Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-21 17:23

Fredagsmys: Aftonbladets prosecco-gate visar hur fattig den överskuldsatta svenska medelklassen är

"Tonight, we eat — like the lower middle class to which we aspire!" - Keith Mars, Veronica Mars
Dags för fredagsmys. Aftonbladets prosecco-gate, om hur den så kallade medelklassen skulle köpa billiga champagnehinkar på Åhlens för att sätta billigt lågkvalitativt bubbel i form av prosecco eller Systembolagets billigaste champagne i, visar i själva verket tvärt emot vad Aftonbladet Ledare ville. Det visar att skatten är för hög, för inte ens medelklassen i Sverige har råd med riktig champagne utan får nöja sig med prosecco eller André Clouet.
Slottschampagne på slott i Champagne.
Aftonbladet Ledare rasade alltså över billiga champagnehinkar på Åhlens och att medelklassen skulle ställa fyra flaskor prosecco och två flaskor av en av Systembolagets billigaste champagner - André Clouet - i hinken. Därför skulle skatten höjas.

Men i själva verket visar detta bara hur fattig medelklassen är. Man har inte ens råd med kvalitetschampagne, vilket ändå medelklass världen runt borde ha.

André Clouet är en helt okej champagne för nybörjaren, och till 299:- SEK per flaska finns det tretton billigare champagner i ordinarie sortiment (eller iaf med bild) hos Systembolaget. Men det finns också över 540 dyrare flaskor champagne i samma storlek på Systembolaget. Vilket visar att även André Clouet har en låg prislapp.

Detta kan jämföras med att Systembolaget inte har en enda helflaska prosecco över 212:- SEK i ordinarie sortiment. Billigaste prosecco kostar 77:- SEK. Prosecco är helt enkelt billigt kolsyrat vin. Och tydligen allt Aftonbladet menar att medelklassen har råd med, eftersom skatten fortfarande är för hög.
Champagneprovning hos Launois på cykelsemester i Champagne. En av de bästa provningarna, där vi fick prova hela sju olika sorter, och dessutom prova några av dem en andra gång för att jämföra. Med som synes rätt välfyllda glas. Utan att betala en euro. Till och med så att stockholms så kallade medelklass skulle ha råd att dricka champagne.
Vad borde riktig medelklass då ha råd med? Ska man följa Socialstyrelsens rekommendation om att högst dela två flaskor vin i veckan, så borde varje parhushåll ha råd med en flaska rött och en flaska champagne av god kvalitet för runt 500:- SEK per vecka (t ex en Taittinger Brut Réserve för blott 435:- SEK, Pol Roger Brut Réserve för 445:- eller Charles Heidsiec Brut Réserve för 459:- och många fler prisvärda alternativ i klassen - eller snälla någon, en Launois Blanc de Blanc Brut för 399:-), Alltså fyra flaskor bra champagne i månaden, eller 2000:- SEK, plus de där fyra flaskorna rött för 150:- SEK styck och därmed 2600:- SEK i månaden på vin. Men tydligen inte, för det ska vara prosecco istället. Och antagligen bag-in-box för rödvinet.

Kan det vara så att den på grund av bostadspriserna överskuldsatta så kallade medelklassen nu sitter med skulder upp över öronen i sina innerstadslägenheter, och vänder på slantarna så till den grad att när de ska lajva flärd, välstånd och att de lyckats alltså måste söka sig till kolsyrad italiensk prosecco, för det är allt de har råd med? Eller möjligen en billig champagne som André Clouet (ett förvisso mycket bättre val sju dagar av sju jämfört med det kolsyrade italienska alternativet)?
Taittinger Brut Réserve hos Taittinger i Reims.
Kort sagt behöver skatten sänkas, så medelklassen har råd med kompisarna Pål och Roger istället. Har man inte råd med ordentlig champagne varje vecka, utan måste hålla sig till prosecco, så är man inte medelklass.

Vi tackar Aftonbladet för att ha exponerat att åtminstone Aftonbladets och Stockholms medelklass alltså inte har råd med champagne. Under skatter och lagar dignar de ner, vilket ju man också sjunger om på första maj ivrigt påhejade av just Aftonbladet ledare.

Sedan kan man tycka att skatten borde sänkas så mycket att även Aftonbladets läsare får råd med champagne. För trots allt har ju Aftonbladet själva publicerat artiklar om att champagne borde in i vardagen hos alla, då den passar utmärkt till vardagsmat (och all mat, egentligen).

Ha ett fortsatt mysigt fredagsmys.

För övrigt är inlägget taggat som satir. Då kan man komma undan med vad som helst för det är humor - hö, hö - har jag hört.

62 kommentarer:

 1. Ja detta var ju mycket om lite. De flesta av oss köper inte champange eftersom det vid avsaknad av intresse (d.v.s. vid obildat köp på måfå) smaker fan så mycket sämre än både prosecco och cava. Har man tur smakar det då medelmåttigt istället för skit.

  Random champange-flaska på systemet är förövrigt inte dyr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att Prosecco är riktigt gott efter en hård arbetsinsats på sommaren, typ klippt gräset eller så. Annars går det förstås alltid lika bra med öl.

   I mina ögon är champagne rätt överreklammerat, och mer för snobbar som vill glänsa i klubben för inbördes beundran. Men visst, efter att ha konsummerat ett antal kilo champagne som jag inte kommer ihåg vad de hette på sistone kan jag inte neka till att det ofta är helt ok, i klass med Prosecco et al, typ bubbliga vita viner. Funderar på att köra lite vitt lådvin av billig sort i SodaStreamern. Torde ge ungefär samma resultat som champagne.

   Radera
  2. Prova att köra vin i SodaStreamern och sedan spendera kvällen med att städa köket rent från allt vin som har sprutat ut. Nej tack säger jag.

   Radera
  3. Ok, jag förstår att du talar av egen erfarenhet, så jag köper färdigbubblat.

   Radera
  4. En innovativ svensk medelklass (och tillika lågsmakare) skulle kunna prova att helt enkelt lösa upp lite kolsyreis i en vanlig Foot-of-Africa. Försiktigt så det inte fryser.

   Radera
 2. Eh, Asti Martini eller Asti Cinzano klår allt annat, 75-80 kr. Bubbelsaft ska det va!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Xanté Nr 77569 à 99:- också gott på sommaren.

   Radera
  2. Tack för tipset, beskrivningen ser ut att passa min smak :)

   Radera
 3. 70-talet på sovjethamnarna ... Sovjetskij Champanskij (eller hur faen det nu stavades)... för en spottstyver svartväxlade rubler ... gick hur bra som helst som groggvirke till Stolnichaya och Moscowskaya ....

  SvaraRadera
 4. (Långsökt parallell, men ändå, det är fredag)
  Apropå fattig medelklass: våra politiker ojar sig över eventuellt höjd EU-avgift. Enligt ekonomifakta får vi tillbaka 11 GSEK av de 35 GSEK vi betalar. Förslaget är att vi skall betala 50 GSEK i framtiden. Om man antar att vi får lika mycket tillbaka så betyder det 3900 kr/person/år.
  Varför är detta helt horribelt enligt Löfven när det är närmast en naturlag att kommuner som (exv) Danderyd skall betala runt 19000/person/år i kommunalutjämning utan att de får ett enda dugg tillbaka?
  Var är (S)olidariteten med Polen, Estland och Rumänien i detta fallet?
  Har den humana stormakten blivit fattig helt plötsligt?
  Skål grevar och baroner - ha en fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog att de rika skall betala mer, d.v.s. de som tjänar mer än jag.

   Radera
  2. Håller inte riktigt med. Är det rättvisa? Är det inte mer rättvist att alla betalar lika, procent eller absoluta kronor?
   Statens utgifter 2019 var 997 GSEK. Detta innebär 99700 kr/person.
   Skulle det inte vara mer rättvist att alla personer skulle betala just detta till staten? Föräldrar betalar givetvis för sina barn.

   Radera
  3. Det vore (s)olidariskt om Sverige hade lika bra mat och dryck som Polen, Estland och Rumänien men vi får drömma vidare även i den frågan.

   Radera
  4. Intressant att en riksdagsmajoritet via EU-nämnden givit Statsministern mandat för en viss höjning av medlemsavgiften EU vilket gör att Riksdagen vad kan ses accepterar en höjning i storleksordningen 5 miljarder kronor/år.
   I nuläget blockerar Sverige samman med Danmark, Österrike och Holland initiativen i EU om en höjning av EUs långtidsbudget och pläderar för en sänkning proportionell mot Storbrittaniens uttåg ur Unionen.

   Därifrån till kommunala utjämningsbidraget: Kan det tänkas vara ett steg i avskaffande av det kommunala självstyret och därmed beskattningsrätten (inkl. Landsting/Regioner) och fortsatt omvandling av Kommuner/Landsting/Regioner mot ett mål innebärande att dessa endast blir verkställande serviceorgan för beslut tagna Centralt av Riksdag/Regering? ...

   Radera
  5. @Moonshine, det var en uppenbar ironi. Naturligtvis skall det vara helt platt skatt från första kronan. Alla skall bidra lika, vilket ökar känslan av deltagande i samhället och krymper offerkoftamentaliteten. Att människor idag ens kan hålla på och argumentera genom att sätta på sig offerkoftan mot "de rika" är en residu från åratal av socialistisk indoktrinering och förminskning av deras valboskap.

   Radera
  6. Alltid lika kul när folk som betalar säg 50k i skatt klagar på att dom som betalar 500k skatt inte vill betala så mkt... Och dom tittar chockerat på en om man inte håller med om att det är "rättvisa" att man ska betala 10 ggr mer i skatt.

   Radera
  7. Ja visst är det ironi?

   Radera
  8. Ibland undrar jag hur det är med intelligensen här. Verkar som att ironi inte fungerar utan att man säger att det ironi. Bloggens läsare verkar helt enkelt lite efterblivna.

   Radera
  9. Det är sedan länge att vänster inte förstår procent. Tänk på procenten!

   Radera
  10. Exakt, semantisk synkopering kan vara jätteironisk....

   Radera
  11. Svinto. Va fan klagar du över som sitter där med 18 nyinköpta champagnehinkar från Åhlens.

   Radera
  12. Stefan, min sambo kom hem efter en tjejresa. Sen dök det upp flertalet beställda leveranser från Champagne. Jag klagar inte, men snart är det slut, ett riktigt sisyfosarbete att göra slut på allt. Har fått dra ner på min ölkonskumtion för att orka med.

   Radera
  13. Kan riktigt se när du sitter där och blandar grogg på Xante och Champagne bara för att jävlas.

   Radera
  14. Är inte finsmakare så jag förstår inte riktigt den oenologiska skillnaden. Har inget alls emot viner, däremot gillar jag inte grogg. Ren sprit, ok, utblandad, naee.

   Radera
  15. Går vi från att betala 50 GSEk istället för 35 GSEK och fortfarande får tillbaka 11 GSEk så är det mer än en fördubbling av avgiften för svenskar. Detta för att en fd medlemsstat som var nettobetalande lämnat och man inte vill minska kostymen. Gissa vilken effekt detta kommer få på viljan att stanna kvar i EU hos folk som bor i stater som betalar in mer än vad de får tillbaka? Hur kommer det gå när land efter land som är nettoinbetalande lämnar EU för att man vägrar minska budgeten? Tillslut kommer det väl bara vara kvar Tyskland samt de stater som får tillbaka mer än de betalar in...

   Radera
  16. Vad bortskämda ni är, jag är glad om jag har något att dricka som inte är vatten.

   Radera
 5. Jag dricker vatten eller en & annan öl då och då. Tycker inte jag har så mycket pengar att dricka upp en dyrflaska av någon champagne, känns rätt meningslös.
  Den vätska som jag lägger allra mest pengar på är diesel till bilen.
  Brukar ioförsig dricka lite Pommac till nyår, det duger gott till en vanlig löneslav som jag.

  SvaraRadera
 6. Vi har inte bättre sjukvård , skola , barnomsorg , infrastruktur mm än övriga länder i EU så det finns ingen anledning till att vi skall ha högst skatt .Det är snarare så att vi är lurade och har rätt att kräva pengarna tillbaks , allt annat är stöld .

  SvaraRadera
 7. Guillou har sitt vin, Wilderäng verkar ha sin champagne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Á chacq'un á son goat. Eller nåt.
   Författande drar sitt bränsle, ju.

   Radera
 8. Skulle aldrig få för mig att betala 5ggr så mycket för något bara för att det råkar komma ifrån en särskild region eller vara av ett särskilt märke.

  Du brukar ha bättre saker att skriva om men det har varit mycket skryt på sistone, gör inte som politikerna och alienera dina väljare (läsare)

  SvaraRadera
  Svar
  1. God afton, Johan. Ska göra ett undantag och inte bemöta troll, men jag skriver inte egentligen till dig utan till andra.

   1. Den här bloggen har i 12 år inte fjäskat för sina läsare,utan tvärt om alltid käftat emot och ofta kallat läsarna för okvädningsord. Jag kommer inte börja fjäska för dem nu heller, särskilt inte anonyma kommentatorer.

   2. Det är möjligt att din typ av härskarteknik fungerar på Swish-media, men jag är inte Swish-media så här fungerar det inte.

   3. Om Sveriges största sajt och tidning Aftonbladet kan använda att den påstådda medelklassen köper prosecco för 77 kronor som argument för att skatten är för låg, så kan jag argumentera för att det faktumet istället visar att skatten är för hög. Det är rätt patetiskt att inte ens 77 kronor är okej att betala för något enligt Aftonbladet.

   4. Om du blir kränkt av att jag påtalar att den självpåtagna medelklassen uppenbarligen inte är särskilt väl bemedlade om de köper prosecco, utan sitter överskuldsatta i sina bostäder, så hade jag uppenbarligen rätt i mitt påstående. Annars hade du bara gått vidare och avfärdat det hela som fånerier.

   5. Satir.

   Radera
  2. 6. 42 kommentarer senare kan jag kommentera att jag uppenbarligen lyckades skriva något som gav upphov till fredagsmys här på bloggen.

   Radera
  3. Tycker att nivån är genomgående rätt bra. Satir markeras satir. Är man osäker kan man lätt titta efter på inläggets tagg om hur det skall tolkas. Vill säga att det är föredömligt uppmärkt. Går helt enkelt inte att missförstå, om man nu inte är lite efterbliven. Kanske ett blogginlägg i ämnet kan förklara att det finns s.k. taggar så att folk inte blir upprörda i onödan. Eventuellt kanske du skulle lägga taggarna först så att de mindre vetande läser det först.

   Radera
  4. Att Lars taggat satir går ju inte att missa. Betydligt mer förvirrande med AB som ju är fantastisk satir/ironi utan tagg.

   Radera
  5. Ibland ligger skönheten i betraktarens öga.

   Radera
  6. Anklagad för härskarteknik för den, hihi. Minst sagt utmanande.

   Radera
  7. Ibland känner jag mig bara sååååå trött.

   Radera
  8. Känner du dig trött så är det nog lika bra du sover

   Radera
  9. Jasså du klassar mig som troll efter et välmenande inlägg :D

   Har jag använt härskarteknik så var det i så fall omedvetet och jag kan ärligt inte se det ens i efterhand, kanske är jag överutmanad ;)

   Jaja, vad gör väl det..

   Det var inte just detta inlägg jag tänkte på när jag skrev om skrytiga inlägg men fortsätt du att skriva om lyxig champagne som 95% av svenska folket inte är intresserad av om det gör dig glad.

   Du har i övrigt helt rätt i resonemanget att skatterna är höga

   Radera
 9. För sådär ett tjog år sen reste vi till Alsace. Bodde billigt i byn Hunawihr, där vi köpte en halvlåda lokal Crémant med hjälp av smakprov och min efterhand allt mindre trevande franska. Promenerade genom Grand Cru-fälten till grannbyn Riquewihr där man hade en folklig kavalkad (pfifferdai, ungefär som Siljanskyrkrodden) av traditionella yrken som smed, biodlare, gåsaherde osv. Mycket underhållande, inte minst som vi råkade överhöra förre borgmästarens konversationer med uppvaktande ortsbefolkning, varvid han sömlöst växlade språk mitt i en mening.

  Absolut inget fel på den varan. Bäst var i alla fall att vi bjöd på en pava när Morsan fyllde jämnt, Onkel uttryckte att det var riktigt gott men skulle smaka med lite till -- och jag ofördröjligen frambragte en ny sval butelj. Där vart han allt svaret skyldig! :D

  SvaraRadera
 10. Jag som trodde fredagsmyset skulle handla om hur forket förlitar sig på experter, vars ord är fria ifrån bly. Trevlig myskväll!

  SvaraRadera
 11. Min fru som älskar läsk tycker att prosecco är supergott. Jag brukar undvika att dricka upp mina pengar och nöjer mig med vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dricker mycket kolsyrat vatten dagligen. Till fester lite Gin "lonkero" eller "tentakel". Helst Salmiak Koskenkorva, eftersom det smakar gammaldags hostmedicin. Vi tömde medicinskåpet på hostmedicin när vi var små, tills föräldrarna satte lås på det. När jag var ung, hade vi en 5 L plåtdunk med estnisk 96% smuggelsprit under diskbänken i köket. Den dunken räckte ett par år, idag skulle jag inte våga dricka sånt, man kan bli blind rentav. Jag smakade på det en gång och mindes inget mer på ett par dagar.

   Radera
 12. En nykter och alert befolkning är det största hotet mot rådande samhällsordning. Det har staten insett och det är därför det finns 13 vinannonser i morgontidningarna på fredagar och en cannabislobby. Vi behöver vara klartänkta och fokuserade om vi ska kunna vedergälla barnrånen, 7 st./dag, och våldtäkterna, 22 st./d.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar nästan låta som L-SD ... ;-)

   Radera
 13. Vad innebär "överskuldsatt"? Belåning på 30/50/70/85% av bostadens värdering? Är man bättre rustat i HR med 0kr på sparkontot? Lätt att missa hävstångens betydelse eller ränta på ränta effekten för att man driver sin tes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tystnad råder.. Alla här vi myser.

   Radera
  2. Är oskuld-ig, men då jag dör så blire sannolikt en rivningskostnad på några hundra tusen, alltså är jag kanske överskuldsatt, 'går ifrån' iaf. kåken med back, ja för att få bort avloppskostnaden o sophämtningen o hon Maud Olofssons obebyggda tomtavgift. så bör tomten återgå till naturmark ingående i nån annans ägo, alla bor inte på Strömgatan 18.

   Radera
 14. Kan rekommendera Tingsryd, en sån tar jag just nu. 20 spänn för ett sexpack långhalsar på Lidl. Sen kan man spetsa med något kryddigt bredvid, för tillfället en Tres Hombres Captains Choice 27th edition.

  SvaraRadera
 15. Efter all negativt . . .grejs om Prosecco så gatt jag naturligtvis tvär-motstånds- -köpa en Castelero (står det) 75-100 spänn (kollade nåra på sötheten) . . . mjnaee Chanett (den orange , lila eller rosa, vade nu är för färg) är iaf. sötare o den häringa Casteleron smaka ungef. vad jag minns hon 'Gliring' (eller vad hon heter) smakade , hennes bubbel med Oootrooligt smaskigt cellofanomslag (chock-lila), (gatt trots o-smaken köpa 1 till enbart pga. cellofanomslaget) , smakade jord eller halm eller nått jag inte har en aaning om hur det smakar annat än under barfota fötter, (har sprungit på halmstubben)
  Tacka vet jag en kaffekask på Lapproaight QK med 3-5 skedar socker.
  Vill jag ha kolsyrat rus så Smirnow ilröda eller X-Cider.

  SvaraRadera
 16. Det heter blanc de blancs, inte blanc de blanc. Eller BdB som vi champagnenördar skriver.

  SvaraRadera
 17. Förstår inte problemet, barnbidraget räcker till väl Pol Roger och Cohiba Talisman.

  SvaraRadera
 18. Nu vet vi varför inflationen är så låg, folk har ju naturligtvis bytt ut champagne mot Prosecco!

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har EXAKT samma funderingar som dig. Började följa bloggen iom att det fanns ett prepping tema, men nu är det mer slentrianmässigt läsande. Jag kommer hit i hopp om att läsa om prepping och guld analyser vilket det blivit tunnare med. Men jag intalar mig att det finns andra positiva effekter av att läsa bloggen, kan inte påstå att den "berikar" mig inom ämnena du räknar upp. Men den ger mig andra infallsvinklar inom framförallt säkerhetspolitik och "det ryska hotet". Att utmana sin bias är enligt min mening alltid nyttigt även om det görs genom att ta del av media som håller en lägre intellektuell kvalité.

   På temat skatter.
   Har nu läst samtliga kommentarer till detta inlägg och måste medge att staten lyckats upperligt med att vilseleda medborgarna. Alla vill betala mindre skatt och tycker det ska uppnås genom om att andra betalar mer(jag förespråkar också platt skatt, men av andra skäl), ingen ifrågasätter varför statens/det offentligas utgifter/ expansion har fått skena så pass som det gjort de senaste 50 åren.
   Lästips på temat;den härskande klassen av Bengt Ericson

   Radera
 20. Fortsätter löneökningarna att vara såhär låga (matchar max inflationen) och vi dessutom fortsätter få kronförsvagning varje år får väl medelklassen snart vara väldigt nöjda om de har råd med prosecco. Arbetarklassen får nöja sig med billig alkoläsk, bidragsklassen med finkeldoftande fulsprit och lägre överklass på sin höjd en bättre cava.

  Hemsk tanke :). Min favorit är för tillfället Pol Roger (vintage 2012).

  SvaraRadera
 21. En Cremant är tillverkad på samma sätt som en billig Champagne väl? Kan man särskilja dem i blindtest om man är kännare? (Jag tänker på kräfttest där restaurang folk ibland sätter turkiska före svenska)

  SvaraRadera