Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-08 21:09

Järntorget-Långgatorna i Göteborg utsedd till Europas coolaste stadsdel

Långgatorna och Järntorget i Göteborg har till absolut allas förvåning utsetts till Europas coolaste stadsdel av brittiska The Guardian. Uppenbarligen tillhör inte Storbritannien själva Europa längre. Diskutera i små grupper.
Coolast i Europa.
The Guardian har på denna länk (inte med i EU, så jag får länka) utsett Järntorget och Långgatorna i Göteborg till Europas coolaste stadsdel.

Jämfört med t ex Camden så måste detta innebära att Storbritannien inte anser sig vara en del av Europa längre.

Omdömet är extremt tveksamt och som hotell väljer man dessutom Avalon borta vid Kungsportsplatsen, vilket är uppenbart fejk. Visserligen har Avalon lite cool konst och så, men de coolaste hotellen i Göteborg är Pigalle, Dorsia och Bellora, om man nu ändå inte ska vara kvar på Långgatorna.
Pigalle.
Dorsia.
Utsikt från Pigalle.
Utsikt från Avalon.
Anledningar till att Långgatorna är coolast är Hela Dagen Lång, som är närmast karnevalen i Notting Hill (som är oändligt coolare än Långgatorna och ligger i Europa, dock inte lika coolt som Camden), Dirty Records, Andra Långgatans Skivhandel, Pustervik, Folkteatern, Zamenhof, KAfé Magasinet, Tacos & Tequila, Soho Beer House och förstås Dugges.

Coolast i Europa är istället Camden, men som sagt, med Brexit så räknas väl inte London och England till Europa längre.
Camden har coolare skor. New Rocks.
Camden är vackrare.
Camden har butiker där man inte får ta foton på kläderna. Här gick det dock bra.
Camden har också folkliv. Här den femtonde september.
Annars räcker det väl att hoppa till vilket område som helst i någon riktig storstad, typ Barcelona.
Gilgamesh, Barcelona.
Ska man absolut vara cool och i Göteborg så är väl Kungshöjd och Magasingatan coolare. Europas bästa SF-bokhandel i form av SF-bokhandeln Göteborg finns ju där. Och Steampunk Bar, Puta Madre mfl. Och Fjällsport. Antagligen kan man räkna in Lilla Torget och Fiskekrogen också.

Nåja, diskutera i små grupper att Stockholm inte ens är med på listan, inte ens någonstans på Södermalm, och att Långgatorna klår universitetsområdet i Bryssel, El Cabanyal i Valencia, Bonfim i Porto, Neukölln i Berlin, Powisle i Warzawa, Hosesovice i Prag, Ostensie i Rom, Dorcol i Belgrad och Queartier de la Reuninon i Paris. Även dessa är säkert starkt ifrågasatta av de som vet bättre än The Guardian. Alltså, Camden åt sidan, men hur kan t ex inte Berlin vara coolare än Göteborg?

Frågan är också vem som Göteborgs kommun mutade, och vad utgiften står som i stadens bokföring? Kunde de inte haft högre budget än Avalon för inhysning av journalisten?

25 kommentarer:

 1. Beror ju så klart på det coola folket som hänger där ;-) min stammis pub håller på att renovera den kanske inte kände att den levde up till förväntad coolhet :-)

  SvaraRadera
 2. Järntorget är deprimerande. Måste tydligen vara engelsman för att se charmen.

  SvaraRadera
 3. Är det här ett skämt?
  Varit på långgatorna många gånger.
  Har en polare som dessutom flyttat till andra lång, btw betalde ca 70 tkr/kvm.
  Det är ju ganska litet med
  en massa sketna hipsterpubar och krimskramsbutiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ligger krimskramsbutikerna?

   Radera
  2. Kanske VPK har en liten butik i sin lokal..?

   Radera
 4. Nikkaluokta är coolare. Speciellt på vintern.

  SvaraRadera
 5. Neukölln i Berlin har ju över 150k invånare och flera hundra barer och restauranger så det känns lite konstigt att jämföra med ett par kvarter i Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neuköln har varit hipster ända sen Bowies Berlin Heroesperiod så inget nytt där. Rejält bra käk och dryck i området och fortfarande tämligen befriat från turister.

   Radera
 6. Skulle inte förvåna mig om de utsett coolaste gatan i Europa i de flesta länder, click bate helt enkelt eller så fakturerar de någon handlarförening för dylika artiklar.

  SvaraRadera
 7. Fan vad listor som denna ger en dålig smak i munnen, men samtidigt lite ambivalent. När listan finns i Guardian är det väl inte lika hipster-hett längre och detta trendkänsliga klientel borde sluta besöka platsen? Vilket talar för att det kan bli en trevligare plats.

  Södermalm är rejält ocoolt, men detta har inte innefolket förstått. Till många missnöjda miner på jobbet höftade jag att Södermalm var Stockholms vitaste plats, folk blev på riktigt upprörda och protesterade vilt. Det tog inte många sekunders googling för att visa mig rätt, lägst andel internationella och av dessa högst andel europeer av de internationella.

  Södermalm är alltså den svennebananigaste platsen man kan vara på i Stockholm.

  Avslutningsvis tycker jag hela London är ett riktigt rövhål till stad och kommer aldrig besöka det igen om jag inte måste. Finns betydligt coolare platser i Storbritannien som hela sydkusten med Dorset/Isle of wights/south downs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Södermalm är numera deprimerande. Pustervik Järntorget är fortfarande trevligt så den matchen är inte ens jämn.

   Radera
  2. Men det jag vill ha av långgatorna, fri nachobuffe vid köp av billig öl, hittar jag även på söder.

   Radera
 8. Är det de ekivoka butikerna fanns/finns på Tredje Långgatan som The Guardian tänker på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De fanns väl ändå på andra lång, och är en butik och två strippställen kvar

   Radera
 9. Jag skulle nog säga att stockholm inte har något som motsvarar långgatorna, tyvärr. Vet inte varför. Lite redlight district över det. Skulle inte kunna uppstå på söder.

  Förr gick man till kungshöjd för att ta sig en billig öl på några av dom sunkiga barerna där uppe. Absolut ett lyft med steampunk bar men kungshöjd ligger off i göteborgsmått mätt.

  SvaraRadera
 10. Läste igenom listan, de verkar värdesätta etnisk mix högst av alla egenskaper, och då blir ju listan som den blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Va? Hur kom du fram till den slutsatsen?

   Radera
  2. Hahaha! Har du läst listan?

   Radera
  3. Ja. Så, har du någon förklaring till din slutsats eller är det sedvanlig invandringstourettes som spökar?

   Radera
  4. Det verkar vara du som har tourettes, jag har aldrig tidigare nämnt invandring. Men i listan nämns etnisk mix sju gånger, och det tycker jag är en röd tråd.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. (Äsch det smög sig in ett stavfel som försvårade begripligheten så jag börjar om).

   For det första coola stället (nummer 1 i listan) tycks dock inte etnisk mix ha spelat någon roll alls. Jag hittar inget i The Guardians artikel som går att tolka så. Resten av de coola ställena läste jag inte om, så det kanske nämns något där, men jag fick ingen träff med söksträngen "ethnic mix" (eller ens på bara "mix").

   Radera
  7. Då kanske det går utför nu, såg ut som det libanesiska cafét ska stänga. Får hoppas på något mer exotiskt ;-)

   Radera
  8. Som redan har nämnst så förekommer det ingen som helst hävnisning till etnisk mix i någon av resmålen. Multikulturell atmosfär nämns i samband med två av tio resmål och det rör sig då om Neo-köln i Berlin och östra Paris. Neo-köln betraktas av de allra flesta som den hippaste delen av Berlin och Berlin betraktas av många (de flesta?) som den hippaste staden i Europa. Dess turkiska och kurdiska prägel är väldigt central för stadsdelen så att ta inte ta upp det vore märkligt. Jag kan inte så mycket om paris men med tanke på att området som nämns är en samlingsplats för olika konstnärer och musiker så verkar knappast den multikulturella atmosfären vara dess enda eller ens viktigaste aspekt. Att dra slutsatsen att artikelförfatteren värdesätter etnisk mix framför allt annat när endast två av tio resmål (som kvalar in på plats 5 och plats 10) tar upp något snarlikt är minst sagt pinsamt. Klassisk invandringstourettes.

   Radera
 11. Holešovice ska det stå inte hosesovice. Har bott både där och vid Långgatorna. Gott om vänstermuppar som hänger där så inte jätteförvånande att de väljer det som etta, tycker själv att det var lite mysigt för 20 år sen men verkligen inte nu.

  SvaraRadera