Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-02-07 15:16

Fredagsmys: Andra bepansrade terrängbilen återfunnen

Dags för lite fredagsmys. Försvarsmakten uppger nu att även den andra bepansrade terrängbil 16 "Galten" har återfunnits.
Terrängbil 16
Bägge galtarna är såldes åter i myndigheternas förvar. Var det andra exemplaret påträffades framgår inte i Försvarsmaktens information, men den påträffades under eftermiddagen. Tillägg: VLT uppger att det andra fordonet hittades i Möklinta i Sala kommun. Tillägg 2: På bilder hos Hallands Nyheter (!) så ser man att bilen står i skogen, med öppen motorhuv. 

Den första av de två stulna fordonen återfanns på en parkeringsplats i Tillberga.

Uppgifter till bloggen gör gällande att det antagligen var pundare som låg bakom stölderna, eller åtminstone inte några bilstöldsproffs. Sedan har det hänt saker förr, t ex litauern som greps för att ha gjort intrång på ett skyddsobjekt i Bålsta. Han blev skjutsad dit och uppmanad att gå in på skyddsobjektet.

Pundarna i fallet med de två stulna galtarna kan förstås också blivit uppmuntrade och motiverade på olika vis. Syftet kan vara att testa svensk beredskap vid mobförråd, kasta skit på och minska förtroendet för svenska myndigheter och svenskt försvar, samt kunna etablera en normalbild där man kan hävda att "det bara är oroade medborgare som kör runt med stridsfordon - de är ju lätta att stjäla - och Sverige är inte alls invaderat". Varje timme eller dag man kan förhindra svenska beslut om höjd beredskap, påhejade av inflytelseagenter inom beslutsfattande och media, och därtill lämna möjligheter för omvärlden att inte agera, är värt mycket, vilket man såg vid Rysslands invasion av Krim.

I verkligheten kan man konstatera att ingen större skada är skedd annat än de från själva inbrottet. Dock kan man som vanligt se vilka Sverigefiender som använder det hela till att förtala konungariket Sverige.

I själva verket kommer incidenten leda till bättre rutiner och höjd säkerhet vad gäller försvarets förråd. Polisen och Försvarsmakten hittade fordonen på lite drygt två dygn, och ingen civil kom till skada, vilket sammantaget borde vara ett gott betyg för myndigheternas motåtgärder.

Samtidigt är det viktigt att svensk beredskap nu inte sänks via åtgärder som gör att svensk mobilisering blir långsammare framöver. Att viss militär utrustning kan stå mindre säkert kan vara en nödvändig avvägning för att dels kunna mobilisera snabbt, och dels uppnå spridning, så inte allt finns på en plats där det enkelt kan slås ut. Kanske får man acceptera avvägningen att fordon kan stjälas.

Ha en fortsatt mysig fredag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Är fordonen verkligen så enkla att stjäla att en pundare kan göra det? Låter helt otroligt. En modern bil går ju inte att sno utan bärgningsbil eller avancerad teknisk kunskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen aning, men skulle jag ha något med sådana inköp att göra så skulle jag prioritera enkla tekniska lösningar före bra stöldskydd.

   Radera
  2. Det är nog en avvägning - säker hantering av nycklar mot beredskap.

   Skulle inte förvåna mig om nycklarna hänger i ett låst metallskåp.

   Man vill ju inte ha ett "säkert" system där nycklarna befinner sig långt iväg och ska kvitteras ut. Risken är då att vid ett skarpt läge så är det många saker som kan gå fel.

   Radera
  3. Nycklarna satt kanske bakom solskyddet :)

   Radera
 2. Vårt konungarike gagnas nog mer av utspritt materiel än centralisering av det för att utesluta eventuella stölder.

  SvaraRadera
 3. Hur känns det att bli titulerad expert?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomhet.

   Det är SVT:s val av titel, jag sade att jag är "författare och bloggare".

   Radera
  2. Försvarsexpert enligt SVT. Kan bli jobbigt att leva upp till förväntningarna. Å andra sidan är ju allt relativt, så om man bara vet lite mer än någon annan, exempelvis en journalist, blir man expert.

   Radera
  3. För att citera mormor: "I de blindas rike är den enögde konung".

   Radera
  4. På den gamla goda tiden då det fanns decimetertjocka telefonkataloger i var mans och kvinnas hem, kunde man be utgivaren att lägga till en titel under sitt namn. Min bror antog denna utmaning och under hans namn kunde man läsa just "Expert".

   Radera
 4. Fake news, enligt en säker källa är stölden en konstperformance där man iscensatt Västmanlandssonen Pugh Rogefeldts verk "Hog Farm".

  Trevlig helg allihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt säker källa körde en Volvo Sugga förbi förföriskt vilket fick diseln att rinna till hos Galtarna. Vi kan räkna med en och annan kulting framåt vårkanten.

   Radera
 5. Problemet är att där dessa fanns, finns det annan utrustning också, så ett mer kvalificerat skydd kommer att bli nödvändigt och som vanligt kostar det stora pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lägga en mindre peng på webbkameror med rörelsesensorer som som övervakas centralt, outsourcat till något lågkostnadsland, exempelvis Ryssland. Så kan de ha koll på hela Sverige åt försvaret för en billig peng.

   Radera
  2. Ska vi gissa på offentlig upphandling där Huawei erbjuder de billigaste webbkamerorna?

   Radera
 6. Konungariket Sverige var det...

  SvaraRadera
 7. Lämnar man motorhuven öppen har man nog lämnat fingeravtryck.

  Ifall det saknas vapen osv i fordonen, skiljer sig brottsrubricering mot annan fordonsstöld tro? Hela bilen kanske iofs är vapenklassad, vem vet.

  SvaraRadera
 8. Men hur får man stopp på den, tänker på en potentiell polisjakt ? Klarar den en spikmatta över vägen, eller skott från Ak5 ? Behövs det riktiga pv-vapen för att slå ut den ? Annars är det väl bara att vänta på soppatorsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt svar är som alltid en taktisk kärnladdning i en vägtrumma utmed flyktvägen.

   Radera
  2. Det räcker nog med 50kg sprängmedel i trumman !

   Radera
  3. The vehicle crew is protected against 5.56×45mm NATO ball ammunition, grenades, firebombs, anti-personnel mines and side blasts.

   Radera
  4. MPs Bonus Malus ger väl den en fordonskatt på 198.000 kr/mån så FM får ha de konstant avställda av budgetskäl. Att stoppa dem förblir en teoretisk övning, Galten alltså.

   Radera
 9. "Ingen större skada skedd"

  Annat då än en ordentlig PR-skada för försvarsmakten med en allmän undran hur nåt sånt kan gå till 2020. Mycket pinsamt och avsaknad av kompetens/omdöme på någon nivå.

  SvaraRadera
 10. Det kryllar av "Svärjävänner" här på forumet och i Facebooktrådar så fort något "pinsamt" händer FM eller polisen. I detta fallet är det inte mer märkvärdigt än om någon hade smugit in och stulit en TGB20 under ett plåttak på någon parkering någonstans.

  Självklart är bilarna lite mer svårstulna än en moped men inte fan är det meningen att dom skall vara lite svåra att sno som en sprillans BMW eller Tesla vilket också de verkar vara snabbt tillgripna utifrån statistiken.
  En Galt skall funka i krig och gärna gå att starta med en skruvmejsel i nödfall, annars är det helt fel prioriteringar som gjorts i upphandlingen. Att idioter stjäl saker av oklar anledning (fientlig eller ej) är inte en anledning att förlöjliga FM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentarsfältet skall det självklart stå och inte forumet...

   Radera
  2. Tycker att även Svärjevänner skall få uttrycka sig. Själv är jag inte Sverigevän, utan bara en som tycker att alla i vårt land skall göra rätt för sig. Kanske det gör mig till Sverigevän, och då får det vara så.

   Radera
  3. Håller med. Måste väl vara ok att kritisera hur två pundare kan snubbla över två militärfordon och rulla iväg med dessa. Likt herr Bloggare skriver bör nya rutiner skyndsamt införas.

   Radera
  4. Kritik och förslag får självklart framföras, men läser man kommentarer både här och på andra platser handlar det helt enkelt om subversiv verksamhet vilket är en helt annan sak. Det har blivit mycket bättre här sen filtret infördes så detta är kanske inte den värsta platsen, men läs på Aftonbladets FB får du se mer.

   Radera
  5. Är fordonen är så lätta att stjäla att ett par pundare klarar av det, vad skulle då inte en grupp med ont uppsåt klara att komma över? Oavsett om vi talar om en statsstödd grupp eller ej så är det förstås allvarligt om tyngre försvarsmateriel på ett enkelt sätt kan stjälas, tänk om dessa Galtar hade använts i ett större terrordåd istället, hur hade det låtit då? Vad mer kan enkelt stjälas från FM? Pansarvagnar? Luftvärn? Gör om och gör rätt!

   Radera
 11. Nja, "bättre rutiner och höjd säkerhet" brukar betyda mer krångel och tidsåtgång för de skötsamma som skall använda materielen. Detta visar också att Sverige inte kan återgå till ett utspritt mobiliseringssystem, utan det utökade försvaret i allt väsentligt måste arsenalställas, med de problem det medför. Sedan får vi förstås se om rättsväsendet som omväxling klarar att lagföra och straff de skyldiga.

  SvaraRadera
 12. Så hur gick det till egentligen? Personligen måste jag höja på ögonbrynen åt 'pundare' som ultimat förklaring. Brukar det stryka omkring sådana vid mobförråd i trakten eller vad?

  SvaraRadera
 13. SVT:s reportage antyder att det nog kan finnas litet fog för att kritisera hur Rikets Försvarsmakt sköter säkerheten kring sina pansarfordon. Givet att SVT vet vad de pratar om.
  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/stulna-militarfordonen-stod-obevakade

  SvaraRadera