Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-02-02 11:12

Ju allvarligare något kan vara - desto viktigare att man är saklig, rationell och faktabaserad

Med anledning av det aktuella utbrottet av den än så länge rätt okända coronavirusmutationen 19-nCoV, så är det bra att påminna om varför man inte ska bidra till hysteri, utan försöka vara saklig, rationell och bara hålla sig till bekräftade fakta, istället för att jaga billiga klick. Det är helt enkelt så att desto allvarligare kan vara, desto viktigare är det att man bibehåller lugn och korrekthet.
Media.
I dagens allt mer polariserade Internet-klimat så handlar det mesta om att skrika högst, väcka mest uppmärksamhet och få mest klick eller donationer. Bekräftade fakta är inte så noga, det viktigaste är att folk klickar eller donerar.

Således finns en vana inom traditionella medier och alternativa medier, liksom hos sociala medier, att överriva och misstolka allting maximalt. Det är en utmärkt angreppsvektor för psykologisk krigföring, eftersom alla springer på de öppna målen för maximal spridning och maximalt uppmärksamhet.

Beteendet duger helt enkelt inte i kris eller krig, utan bidrar till att förvärra situationen och kan i sig bli det allvarligaste samhällsproblemet.

Antingen rapporterar man det som är bekräftat och etablerad fakta från trovärdiga officiella källor, och kan på sin höjd konstatera att resten vet vi inte. Detta gäller i synnerhet saker där alla andra än expertisen helt enkelt saknar kompetens, och det handlar om människors liv. Exempelvis ett sjukdomsutbrott.

Vi kan hålla på att polarisera och överdriva i den vanliga politiska debatten, visst. Men ta inte med det beteendet in i icke-politiska kriser. Det bidrar inte ett dugg till problemlösning eller hanteringen av krisen, utan blir tvärt om grunden för ett större samhällsproblem. Dessutom är det ett sjukligt beteende att använda andra enskilda personers och anhörigas tragedier för att själv få uppmärksamhet och bekräftelse.

En potentiell angripare mot Sverige - för påverkansoperationer eller faktiskt militärt anfall - sitter just nu och kan skriva ner listor på vilka som är sårbara lättpåverkade hysteriska angreppspunkter, och som man kan injicera med vilken desinformation och osakligheter som helst för massiv spridning.

Grunden för att inte vara rädd och undvika stress är saklig faktabaserad information. Det innebär:

Vad vet vi? Vad är faktiskt bekräftad fakta? Detta förmedlar man, oavsett hur bra eller dåligt läget är. All övrig information avvaktar man med, eller konstaterar "vi vet inte mer"

Polarisering, politik och pajkastning kan man ägna sig åt när krisen är över.

När det gäller 19-nCoV så är det förstås positivt att hela Sverige just ny kryllar av epidemiologer och smittskyddsexperter. Hör av er till Folkhälsomyndigheten, så kommer ni väl garanterat få jobb så skickliga och kunniga som ni är. Vem behöver liksom fem års läkarutbildning, två års AT-tjänstgöring, ST-tjänstgöring osv för att bli en expert? Experter som är så kompetenta att de kan medge att man faktiskt saknar information om en hel del saker. Sanningen finns inte på YouTube.

64 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag tycker samtlig svensk media som jag läst om det varit väldigt saklig. X antal smittade, Y antal döda. Det enda jag saknat är en relevant jämförelse med exempelvis ett vanligt influensavirus.

   Även de jag pratat om det med ex kollegor eller bekanta verkar se väldigt lugnt på det hela. Vilket jag tycker är positivt. Jag är själv lite orolig, men det beror på att jag har en närstående som i allra högsta grad tillhör riskgrupp för influensa, för vanlig säsongsinfluensa finns vaccin, men inte för detta virus än.

   Radera
  2. Jag fattar fortfarande inte.
   Vad har hänt?

   Att SVT´s val av experter är lika trovärdigt som t.ex. RT´s är ju bara vad det är.

   Att aktivt, över en mycket lång period bekämpa Svensk homogenitet, sedan komma krypandes som en misshandlare och behöva ha tillbaka tilliten är ju löjligt.
   Gjort är gjort. Frammåt.

   Kan vi tänka oss ett scenario där vi behöver ha pålitlig expertis, kunna samla landet mm. Ja då kan vi inte komma gnällandes när det är försent.
   Jag avslutar med att säga: SD, Brexit och Trump

   Radera
  3. Den som tillsatte Dan Eliasson som chef för MSB hade inte som mål att göra Svensk krishantering mm. bättre.

   Radera
  4. Tim: problemet är att det kan bli missvisande då man vid vanlig influensa inte vidtar de åtgärder man vidtar nu för att undvika smittspridning. Har du funderat på hur det hade sett ut ifall man inte gjort detta och låta naturen ha sin gång? Då hade det kanske inte varit så muntert och därav kan det vara rätt att utlysa nödläge och så vidare. Nödläge utlyser man inte för att djävlas med folk.

   Radera
 2. Som epedemi och pandeminörd så är det enda jag får säga just nu:

  Vi vet inte allt än. Men väldigt mycket ser ut som hysteri och inte fakta.
  Var lugn. Det ser ut att vara lika farigt som en lite värre influensa.

  https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
  john Hopkins har en bra datasamling där man kan titta.
  Visst har det spritt sig men generellt är en extrem majoritet av alla dödsfall i Hubei. Vilket kan tyda på att läget förvärrades genom den dåliga Kinesiska sjukvården för internmigranter.

  Men att peka på låg dödlighet om än hög smittrisk ger varken klick eller får en att framstå som tuff vid fikabordet.
  Lika lite som då jag säger att Trump är en idiot men han är inte ond och kommer inte leda till jordens undergång.
  Sen kommer dock folk fram efteråt och säger "du var lite tråkig när alla spårade ut i konspirationsteorier men du fick rätt"

  SvaraRadera
 3. Skall bli intressant att se var patienterna här i Göteborg kommer att lagras när dussintalet lediga platser på Östras infektionsklinik är fullbelagda redan första dygnet vid spridning av viruset. Finns planer på att driftsätta militärens fältsjukhus? Finns planer på att bygga modulsjukhus åt infektionskliniken på parkeringen? Nej, det finns inga planer. Svensk handlingsförlamning i sitt esse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara lugn bara skrämselpropaganda från obildat folk, igår såg jag tex en bloggare som minsann visste hur viruset muterar. Han borde kontakta WHO och berätta hur det ligger till. Kanske publicera en forskningsavhandling.

   Radera
  2. Svensk sjukvård har handlingsplaner för kriser. Men än så länge är det inte kris. Exempelvis vid ett större utbrott av sjukdom som kräver vård tömmer man ett eller flera sjukhus på andra patienter och dedicerar sjukhusen till den grasserande sjukan. D.v.s. alla som får sjukan i Sverige transporteras till dessa sjukhus.

   Radera
  3. Svinto det finns väldigt begränsad kapacitet. Man kommer få välja vem som får vården precis som man gör nu. I icke akutläge skickas iva-patienter runt på grund av platsbrist. Det är inte att sprida hysteri bara realism.

   Radera
  4. Poängen är att det finns handlingsplaner för kriser. Hur bra de är och vilken kapacitet som finns är en annan sak. Blir det tillräckligt allvarligt gör man förmodligen triage, vilket betyder att bara de allra mest akuta fallen får vård, och de andra får vänta.

   Radera
  5. Ja, det borde börja planeras för tillfälliga sjukhus ifall det blir så illa som mycket tyder på.

   Radera
  6. Och eftersom jag är en handlingens man tycker jag att man redan nu skall avdela lite av budgetarna på flera tusen miljarder för att skapa isolationssängplatser i tusental och bemanna upp dessa på papperet med omfördelad personal. Dessutom skall ECMOmaskiner, respiratorer, syrgas och relevanta mediciner hamstras. Inte ens den fysiska sängen finns i lager idag. Allt måste köpas in nu, inte när krisen är här.

   Radera
  7. https://www.sll.se/globalassets/6.-om-landstinget/styrande-dokument/2-verksamhetsstod/sakerhet-och-beredskap-informationssakerhet/regional-katastrofmedicinsk-beredskapsplan2.pdf

   Radera
  8. Svinto du ser antalet intensivvårdsplatser i din länk. Tänk efter vad det innebär. Betänk också att det kan vara belagt till 100% redan nu utan möjlighet till reservkapacitet.
   Den här artikeln är inte lika positiv (armeöverläkare i läkartidningen).

   Radera
  9. http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/04/Brister-finns-i-Sveriges-beredskap/

   Radera
  10. @Svinto Det du länkar har ingen koppling till pandemiberedskap. Ingenstans i det dokumentet står någonting om hur antalet vårdplatser kraftigt kan ökas, att pandemirelaterad utrustning och läkemedel skall lagerhållas etc.

   Radera
  11. Gustav, bara för att du inte känner till något betyder inte att det inte finns. Det finns gott om planer och dokument som jag tycker att du kan leta upp själv istället för att utgå från att något inte finns bara för att du inte känner till det.

   Exempelvis hittade jag de här efter en kort googling:
   https://issuu.com/folkhalsomyndigheten/docs/pandemiberedskap-hur-vi-forbereder-oss-19074-1
   https://issuu.com/folkhalsomyndigheten/docs/planering-beredskap-pandemisk-influ

   Radera
 4. Istället för att redovisa och dividera en massa statistik som inte är komplett avseende döda och sjuka så kanske man skulle ge tydligare råd på hur människor ska hantera situationen om man börjar känna sig krasslig.  SvaraRadera
  Svar
  1. En punkt där jag verkligen saknar information är om de vitt spridda munskyddens effektivitet, Vid SARS-epidemin läste jag att ett munskydd som skall stoppa viruspartiklar blir så tätt att det inte går att andas igenom. Stämmer det?

   Radera
  2. Kan möjligen ha en effekt så att du inte smittar ner andra lika lätt.

   Radera
  3. @Trollkung:
   Drick ordentligt, vila, använd febernedsättande preparat

   Radera
  4. Nja, nu handlar det mer om att se till att folk inte smittar sina nära, gamla och sjuka.

   Vill man hålla ner de där siffrorna med insjuknade och döda så kanske det handlar om att våga be folk stanna hemma när de blir sjuka.

   Radera
  5. Du har förstås rätt. Det är ju helt grundläggande för alla förkylningar. Det är ju ett utmärkt tillfälle för myndigheterna att påminna folk om detta nu.

   Radera
  6. Fast nu är det ingen vanlig förkylning när folk i andra länder sätts i karantän, eller hur. Dessutom saknas vaccin,

   Anser du det rör sig om en vanlig förkylning?

   Radera
 5. Vad syftar du på? Jag har inte sett nån hysteri alls än. Är det några tidningar eller tv-nyheter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kika in på flashback, jag har aldrig sett en så mastig tråd. Om nåt ämne, denna tråden är helt unik.

   En skattkista för den som vill studera det svenska psyket. Och även för den som uttnyttja detsamma.

   Radera
  2. N95- och FFP3-masken tar upp ca 95% av partiklarna, men virus är väldigt små partiklar och passerar lätt, så masken hjälper mest mot stänk när någon hostar och nyser. Däremot hjälper det att vädra mycket inomhus, ha 1-2 fönster öppna eller kanske t o m ha badrums- och köksfläkten igång, om man har besök av utomstående. Luftfuktare kan vara en bra investering, eftersom virus sjunker ner i kontakt med vattenmolekyler i luften och där nere kan man döda viruset med städredskap, sprejat med Klorin. Att hålla sig minst 2 meter från folk kan hjälpa, men ännu bättre är att tajma in handlandet till tidigt på morgonen, när det inte finns så mycket virus i luften eller på ytorna i affären. Engångshandskar kan vara bra att ha på sig i affärer och sedan slänga dem på vägen ut. Gärna lite alkogel, som gnids in i händerna efteråt. Idag finns inte smittan i samhället, så idag behövs inga skyddsåtgärder.

   Radera
  3. Bloggaren är nog bara lite tjurig då hans tidigare inlägg i ämnet har innehållit tveksamheter som påtalats av andra kommentatorer. Så detta inlägg ska nog mest ses som ett försök att släta över att bloggaren i tidigare trådar kallade folk lögnare och påstod att de spred desinformation när det i stort sett var tvärt om.
   Sen så har väl ex våra kvällstidningar en tendens att slå upp saker som om det vore jordens undergång, för att få klick/läsare men det får man. Ju hoppas att de flesta förstår. Det har ju förekommit i många, många år så folk bör vara vana/införstådda.

   Förövrigt håller jag med bloggaren i sak. Man bör vara väldigt försiktig med att sprida vidare information/uppgifter när det är så mycket som är oklart som det är kring detta virusutbrott. Denna grundregel bör även appliceras på andra frågor också exempelvis skulle bloggens trovärdighet skjuta i höjden om detta tänk genomsyrade inlägg om ex Ryssland eller Mellanöstern. Vem vet det kanske kommer,den som lever får se.

   Radera
  4. Aha jag hänger inte på Flashback. Dagens industri har en artikel idag om ett nybyggt sjukhus för 1000 patienter och ett till som blir klart på onsdag med kapacitet för 1600 patienter. Väldigt imponerande på så ytterst kort tid.

   Radera
 6. Vill gärna rekommendera denna podcast som nyss kom ut:

  TWiV 585: The coronavirus epidemic
  http://www.microbe.tv/twiv/twiv-585/

  Det är ett antal amerikanska akademiker inom virologi som haft en veckovis podcast i flera år. Jag lyssnade på dem under Ebolaepidemin och deras insikter var mycket värdefulla för att förstå vad som troligt skulle ske. Jag har inye lyssnat på detta avsnitt än men ska försöka höra det under dagen. Deras diskussioner kan kräva viss utbildning inom naturvetenskap för att vara förståelig.

  SvaraRadera
 7. Cornu, När och var har du nästa föredrag eller boksignering? Tänkte om man kan komma och få "Förberedd" signerad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nog klent med det än så länge. Kommer väl ha bokrelease på Marviken 8-9:e maj, vet inte om Förberedd kommer finnas där också. Vill du ha signerad bok kan du annars maila, så löser vi det via Swish till bolaget och PostNords välvilja.

   Radera
  2. Annars finns min kalender här

   https://cornucopia.cornubot.se/p/kalendarie.html

   Kommunerna har ju allt mer ansträngda budgetar, så det dras in på författarföreläsningar hos biblioteken över hela linjen.

   Radera
  3. 5e mars i Sätila då kanske?

   Radera
  4. Om du bor på acceptabelt avstånd, välkommen.

   Radera
  5. Tackar! Ärligt talat är jag mest nyfiken på om du kommer leva som du lär eller ställa in signeringen. Men har jag vägarna förbi så ska jag absolut komma och få en signerad bok och kanske skaka hand.

   Radera
  6. Vad menar du? Varför skulle jag ställa in någon signering?

   Radera
  7. För att jag misstänker att du är mer rädd för coronaviruset än vad du ger sken av på bloggen. Men det förstod du nog egentligen också att jag menade.

   Men det är ju en månad kvar till mars så mycket hinner hända med det.

   Radera
  8. mycket hinner hända med det viruset.

   Radera
  9. Du ägnar dig åt projicering och lägger din egen rädsla på mig. Finns noll anledningar att vara rädd, bara okunskap som kan orsaka rädsla.

   Radera
  10. Nja, du är väl nära svaret men projicering är nåt man gör för att man inte vågar erkänna ens för sig själv att man är rädd.

   Jag erkänner både för mig själv och alla som läser bloggen att jag är orolig och jag känner inget behov av att spela oberörd på den punkten.

   Och jag läser på så mycket jag bara kan, troligen har jag läst betydligt mer än dig, men jag anser mig fortfarande inte ha kunskap att sluta vara orolig.

   Radera
  11. Nej, projicering gör du för att inte behöva vara så rädd själv. Du flyttar rädslan till mig och slipper därmed vara rädd och tar på dig själv det lugn du anser att jag har.

   Radera
  12. Kunskap och oro handlar inte om att du ska komma fram till att det är ofarligt. Om du t ex vet att det är 50% risk att dö (hypotetiskt exempel) behöver du inte vara orolig, utan kan i lugn och ro acceptera din nära förestående död och få allt du vill ha gjort innan du dör fixat. Du behöver således inte vara orolig eller rädd för något som du uppfattar som garanterat.

   Radera
  13. Rädsla handlar om osäkerhet. Om du vet exakt hur farligt något är behöver du inte vara orolig. Jämför t ex med trafiken, som är helt livsfarlig, men vi vet hur den fungerar och hur sannolikt ungefär det är att dödas eller lemlästas, och accepterar det hela.

   Radera
  14. Så här enkelt är det: Virusmutationen 19-nCoV är ny. Mänskligheten vet rätt lite om den, och det är grunden till säkerhetsåtgärderna. Acceptera vad vi vet - de officiellt bekräftade uppgifterna - och gå vidare med ditt liv. Det finns inte ett skit du kan göra åt saken, så sluta oroa dig och fantisera ihop saker vi inte vet.

   Radera
  15. Jösses... Jag tappar allt mer förtroende för dig.

   Radera
  16. Jämför t ex med att sitta på ett flygplan som håller på att störta. Är du inte pilot finns det inte ett skit du kan göra åt det. Du kan följa personalens säkerhetsinstruktioner, i övrigt behöver du inte vara rädd - det ger dig inte ett skit.

   På samma sätt så behöver du bara följa myndigheternas instruktioner. Och de är än så länge att undvika onödiga resor till Wuhan-distriktet i Kina. I övrigt kan du helt skita i att oroa dig. Du må vara Sveriges bästa expert på smittskydd och smittspridning efter att ha tittat lite på YouTube, men du kan inte göra något åt det. Släpp och gå vidare.

   Radera
  17. Således - spring för all del runt och var rädd om du känner att ditt liv blir bättre för det. Hoppas du är nöjd och glas med livet i övrigt, om du nu tycker det är värdefullt att vara rädd för något som inte ens är farligt för oss i Sverige.

   Radera
  18. Med all respekt, Kent, men jag har aldrig efterfrågat eller bett om ditt förtroende. I den mån det någonsin funnits, så är det något du gett mig frivilligt. Således är inte härskartekniken "jag tappar förtroendet för dig" relevant.

   Radera
  19. Det finns filterbubblor dit du kan vända dig och ni kan hetsa upp er maximalt mot såväl mig som om hur farligt virusutbrottet är och hur mänskligheten kommer utplånas och välta er i er undergångsromantik eller rädslor.

   Det här är inte forumet för det.

   Radera
  20. Du måste verkligen gilla att göra bort dig genom att försöka undervisa i ämnen du inte behärskar.

   Radera
  21. Nej, du har nog aldrig bett om mitt förtroende men du fick det ändå för många år sedan när du skrev genomtänkta saker som inte var så mainstream och du har fått behålla det förtroende länge därefter eftersom du hade förtjänat det då.

   Radera
 8. Jag och familjen var i uppsala idag och uträttade en del ärenden, plus fika pauser.
  Ingen panik, allt var som vanligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns i dagsläget ingen anledning till panik. Finns ingen anledning att avstå från att röra sig bland folk heller då smittan med hög sannolikhet bara finns hos de som myndigheterna känner till. Kvinnan i Jönköping och möjligen hos de som evakuerats.

   Radera
 9. Det fixar sig, vården har ökat personalstyrkan spec. administration, all sjukdom administreras friska.

  https://www.vardfokus.se/globalassets/dokument/personalstatistik.pdf

  https://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/05/Administrativ-personal-har-gatt-om-lakarna/

  SvaraRadera
 10. nCoV verkar vara svårhanterat. Indikationer på asymptomatisk smitta (fallet i Tyskland exvis, samt artikeln som citeras nedan). Artikel från The Lancet, typ en vecka gammal:
  "Nowcasting and forecasting the potential domestic and international spread of the 2019-nCoV..." thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30260-9/fulltext Korta citat: "inferred that epidemics are already growing exponentially" ... "Independent self-sustaining outbreaks in major cities globally could become inevitable because of substantial exportation of presymptomatic cases and in the absence of large-scale public health interventions". Författarna förespråkare agerande/föreberedelser både av samhälle och individ.

  SvaraRadera
 11. Förra epidemin, fågelinfluensan, var jag väldigt nervös och stressad. Gick på allt möjligt, och jag skulle ut och resa. Väldigt obehagligt detta med den "påtvingade" massvaccinationen, men jag böjde mig och lät mig vaccineras. Denna gång är jag totalt lugn, och planerar inga som helst åtgärder.

  Skulle det barka åt skogen med denna smitta, så klart en liten sannolikhet för det, kommer jag agera enligt de råd som "staten" ger mig då det är dags.

  SvaraRadera
 12. Det är inte bra att dra paralleller mot förkylning och influensa och avfärda detta med en axelryckning heller.

  Redovisar nedan varför.

  Smittorfrekvens influensa:<1 endemisk 1,2
  Smittorfrekvens 2019 nCoV:2,6-5,8

  Fatalitet av infekterade influensa :1,6 promille.
  Fatalitet av 2019 nOcV:skattat 2-5% alltså flera hundra gånger högre än influensa.

  En sjukdom anses "under kontroll" med smittorfrekvens <1. Detta är alltså långt utanför "kontroll".

  Vidare är det livskraftigt utanför värd i 4-5 dygn. Medan influensa vanligtvis bara har minuter.

  Ännu är det mycket man inte vet, man bör inte ha panik.
  Men WHO, CDC och ECDC är alla mer ödmjuka och bättre i sin hantering och rekommendationer än vad folkhälsoinstitutet är.

  Det som förmedlas till svenskar är tyvärr inte lika bra och ödmjuk bild med maning till försiktighet som kommernfrån dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, var kan man läsa detta? Jag avser alltså källhänvisning.

   Radera
 13. Smittofrekvens (R0) estimeras till ~2.68 i thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30260-9/fulltext
  nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001316?query=featured_coronavirus esimerar R0 ~2.2
  Spridningsdata från Johns Hopkins gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
  Ovanstående får anses vara trovärdiga källor. Står givetvis mycket mer i artiklarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Någon mer insatt (än mig) får väl värdera siffrorna.

   Radera