Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2020-02-14 13:45

Fredagsmys: Påminnelse om privatkonomisk prepping

Dags för lite fredagsmys. Med anledning av Swedbanks Internethaveri och oförmåga att få upp tjänsterna snabbt igen, så påminner jag om tidigare tips för hushållsekonomisk och privatekonomisk prepping. Det inkluderar att inte ha alla medel i samma bank, åtminstone inom hushållet. Och ha kontanter i reserv.
Bra att ha i reserv.
Swedbank och Sparbankernas Internettjänster verkar inte vara uppe än, och enligt vissa så fungerar inte kortbetalningar heller. Detta sätter fingret på att privatekonomisk prepping.

Har man allt på en och samma bank, så blir man sittande där när banken går ner. Det skadar inte att inom samma hushåll ha två olika banker, en för respektive partner. Alternativt att du själv har pengar på olika banker.

Därtill ska man förstås ha kontanter hemma. Inte mer än vad som täcks av din hemförsäkring, men så du klarar åtminstone en helg för de absolut nödvändigaste utgifterna (t ex mat och kollektivtrafik - du får fylla på eventuella kortsaldon i butik).

Slutligen bör man ha ett extra betalkort med pengar på. Betalkort kostar ju ofta pengar från de svenska bankerna, så jag rekommenderar Revolut. Använder du denna reklamlänk får du ett gratis Revolut-kort hemskickat till dig givet att du sätter in åtminstone 100 kronor, vilket kan vara bra nästa gång din huvudbank går ner. Jag är Revolut Pioneer, och mitt bolag får således kick-back om du skaffar kortet. Ett extra betalkort i en annan bank och en slant på kontot där är en utmärkt backup vid sådana här tillfällen. Revoluts kort i standardutförande kostar ingenting i årsavgift.

Jag personligen har kunnat använda mitt Sparbanken-kort och sätta in mer pengar på Revolut, trots att Swedbank är nere, men det kanske handlar om att min sparbanks bakomliggande system fungerar trots att de använder Swedbanks IT-tjänster. Andra hävdar att Swedbanks kortbetalningar också ligger nere.

I övrigt se de privatekonomiska preppingtipsen här, för mer kan hända än att banken går ner.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys denna Alla hjärtans dag! Kramas lite extra idag. Puss på er.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Mayday mayday jorden går under! Har köpt konserver och byggt en bunker likt Lars Tingström (googla).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du funderat på att söka hjälp? Kanske gå en kurs i läsförståelse, alternativt träffa en psykolog som kan få dig att bearbeta dina irrationella rädslor?

   Radera
  2. Lars Tingström, politisk fånge.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Intressant läsning på tidigare tema bloggen tagit upp, dricksvatteninfrastruktur:

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vattenbranschen-ge-oss-redskapen-att-lyckas-politiker-31361

  https://www.forskning.se/2020/02/12/ointresse-bland-kommunpolitiker-ett-hot-mot-svenskt-dricksvatten/

  SvaraRadera
 3. Kniper det så kan man väl alltid sälja sin kropp. Världens äldsta yrke. Jorden runt i alla kulturer. För mat, en flaska vin eller bara för lite värme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om kroppen har ett värde på marknaden.

   Radera
  2. Ben Dover berättade att det i slutändan handlar om sälja kvantitet inte kvalitet. Det är där de stora flosen finns.

   Radera
  3. Haha den var bra.
   Inte förvånad ang Bend over.

   Radera
 4. Varför betalkort framför ett kreditkort i byrålådan med outnyttjad kredit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avgifter på kreditkorten.

   Radera
  2. Om man har ett kreditkort utan avgift då?

   Radera
  3. Har man ett kreditkort med avgifter så bör man inte ha kreditkort. Mitt kreditkort ger 1-4% payback, inga avgifter ifall man betalar i tid.

   Radera
  4. @Niklas: samma här, kanske inte 4%, men några avgifter betalar jag inte. Ibland tycker jag cornu har märklig uppfattning om andra produkter än de han använder, liksom man känner inte igen sig i hans beskrivning av nackdelarna helt enkelt.

   Radera
 5. Intressant att det sker just på alla hjärtans dag då alla "ska" gå ut med sin respektive och ha en trevlig middag/gå på spa/annat romantiskt och så funkar inte kortet. Dålig stämning någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. kan vara brustna hjärtan som har gått ihop om en överbelastningsattack.

   Radera
 6. Jag sitter tryggt, har en burk pilsnerkorv hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går det lika bra med en pilsner?

   Radera
  2. Med pilsner och pilsnerkorv så har man både hängslen och livrem.

   Radera
 7. Man får ju inte ha kontanter säger banken till mig. Hur ska jag då kunna preppa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du brukar lyda banken alltså?

   Radera
  2. ja brukar lyda. Annars stänger dom av kontot pga misstanke om penningtvätt.

   Radera
  3. Säg bara att det du känner en trygghet med att använda kontanter nästa gång banken frågar. Jag har jobbat på bank tidigare och förstår hur de arbetar mot penningtvätt. "Varför använder du kontanter när du kan använda kort?"
   Säg:
   -jag har alltid använt kontanter etc

   Radera
  4. Jag har aldrig blivit ifrågasatt när jag tagit ut pengar. Liksom hur gör du "hobbie" för att bli ifrågasatt när du tar ut pengar? Vad händer? Dyker där upp en banktjänsteman när du står vid bankomaten eller?

   Radera
  5. Problemet är inte att ta ut kontanter. Problemet är att sätta in kontanter. Prova att gå till din bank med 30-40 tusen kronor i kontanter för att sätta in dem på ditt konto. Jag har gjort det och banktjänstemannen vägrade att låta mig sätta in dem. Jag gick då till en annan bank där jag har ett konto och satte in pengarna med hjälp av en insättningsmaskin ...

   Radera
  6. PD: tanken var att man skall ha kontanter så man kan klara de allra nödvändigaste utgifterna under typ en helg. Då rör det sig nog för det första inte om 30-40tkr utan mycket mindre. För det andra så skall du ju ha de kontanterna konstant så det blir oavsett inte något behov av att sätta in pengarna.

   Det skulle kanske vara problem om man har vanor av att sätta sprätt på stora mängder pengar, men då kanske man kan finna sig i att dra in på lyxen om det skulle bli problem med korten.

   Radera
  7. Min svärfar på 88 år fick inte sätta in 500 kr på sitt eget bankonto på banken för att han glömt id-kortet.
   Så visst är det överdrivet, affären frågar ju inte efter leg, ”ännu” när en femhundring ska omsättas.

   Radera
 8. Heh. Idag vid lunchtid styrde jag stegen mot det lokala Ica för inköp av diverse basvaror. Halade upp mitt revolut. Köpet gick inte igenom.

  Öppnade appen och möttes av meddelandet att de hade problem och föreslog att man skulle ta med sig ett annan banks kort tillfälligt.

  Delvis ekonomisk preppad som jag är tog jag upp mitt kreditkort och betalade. (har i nödfall tio st tjugodollarsedlar med mig med)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Har inte kunnat fylla på kortet eller betala på ett par dagar. Har oligarkerna i London snott pengarna?

   Radera
  2. revolut är ofelbart enligt corncupia bloggen
   lycka till med deras kundtjänst :))))

   Radera
 9. Det finns en passage i George A Romeros senare och lite mindre nydanande filmer där ett fåtal överlevande slåss om en väska full med dollarsedlar. Osannolikt tänkte jag, i den världen borde alla betalningsmedel ha krutfot. Betalningsmedel per krisnivå:
  Nivå 0: Kontantlöst
  Nivå 1: Kontanter
  Nivå 2: Utländska kontanter, guld
  Nivå 3: Varor
  Nivå N: Vapen, slavar, oinfekterat blod

  SvaraRadera
 10. Preppar för mat med mitt rikslunchenkort. Har ingen aning vilken bank, om någon, men det fylls kontinuerligt på så det finns alltid några tusen att äta för.

  SvaraRadera
 11. Guldet på ATH. 495 kr/g nu.

  SvaraRadera
 12. Ifall man får oväntat besök är det Löfbergs lila eller gyttorps röda som man ska bjuda på?

  SvaraRadera
 13. Kontanter hjälper ju föga då många ställen endast tar kort. Men håller med om rådet om att ha mer än ett kort. Givetvis skall det vara kort ifrån olika utgivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid strömlöst då?
   Ska vi spela kort!

   Radera
  2. Vi kan ju använda dina kontanter och mina kreditkort som spelkort. För vid strömavbrott så funkar ju vare sig kreditkort eller kontantkassor hos de större butikerna.

   Radera
 14. VISA pratar redan nu om att även det fysiska kortet kommer att försvinna inom en snar framtid och ersättas av ett digitaltkort som du kopplar till GooglePay, SamsungPay eller ApplePay i din mobil, men vad händer om mobilen slutar att fungera och kontanterna inte finns?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi övergå till att ha kor som valuta.

   Radera
  2. Ha ha kassako har fått en annan innebörd.

   Radera
 15. Sverige är bäst i världen på att ta bort kontanter i systemet. Vi är ett test i EU. Om allt faller väl ut gör man likadant i hela EU. När man har kontroll över alla pengaflöden kan man ex tvångsbeskatta alla kontot i hela unionen när det behövs.
  Och det kommer. Kolla EUR/USD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad f*n har EUR/USD med saken att göra? Det är ett tämligen trasigt argument i mina ögon.

   Radera
 16. Mitt inlägg igår om att Revolutkortet inte längre går att betala med eller fylla på har tydligen censurerats. Det kanske är opassande i detta forum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det beror på att du postar kommentarer utan att läsa kommentarsreglerna först:

   "FRÅN DEN 28:e JUNI finns en vitlistefunktion, vilket innebär att kommentarer från ej vitlistade kommentatorer kommer raderas. Anser du att du ska vitlistas, kontakta bloggen. Att vara på vitlistan innebär inte att bloggen står för det kommentatorn skriver på något vis, bara att det fram till den punkten inte bedömts att vederbörande brutit mot reglerna och skriver över viss lägsta kvalitet på innehållet.

   Vitlistning kan ta upp till en vecka eller längre, men sker oftast innom 48 timmar."

   Sluta vara lättkränkt och läs reglerna istället. Du är nu vitlistad eftersom du i övrigt inte verkar bryta mot några regler.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Problemet kvarstår med mitt Revolut. Supporten har upphört för mitt iOS 10. Ser ut som problem sedan 1 vecka.
   https://outage.report/revolut#2020-02-14

   Radera