag. Min inställning är att elpriset för slutkund inte stiger innan vattenmagasinens innehåll sjunkit betydligt. Vinden ger mest vintertid och vattenkraften mest vid vårfloden, som inte riktigt startat än.

  Vänlig hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårfloden har redan varit i södra delarna av landet, sen finns det inte lika mycket vattenkraft där.

   Radera
  2. Vattenkraften ger inte alls mest vid vårfloden. Den ger mest när den behövs mest, dvs vintertid.
   I genomsnitt ger oplanerbar elproduktion som vindkraft mest höst till vår och matchar hyfsat behovet, men kommer tränga undan stabil elkraft med tiden varpå behovet av importerad fossil el kommer bli större.

   Radera
  3. Ja, vindkraft har verkligen levererat denna vinter. Just nu 9 öre/kWh och 30% producerat av vind. Riktigt blåsigt har det varit och kommer att fortsätta att vara så den närmaste tiden. Storm på storm drar in från väster. Man kan förstå att det ser bistert ut för vindkraften när det genererar sådana priser. Och bättre kommer det att bli när hela vinkraftsplanen är sjösatt med ännu lägra priser pga överproduktion. Kanske några konkurser på vägen, men det bekymrar inte mig. Jag väljer numera alltid det billigaste rörliga elavtalet.

   Radera
  4. Rickard jag ger dig rätt med att vattenkraften mest nyttjas vintertid. Nu släpps mycket vatten från Vänern utan att producera el. Men magasinen (som Vänern) kan nyttjas som batteri när vinden ger mer än vad som efterfrågas för stunden. Elexporten söderut minskar också nu mycket koleldning i de mer fossilberoende länderna.

   Svinto det är äldre vindkraft som har fått ekonomiska problem, men kortsiktigt förlorar alla producenter när priset ligger på 9 öre. Behovet av el ökar när mer fossilt byts ut och exporten ökar när nätet moderniseras.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. Ser man på terminspriser så går el priset ner hela året. Skulle binda på sommaren. Tippar på ett pris på 20 öre i maj.

  SvaraRadera