Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-02-08 15:47

Klass 2 stormvarning start söndag i Göteborg, Halland och Bohuslän

Så var det dags för årets första vinterstormvarning på Västkusten. SMHI varnar för klass 2 storm i Halland och Göteborg och Bohuslän. Byvindar på 25 - 27 m/s i främst norra delen av Halland och södra delen av Göteborg & Bohuslän - kort sagt Göteborg tar värsta smällen som prognosen ser ut nu. Uppdatering: Hela Göteborg-Bohuslän ska nu få 25-27 m/s. Hela Skåne har uppgraderats till varning klass 2.
Lite vågor.
Det är alltså dags att vidta klass 2-åtgärder på västkusten och stormsäkra det som går. Nu kan det förstås bli både värre eller ingenting, vem man bör ta en klass 2-varning från SMHI på allvar.

Vindstyrkorna ska dra igång från lunchtid och hålla på fram till natten mot måndagen. Tittar man på väderprognoserna blir det enligt SHMI som värst klockan 20-21, men kan vara rätt friskt från klockan 14 och framåt.
Fredsgatan, Göteborg.
Vinden väntas från syd eller sydväst med byvindar på 25 - 27 m/s i södra Bohuslän eller norra delen av Halland, dvs runt landets näst största stad Göteborg. Övriga delar av Bohuslän och Halland har också klass 2-varning, men med väntade byvindar på 21 - 24 m/s. Det är även en klass 1-varning för högt vattenstånd längs kusten.

Västra Götaland, Skåne och Småland har en klass ett-varning för blåst.

Då det är mycket blött i markerna och ingen tjäle, så finns det erfarenhetsmässigt stor risk för att en del träd ger med sig. Återkommer med ett inlägg om stormförberedelser i morgon förmiddag, men annars är det rätt standard, dvs risk för främst strömavbrott, transportproblem på grund av nedfallna träd och risk att t ex byggnadsställningar rasar, tak skadas och att flygande föremål kan orsaka skada. Enklast att hålla sig inomhus om man kan undvika att gå ut. 

Sedan kan varningen nedgraderas eller uppgraderas ju mer säkra prognoserna blir ju närmare söndag lunch vi kommer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Måste bero på klimatet, annars skulle vi haft lagomt med varmt eller kallt och även regn och oväder i önskad mängd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, va? Något försök till humor eller satir? Vad har klimatet med detta att göra?

   Radera
  2. Ja något åt satirhållet med tanke på hur ofta alla väderfenomen kopplas till klimatet i media.

   Radera
 2. Skadar inte att sjösurra allt löst även på torra land, träden i skogen kan man inte göra mycket åt så det gäller att ha uppsikt när man är ute.

  SvaraRadera
 3. Enligt YR:s prognoskarta blir det inte så allvarligt som SMHI förutspår. Vi får se vem som hade rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör inte SMHI:s heller, som rent av visar lägre vindar än YR. Prognoserna visar dock den konstanta vinden, inte byvinden.

   Radera
 4. Är avundsjuk på er i södra/sydvästra Sverige. Ni har ofta spännande väder. Här i södra Norrland händer aldrig nåt dramatiskt med vädret. Ingen storm, inget regn eller snöoväder. Inte på flera år faktiskt.

  SvaraRadera
 5. Skont att komm inomhus lagom till stormen efter en fin dag ute igår och dito natt.

  SvaraRadera
 6. Om man vill hitta något positivt med blåsten är ju att elpriset går ner ordentligt, just nu 7 öre/kWh.

  SvaraRadera